blue_moon
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 09. Decembar 2017, 21:14:52 » |
|
Greška u pisanju,mislila sam dva kazana od 250lit. Goja jesi proračun uzimao na osnovu toga da ti prosečno 100kg voca daje deset litara rakije od 50vol%? U tom slučaju na 250lit kazanx2 za nekih 70 dana,tri smjene bi odradili posao. Sirovina stize u talasima-prvo grozdje,pa ostalo u zavisnosti od sorte. To je samo plan,u pocetku ce biti manja kolicina ali bolje imati veci prostor pa pivecavati vremenom kolicinu nego kasnije rusiti zidove i nadogradjivati projekat. Za dzibru isto moram naci resenje jer bi lupa inspekcije u tom slucaju za jednog malog privrednika bila pogubna.Recimo neutralizacija u bazenu namenjenom za to i koriscenje za stocnu hranu kasnije i sl. Kad smo kod pasirke videh da solidne pasirke sa sistemom odvajanja koštica,kapaciteta 500-800kg voca/h u zavisnosti od zrelosti voca.Tako da se sirovina sa takvom masinom ne bi dugo zadrzala na prijemu.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Tasos
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 09. Decembar 2017, 22:00:43 » |
|
Odlicna zamisao... Samo, ima tu jos nepoznanica. Prvo, za toliku kolicinu voca bi trebalo imati adekvatan prihvat, tj. natkriven deo cirka 150m2~ 200 m2, posebno od dela za destilaciju. Drugo, u objekat treba "dovuci" trofaznu struju. Mahom sve masine rade na tofaznu mrezu. To podize cenu zbog elekro instalacija i raznih saglasnosti, kao i projekta izvedenog stanja. Poseban akcent bi trebalo dati na obezbedjenje objekta. Obicno su destilerije izdvojene od gradskog jezgra, a kao takve su podlozne obijanjima i kradjama. Postoji opcija ogradjivanje zidom od 2 metra, plus video nadzor i alarmni sistemi, ali sve je to nista bez coveka. Brzo bi se to proculo po okolini, i eto problema. A sad kazani.. Bez jednog kazana od 400 litara sa mesalicom kao i jednim od 200 litara, ne vredi ulaziti u takvu investiciju. Mada, kazani su najmanja investicija. Sudovi za toliku kolicinu rakije bi bili cirka 8 000 eura. Posebno linija za punjenje.. Plus flase.. Samo isflasirati tu kolicinu rakije (sa flasama i cepovima) je cifra od 4 0000 evra. Posebno sto bi industrija (voce) kostala za tu kolicinu (100.000 kg) po ovogodisnjim cenama minimum 20 0000 eura. Na to mislim samo na jabuku, ostalo je sve bilo skuplje, nesto skora cak pa duplo. I, naposletku plasman te raklije.. Nije lako odjednom krenuti sa prodajom 10 000 litara , na nasem trzistu. Ako ide za RUS, onda je to nista... Sve u svemu, ambiciozno, nema sta. Zelim iz dna duse svu srecu. Pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Goja
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 09. Decembar 2017, 22:11:28 » |
|
Druže Biznis plan koji ti praviš za svog prijatelja ima dosta nedotataka. Ti pišeš o 10.000 l rakije,100 t voća,bazenu za džibru,zgradi koja treba du bude u startu veća kako posle nebi moralo da se prepravlja,ambalaža,sredstva za voće,radna snaga,oprema,kace,pasirka i mnogo drugog, mi pričamo o desetinama hiljada evra verujmi da ne preterujem i onda zapne priča Oko kazana dal dva od 250l Pa to kao da pričamo da uzmeš i kupiš školjku ferarija pa u njega pokušavaš da ubaciš motor od juga da bi uštedeo. Rakija ognjenka početna investicija do finala i prodaje 135 hiljada evra ovo znam slučajno. Obrni okreni sve ozbiljne destilerije rade sa najmanje tri kazana od 500 litara (gružanska nit) ili sa industriskim kazanima.Idi do neke destilerije uđi pogledaj ili bar ukucaj na netu pa vidi o čemu se radi.Recimo Jezdić rakija na njihovom sajtu imaju krataka film o destileriji pogledaj. Sve je to lepo i ambiciozno al to nebiva tako.Nemožeš da uložiš 30.000 evra i da dobiješ proizvod u prvoj godini od 70.000 evra kolko računam da bi bila zarada od od 10.000 litara rakije.To sve pod uslovom da si napravio odličnu rakiju i da je tuča da kupe baš od tebe. Vidi navijam za tebe ali krupan je to zalogaj i treba baš dosta novca a ako novac nije problem onda ni kazani nisu
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 09. Decembar 2017, 22:13:29 » |
|
Recimo neutralizacija u bazenu namenjenom za to i koriscenje za stocnu hranu kasnije i sl. Za stoćnu hranu može ići trop od žitarica ali ne i od voća. Može nakon neutralizacije za đubrenje.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 10. Decembar 2017, 09:57:57 » |
|
Druže Biznis plan koji ti praviš za svog prijatelja ima dosta nedotataka. Ti pišeš o 10.000 l rakije,100 t voća,bazenu za džibru,zgradi koja treba du bude u startu veća kako posle nebi moralo da se prepravlja,ambalaža,sredstva za voće,radna snaga,oprema,kace,pasirka i mnogo drugog, mi pričamo o desetinama hiljada evra verujmi da ne preterujem i onda zapne priča Oko kazana dal dva od 250l Pa to kao da pričamo da uzmeš i kupiš školjku ferarija pa u njega pokušavaš da ubaciš motor od juga da bi uštedeo. Rakija ognjenka početna investicija do finala i prodaje 135 hiljada evra ovo znam slučajno. Obrni okreni sve ozbiljne destilerije rade sa najmanje tri kazana od 500 litara (gružanska nit) ili sa industriskim kazanima.Idi do neke destilerije uđi pogledaj ili bar ukucaj na netu pa vidi o čemu se radi.Recimo Jezdić rakija na njihovom sajtu imaju krataka film o destileriji pogledaj. Sve je to lepo i ambiciozno al to nebiva tako.Nemožeš da uložiš 30.000 evra i da dobiješ proizvod u prvoj godini od 70.000 evra kolko računam da bi bila zarada od od 10.000 litara rakije.To sve pod uslovom da si napravio odličnu rakiju i da je tuča da kupe baš od tebe. Vidi navijam za tebe ali krupan je to zalogaj i treba baš dosta novca a ako novac nije problem onda ni kazani nisu
Moj startni predlog za njega je bio http://bavarianbrewerytech.com/potstills/pages/gallery/roundHat.htm ovo.Tako da ne da si pogodio u centar nego to je to.Onda je doslo do dvoumljenja oko cene kostanja ovakve destilerije.Zatim sam nasla ponude za 500lit šarantskog tipa da bi na kraju cenovno prihvaćen onaj od 250lit u dva komada s njegove strane. Tasose svaka čast na komentaru. Obojica ste mi otvorili teren za jednu kvalitetnu diskusiju za koju mi treba vremena a danas ga nemam.Ostajem duzna za odgovore,i cim ugrabim vreme pisem. Da napomenem sve je u vazduhu,nista bačeno na papir.Da bi se odradio projekat potrebno jenogo vise kalkulacija.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Goja
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 10. Decembar 2017, 10:03:25 » |
|
Pre svega izvini za ono druže sad svatam da si devojka Tasos ,bistrica ja i ostali smo tu ako može nešto da se pomogne samo napred pozz
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
Tasos
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 10. Decembar 2017, 10:59:33 » |
|
Ali, nemoj da nas zaboravis pa da se udaljis sa foruma, u vidu lastinog repa. Zaista sam impresioniran tvojom teorijskom edukacijom. A, sto se tice rada na terenu, tu smo vec dosta jaki. Imamo mi dosta prakse u spravljenju rakije. Pitaj sve sto te interesuje, tu smo. Nadam se da ces i ti nama pomagati u nesebicnim odgovorima u delu za koji si kompetenentna.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 10. Decembar 2017, 13:17:41 » |
|
Ne mogu da vidim rešenje za dzibru.Gde ide,i kako se neutrališe? Ja planiram da napravim jednu malu destileriju kapaciteta 10 000 lit godišnje za prijatelja.I to vocne rakije od voca iz otkupa za pocetak. Za taj obim proizvodnje u prvom periodu uzela bih dva kazana od 150lit.Jedan sa mešalicom drugi sa rešetkom. Dalje sta imam u planu: Sudove za fermentaciju-velike kace od prehrambene plastike.(kontrolu temperature povremeno grehačima jer je sjeverno područje u pitanju) Muljaču za groždje i mlin za jabučasto voće,i sita za koštičavo. Filter pred flaširanje sa sopstvenom pumpom. Čepilica i punilica odvojeno jer blok je preskup za njegov kapacitet. Hajde da se i ja uključim iako nisam imao namjeru jer priča o podizanju takvog objekta zahtjeva više ulaznih detalja kako se ne bi fulalo. Objekat na grubo mora biti bar nekih 400 m2, plus podrum, zbog komocije i prije svega nesmetanog odvijanja tehnološkog postupka, i njegovog kvaliteta. Morao bi sadržavati minimalno 5 odvojenih i komunikacijski međusobno povezanih prostoriji u nizu, a poželjna je i manja šesta. Prostorija za prihvat, sortiranje i preradu. Prostorija za fermentaciju. Prostorija za destilaciju. Prostorija za odležavanje u buradima ili podrum, i peta postorija za čuvanje destilata koji nije u buradima, egalizaciju, flaširanje, pakovanje i skladištenje. Šesta je izdvojena i po mogućnosti u staklu, prije svega za boravak i nadzor destilacije pa je u njoj i napravljena, sa mogućnošću da se u njoj i odspava koji sat, a može se praviti i kao dopunska kombinacija priručne mini laboratorije i kancelarije sa pratećom papirologijom. Jasno je šta se radi u kojoj prostoriji, a sadržaj opreme je stvar mogućnosti i namjeravane prerade pojedinačne količine nekog voća. U onom svemu što je nabrojano i na šta je već dobro skrenuta pažnja postoji usko grlo proizvodnje. Ne samo produkciono zbog potrebnog vremena, nego i zbog uticaja na kvalitet. To je kapacitet kazana. Bez minimalno dva kazana i to sigurno većih od 250 litara ne bih ni razmišljao o takvom kapacitetu. Ona 2x150 i to još jedan od njih bez mješalice, kao što reče goja, je ideja na koju treba zaboraviti. Samo za prvu destilaciju na 2x250 je potrebno 14 dana za nekih 28 tona voća. A šta ako je neko voće zastupljeno sa više od toga, i ovih 14 dana je već previše za kvalitet fermentisanog materijala. Da ne govorimo o situaciji kada se vrijeme za destilaciju može preklopiti u tih 14 dana kod različitog voća. Dakle najkritičnije mjesto i pravo usko grlo proizvodnje pa bi debelo trebalo razmisliti o kapacitetu kazana. Druga bitna stvar... kontrolu temperature povremeno grehačima jer je sjeverno područje u pitanju Bez obzira na sjeverna područja, jer živim i radim na njima, mora se u fermentaciji i posudama za fermentaciju misliti na kontrolu temperature hlađenjem. U onim drugim situacijama, u dobro napravljenom objektu sa izolacijom prostora za fermentaciju, je maltene i sa običnim grijalicama uz povremeno paljenje moguće održavati temperaturu prostorije na nekih 17-18 stepeni, pa bi i u njoj bilo nužno i optimalno rješenje održavanje temperature u posudi za vrenje hlađenjem. Naročito u posudama veće zapremine od 1000 litara kako je planirano. Treća i jako nužna stvar na ovom kapacitetu destilerije, a propuštena je za napisati, je pumpa za manipulaciju samljevenog ili pasiranog voća, i punjenje posude za vrenje. Normalno i nakon fermentacije pražnjenje posuda i punjenje kazana. U protivnom bi se to radilo kofama što bi bilo drugo jako veliko usko grlo na takvom kapacitetu destilerije, i sa ne baš zanemarivim uticajem na kvalitet fermentisanog materijala i rakije u konačnici.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Goja
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 10. Decembar 2017, 15:33:54 » |
|
Vrlo dobro dopunsko obljašnjenje bistrice, veliki zalogaj koji mora da prati i velika investicija.Ova tema je jako zanimljiva ali objektivno nema baš mnogo veze sa pecarom.Pecara je ipak kućna varijanta.Predlažem da se otvori nova tema Moja prva destilerija ili kako napraviti destileriju ili nešto slično.
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 10. Decembar 2017, 15:45:44 » |
|
Morao bi sadržavati minimalno 5 odvojenih i komunikacijski međusobno povezanih prostoriji u nizu, a poželjna je i manja šesta. Prostorija za prihvat, sortiranje i preradu. Prostorija za fermentaciju. Prostorija za destilaciju. Prostorija za odležavanje u buradima ili podrum, i peta postorija za čuvanje destilata koji nije u buradima, egalizaciju, flaširanje, pakovanje i skladištenje. Šesta je izdvojena i po mogućnosti u staklu, prije svega za boravak i nadzor destilacije pa je u njoj i napravljena, sa mogućnošću da se u njoj i odspava koji sat, a može se praviti i kao dopunska kombinacija priručne mini laboratorije i kancelarije sa pratećom papirologijom. Jedino si zaboravio toalet.... drugo si sve nabrojao Evo kad se vec prica o uredjenje destilerije... Destilerija (Ukupna povrsina ~470m2)Izlozbeno prodazni prostor i prostor za degustaciju (~50m2)Prostorija za pecenje rakije (~50m2)Prostorija za fermentacija (~25 m2)Prostorija za prihvat, sortiranje i preradu voca (~40m2)Stepenice za ulaz u administrativnom delu Tehnicki ulaz u destileriju Pa i masine su vec stigle.... Pumpe za kominu Pasirka Transportna traka i perionica voca Nisam napomenuo da podrumski prostor je oko 150m2 sa visinom od 3.5m....
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
Goja
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 10. Decembar 2017, 15:57:51 » |
|
Brate jon strava,jel to tvoja destilerija?To je destilerija svaka čast,još samo da ima neko ko zna da ispeče rakiju Ako bude prilike voleo bi da posetim ovu destileriju,ako nije tajna kolko košta pasirka.
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 10. Decembar 2017, 16:34:59 » |
|
Da brate Goja,to je moja nova destilerija koja je u izgradnju.... Bit ce gotova za par meseca. Sto se tice pecenje rakije i znanje ....pa tu smo na pravom mestu da naucimo kako treba Cene pasirke firme MAURER iz Madjarske je oko 4.000 eur. Ako te bas interesuje poslacu ti kontakt brojevi. Masina je odlicna! Jeftinija od masine u Austrii i Njemacke za oko 2-3.000 eura.
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
Goja
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 10. Decembar 2017, 18:31:35 » |
|
Svaka čast jon više nego domaćinski ozbiljna ozbiljna priča alal vera samo napred.Gde se nalazi destilerija i kako će se zvati rakija. Što se pasirke tiče krupno je to za mene našao sam par nekih domaćih u cenovnom rangu od 500 do 1000 evra rade oko tone na sat.Videću,sve najbolje i srećno
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 10. Decembar 2017, 18:55:28 » |
|
Ova tema je jako zanimljiva ali objektivno nema baš mnogo veze sa pecarom. Pecara je pecara bez obzira na to da li je otvorena ili zatvorena, i na to da li je mala, velika, i ili do kraja tehnološki zaokružena sa sadržajima za pred i poslije destilacijske procese... Jedino si zaboravio toalet.... drugo si sve nabrojao ...a može biti dopunjena i sadržajima kao što su izložbeni prostor, sala za degustaciju, prezentaciju i edukaciju, doček gostiju, ugostiteljski sadržaji, sobe ili bungalovi za spavanje i sl. Normalno da je potrebno planiranje kako se ne bi nešto fulalo, zaboravilo, ali i nepotrebno dupliralo... poput wc-a, tuš kabine, garderobe i sl. još samo da ima neko ko zna da ispeče rakiju Baš bi o(p)stao na forumu da ne zna!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 10. Decembar 2017, 19:55:22 » |
|
Brate Jone, moram ti priznati da mi se objekat uopste ne svidja. Nema oluka !!!
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
|