peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:43:12 » |
|
Kada jedno vino dođe u dodir sa vazduhom(kiseonikom), posredno ili neposredno, a pri tome se dešavaju reakcije baš zbog kiseonika, onda dolazi do raznih promena, među njima i oksidacija. Hajdemo hemijski stručnjaci (ja nisam i neznam tačno), neka objasne šta je u hemijskom smislu tačna definicija oksidacije. Kada to razjasnimo, onda ćemo mislim i shvatiti i razlikovati, šta je to oksidisano vino, a šta je upropašćeno vino(kiselo, mrki prelom, zamućeno itd...). Čačkate se oko termina oksidacije, a čini mi se da je vrenje oksidacija!?
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 06. Decembar 2009, 00:26:31 » |
|
Peco to imas u temi mrki prelom gde si i ti ako se ne varam pisao. Pretpostavljam da ti nisu potrebne formule.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 06. Decembar 2009, 23:49:26 » |
|
Ajde da usaglasimo termine! Kad kažem «oksidisano vino» mislim na vino koje je izloženo prisustvu kiseonika zbog čega dolazi do određenih promena ukusa i mirisa.Vino deluje kao da je izvetrelo bez sortnosti.Bela vina dobijaju zlatno žutu a crna bakarnu nijansu.Acetaldehidi se javljaju u višku i menjaju ukus vina itd.A kod vina koja su napravljena od trulog grožđa javlja se i mrki prelom.Dakle to je za mene vino sa manom.Ono nije za flaširanje i obično ide u peču. Tačno je da vino čuvano u drvenim sudovima dolazi u dodir sa vazduhom koji ulazi oko vranja,kroz duge ili između njih ali količina kiseonika koja na taj način ulazi u sudove nije velika.Količina kiseonika koji uđe u vino prilikom pretakanja,filtriranja ili flaširanja je višestruko veća.Ono što pola pije... naziva «oksidacijom» ja bih nazvao procesom starenja vina zbog koga vina dobijaju na ukusu čuvanjem u drvenim sudovima, gde istini za volju i ta mala količina kiseonika utiče na katalizaciju procesa koje podrazumevamo pod terminom starenje vina. Naravno da se na taj način dobijaju samo vrhunska vina jer se i ne isplati svako vino ostavljati da odležava u (obično novim)drvenim sudovima duži niz godina, već samo ona koja u pojedinim godinama pokažu izuzetan kvalitet ili neku posebnost kvaliteta. Vina u buradima za dobijanje «barik tona» odležavaju samo jednu godinu.Koliko za to vreme mogu da se «oksidišu»?A koliko će u njih ući kiseonika kroz procese proizvodnje dok ne dođu u flaše? Konstatacija da su vrhunska vina samo ona «oksidisana» vina(valjda koja stare u drvenim sudovima) jednostavno nije tačna. Ili ajde da postavimo ovako pitanje.Da li je svaka godina dobra za vino?Naravno da nije.Ali vinarije kod kojih vina odležavaju u buradima ne prosipaju ta vina u tim godinama.Pa šta onda rade sa njima.Pa isto što i svake godine-trpaju ih u burad.I zašto takvo vino mora da bude vrhunsko?Po kojim kriterijumima?Zato što je ležalo u buretu?Svašta!!! Čak i da kažemo da sva vina koja su starila u drvenim sudovima moraju da budu vrhunska ne znači da su i sva vrhunska vina starila u drvenim sudovima! Još je veći nonsens da će ako se 10god. ne otvara prohromski sud, vino u njemu biti kao onog dana kada ste ga stavili! Starenje vina ne podrazumeva samo oksidacione procese u vinu već i redukcione za koje nije potrebno prisustvo kiseonika.U proizvodnji se to retko dešava jer imate periodične kontrole kvaliteta pa i poneko pretakanje po potrebi.U svakom slučaju neće biti isto. Dakle široka tema a pola pije.. neka drmne neko «oksidisano» vino i nek pročita nešto, recimo neku knjigu o vinu!Neće da mu škodi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 08. Decembar 2009, 13:47:29 » |
|
Mislim da pojedini članovi sa foruma bi trebali malo da prelistaju neku literaturu, malo probaju vina od domaćih vinarija, posete neki sajam vina i probaju domaća vina, pa tek onda da iznose optužbe na loš kvalitet vina koji postoji kaod nas! Ako se u neke stvari ne razumeš, najbolje je ne komentarisati ih, već pokušati da naučiš. Pa kad naučiš, onda možeš da sudiš drugima! Svi iole ozbiljni vinari kod nas imaju enologe koji im vode proces proizvodnje vina, tako da se ne može kritikovati nešto sa čim nisi upoznat. Prteporučujem da se posete pojedini vinari, da se malo obilaze podrumi, pa tek onda da se priča o tehnologiji i kvalitetu. A da ne pričam u tome da sve više domaćih vina izbija u svetski vrh po kvalitetu, to govore i nagrade koje dobijaju. Oni koji to prate, znaće o kojim se vinima radi, aoni koji kritikuju, a ne znaju, bi mogli da se raspitaju. A još bolje da ih probaju, pa da onda kažu šta misle:-)
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 60
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 08. Decembar 2009, 14:14:15 » |
|
na evrospskom i svetskom trzistu NEMA SRPSKIH VINA nijednog. u vinskoj karti evrope nepostoje srpska vina !! srpsko vinogradarstvo je ravno nuli. i u svim oblicima kasnimo za evropom 180 godina pa tako i u vinarstvu.... u nijednoj evropskoj drzavi srpska sljivovica se nepoznaje kao dobro zestoko pice..toja zeöja je nesto drugo a stvarnost nesto drugo.. koliko je izvezeno flasa srpskog vina u svet '? SRPSKOG VINA NAPRAVLJENOG OD 70% MAKEDONSKOG GROZDJA !!! MI SRBI NEMAMO KULTURU PIJENJA VINA ,, nama je zgaravica i po neka brlja dovoljna i spricer roze ofarban malo hemijom i malo alkohola. pod austrougarskom vlascu srbija odnosno vojvodina je bila najveci proizvodjac vina na svetu od 1873 do 1876 godine ako se nevaram,,, koliko sma dobro procitao i podrum radovanovic kupuje veci deo grozdja za svoju proizvodnju... uporediti vinarije u srbiji sa spanskim , nemackim, svajcarskim, francuskim, italijanskim vise nego SMESNO !!! srbija je mala zemlja sa dosta neradnog naroda ,, a vinograd hoce rad ... srpsko i evropsko vinarstvo i vinarstvo novog sveta( australija , juzna afrika cile argentina i ostali ) su dva razlicita sveta.. suprotno moze da tvrdi neko smao iz inata ili iz neznanja
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 08. Decembar 2009, 14:29:14 » |
|
izvinjavam se ovo je bila greska.. SRBIJA IMA najbolja vina u evropi. najlepse uredjene vinograde , i najsavremenije podrume.najpametnije hemicare ( sa kupljenim diplomama) , najbolju hrastovu burad . vrhunaska vina stare smao jednu godinu u buretu )))))i naravno nikad neoksidiraju, srbija je u poslednjih 20 godina sigurno od izvoza vina i grozdja uzela oko 1,5 milijardi dolara a mozda i DVE !! izvinjavam se doticnoj gospodi sto sma prethodno tvrdio suprotno, jel bio sma u zabludi.. sve ste u pravu.. ZIVELI.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 08. Decembar 2009, 14:46:43 » |
|
Bez komentara!!!
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 08. Decembar 2009, 15:22:45 » |
|
E pa ja imam komentar!Stvarno ne razumem sta si hteo da kazes ovime?Dobro da smo i zivi koliko nas je muka snaslo zadnjih 20god,ali neki to i ne zna ju jer zive u SVICI.Lepo ste nas ispljuvali bez razloga,radnog i neradnog naroda ima svuda.U Evropi se proizvodi samo zdrava i kvalitetna hrana koja nema ni ukus ni miris.Zivotinje takodje hrane kvalitetnom hranom od otpada,punom hormona.Zato su poceli da lice na sve sem na ljude.Zato kada gastarbajteri i strendzeri dodju ovde lese se od tih "brlja" koje ne valjaju i umiru od prezderavanja.Verovatno zato sto ovde nista ne valja.Za stanje u drzavi pa samim time i u poljoprivredi nisu krivi seljaci vec politicari.To da vina odavde ne valjaju ide i u prilog da su bila na vinskim kartama na beckim dvorovima i titaniku.To sto vinarije kupuju grozdje je normalna stvar,ne vidim nista lose.A to da nasi ljudi postaju naprasno pametni od kako zive u inostranstvu je gotovo normalna pojava,pa nam pricaju kako je kod"njih" u inostranstvu divno i bajno.Te price mi vise idu na....tamo zive kao mucenici,rintaju 15h i spavaju kako bi manje jeli,da bi im ostao koji evric da daju ucesce za kredit za mecku.Naravno da bi se ovde njome k..cili kada dodju.Odavde nose ajvar,cvarke i paprike da bi imali sta da jedu jedno mesec dana,naravno da bi opet ustedeli za ratu za mecku.Ta poredjenja koja vi pravite izmedju vinarija su vise nego bezobrazna.Ljudi su ovde ratovali 10god. i gledali kako da spasu glavu dok su se nase "patriote" na zapadu slihtale njihovim gazdama ne bi li zadrzali svoje radno mesto,nije bilo vremena za naporan rad.Gledalo se samo kako da se prezivi dok je ceo svet okrenut protiv nas.Jos kad cujem nase "patriote" iz inostranstva kako je dobro sto su nas bombardovali i da smo to zasluzili dize mi se kosa na glavi.Mislim da ni jedan narod u Evropi ne bi izdrzao ovo sto smo mi ovde izdrzali.Stacemo mi na noge i ponovo cemo biti tamo gde nam je mesto.Mozda nemamo para ali imamo ponosa i gostoprimstva koje ste vi "tamo"zaboravili.Kada vam ponestane tih prvoklasnih rakija i "vrhunskih oksidiranih vina"starih 20-30god.slobodno se javite imamo mi nasih "brlja,ofarbanih spricera i losih vina"posluzicemo vas jer iako ste nas dobrano ocrnili mi nismo zlopamtila i losi ljudi.Do tada cemo u njima uzivati sami i bicemo srecni kao i do sada.Pozdrav iz jedne divne zemlje SRBIJE.Samo jos jedna sitnica "nije sve u novcu,nesto treba imati i u srcu"Na kraju izvinjavam se onim postenim ljudima koji tamo zive ali u srcu nose svoju zemlju i vole taj narod iz kojeg su potekli.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 08. Decembar 2009, 15:47:48 » |
|
titanik je bio pre 150-200 godina onda smo bili pod vlascu austrougarske pa smo moralid aradimo kako oni kazu ,,, mi smo kopali vinograde a austrijanci pravili vino !!!!!! kazes ceo svet rati protiv srbije a nepitas se zasto je ceo svet protiv srbije ??' znacî ceo svet klriv a srbija sama upravu ?? a ovde da se radi radi se nem anista dzabe ,, neotimamo jedni od drugih kao u srbiji... i srecan sma sto zivim i radim u svajcarskoj u koju bi najmanje pobeglo 98% srba.. ali bi isto od te ch za par godina napravili svinjac kao sto je srbija,.... nemma nameru sale da se prepirem ,, ali ako i branis to stanje kako jeste onda si sma kriv sto je tako,,,, kao drzava nismo ustanju d auhapsimo 4 vodje navijaca koji haraju beogradom a pricate mi o nekoj proizvodnji i trubite o vinima iz srbije kojih nigde nema ,, spominjete titanik i vinsku karu ,, i vecitog nikolu teslu koji je isto pobegao iz srbije !!!!! niska je svest srpskih biznismena .. kristijana golubovica. arkana. kneleta, legije, vukovica i ostalih vodja sprskog naroda koji su vas doveli dokle su vas doveli!!!!!!! bice i tu bolje ali kad pocne da se RADI
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 08. Decembar 2009, 16:01:10 » |
|
Nisam ni navijac ni biznismen.Ne otimam nikome nista,a i ne zivim u svinjcu kao sto rece.Ti ljudi koje si naveo nisu vodje naroda nego jedinke.Vodja je jedan patrijarh kome dodje 600.000ljudi na sahranu.Ali ne vredi da objasnjavam vi to ionako ne mozete ili ne zelite da shvatite.A ako mislite da ste vi nesto vise pa sebe izdvajate od"nas" grdno ste pogresili.Ne znam zasto ste uopste i napisali onaj post koji me je isprovocirao, jer ovo nije forum o politickoj situaciji nego o lepom druzenju i pomaganju jedni drugima da naprave pokoje ofarbano vino i brlju,kojom cemo vas posluziti kada dodjete sa divnog vam zapada ili mozda bolje ostanite tamo,a to sto ste ponosni sto pljujete po svojoj zemlji treba da vam sluzi na cast i kao sto rekose"meni sa ovakvim prijateljima neprijatelj nije potreban" i ziveli idem da popijem jednu brlju.A admina molim da za to vreme ove postove ili premesti ili obrise posto nisu primereni ovako prijateljskom skupu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 08. Decembar 2009, 16:55:05 » |
|
Pola pije... u jednom postu si rekao kako si načeo neku flašu svetskog vina, popio do pola na određenoj temp pa ostalu polovinu si ostavio na terasi. Sutradan kada si je probao, na sve je ličila samo na na vino(samo se alkohol osećao kako reče). Onda si došao do zaključka da čekaš dan kada češ da napraviš svoje vino makar za tebe i svoju decu da bar znate šta pijete. Mnogo si protivrečan sam sebi-to zavisi očigledno od količine maligana koje imaš u sebi
Pošto toliko veličaš Švajcarsku, počni da pišeš na nemačkom-poturica je uvek bio gori od turčina
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 08. Decembar 2009, 17:31:45 » |
|
ok . cvele kako ti kazes. ja znam i cista mi je savest , da nisam napisoa nijednu laz !a sto istina boli stacu ja , i verujmi necete usepti da me ubedite u nesto sto sam ja VIDEO, PROBAO , OPIPAO , OKUSIO , DEUGUSTIRAO.. A TIM MOJIM KRITICARIMA TO NIJE BILO DOSTUPNO !! aaa zamisli cuda ja probao a oni znaju kako mirise !!!!!!ja video a oni nikad i opet znaju bolje kako izgleda! al dobro sve je kako vi kazete PRIZNAJEM... samo da znas u mom podrumu nikad nebi radio hemicar koji je zavrsio skolu u zadnjih 15 godina ( odnosno kupio diplomu) a ja ovde nikad nisam napisoa nista sto nisma video ili probao ili sto nije istina ! sale je jednom pomenuo da nije sve u parama ,, e jeste bas sve je u parama ,, i zdravlje i vino i ishrana... ako imas pare mozes bubreg da kupis ,, moze jetru recimo ako strada od zgaravice,,, moze i srce sve samo ako se ima para.... a sto se tice zdrave hrane i zdravog pica,, samo jedan primer , mi smo treca nacija u svetu po broju infarkta, posle ukraine i rusije,, a kraci vek zivota imaju smao cigani od srba,,, toliko o zdravoj hrani.... vama lepo vece a ja odoh da radim da nebi morao da otimam ili da kradem od drugih. ako ovako nastavite do sutra ujutru ce te me ubediti da je srbija zdravija i bolja drzava od CH...(((((
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 08. Decembar 2009, 18:22:52 » |
|
Ti si toliko ubedjen da smo svi ovde sirotinja raja i da smo boranija samo zato sto ne zivimo na usr..om zapadu.Ti si sve probao i video a mi smo jadni mali slepi kod ociju,prestani da nas podcenjujes jer mi to ide na jetru.Otkud ti znas sta smo mi videli i probali.Mislim da si vrlo bezobrazan,nekulturan i uvredljiv.Ja pa ja i niko drugi,mora da te je tata zlostavljao kad si bio mali pa sad lecis parama komplekse.U tvom podrumu niko nebi ni zeleo da radi nizakakve pare jer bi mu ti krv popio.Ako su ti pare vaznije od morala onda vise nista ne treba komentarisati.Infarkte dobijamo od toga sto jedemo koliko hocemo za razliku od vas koji jedete kao papagaji i nemoj da mi kazes da nije istina jer sam u toj us..noj Nemackoj proveo dosta vremena.Sve sam video i ne treba nista da mi pricas.Verovatno sljakas trecu posto sada ides na posao.Ne zelim da te ubedjujem vise jer ti to i nemozes da shvatis,probaj tim parama kojima se razmeces da kupis neki malo normalniji mozak posto njima kako si rekao moze sve da se kupi,mozda uspe ali to je samo mozda....Radi vredno i uzivaj u poslu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 08. Decembar 2009, 20:56:27 » |
|
Elem, posle Saletove opservacije da se vratimo na "temu" mada bas i nije indusrijska.
Lozare tesko je razdvojiti oksidaciju od mrkog preloma,mislim da idu zajedno, mozda ako i nije isto uglavnom se podvode pod jedno kako kod mladih tako i ostarelih vina ili su im krajni ukusi i boja isti. Nije dovoljno reci oksidacija ima karamel boju , a ukus je slatkastometalan, bajat, a mrki prelom je mana vina. Isto je i kod mrkog preloma, kod njega se javlja oksidacija sa promenom boje i ukusa. Daleko od toga da je to ukus na izvetrelo, sto bih mogao da pretpostavim da mislis da ima odsustvo ukusa. Takodje se ne bih slozio sa tobam da vino samo usled oksidacije moze da promeni ukus i boju. Tu mora da ima i tragova plesni koji reaguju sa vazduhom. Otvorena pretakanja i odlezavanje vina u buricima sama po sebi ne izazivaju promenu ukusa i boje u gore navedenom smislu.
Koliko znam vino ne odlezava u buricima duze od dve godine.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 08. Decembar 2009, 21:18:54 » |
|
Zao mi je sto smo se udaljili od teme,ali jednostavno preko nekih stvari ne prelazim.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|