|
jon
|
 |
« Odgovor #60 Poslato: 13. Decembar 2017, 22:14:39 » |
|
Najbolje je spregnuti alarm sa ventilacijom, tako da u slucaju opasnosti od CO2, ventilacione turbine se automatski ukljucuju i ventiliraju kontaminirani prostor.
Tako je! Ali kad znas ili vidis signalizaciju da ne smes uci, tad uklucis manuelno ventilaciju. Ta automatika je prava stvar ali za pocetak i manuelno uklucivanje moz da zavrsi posao. Pa prvih dana i preventivno ponekad uklucis ventilaciju. Ventilacija je ista ko za velike kuhinje u restoranima... sa izmenjivacem necist/svez vazduh... ne mogu se setiti koliko sam platio zadnju,ali mislim da je bilo oko 1000-1200 eur sa 2 motora
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #61 Poslato: 13. Decembar 2017, 22:30:05 » |
|
Da, sad se potpuno razumemo !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #62 Poslato: 14. Decembar 2017, 19:29:49 » |
|
Obzirom da se radi o jako malom prostoru na koji se smješta relativno velika količina voća na fermentaciji koja proizvodi velike količine CO2, koje mogu predstavljati i problem, kao i na činjenicu da će se fermentacija vjerovatno obavljati i pri visokim vanjskim temperaturama, a prostorija sa posudama za vrenje vjerovatno i hladiti, gdje će nužno velika i česta izmjena vazduha ventilatorima bitno otežavati takvo hlađenje, trebalo bi možda razmisliti i o nekom malo drugačijem rješenju nego što je rješenje o kojem pričaš.
Prvo puštaš da CO2 neometano puni prostoriju, pa ga onda prisilno izbacuješ iz nje ventilatorima, a istovremeno u prostoriju ubacuješ topli vazduh. Zbog njega tu istu prostoriju onda moraš i dodatno hladiti. Zar nije jednostavnije a i mnogo jeftinije rješenje u kojem ćeš CO2 direktno iz posuda za vrenje, uz pomoć najobičnijeg crijeva odmah izvesti napolje, do mjesta na kojem su i postavljene vrenjače. Tada bi za prostor od 25 kvadrata mogla ići mnogo jednostavnija i jeftinija varijanta ventilacije. Senzore postaviš za svaki slučaj i ako nisi siguran koliko dobro dihtuju poklopci na posudama za vrenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #63 Poslato: 14. Decembar 2017, 19:41:06 » |
|
Zar nije jednostavnije, pouzdanije a i mnogo jeftinije rješenje u kojem ćeš CO2 direktno iz posuda za vrenje, uz pomoć najobičnijeg crijeva odmah izvesti napolje, do mjesta na kojem su i postavljene vrenjače. O tome sam i ja danas razmisljao.... citas mi misle...  Izoliram prostoriju za da temperatura bude konstantna da bi ubacivao "vruc vazduh" i opet to hladio....zato sam i napisao .... ubaciti usisnu cev iznad vrenjace od cisterne i to sa ventilarorom izbacivati van prostorije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #64 Poslato: 14. Decembar 2017, 21:59:41 » |
|
Jon kako da iskoristiš toplu vodu iz tabarke za grejanje destilerije bolje reći zašto,to jest kad ti pečeš rakiju?Ja kad pečem obično sam u majici ili lagano obučen.Ili ja ne kapiram šta ti hoćeš da uradiš.
Za prostor od 25 m2 mislim da je sasvim dovoljno postaviti jedan erkondišn ili kako se već piše.Dakle ne klima split sistem već erkondišn on za sat vremena rada kompletnu kubaturuvtog prostora izmeni vazduh i pri tom regulišeš temperaturu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
|
dekara
|
 |
« Odgovor #65 Poslato: 14. Decembar 2017, 22:29:20 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #66 Poslato: 15. Decembar 2017, 09:42:57 » |
|
Prvo puštaš da CO2 neometano puni prostoriju, pa ga onda prisilno izbacuješ iz nje ventilatorima, a istovremeno u prostoriju ubacuješ topli vazduh. Zbog njega tu istu prostoriju onda moraš i dodatno hladiti. Zar nije jednostavnije a i mnogo jeftinije rješenje u kojem ćeš CO2 direktno iz posuda za vrenje, uz pomoć najobičnijeg crijeva odmah izvesti napolje, do mjesta na kojem su i postavljene vrenjače. Tesko da nateras da CO2 izlazi sam bez ventilacije ! A nisam ni mislio da ubacujes u vrionicu direktno topao ili hladan spoljni vazduh. Naprotiv, u distributeru za ubacivanje vazduha postavlja se isparivacka jedinica koju napaja kanalska klima, pa biras hoces li da hladis ili grejes vrionicu, a istovremeno imas i ubacivanje cistog vazduha. Ne treba ti ni posebna turbina, posto je napomenuti sistem ima u sebi. Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #67 Poslato: 15. Decembar 2017, 10:32:27 » |
|
Jone zanima me jos nesto kad smo kod vazduha u prostoriji.Kako bi rešio vlažnost vazduha u prostoriji za odlezavanje?Pretpostavljam da ce ti odredjen količina odležavati u hrastu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #68 Poslato: 15. Decembar 2017, 10:42:03 » |
|
Podrum je dubok 3.5m... izolacija podruma je samo sa aditivima u betonu nema onu bitumensku izolaciju. A pored toga izgradio sam taj podrum iznad starog bunara kojeg sam izidao kamenom. Taj bunar daje mu dopunsku ili onu potrebnu vlagu...  ...koji jos nije gotov ... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #69 Poslato: 15. Decembar 2017, 11:51:00 » |
|
Podrum je dubok 3.5m... izolacija podruma je samo sa aditivima u betonu nema onu bitumensku izolaciju. A pored toga izgradio sam taj podrum iznad starog bunara kojeg sam izidao kamenom. Taj bunar daje mu dopunsku ili onu potrebnu vlagu...  ...koji jos nije gotov ...  To mi reci!Ništa više za odležavanje i ne treba pri tom si uštedeo na prostoru,a i imaš prirodno nisku temperaturu bez dodatnog ulaganja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #70 Poslato: 15. Decembar 2017, 12:18:06 » |
|
Jon, Pitanje je, da li ovako mozes postici zeljenu vlagu, Trebalo bi relativnu vlagu u podrumu odrzavati na oko 80% +_ 5%. Ako je niza, treba dodavati vlagu, a ako je iznad treba je skidati. Jednostavno moras je regulisati!
Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Nikola Tesla
|
|
|
|
dekara
|
 |
« Odgovor #71 Poslato: 15. Decembar 2017, 13:21:50 » |
|
happu- prostorija za fermentaciju je 3metra pod zemljom, i burad napunim za par dana,tako da vise ni nemam potrebe ulaziti i boraviti tu svaki dan, a kupatilski ventilator je tu pa je tu Ali nije lose pustiti creva napolje
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #72 Poslato: 15. Decembar 2017, 13:41:32 » |
|
Nisam te razumeo sta zelis reci ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Nikola Tesla
|
|
|
|
dekara
|
 |
« Odgovor #73 Poslato: 15. Decembar 2017, 14:32:01 » |
|
Pricali smo o CO2
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #74 Poslato: 15. Decembar 2017, 15:19:53 » |
|
Pitanje je, da li ovako mozes postici zeljenu vlagu, Trebalo bi relativnu vlagu u podrumu odrzavati na oko 80% +_ 5%. Mislim da mogu to prirodnim putem da regulisem. Zato sam i ostavio bunar u podrumu... mogao sam ga i zazidati. Imam hidromer pa cu videti.Sad posto su zidovi jos vlazni sami po sebe od izgradnje ,nema da dobijem bas onu optimalnu vrednost i da ga postavim. Za mesec dana mislim da ce moci da pokaze pravu vrednost. Bunar, isparavanje od burad,pranje vodom itd. Ja se bojim da ne bude previse ...manje ne verujem. Video sam taj momenat kad sam krstario vinarijama po Evropi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|