25. Januar 2025, 01:21:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Svetska i lokalna tržišta vina, obim proizvodnje i pogled na standardni kvalitet...  (Pročitano 38551 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
miroslav
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 19. Januar 2009, 17:30:00 »

Da li imate neke podatke o kolicini popijenog vina (kupljenih flasa 0,75, 1L), uvezenih vina, mozda cak koja vina, bela ili crna...trzisnom ucescu najvecih vinarija....u SRBIJI!!! "U danasnje vreme informacija vredi vise nego novac "(iz knjige menadzment pomocu projekata). Zvuci, malo cudno sto sam ovde to postavio, ali ovakve podatke sigurno imaju neke vece vinarije kod nas. Cak, postoje i neki zanimljivi "modeli" kako se to izracunava u npr. Velikoj Britaniji ako se ne varam. Nisam uspeo da nadjem ovakve podatke, jako su korisni i zanimljivi, mada sam mozda i malo vremena posvetio tome posto me uvek traganje odvuce u neku slicnu oblast. Imam ja jos mnogo ovakvih ekonomskih tema o kojima bih voleo da cujem Vase misljenje, ali eto za pocetak ovo. Nasao sam neki dokument u kome su prvo posli od ukupne kolicine alkoholnih pica koje su se prodale u Britaniji, pa znaju koji je procenat od toga vino. Znaju starosnu strukturu, pa uporedjujuci mnoge podatke dodju do neke procene. I sto je najvaznije, na slican nacin prema starenju stanovnistva mogu da kazu nesto i o kretanjima u buducnosti. Zna se da stanovnistvo generalno stari  u odnosu na podatke od pre 30-tak godina. Da ne dosadjujem, ako imate neke podatke, bilo bi zanimljivo da nesto o tome napisete.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 30. Avgust 2009, 17:24:22 »

Ово питање пало ми је на памет читајући у данашњој Политици ову вест:

МИЛАНО – Француска је вратила статус највећег светског произвођача вина, који је прошле године припадао Италији, саопштио је највећи италијански пољопривредни синдикат Колдирети.

Са очекиваном производњом од 4,8 милијарди литара вина у 2009, Француска ће надмашити Италију која прогнозира да ће произвести 4,7 милијарди литара ове године, навео је Колдирети, позивајући се на француску агенцију ФрансАгриМер и италијанска истраживања објављена у јулу, преноси Ројтерс.

Производња вина је ове године успорена у Италији, након што су пољопривредници смањили површине под виноградима на рачун побољшавања квалитета, рачунајући на подстицаје које је ЕУ обећала у оквиру реформи на сектору вина, саопштио је истраживачки центар за пољопривреду ИСМЕА.

Требало би, међутим, да овогодишња берба грожђа у Италији буде висококвалитетна, проценио је синдикат Колдирети, додајући да су произвођачи задовољни јер зрна садрже велики проценат шећера.

Италија је прошле године, први пут у овој деценији, произвела више вина од суседне Француске, захваљујући лепом времену које јој је помогло да се опорави од ниских приноса из 2007, изазваних појавом опасне гљивице која је напала винову лозу.

Танјуг
[објављено: 30/08/2009]

Дакле, Само Француска произведе готово флашу по глави становника света!
А муслимани, као што знамо, пију шербет уместо вина.
А и велик део човечанства, можда би и пио вино, али право да види како да се нахрани.
Колико то, дакле, вина у свету, на годишњем нивоу буде произведено и колико по глави попије онај део света који га пије?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #2 Poslato: 30. Avgust 2009, 18:04:00 »

Evo malo statistika sa OIV (The International Organisation of Vine and Wine)

Godisnja produkcija vina (20 najvecih proizvodjaca) u svetu izrazena u hiljadama hektolitara. Hektolitar = 100 litara.

Podaci su od 1986 - 2005, na listu su se ugurale Hrvatska i Jugoslavija, na 19. i 20. poziciji...

Citat
Колико то, дакле, вина у свету, на годишњем нивоу буде произведено и колико по глави попије онај део света који га пије?

Evo odgovora i na pitanje koliko se popije vina u pojedinim drzavama, izrazeno u litrima po glavi stanovnika. Tabela je prilicno velika pa cu postaviti link do dokumenta...

http://www.wineinstitute.org/files/PerCapitaWineConsumptionCountries.pdf

Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #3 Poslato: 04. Decembar 2009, 01:02:27 »

vrhunska vina  su, bez hemije,, i  sva su oksidirana, koliko sam razumeo na forumu je obicno rec o maldim vinima , jos  neizavrelim,    kojim je potrebna popravka pre nego sto su postala vina....
malo je vina na trzistu vise je hemije.. isto mirisu ch,  spanska . argentino . chile  australija.  i svi imaju isti ukus..   ba s   ono o cemu sma pisao .. sva ta vina imaju slatku zicu...  kao sto neko ovde napisa kabernezaciju .....
ko moze da  plati jos uvek moze da oseti razliku    ,,
italijanska opora
francuska   teska
spanska mekana  ( blaga kao mleko, "tempranilo valdepenas")
svajcarska  kisela
australiska  monotona
vecina vina  u kojim je zastupljen kabernet,,,ako se piju na temperaturi   do 14 stepeni  oseca se sve u njima  sve voce ovoga sveta sto postoji   osim gorzdja!!!!!!!!!!!!
da neispadne d alazem   ili pricam gluposti.. poslacu  par flasa   ili poneti kad uskoro podjem.. neka se jave  degustatori.... bicemi drago ako utvrde da nisam u pravu
..zato bas zato zelim d anapravim svoje vino,,,, za sebe i svoju decu .....
verovatno ja i pojedini ovde nebi mogli  da se bavimo,  proizvodnjom  za trziste,, jel  bi nasa  flasa kostala mozda 50 eura  , ako sracunamo sve troskove.!!!!!! zato ja zelim da budem   nekad ako mi uspe  profesionalac na malo,, i moj parola ce biti .  KLASA a  ne MASA
Sačuvana
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 04. Decembar 2009, 14:56:24 »

obracam se pola pije pola sarcu daje, da mi se svidja njegova konstatacija da svi danas - verovatno iz pomodarstva-zele vina u kojima se oseca ukus od zemlje do raznog voca i cveca, a vecina ne spominje ukus grozdja.koliko shvatam, pises iz svajcarske, pa eto, zelim samo da ti napomenem da smo mi ovde u srbiji u raznim emisijama o vinu zasuti informacijama da kvalitet vina podrazumava ukuse od zemlje do voca i cveca. takodje, verujem da vecina ljudi sa ovog foruma zeli da na jeziku oseti vino a ne npr. lubenicu...

i jedno pitanje, za -"vrhunska vina  su, ...sva su oksidirana"-,oksidirana kod pretakanja ili punjenja u flase?
Sačuvana
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 04. Decembar 2009, 16:03:20 »

mislio sam zbog vremena i drzanja u   hrastovim buradima,, vino dise     u hrastovim buradim    , isto kao  sto dise na  cep  , koji se   stancuje od kore specijalnog hrasta,,...
ubedjen sam da nepostoji    staro vino koje  je drzano u hrastovim buradima da nije MRKO !!!!   odnosno  oksidiralo,,,ovde je konkurencija velika   i ima vina iz celog sveta..  necu da preteram ako kazem da ima  preko hiljadu   , imena i razlicitih proizvodjaca....  to isto vino   je ovde 5 puta jeftinije nego u bgd!!!
ubedjen sam  da   u vino stavljaju  dodatke mirisa  ,,  kao sto to rade u jela  ,, naprimer    u meso  hamburgera  i hleb u koji se sstavlja hamburger,, ( mekdonald s`)  u kokakolu,    u hranu za pse i macke     . od  tih dodataka se postaje  zavistno kao od droge ...
recimo macka  koja je jela jednu vrstu hrane iz konzerve   , pre ce da  crkne gladna  nego da jede drugu hra<nu  makar to bila i sveza riba pastrmka.   nego nije to  tema izvinjavam se,,,, samo sam hteo da    docaram nasta je sve spremna industrija   da bi dosla do para!!!

oprostice te mi  ako  vam samo jedno jos napisem  znam d anije tema    vina
do pre 6 godina u najrazvijenijoj zemlji  evropskoj!!!!    medicinski otpad  i recimo po porodjaju posteljice,   amputirane noge  , ruke, prsti  isli su  u kazan  za kuvanje  i sa  malo dodataka vracani u hranu za stoku !!!! a    svinjama i kravama  alo breeee  krava,ma!!
a  ceo svet   hoce cenjeni svajcarski sir .. koji paradoks !!!!
DZINGIS..     bas iz svih tih razloga napravicu svoje vino pa  neka kosta  koliko kosta.i  bice mi  vino  kao i godina ako je dobra  godina dobro vino, ako je losa onda lose,, NEMA PREPRAVLJANJA !!!!
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #6 Poslato: 04. Decembar 2009, 16:19:53 »

Peco i meni nije bio jasan marketing, pogotovu sto nije bio u kontekstu price o pretakanju po razlicitom vremenu.
Ali sam se bas nasmejao, komsija ti ima dobar marketing i to nasao jos tebe, da ti prodaje. (sem ako ne zna za bolje)
Takodje mi ovo nije jasno sa profesorima, ima smisla samo ako hvale neko konkretno vino, ali ako pricaju uopsteno gde je marketing? Razjasni malo i ovo.

Pola pije najzad da se slozimo oko necega, to sto enolozi i proizvodjaci vina porede vina sa svim i svacim, to mi smeta, ali ko sto bi Peca rekao to je marketing.
To sto ti se cini da se na forumu prica o mladim vinima to je zato sto su teme uglavnom vezane za proizvodnju vina i problemima u njegovoj proizvodnji. Manje je drugih tema u smislu kvalitetnih vina (vina drugih proizvodjaca)  i degustacije vina.
Ovo sto si dao vina po regijama, tj. drzavama sva mogu da zamislim kakva su sem monotonih. Sta se pod tim podrazumeva?
Sačuvana
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 04. Decembar 2009, 16:48:44 »

dux,  ja neznam da napisem i srocim to lepo kao vi ,, ali mi je drago da makar nesto razumete,,  najlakse je  mene kritikovati o pravopisu )))
monotona vina   nemaju nijedan poseban ukus  ili miris da se izdvoji i nemozes da ih  prepoznas    po  necemu specijalnom  obicno imaju dosta alkohola  i to je ssve ,, a   obicno   su iz nizih  krajeva    odnosno nadmorske visine( nize) i   gde   dani i noci imaju     malu razliku u temperaturi,,    verovatno im fali na kiselini  ,,  u to se nerazumem ali znam da pijem ))pre   nedelju dana  sam  otvorio flasu " Ciro" Classico Superiore , sa juga italije 
pio sam ga  na temperaturi  od 17 stepeni  i nije bilo lose.. ujutru rano sma se vratio s aposla a ostavio    flasu an balkon..  sipao sam   onako hladno mozda ne vise od 10 stepeni.. iz case je smrdeo alkohol a od grozdja se nije osecalo skoro nista!!!!!!
13.5 % alkohola    sto znaci da   ima hemije  u njemu garant.. ubedjen sam da kod nekog seljaka iz zupskog aleksandrovca    domace vino moze da se pije   na temperaturi od 5 pa do 25  stepeni a  nece da smrdi     jel je prirodno(  ako  je  prirodno )
za mene   i moj ukus kaberne, nikad nece biti vrhunsko,,,,,  mogao bih d aga uporedim  ,, kao beli lebac  za siroku masu!ili izgladnelu vojsku...
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #8 Poslato: 04. Decembar 2009, 17:39:12 »

Ljudi na muke me bacate Cool
Ova prica nema vise bas nikakve veze sa pretakanjem vina, ajde smislite neko ime za novu temu pa da odvojim ove zalutale postove...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #9 Poslato: 04. Decembar 2009, 18:42:50 »

Mozda savremena ili moderna industrijska vina Huh?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #10 Poslato: 04. Decembar 2009, 22:20:40 »

Pola pije.... je čudo!Čas je tamo čas je ovde a stalno jedno te isto priča.Priča o nekim pretpostavljam arhivskim vinima (ko ga razume svaka čast) koja su oksidirala kao da je to merilo kvaliteta.U međuvremenu ljudi se ubiše da uzmisle punionice koje ubacuju azot kao inertan gas prilikom punjenja vina u boce upravo da se vina zaštite od oksidacije i promena.Ali on je i dalje ubeđen da pije kvalitetno vino.Nek mu bude.
Baška što mi je ogadio lebac pikantnim opisom kravlje hrane.
U vinarstvu se ponekad upotrebljavaju i arome za dodatnu aromatizaciju vina i ono što je najinteresantnije, najveći proizvođači tih aroma su upravo oni koji najviše pričaju o kvalitetu vina, teroaru itd, tj.. Francuzi i Italijani.Ja razumem da se koriste voćne arome, ili arome čokolade, vanile, kafe...Takva vina se vode kao specijalna ili aromatizovana.Ali čemu tolike arome od Šardonea do Kabene sovinjona ako ih oni sami ne koriste za pojačavanje ukusa?
Ima svega u industriji vina ali ono na šta je možda pola pije.... mislio je uniformisanost ukusa.To nije ni čudo jer se u svetu 90% vina pravi od najviše desetak sorti.Jedan od razloga su selekcionisani kvasci, odnosno primena istih sojeva u velikom broju vinarija.Uniformnost ukusa im je praktično jedina velika zamerka.
Meni najviše smeta kad izvale da vino ima «voćni miris i ukus».Pa našta  treba da miriše?Na beli luk ili paradajz?Valjda je i ta loza neka voćka?Jedino ako oni ne misle da je povrće.
A to što se vinogradi nalaze na visinama(kojim?) gde su velike temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura je samo jedan segment koji utiče na bogatstvo ukusa.I to se može podvesti pod marketing, lokal patriotski recimo.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #11 Poslato: 05. Decembar 2009, 00:19:23 »

Dioda je ovu temu lepo imenovao: Industrijska proizvodnja vina!
Šta je to po čemu ćemo razlikovati industrijsku od amaterske? Pa baš sam način proizvodnje. Iz ovih priča i druženja na, na po meni ovom odličnom sajtu, mi ćemo odlučiti dali ćemo se odlučiti za amatersku ili profesionalnu proizvodnju. Samo jedno treba da imamo na umu: i u jednoj i drugoj proizvodnji se primenjuju osnovni načini proizvodnje vina. Relacija je ista: grožđe, muljanje, šira, fermentacija, vino. Ako hoćemo da proizvodimo po svom znanju i saznaju, bez primene naučno-tehnoloških rešenja, kombinovanih sa iskustvenim, imaćemo samo naše vino i naše najbolje, ali najčešće samo za nas i uži krug naših prijatelja. Ako se pak odlučimo da držimo osnovne linije tehnologije sa ukradenim, ili naučenim, saznanjima, primenjujući pri tome i vrlo važnu priču(marketing), pod uslovom da zadovoljava minimum onoga što sadrži priča(marketing), onda ćemo adekvatno toj priči (marketingu), odrediti cenu proizvoda, i što skuplje to bolje, imaćemo ime, novac i zadovoljstvo. Ali dotle treba ubediti one koji to trebaju da čuju, da vas čuju, a kad vas čuju, onda ste "IN" i pare u džep a pamet u glavu.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:24:30 »

lozar,   nisi ti razumeo sta sma hteo reci sa nadmorskom visinom ,, ali nije ni bitno mislim da se zadnji vinograd na   zemaljskoj kugli nalazi na   2650 metara nadmorske visine   , sto neznaci da  i  sa  tih visina  nemoze da   bude monotono vino !!
ako  je  temperaturska  razlika  izmedju noci i dana  mala  recimo (  danju 30a  nocu20 stepeni) ma da     takva vina dolaze iz zemalja nizeg  regiona ( nadmorske visine )
  recimi   zasto afrika nema  vinograde i dobra vina ako ima  toliko sunca ?  zasto ogromni brazil  sa ttropskom klimom i puno sunca nema    dobro vino ?

kad neko nece da razume onda i nemora .....  ja nebranim  oksidirana  vina..   gospodine lozar...   jos jednom tvrdim da nepostoji vrhunsko  vino a d anije oksidiralo.
 primer.
grozdje   MERLOT   od  koje g se pravi najskuplje vino na svetu... treba da odlozi  10 godina  u  hrasovom buretu.. da bi   dostiglo vrhunac za  konzumiranje !!
za tih 10 godina   vino  dise   i  vremenom polako oksidira...
 isto  to vino   u  inox  sudu     bice hermeticki zatvoreno    posle 10  godina bice onako kako si ga ostavio te jeseni   ,,  i nece  oksidirati.. u tom slucaju imaces vino   lepe boje ali nedozrelog ukusa..
recimo kao  LEPA I GLUPA DEVOJKA !
zakljucak:  vrhunsko vino  mora da je oksidiralo..  odgovaralo to tebi ili ne.
ti nebi voleo da probas jedno arhivsko vino  od 15 godina )
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #13 Poslato: 05. Decembar 2009, 11:28:35 »

Pola pije nikada nisam bilo kome kao ni tebi spominjao bilo sta u vezi pravopisa.

Boze pola pije ti bas imas potrebu da u svakom postu kazes kako pijes vrhunska vina, a da ostali nemaju pojma sta je to.     
Sačuvana
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #14 Poslato: 05. Decembar 2009, 12:17:53 »

dobro dux  oprosticu ti ))
dux  .. ne ja nenaglasavam  .. vec ljudi  koji nisu imali priliku da ivde  takvo vino .. meni koji svremena na vreme   budem  pocascen takvim vinom  zele da objasne kakao ono izgleda i kako mirise  .. e tu je problem.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.031 sekundi sa 21 upita.