blue_moon
|
|
« Odgovor #1020 Poslato: 11. Jun 2019, 13:37:05 » |
|
peceni, kad sam pokazala ovu drugu sliku prijatelju koji radi na vinogradu, rekao je da mu izgleda kao filoksera.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 59
|
|
« Odgovor #1021 Poslato: 11. Jun 2019, 14:58:39 » |
|
Da da toga sam se i bojao...na drugom forumu su mi dali istu procenu...u svakom slucaju pokusacu da se borim nekako...hvala u svakom slucaju...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #1022 Poslato: 11. Jun 2019, 16:21:26 » |
|
Ti si radio kalemljenje, odnosno imaš lozne kalemove čiji je korijen otporan na filokseru?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #1023 Poslato: 11. Jun 2019, 18:01:01 » |
|
Može biti da je filoksera ne mogu lepo da razaznam šta je lice a šta naličje lista, pošto su larve filoksere uglavnom na naličju a grinja na licu lista. Ali po onome kako izgledaju nisu grinje. To što nisi prskao vinograd od prve godine je osnovna greska ali možeš to da ispraviš. Filoksera ne može da napadne koren gde su korišćene Američke podloge koje se kod nas koriste skoro 100% tako da može samo malo da te nervira a od jeseni kada opadne list uradi jedno prskanje bordovskom čorbom full doza i okupaj ga, kada bude lepo vreme oko nove godine plavo ili crveno ulje isto kupanje pa onda pred samo pucanje pupoljaka bordovska čorba od početka vegetacije nastavi normalno zaštitu. Prskanje bordovkom čorbom u vegetaciji se ranije radilo sada više i ne baš posebno ne u vinogradu koji je malo zaražen a plus Afinex i Bordovska čorba se ne slažu uopšte to možeš pročitati i u upustvu umesto Afineksa uzmi Aktara insekticid koji deluje na filokseru i uzmi Falcon za pepelnicu i Ridomil za plamenjaču ako prskaš odmah ako prskaš u fazi početka precvetavanja dodaj jos nesto za sivu plesanj(Bortritis) I napravi dva tako oštrija tretmana sad pa za dve nedelje i da te ne boli glava naravno nastavi zaštitu do šarka kada ti je drugo prskanje za Bortritis....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1024 Poslato: 12. Jun 2019, 07:15:04 » |
|
Kicco, hvala na iscrpnom odgovoru, i ja sam sinoc nasao da se ne slaze Afinex sa b.corbom. o Zena sto mi dala u apoteci nema pojma. Loza koju mi je napala filoksera je nekalemljena, rasadjena iz reznica direktno u zemlju. Nazalost ne znam koja je sorta, obilno radja a u selu odakle je doneta je zovu neprskanac ili neradnicko grozdje. U postu gde je samo jedna slika se vidi nalicje lista.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #1025 Poslato: 12. Jun 2019, 18:11:38 » |
|
Kicco, hvala na iscrpnom odgovoru, i ja sam sinoc nasao da se ne slaze Afinex sa b.corbom. o Zena sto mi dala u apoteci nema pojma. Loza koju mi je napala filoksera je nekalemljena, rasadjena iz reznica direktno u zemlju. Nazalost ne znam koja je sorta, obilno radja a u selu odakle je doneta je zovu neprskanac ili neradnicko grozdje. U postu gde je samo jedna slika se vidi nalicje lista.
To može biti problem ako napadne korijen, što kaže kicca da nije tako ne bi imao pretjerano da brineš.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1026 Poslato: 12. Jun 2019, 19:18:12 » |
|
Filoksere kod nad skoro da i nema, nije problem " potopiti" neki lastar kako bi nadomestio osušenu čokot kod mene u kraju se radi i nije bilo problema. Ali isto tako znam za pet, šest slučajeva da su ljudi doneli reznice iz italije i francuske sa nekakvih ekskurzija i odmora svaka do jedne koja se primila je bila napadnura i osušena od filoksere... postoje i kalemljeni neprskanci ako zelis mozes tako nesto da uzmeš
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1027 Poslato: 12. Jun 2019, 20:45:14 » |
|
Hvala na svemu guramo za sad ovo i ucimo usput. Isprskano veceras oko 19:00 sa Actarom, Falconom i Ridomilom, za desetak dana cu da prskam switch protiv sive trulezi i folijarnu prihranu. Nadam se da ce biti pozitivni rezultati...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1028 Poslato: 12. Jun 2019, 20:56:22 » |
|
Biće dobro
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1029 Poslato: 12. Jun 2019, 21:47:19 » |
|
Evo danas flasirano vino od proslogodisnje berbe...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1030 Poslato: 12. Jun 2019, 22:37:27 » |
|
Lepo, svaka čast, i da, osloni na preparate Bayer i BASF, iz ličnog iskustva ako si vikend vinogradar, druge mogu da koriste oni koji su jutro- veče u vinogradu prate i osećaju promene iz sata u sat, za nas koji ti radimo na 14 dana ili 21 samo provereno i full doza...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #1031 Poslato: 12. Jun 2019, 22:38:57 » |
|
Nadam se da ce biti pozitivni rezultati...
Što bi rekao Vinston Čerčil, uspeh se sastoji od putovanja od neuspeha do neuspeha bez gubitka entuzijazma.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1032 Poslato: 12. Jun 2019, 23:10:42 » |
|
Lepo rečeno P.S. Lako je bilo njemu, cigara u levoj i Whiskey u desnoj ruci
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1033 Poslato: 13. Jun 2019, 09:30:18 » |
|
Ma njemu je sad laka zemlja... A nama boca vina i curica fina... Da da ja sam vikend majstor...nesto malo vinograda na okucnici...180 cokota u razlicitom uzrastu...rekreacija, priprema za penziju. Od 2013 se brat i ja malo zezamo za nasu dusu...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1034 Poslato: 13. Jun 2019, 11:25:40 » |
|
Ha, ha, ha ti se baš temeljno pripremaš već šest godina a u penziju ćeš za deset
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|