21. Mart 2025, 14:13:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 68 69 [70] 71   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zaštita vinove loze  (Pročitano 866148 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 59

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1035 Poslato: 13. Jun 2019, 11:30:40 »

Tako je...tad ce sve biti u funkciji sto se tice vinograda, samo ce meni da otkazu neke funkcije... Tongue
Sačuvana
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1036 Poslato: 10. Jul 2019, 16:49:25 »

Plamenjaca uzima svoj danak i pored dva prskanja...

Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1037 Poslato: 10. Jul 2019, 17:00:37 »

peceni, koja je sorta ovo?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1038 Poslato: 10. Jul 2019, 17:38:11 »

peceni, ovo po grozdovima nije plamenjača, nego pepelnica. Posebno što ona napada u ovoj fazi. Jesi radio zaštitu za nju?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1039 Poslato: 10. Jul 2019, 21:23:12 »

Sorta je Vranac, jesam radio dva puta zastitu protiv plamenjace i pepelnice ...
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1040 Poslato: 11. Jul 2019, 01:01:53 »

Nije bilo dovoljno, što se iz priloženog vidi. U ovom trenutku jedino što možeš jeste da pristupiš zaštiti štp prije i sprečiš dalje širenje i naravno da obratiš pažnju na kišu koja smanjuje učinak.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1041 Poslato: 11. Jul 2019, 07:47:31 »

peceni, ovo po grozdovima nije plamenjača, nego pepelnica. Posebno što ona napada u ovoj fazi. Jesi radio zaštitu za nju?
Da li si sigurna? Ja mislim da je plamenjaca, ili barem nikada nisam video ovakav napad pepelnice.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1042 Poslato: 11. Jul 2019, 08:04:08 »

Da li si sigurna? Ja mislim da je plamenjaca, ili barem nikada nisam video ovakav napad pepelnice.

Po tragovima na grozdu koji meni izgleda poput micelijuma koji pepelnica ostavlja.
Inače na ovoj drugoj slici vidi se da je list obuhvatila i plamenjača.

peceni jel ti ceo red u ovom stanju, nisam shvatila? Šta je sa drugim sortama?
I imao si baš problema sa insektima, kakvo je tu stanje?
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1043 Poslato: 11. Jul 2019, 10:56:09 »

Citat
Sorta je Vranac, jesam radio dva puta zastitu protiv plamenjace i pepelnice
Broj prskanja obavljenog na vreme i odgovarajucim preparatima je veoma bitno da bi se bolest sprecila a grozdje ocuvalo. Naravno da bi najbolje bilo da se ne mora uopste prskati. Na zalost-mora. Tacno pravilo kada i sa cime prskati ne postoji. Ali je ocigledno da je peceni promasio vecinu a mozda i sve parametre. Broj svakako, samo do cvetanja je trebalo oprskati dva puta + sumpor u cvetanju. Neki moji poznanici su planirali 10+ prskanja ove godine. Verovatno je to preterivanje u onom drugom smeru. Treba naci sredinu.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1044 Poslato: 11. Jul 2019, 11:43:23 »

Da, u ovoj situaciji je bitno da se odradi kombinovana zaštita jer period koji nailazi je problematičan i za sivu trulež, pepelnicu i plamenjaču.
Kad već krene da se širi osim što ostavlja posledice teže je zaustaviti a nekad i kasno.
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1045 Poslato: 11. Jul 2019, 11:53:30 »

ibrik, do 10 puta u toku godine je sasvim dovoljno. Postoje medjutim godine kao 2014. kada je celo leto padala kiša i sve uzalud.
Sačuvana

Čehov
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1046 Poslato: 11. Jul 2019, 19:25:23 »

Evo prskao sam danas peti put ukupno i to sad opet sa Ridomilom, Falconom, Switchom i Actarom. Planiram jos folijarnu prihranu sledeci put i na jesen bordowsku corbu i zimsko plavim uljem pa da vidimo za sledecu godinu.
Sto se tice vranca dva reda lisce svuda plamenjaca oko 30 cokota a i grozdovi su slicno napadnuti. Na drugoj sorti koju je napala filoksera ima slicnih problema na grozdovima ali po koji, a lisce nije napala plamenjaca. Videcemo konacan ishod u septembru, ali mislim da cu imati oko 30% roda u odnosu na proslu godinu. Ubila ova kisa.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1047 Poslato: 12. Jul 2019, 20:42:50 »

Koliko ti je obuhvaćeno čokota u ovom stanju? Meni liči na esku.Ako jeste tu ti ništa od navedenog nema smisla.
Sačuvana

Čehov
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1048 Poslato: 12. Jul 2019, 22:44:39 »

Pa verovatno oba reda vranca...on je jedino u takvom stanju...sto se tice insekata bolja je situacija. Sta je to eska? Cime se tretira ako moze da se izleci ili spreci?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1049 Poslato: 13. Jul 2019, 10:12:08 »

Koliko ti je star zasad?Imaš još neku fotografiju?
Eska je kompleksna bolest i izaziva sušenje vinove loze a jedan od simptoma je unutrašnja trulež samog čokota.To možeš videti na samom drvetu da li su se pojavile nekroze.
Ne ispoljava se obavezno svake godine,ali kako ne postoje fungicidi kojim se uništava obično se zaraženi čokoti krče i zamenjuju mladim zasadima.

Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 ... 68 69 [70] 71   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.034 sekundi sa 21 upita.