09. Februar 2025, 14:57:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vjerovali ili ne, i ovako neki prave rakiju ili pričaju o njoj.  (Pročitano 34429 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 11. Decembar 2017, 21:44:25 »

Uvijek su me nervirale priče o cijenama i tipa gdje se šta može nabaviti, osim kada su strogo direktne i na temama koje su predviđene za tako nešto. Pa da se malo sklonim od toga i vratim onoj smislenijoj priči o rakiji. Možda malo i obradujem ponekog forumaša koji vole ovakve teme. Pogotovo će im ova biti zanimljiva. "Prodajem" je već drugi put, ali prvi put na forumu.

Slučajno me zapalo malo detaljnije pitanje na koje nemam volje odgovarati pa ako je neko raspoložen.
Šljiva sorte stenlej u količini od 200 kg, bez pasiranja i vađenja košpica smještena u posudu za vrenje u koju je nasuto i 40 litara pitke vode.
Vrenje u prostoriji pri temperaturi od 16-20°C, uz anaerobne uslove, osim kada je kljuk miješan. On je miješan tokom prvih 8 dana svakog dana 3-5 minuta, tokom narednih 8 dana svaki drugi dan, a poslednjih 8 dana svaki četvrti dan. Vrenje je trajalo 24 dana.
Nakon što je fermentacija završena, vino je ocijeđeno i kruti ostatak je ispran dodavanjem vode, što je rezultiralo sa 240 l tekuće mješavine spremne za destilaciju.

U prvoj destilaciji kazan je punjen sa 120 l. Prvenac je odbačen u količini od 0,2 l. a destilacija prekinuta kada je na luli bilo 12,5% alkohola.
Na dva kazana je dobiveno po 18 l, odnosno ukupno 36 l meke rakije jačine 30 stepeni.
U tih 36 litara meke rakije je dodano 44 l vode, tako da je meka rakija namještena na 13,5%, i sa tim je obavljena druga destilacija. Odvojen je prvenac u količini od 0,3 l i uhvaćena rakija jačine 50 stepeni u količini od 20 litara.

Tako je bilo 2013. a već 2014. izgleda malo drugačije. Vjerovatno nezadovoljan kvalitetom rakije pokušava stvar popraviti nekim korekcijama u poostupku.
Kao sirovina za proizvodnju destilata je korištena šljiva sorte Stenlej, cijeli plodovi bez vađenja košpica. Vrenje je izvedeno bez dodataka selekcionniranih kvasaca, u buradima zapremine 200 l, u podrumu pri temperaturi od 16-20 °C, uz anaerobne uslove, osim kada je kljuk miješan. On je miješan tokom prvih 8 dana svakog dana 3-5 minuta, tokom narednih 8 dana svaki drugi dan, a poslednjih 8 dana svaki četvrti dan. Vrenje je trajalo 24 dana.
Kraj vrenja je utvrđen na osnovu slijeganja komine i neznatne pojave pjenušanja pri miješanju komine. Skinut je površinski sloj sa komine, oko 5 cm, a preostali čvrsti dio ispran sa oko 30 l vode. Tečni dio je procijeđen na situ od plastike radi uklanjanja košpica. Dobijeno vino, oko 110 l, pomiješano je sa 30 l tečnosti od ispranja, i tako je dobijena smješa za osnovnu destilaciju.

Destilacija je obavljena u kazanu zapremine 150 l. Prva destilacija je izvedena uz izdvajanje 0,3 l prvenca pri čemu je ukupno dobiveno 120 l meke rakije, jačine između 29 i 30%. Tako što je hvatanje meke rakije prekidano kada je na luli bilo 17,5 stepeni.
Prepek meke rakije u količini od 120 l je izveden uz dodatak 30 l vode, tako da je meka rakija sa 29-30% svedena na cca. 24%. Na početku procesa izdvojeno je oko 0,7 l prvenca, a zatim rakija prikupljena do konačnog destilata jačine oko 60 stepeni, odnosno kada je na luli bilo 35%.

Pitanje je šta i kako dalje? Šta bi trebalo i dalje mijenjati a šta zadržati kao dobar postupak?
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 18. Decembar 2017, 21:35:18 »

Neće niko komentarisati prethodnu poruku?  Shocked Huh? Scratchhead dohfly Cheesy
Možda je i razumljivo što neće, a ja baš presložio serijal ovakvih i sličnih stručnih radova na temu destilacije.
Možda slijedećim pitanjem otvorim priču i napravim uvod za slijedeći stručni rad od mnogo poznatijeg doktora za rakiju, nego što je to autor gore navedenog preporučenog postupka destilacije i ostalih rješenja.

Jeste li kada destilovali meku rakiju približne jačine od 26 stepeni, i jeste li u toj situaciji ikada probali uhvatiti u prihvatnoj posudi rakiju, destilat, jačine 50 stepeni?
Možda i malo drugačije pitanje, znate li ukupni rezultat destilacije svoje meke rakije? Prvenac, srce rakije, patoka.
Dobivena količina u litrama i jačina u stepenima, po frakcijama?
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 19. Decembar 2017, 19:23:00 »

Volio bih ako može što konkretnije da bude vidljivo i uporedivo šta smo mi to u stvari radili u destilaciji. Nešto u stilu...

Stavio sam u kazan xx litara meke rakije jačine xx stepeni i dobio:

Prvenaca xx litara približne jačine xx stepeni,
Srca rakije xx litara jačine xx stepeni i
Patoke xx litara jačine xx stepeni, a prekinuo destilaciju kada je na luli bilo približno x stepeni.

Sve dileme, nedoumice, pa i pokoji zaključak možemo i kasnije...
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 63

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 19. Decembar 2017, 20:30:44 »

Evo iz moje arhive, nedoistaje mi jedan podatak, da bi napravio ovu tabelu sto je bistrica definisao ali od necega moramo da krenemo. Smiley

Radi se o jednoj drugoj destilaciji (prepeku) ovogodisnje kajsijevace.

Stavio sam u kazan 130 litara meke rakije jacine 30.5% vol.

Odvojio sam 1 litar prvenca jacine 82%vol.

Sredjnje frakcije (srca rakije) 45litara jacine 71% vol. (rez na 52% vol.)

Patoke 19 litara jacine ____% vol. destilacija prekinuta kada je na luli bilo 5% vol.

Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 19. Decembar 2017, 20:43:13 »

Thumb Sa mogućom greškom, ali tek od nekih pola stepena, patoka ti je imala 27% vol. alc.

Nadam se da će još neko ovako, a može i manje precizno, napisati rezultat svoje destilacije. Pa da pokušamo dohvatiti i pokoji jako bitan zaključak.
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 22. Decembar 2017, 08:35:50 »

Neznam dali će biti korisno za temu jer se radi o recikliranju sa visokim rezom bez hvatanja patoke do kraja. Ja sam jučer destilirao-reciklirao prvenac i patoku od ove sezone destilacije komovice.

Stavio u kazan 174 l od 36% vol. alk.

Prvenaca 8 litara približne jačine 78 stepeni,

Srca rakije 48  litara jačine  76,5 stepeni i

Patoke 11 litara jačine 62 stepeni, (radi recikliranja, Malvazija je kom kojeg sam pretežito destilirao i zna imati malo povišen metanol a i okus patoke nije bio bas najbolji. Tu rakiju koristim za likere.)

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 22. Decembar 2017, 20:46:15 »

Hvala lovranski, ali na žalost ne mogu poslužiti u ovoj priči podatci iz kojih se ne vidi celokupno dobiven destilat iz druge destilacije.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 22. Decembar 2017, 22:36:16 »

Hajde da podijelim izvor prve poruke, u punom formatu, dok čekamo meni prijeko potrebnog trećeg učesnika u postavljanju podataka iz destilacije.
Na ovom linku na strani 393. se može pročitati ono što je sadržaj prve poruke na ovoj temi Ono što je u stvari napisao Dr. Svetomir Milojevic. Prethodno prikazano pod godina 2104. Nije mu baš rakija specijalnost ali jeste doktorirao na destilaciji eteričnih ulja kleke što je jako blisko, pa je time za mene stvar i žalosnija.
https://drive.google.com/file/d/1Q3de8Hk30UKakta2RUMbOkddxok0xXyS/view?usp=sharing

Na ovom linku se može skinuti i kompletan drugi njegov rad, na engleskom jeziku, godina 2013.
https://drive.google.com/file/d/16tBmRYdWwXt6EjPKGo5ZmSSR69o03jcz/view?usp=sharing
Slučajno sam na ovo nabasao pa sam morao ovdje podijeliti nešto što me iznenadilo iako sam se sa sličnim stvarima, ali u mnogo bezazlenijem obliku, susretao i prije. Pitam se naprosto šta ti ljudi u stvari rade, i kuda to oni idu. Je li to možda misle da se bave naukom? Zašto i čemu ovakve stvari...!!!
Ili se to samo ljudi vole nabusito trpati u priču o kojoj u stvari ne znaju ništa.
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 23. Decembar 2017, 23:27:06 »

Pogledao sam ovaj rad sa prvog linka.

Bode me u oci zakljucak.

U trecem stavu je zajkljucio, da je kraj destilacije lakse odrediti na luli, nego u prikupljenom destilatu, zbog visetruko brze promene koncentracije etanola. E ovde je otkrio rupu na saksiji.  dohfly

U cetvrtom kaze, da se pravilnim vodjejem procesa destilacije i na klasicnom kazanu mogu dobiti destilati visoke koncentracije etanola i cistoce iz sirovina losijeg kvaliteta. Sto nam daje za pravo da tvrdimo da je vrhunsku rakiju, moguce proizvesti i u domacinstvima.

Pa ja nisam bas siguran, da se pravilim vodjenjem procesa destilacije, moze dobiti vrhunska rakija i iz sirovine losijeg kvaliteta.  Scratchhead

Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 23. Decembar 2017, 23:56:55 »

... i to na koji način daje preporuku za dobivanje vrhunske rakije. Hvatajući je na 50 stepeni u prihvatnoj posudi. dohfly Cheesy
Ne samo takav niz grešaka koje je teško i pobrojati nego dokazuje da je totalna taraba za destilaciju. Lažira i namješta brojke vezane za sastav smjese u tečnoj i parnoj fazi destilacije, što je ispod svakog kriterijuma. A tek način na koji radi destilaciju. Kljuk od šljive sa 5% alkohola mu daje prvenac od 40 stepeni???

Prekida hvatanje meke rakije u prvoj destilaciji na 17,5 stepeni na luli, i radi jako brzu destilaciju gdje ima dodatni gubitak u prepeku. Konstatuje taj veliki gubitak a onda vispreno zaključuje...  Shocked dohfly Cheesy
Citat
Ovo je posledica lošeg kvaliteta šljive, komine i meke rakije zbog malog sadržaja šećera u plodu šljive usled veoma kišne 2014. godine
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 25. Decembar 2017, 15:10:31 »

Očito da nema „trećeg“ rakijaša pa ću i ja napisati podatke svoje destilacije.
Sipao sam u kazan 400 litra meke rakije od 27 stepeni, i dobio:
Prvenca - 3 litre po 82,5 stepeni;
Srca rakije - 125 litara po 68,5 stepeni;
i patoke - 65 litara po 27 stepeni. Destilaciju sam prekidao na cca, 3 stepena na luli.

Da sam destilaciju na svom kazanu vodio tako da nemam patoke nikako, nego da mi ona u cjelokupnoj količini uđe u rakiju, ta moja rakija bi imala jačinu 53,5 stepeni. Lako je i izračunati iz postavljenih podataka.

Jako slični podatci i sa zanemarivim razlikama su vidljivi i kod jagnjilca. Vidljivi bi bili i kod podataka koja je dala mjesečina samo da je malo više gledala u kazan a manje u one periferne stvari kada su u pitanju procesi dobivanja kvalitetne rakije. Nije ovo kritika, koja bi se prije mogla uputiti drugim rakijašima nego njoj, nego prvenstveno savjet. Ako nismo u stanju „kontrolisati“ i analizirati onu elementarnu stvar u destilaciji, kao što je etanol, kako ćemo to onda raditi sa aromatskim jedinjenjima. Ne ide, gotovo pa nikako, bez krajnje ozbiljnog pristupa kod kojeg je etanol temelj.

Dakle jagnjilac i ja na svojim kazanima, i kada bi htjeli a nismo toliko naivni da hoćemo, ne bismo mogli uhvatiti jačinu rakije od 50 stepeni. Osim ako bi puštali da nam sa lule ide „destilat“ jačine nula stepeni.  Normalno nemaju svi takve kazane pa je kod onih sa izrazito malim refluksom moguća i takva situacija, kada se na destilaciju stavlja meka rakija približne jačine. Može se dakle uhvatiti u prepeku i takva jačina rakije na lošem kazanu, ali i pored te činjenice i dalje stoji da je u takvu rakiju ušla i gotovo pa cjelokupna patoka.

Može li bar sada odgovor od više članova? Na šta bi ličila rakija u prepeku u kojoj praktično nismo ni odvajali patoku nego je u gotovo cjelokupnoj količini pustili da uđe u rakiju? Ili drugačije postavljeno pitanje, na šta po vama liči rakija uhvaćena na 50 stepeni u prihvatnoj posudi?
Prihvatam ovdje i jako kratke odgovore bez detaljnijih opisa.

Sačuvana

Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 25. Decembar 2017, 15:20:47 »

Nisam dugo u materiji ali iz dosadašnjeg iskustva bih rekao da bi to bila rakija sa plavičastom bojom i primesama patoke koje preovlađuju na ukusu i maskiraju "glavnu" aromu. O hemijskom sastavu ne bih znao ništa reći. Ja radim na dosta manjem kazanu, pa čak i ne hvatam patoku, tj. prekidam destilaciju kada uhvatim "srce" na željenoj jačini. Ostatak bacam. Pozdrav!
Sačuvana

Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 25. Decembar 2017, 15:26:58 »

Thumb Hvala. Nije uopšte bitan hemijski sastav nego pričamo samo o kvalitetu rakije. Pričamo o rakijama koje svako od nas može da uporedno proba i lako donese procjenu i ocjenu razlike u kvalitetu. Konstatujuči samo ono jedno ali bitno, koja je od njih dvije bolja. Ona na primjer uhvaćena na 50 ili ona na 65 stepeni i sl..

Sačuvana

Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 25. Decembar 2017, 15:30:58 »

Definitivno ona sa 65 na 44  Smiley
Sačuvana

Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 25. Decembar 2017, 15:33:29 »

Da, svođenje na istu pitku jačinu kod degustacije se uvijek podrazumijeva za sve rakije, pa i onu uhvaćenu na 50 stepeni.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 21 upita.