22. Februar 2019, 01:18:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Različite mjerne jedinice za hemijska jedinjenja u rakiji.  (Pročitano 2160 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator
*****

Na mreži Na mreži

Lokacija: BiH
Poruke: 3.356

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Poslato: 23. Avgust 2017, 23:51:51 »

Različite mjerne jedinice za hemijska jedinjenja u rakiji.

Radio ja hemijske analize rakije onako kako se to radi na osnovu zakonskih propisa, i onako kako to rade svi najveći analitičari i najveći stručnjaci iz svijeta alkoholnih pića, pa i onako kako to rade sve nadležne laboratorije u ovoj oblasti. Na način da se koncentracija svih važnijih hemijskih jedinjenja, pa i onih koja su zdravstveno štetna, iskazuje na osnovu količine iskazane u gramima ili manjim jedinicama u odnosu na litru apsolutnog alkohola. Iskazuje se na taj način i u toj mjernoj jedinici da bi se jednistveno i uporedivo mogla prikazati koncentracija u rakiji bez obzira na njenu jačinu, na primjer 40, 42, 43 ili 45 stepeni. Kako ne bi za svaku pojedinačnu jačinu morali pisati poseban pravilnik ili zakonske odredbe. U stvari na isti onaj način na koji se sabiru i razlomci sa različitim imeniteljem. Svode se na jedan te isti zajednički imenitelj. Zajednički imenitelj za sve rakije i sve destilate različite jačine je ovdje litra apsolutnog alkohola. Itekako ona ima smisla i u praktičnom životu jer ako neko od nas na kazanu dobije 10 litara rakije od 65 stepeni, a neko drugi 11 litara rakije od 55 stepeni jedino može biti jasno ko je dobio više ako se to svede na neki zajednički imenitelj pa uporedi. Onaj ko ne svede može samo naivno pomisliti kako je 11 veće od 10 i to je rezultat. Međutim nije. Izvinjavam se svima onima kojima je to jasno ali sam ja nakon nekih upornih pisanja na fejsu gdje sam aktivan ostao pomalo „zbunjen“ pa zato i pišem.      

Čitam ja na fejsu, je*i ga doktor hemijskih nauka je u pitanju i profesor na fakultetu, a ja ponekad znao pobjeći sa nekog časa u srednjoj školi pa rekoh možda sam nešto bitno propustio, a plus mi još čovjek skrenu pažnju kako sam glup i ne razumijem, a naročito nisam dorastao tom doktorskom nivou, i kako to ne treba tako raditi, pa kaže još između ostalog za domaće doktore iz svijeta rakije:“Nažalost ovi autoriteti za neke druge svetske autore su potpuno nepoznati. Niti su hemičari, pa im se može oprostiti. Što se kušanja tiče, neka bude. I treba. Senzorika je nauka. Ali izmišljati da se patočna ulja nalaze u prvencu je neosnovano. Ne želim da koristim jake reči, ali ovde se pokazuje neznanje. Obračun po AA je važan samo nekim autorima, koji ne uzimaju hemijski sastav svake frakcije, ne odbacuju vodu ili je odbacuju. To daje drastično različite rezultate“.

Pošaljem ja svoje rakije na analizu dotičnom profesoru i stvarno dobijem rezultate u skladu sa rečenim.
Uzorci su bili iz tri posude od po 1000 litara destilata: jačine od 80 stepeni, 50 u drugoj, i 30 u trećoj. Bili su mi to prvenac, rakija, i patoka. Dobijem rezultate da mi u prvoj, prvencu, ima 8 garama metanola po litri, u drugoj 7, a u trećoj gdje je patoka 6.

Al se ja nalupa gluposti na fejsu oko metanola pomislim, kada na vrata ulazi kupac i uzima papir sa analizom i kaže:
"Kupit ću ti dvije il tri posude a ti izaberi kako hoćeš ali moraju biti cijele. Jedino što mi nakon izbora moraš pomiješati destilate i svesti ih na 40 stepeni jačine, i normalno neću da mi takva rakija ima više od 5 grama metanola po litri. Pusti mjernu jedinicu po litri apsolutnog alkohola (AA) uradit ćemo to kako piše na papiru i pusti kontrakciju uradi razblaživanje po običnoj proporciji za rakiju i priznat ću ti jačinu po 40 stepeni.

Šta da radim kako da pomiješam i dobijem tako nešto, a moram takvu odluku donijeti u vremenu u kojem nemam priliku ni za šta drugo osim za miješanje i razblaživanje vodom. Zna li neko rješenje i koje posudu treba pomiješati da bi to dobio? Koja mješavina daje najviše metanola a koja najmanje?

P,S. Ovo je normalno samo poziv za igru i rješavanje zagonetke, a možda izvučemo i poneki zaključak na kraju za one koji se prvi put susreću sa ovakvim stvarima. Ako se neko iskreno voli igrati kao ja pozivam ga da se pridruži. Bez obzira šta ko mislio o činjenici gdje se to nalazi metanol ili viši alkoholi u destilatu i destilaciji. U prvencu, rakiji ili patoci.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
lovranski
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Poruke: 227

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #1 Poslato: 24. Avgust 2017, 10:35:26 »

Evo ja ću probati. Nagnan iskustvima sa foruma ja bi izmiješao prvenac i srce i dodao 1250 litara vode.
Zašto?
Jer Metanol u odnosu na ukupni alkohol u rakiji je najmanji  prvencu. (sto puta pisano na forumu). E opet zašto se to dešava. Ovako sam si ja to obijasnijo.
Ako za jedno druženje od 4 osobe treba 1 litra rakije (ili više Smiley  ...) a da bi se razveselili treba svima 0,25 l rakije od 40% najmanje metanola ćemo popiti ako pijemo prvenac jer za doči do 40% trebamo puno više vode nego sa nižim udjelom apsolutnog alkohola u onih 1000l. Kako voda nema metnola njegov udio u onih 0,25 l drastično opada i najmanje smo se "trovali" metanolom.
Sačuvana
Tasos
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Srbija i Greece
Poruke: 104

OS:
Windows NT 10.0
Browser:
Safari


« Odgovor #2 Poslato: 24. Avgust 2017, 19:44:43 »

Vidi, prostom matematikom sam dosao do toga da ako imam dobijenih 10 Litara na 65 stepeni, trebalo bi dodati 6.25 Litre vode da bi dobio konacni destilat na 40 stepeni, sto znaci da imam ukupno 10+6.25=16.25 Litre, dok na 11 Litara na 55 stepeni treba dodati 4.125 Litra vode sto znaci da je 11+4.125= 15.125 konacnog destilata na 40 stepeni.
A sto se tice mesanja prvenca i srca , to ne bih radio, nego bi prvenac i patoku sakupio u toj kolicini da ga mogu destilirati u posebnoj turi, gde bi opet odvojio prvenac od srca rakije, u ukupnoj kolicini od 2% do 3%, zavisnosti od toga kakvo mi srce u toj novoj turi. Tako sam barem radio do sada.
A kad bi morao vec da mesam da vodom te tri frakcije, i da sjedinim opet samo dve frakcije zajedno, opet bi se odlucio za prvu i drugu ( prvenac i srce) iz razloga jer je metanol zastupljen u patoci, a u prvencu ga NEMA ( ima nekih drugih negativnih stavri koje ga odvode u drugom pravcu) vec ga ima u patoci.  Toliko od mene. Pozdrav. P.S. Cekam nastavak  Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator
*****

Na mreži Na mreži

Lokacija: BiH
Poruke: 3.356

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #3 Poslato: 24. Avgust 2017, 20:41:05 »

Ma stvar je u mjernoj jedinici i ni u čemu drugom. Priča ima jako uzak raspon za analizu onog što je u njoj bitno.  Da li to bio metanol kao u ovom slučaju ili otopljeni šećer u čistoj vodeno alkoholnoj smjesi potpuno je svejedno. Bitno je da nečega ima toliko grama koliko ima iskazano po litru destilata u svakoj posudi. Jedino pitanje je kako pomiješati te posude, i gdje nečega ima više a gdje manje.  I koliko je to tačno da bi se mogao potvrditi zahtjev kupca da ga ima manje od 5 grama po litri. Nakon toga može još ponešto.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin


Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.018 sekundi sa 21 upita.