peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Poslato: 01. Januar 2009, 19:27:08 » |
|
Postojalo je interesovanje za nabavku sorte Tamnjanika, uspeo sam da ih pronađem, belu i crnu, ako ima zainteresovanih javite se!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Panta
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 27. Oktobar 2009, 15:36:20 » |
|
Pozdrav svima, pošto je ovo moje prvo javljanje na forumu, najpre hoću da pohvali sadržaj i ponašanje posetilaca. Bilo bi lepo da nam neko objasni malo više o ovim autohtonim sortama. Svojevremeno sam čuo da zavod iz Niša radi na selekciji ovih sorti. Pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
duje
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 27. Oktobar 2009, 19:56:27 » |
|
Bela tamjanika ima sitne okrugle bobice, s pokožicom žutobele boje.Grozd srednje veličine,rehuljav.Šira sadrži od 22-25% šećera.U fazi suvarka količina šećera se kreće i do 35%.Slabo prinosna sorta.Od grožđa se pravidesertno,veoma jako,muskatno vino.Grožđe sazreva u trćoj epohi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 27. Oktobar 2009, 23:26:10 » |
|
Isto to važi i za crnu tamnjaniku, stim da i pokožica i meso ima dobu obojenost, i bobica je nešto krupnija u odnosu na belu. U Šumadiji i Levču je zovu mirisavka ili mirišljavka. Ima osobinu periodičnosti u rađanjau, što se uspešno rešava rezidbom, tako što se za rod ostavljaju tanji, dobro sazreli lastari. ( a to je osobina skoro kod svih muskatnih sorata).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 13. Mart 2010, 12:15:11 » |
|
Zdravo svima ja sam novi clan! Mene interesuje crna tamjanika ako mozes da mi je das!
Postoje 4 osnovne sotre tamjanike|:Zuta,Bela,Crna i Crvena!
Zuta(rehuljava)
Prinos 2-5t/h Bobica mala, okrugla sa pokozicom zutozelene do cilibarno zute boje! Grozd je obicno mali a dostize i srednju velicinu!Veoma rastesit i najcesce rehuljav. Secer u siri 20-26% au suvarku i znatno vise! Gaji se sporadicno i u sesi sa drugim sortama jer trazi oprasivaca zato sto oma funkcijalno zenski cvet!Najvise se gaji u Zupi i Negotinskoj krajini!
Bela
Prinos 12-18t/h Bobica srednje velicine,okruglasta ili okrugla.Pokozicazutozelene boje,posuta pepeljkom isitnim belicastim tackama. Grozd srednje velik redje velik cilindricnokonusnog oblika srednje zbijen ili zbijen! Secer u siri 20-24% Cesto ljudi kao i vi mesate ove dve sorte-klona(belu i zutu) postoji mnostvo prelaznih varijacija jer je tamjanika sklona mutacijama! Bela je francuska sorta dok se za crnu i zutu tvrdi da je nasa!
Crna
Prinos 2-5t/h Bobica mala(malo krupnija od zute), okrugla(skoro prava lopta) sa pokozicom tamno plave boje! Grozd je obicno mali a dostize i srednju velicinu!Veoma rastesit i najcesce rehuljav kao i zuta! Secer u siri 20-26% a u suvarku i do 42%! Najvise se gaji Negotinskoj krajini! Trazi oprasivaca kao i zuta!
Crvena se uglavnom razlikuje po boji pokozice koja je crvenkasta!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
skabeta
Stariji član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 14. Mart 2010, 08:47:36 » |
|
Nisam znao da su Zuta i Crna sa zenskim cvetovima. To je onda vazna osobina. I prinosi su stvarno niski. Jel to sa oprasivacem osobina da su prinosi takvi i da su grozdovi rehuljavi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 66
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 14. Mart 2010, 11:38:44 » |
|
Sta znaci: rehuljavi grozdovi?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 14. Mart 2010, 11:57:23 » |
|
Rehuljavi grozdovi, to znači da su bobice nujednačene veličine, od sitnih do vrlo krupnih, ali je popunjenost istih na osnovi grozda od 30 do 50 procenata. To znači da ako normalne veličine bobice na jednom grozdu se sadrže, naprimer 60 komada, rehuljavi grozd sadrži od 20 do 40 i to neujednačene veličine-kalibracije, a što je najvažnije iste te bobice neujednačeno sazrevaju što stvara novi problem vinarima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 17. Mart 2010, 21:36:14 » |
|
Prinosi sa oprsivacem su niski a bez njega hehe!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 17. Mart 2010, 22:59:32 » |
|
Ovo sa oprasivanjem je bilo vrlo bitno nekada sada za oprasivanje postoji vise hemijskih preparata
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 18. Mart 2010, 22:08:24 » |
|
Hemijski preperat su hemijski!Ja volim sto je moguce prirodnije a ne kljukati biljku hemikalijama!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 19. Mart 2010, 00:08:24 » |
|
Ovi preparati su nesto najneotrovnije sto se koristi u vinogradarstvu.Inace slazem se da prisustvo hemije treba minimalizovati ili cak izbaciti kada god je to moguce
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 19. Mart 2010, 00:31:05 » |
|
Clanove koji imaju avatar raspoznajem bez citanja imena, prepoznajem ih po slicicama... Vas dvojica (kicca i crnitrn) mi pravite problem Zelenilo sa plavim plodovima.... Odoh ja u offtopic...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 23. Mart 2010, 15:10:10 » |