|
shuca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #31 Poslato: 04. Februar 2010, 11:42:04 » |
|
jel moze neko da mi pojasni cemu cela ova prica?pa ovde se rakija pece stotinam godina na isti nacin a sada neko zeli da vadi kostice.ja znam da kostice od sljive ostanu na dnu bureta posle zavrsetka vrenja a ako neka i ostane nije greda samo da nisu polomljene.a kada sam prosle godine kupio kajsiju u begaljici jedan seljak kod kaga sam pazario mi rece da on to nista ne vadi vec posle vrenja sav kljuk procedi kroz neku resetku i eto ti resenja.probao sam rakiju odlicna je.e sada jedino ako su u pitanju tone i tone voca onda je druga prica a to ko radi taj ima i pare da kupi tako nesto za nas amatere je to bacanje para.po meni .pozzzzzz
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
sapy
Stariji član
Van mreže
Starost: 59
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #32 Poslato: 04. Februar 2010, 15:38:56 » |
|
shuco,koštica se vadi jer je ustanovljeno da ispušta cijanovodičnu koselinu koja je krvni otrov i veže se za kisik,te izaziva i u malim koncentracijama glavobolju,a u većim do živčanih smetnji,osim toga daje i gorčinu destilatu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #33 Poslato: 04. Februar 2010, 16:36:51 » |
|
To jeste tacno ali samo ako se kostice polome
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #34 Poslato: 04. Februar 2010, 16:46:48 » |
|
Nema veze sa lomljenjem košpica, bitno je prisustvo u toku fermentacije, a ako se još i polome onda se radi o višestruko većoj količini. Ovako to izgleda kod rakije od šljive.
Varijante Benzaldehid (mg/laa) HCN (mg/laa) Stenli bez odvajanja koštica 93,40 16,70 Stenli sa odvajanjem koštica 16,10 3,90 Čačanka rodna bez odvajanja koštica 65,50 16,67 Čačanka rodna sa odvajanjem koštica 22,00 5,60
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
|
|
« Odgovor #35 Poslato: 04. Februar 2010, 17:15:11 » |
|
Ovo je sve ok ali ja idalje ne verujem da u 21-om veku u srbiji ne postoji masina koja ce ispasirati krusku i odvojiti kostice i peteljke od mesa???
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #36 Poslato: 04. Februar 2010, 17:49:15 » |
|
Ako mi ne znamo za nju ne znači da ne postoji. Obzirom na sličnu količinu preporučio bih ti ovu varijantu sa fotografije koju je postavio jagnjilac u linku (zna biti jako zanimljiva): http://www.sveovinu.com/index.php/topic,253.msg8942.html#msg8942
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
|
|
« Odgovor #37 Poslato: 04. Februar 2010, 18:05:33 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #39 Poslato: 04. Februar 2010, 21:30:30 » |
|
Bistrica je u pravu.Šljiva u kljuku sa košticom ne bi trebalo da stoji duže od tri nedelje.
Izbijačicu koriste uglavnom u industriji za pripremu šljive za duboko zamrzavanje ili za sušenje.Pasirka je bolje rešenje za „rakijaše“ jer kod izbijačice ne prolaze plodovi skupljani sa zemlje. Plodovi šljive kod kojih se izbija koštica se beru nešto pre pune tehnološke zrelosti jer u suprotnom dolazi do meljanja plodova u čašicama ili se lepe za igle i ispadaju sa strane.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #40 Poslato: 04. Februar 2010, 21:39:11 » |
|
dali kod susnja sljive kostica treba da se izbija pre ili posle susenja sljive posto skoro svi izbijaju posle samo neznam kako
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #41 Poslato: 04. Februar 2010, 22:14:55 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #42 Poslato: 06. Februar 2010, 00:34:37 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sremac_In
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 63
Jedna je dosta, dve je malo!
|
|
« Odgovor #43 Poslato: 06. Februar 2010, 01:30:07 » |
|
Hvala Diodi i Darku, mislim da cu polako poceti da skupljam materijal za pasirku .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #44 Poslato: 06. Februar 2010, 09:04:24 » |