27. Oktobar 2025, 09:55:17 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izbijanje kostica  (Pročitano 201142 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
selenic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #120 Poslato: 09. April 2012, 23:35:05 »

Pumpa je originalna sa muljace, nisam nikakvu drugu kupovao. Lici na uljnu pumpu od tam kamiona samo mnogo veca. Ako imate priliku mozete ih videti na muljacama za grozdje. Sito sam uzeo gotovo perforirano u Pozegi i poslali su mi brzom postom,samo im javis dimenzije, Lim je debljine 2mm
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #121 Poslato: 05. Septembar 2013, 22:53:24 »

danas sam  kupio jednu interesantnu masinu  za odvajanje peteljke od grozdja. planiram je preradti da moze  i da iskostava voce. sutra stavljam  slicice. (ako  uspem)
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #122 Poslato: 07. Septembar 2013, 21:59:24 »

nista od  slika. masina je pravljena tamo  50.ih godina u  osjeku. pohvatao sam  kako  cu preradtit da mogu  rasiriti  vise  valjek za muljanje i napraviti drugu  osovinu za odvajanje kostica. a i u performu sam  porucio sito koje ce mi nadam se stici  tamo pod  kraj nedelje. ostalo mi je da je malo doteram u red jer  godinama stoji
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bn_boss
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #123 Poslato: 08. Oktobar 2013, 20:08:29 »

ljudi jel imate sliku ili skicu neke masine koja iz dunje vadi sjeme (kosticu)? Do sada sam ovo radio rucno, ali ove godine cu imati mnogo dunje pa opcija rucnog vadjenja sjemena mi tesko pada.
Do sada jedino sto sam nasao je ova masina: http://www.youtube.com/watch?v=QvF8UABUZkw
Postoji li kakva masina koja bi vadila sjeme malo brze...

Pozdrav
Tesic
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 31.0

« Odgovor #124 Poslato: 22. Avgust 2014, 17:18:31 »

nista od  slika. masina je pravljena tamo  50.ih godina u  osjeku. pohvatao sam  kako  cu preradtit da mogu  rasiriti  vise  valjek za muljanje i napraviti drugu  osovinu za odvajanje kostica. a i u performu sam  porucio sito koje ce mi nadam se stici  tamo pod  kraj nedelje. ostalo mi je da je malo doteram u red jer  godinama stoji

Jel uspjela prepravka, ako da može koja slika.

Takođe da li neko ima ovaku http://www.youtube.com/watch?v=pbYSZDghHKU ili sličnu mašinu. Zanimju me detalji, naročito ulaz sirovine i izlaz košpice, broj obrtaja sita i td.. Pa bih molio ako može koja slika tih detalja.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
Sale VR
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #125 Poslato: 15. Avgust 2016, 13:47:28 »

Da li neko zna koliki broj obrtaja treba da ima pasirka za kosticavo voce? 
Sačuvana
rogi87
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #126 Poslato: 16. Avgust 2016, 09:55:18 »

Sale VR,

Pronasao sam ovaj klip na youtube-u i decko kaze u komentarima da njima, za njihovu home made pasirku, najvise odgovara 3500 obrtaja.
Evo ga i link za video, mozda ti pomogne:

https://youtu.be/67L0sCPX3Ls
Sačuvana
Sale VR
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #127 Poslato: 16. Avgust 2016, 11:15:38 »

Hvala puno na informaciji rogi87 Cheesy
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #128 Poslato: 16. Avgust 2016, 19:35:23 »

Da, i kada se uzme u obzir priblišno tri puta manji prečnik remenice na motoru i one na osovini pokretnog sita dođe se do njegovog broja obrtaja koji ne pada ispod 1000 u minuti kao okvirnog minumuma za efikasan rad ovakve mašine.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #129 Poslato: 17. Avgust 2016, 13:37:21 »

Horizontalna pasirka 750 obrtaja
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #130 Poslato: 17. Avgust 2016, 19:15:30 »

Možeš li malo više detalja, parametara? Kako izgleda ta horizontalna... možda i neku sliku?
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 47.0

« Odgovor #131 Poslato: 18. Avgust 2016, 00:36:29 »

Nije bitan broj obrtaja, nego obimna brzina. Preko prečnika lopatica rotora i broja obrtaja dođeš do obimne brzine.
Možeš li malo više detalja, parametara? Kako izgleda ta horizontalna... možda i neku sliku?
Horizontalna je sa kontinualnim protokom materijala, dok je vertikalna šaržna. Horizontalna lopaticama rotora, udarajući po voćnom materijalu, kroz sito tera mezokarp a koštice lagano izlaze vani jer ne mogu da prođu kroz sito. Vertikalna može da ima lopatice ali i rotirajuće sito i još neke varijante, ali je kod svih rešenja zajedničko da se koštice moraju isprazniti i nasuti nova šarža pa dok ne dosadi ili ne ponestane voća.
Kod horizontalne, dužina i prečnik sita, kao i obimna brzina rotora određuju kapacitet, dok kod vertikalne slično s tim da sve zavisi od izvedbe.
Kod oba tipa, lomljenje koštica je nešto što mora da se ima na umu kada se projektuje pasirka, kapacitet je na drugom mestu, a kome je do estetike može da gleda Fashion TV!
Horizontalna pasirka je "osetljiva" na nedovoljno zreo materijal i može doći do zaglavljivanja rotora ukoliko se ne dozira umereno. Ovaj problem kod vertikalne je manje izražen.
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #132 Poslato: 18. Avgust 2016, 18:13:41 »

Thumb Sigurno da prečnik lopatica rotora, posle već pomenutog broja obrtaja, ima najveći uticaj na brzinu kojom će materijal dospjeti na sito, pa time i na radne karakteristike mašine. Normalno i da bi njegov uticaj rastao ako bi ta variranja prečnika, kod ovakvih mašina kao na linku iz poruke koju sam komentarisao, bila izraženija. Kao kod nekih profesionalnih varijanti sa prečnikom od cca 100 cm.  

Ova na linku je neka standardna i najprisutnija izvedba gdje se krajnji rubovi lopatica zavržavaju na 30 cm, ili nešto ispod toga. Upravo sa takvih mašina, a od ozbiljnijeg svjetskog konstruktora ovakve opreme sam i pokupio podatak o preporučljivom minimalnom broju obrtaja koji sam i podijelio u slučaju da nekom zatrebaju okvirni podatci kao vodilja za varijantu uradi sam.

Za horizontalnu sam u stvari pitao je li ona to doslovno i bukvalno, ili samo po nazivu, zbog već kako vjerujem poznatih razloga.

E sada moram i ono gdje možda imamo različit pristup i pogled na suštinu. Nemoj shvatiti pogrešno jer nemam nikakvu drugu namjeru nego naprosto moram komentarisati. Radi se o nekom od mojih osnovnih "tehničkih" postulata. Jako rano sam naučio, iskusio i prihvatio postulat koji se proteže još iz drevnih civilizacija. Estetika, koja u sebi debelo sadrži pojam proporcije i oblika, je gotovo pa siguran predznak ili pokazatelj uspješne konstrukcije. Šminka je već nešto drugo, ako si na nju mislio.
Sačuvana

duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 47.0

« Odgovor #133 Poslato: 18. Avgust 2016, 19:38:53 »

Sa ovim poslednjim se slažem, ali kakav bi ja bio duhoviti duh da ne začinim malko. Prilikom projektovanja, estetika, proporcije kao i od pogleda sakrivena rešenje koja čine da je, na prvom mestu projektant zadovoljan svojim uradkom. Najviše sam uživao u finišu kada sam postavljao drvene ručke lakirane u četiri sloja bezbojnog laka na poklopac pasirke.
Da, estetika postoji i van tv-modnog ekrana.
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #134 Poslato: 18. Avgust 2016, 19:50:36 »

Thumb  Wink
Sačuvana

Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.311 sekundi sa 21 upita.