07. Februar 2025, 15:28:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vjerovali ili ne, i ovako neki prave rakiju ili pričaju o njoj.  (Pročitano 34376 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nellinho
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 13. Avgust 2019, 13:16:04 »

Dobar dan svima!
Ja sam nov ovde i citam polako teme, ali sam veoma zbunjen i razocaran. Slucajno sam otvorio ovu temu i vidim sta pisete za profesora Nikicevica. Zbunjen sam, jer mi se stvarno svidja ovaj forum i ovde se moze dosta nauciti. Razocaran sam jer ne mogu da verujem o ovome sto pisete, jer ako Nikicevic nije u pravu, kako to da je onda doktor za rakiju?! Kako moze predavati na fakultetu? Da li se sve pogresno uci u ovoj zemlji? Koga onda da uzmemo da je relevantan i pravi poznavalac?
 Huh?
Sačuvana
zicanin
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #31 Poslato: 13. Avgust 2019, 14:05:28 »

Наравно, Бистрица је у праву, јер Никићевић је постао комерцијалан, тј. није истинољубив.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 13. Avgust 2019, 15:44:39 »

Dobar dan svima!
Ja sam nov ovde i citam polako teme, ali sam veoma zbunjen i razocaran. Slucajno sam otvorio ovu temu i vidim sta pisete za profesora Nikicevica. Zbunjen sam, jer mi se stvarno svidja ovaj forum i ovde se moze dosta nauciti. Razocaran sam jer ne mogu da verujem o ovome sto pisete, jer ako Nikicevic nije u pravu, kako to da je onda doktor za rakiju?! Kako moze predavati na fakultetu? Da li se sve pogresno uci u ovoj zemlji? Koga onda da uzmemo da je relevantan i pravi poznavalac?
 Huh?

Na stranu i forum,  Smiley da li si možda video njegovu prezentaciju iz Pule, i nastup?
Onako  zdravorazumski kritičnim stavom, na sve, bez obzira na to ko stoji iza "materijala".
Prosto nečije titule nisi garancija za ispravnost na svakom koraku koji napravi.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
nellinho
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 13. Avgust 2019, 15:47:54 »

Biti komercijalan me ne cudi, ja sam mislio vise na stvari vezane za struku, Bistrica je postavio tabele, pa onda deo za duzinu destilacije... te stvari su mi nejasne. Kako neko ko ima takvu poziciju i takvo znanje, moze tako da gresi? Nekako mi je taj covek sinonim za znanje u vezi alkoholnih pica, plus on predaje buducim tehnolozima. Jel to znaci da ih pogresno uci? Takodje, Bistrica nije pomenuo samo njega, nego par ljudi.

Nisam imao prilike da vidim nastup. Nisam mislio da se stekne pogresan utisak, ja tog coveka ne branim.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 13. Avgust 2019, 16:07:26 »

Da ne idem previše u off, jednostavno je.
Radiš po jednom principu, radiš po drugom, trećem.Postaviš tri čaše, jednu pored druge.
I onda nema potrebe da ti bilo ko objašnjava pretjerano šta je ispravno. Ako vjeruješ svojim čulima,i ako ti u tu svrhu nije problem izdvojiti vreme. Tako je i sa proizvodnjom nakon fakulteta.

Citat
pa onda deo za duzinu destilacije
Eto, npr "odradiš" dva kazana sa različitom brzinom destilacije, i prosto vidiš šta u jednom slučaju gubiš, šta u drugom dobijaš. Odgovor ti je u čaši, kad ga već tražiš to je najlakši i najbolji način,prilično vjerodostojan.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 13. Avgust 2019, 18:11:28 »

Nisam imao prilike da vidim nastup. Nisam mislio da se stekne pogresan utisak, ja tog coveka ne branim.
Sve je u stvari još i mnogo gore nego što to i ja hoću napisati.
Evo postavit ću spomenutu prezentaciju iz Pule, Spirit of rakia, od 27. 03. 2019. godine, i nešto reći o njoj.
https://drive.google.com/file/d/1juaUazeaz4V_FFqmhfUBOk5mAFbcjxz6/view?usp=sharing

Prezentacija čije su preporuke naprosto smiješne, bez obzira od koga dolazile. Ne postoji autoritet koji se može graditi na ovakvoj lakrdiji. Mislim prvenstveno u sferama tehnologije jer mi je za druge sfere poznato još o Domanovićeve pripovjetke, Vođa. Ili možda griješim jer se ne želim pomiriti sa razmjerima mraka koji hara ljudskim umom. Za mene lično ne postoji onaj koji može biti iznad ispravnog tehnološkog postupka za postizanje kvaliteta. Na drugoj strani svi smo grešnici a profa je samo jedan malo poveći grešnik, ali nećemo ovdje o ličnim sferama. Moralnim i karakternim osobinama svakog od nas. O njima već pričaju i vrapci. Sa po jednim cvrkutom za svakih namaknutih 100 EUR-a. Normalno, u ime viših ciljeva, kako to i dolikuje vremenima i publici koja to guta.

Ako ćemo samo o tehnologiji i kvalitetu nije mi prvi put da se susrećem sa nečijim lupetanjem ali ovdje je toga previše i stvarno je pretjerao. Ovim se sam definitivno svrstava u red slijepaca i lakrdijaša.
Naročito još ako se sjetimo sveg onog od prije. Preporuka za dodavanje 5-10% šećera u kljuk od dunje. Pa i za dodavanje 15% nefermentisanog materijala u drugu destilaciju, jer oboje ne samo da znatno kvari kvalitet rakije nego je nesavjesno, nemoralno pa i protivzakonito muljanje i varanje. Kao što je to uostalom i preporuka za dodavanje glicerola. Samo što on ne kvari rakiju nego služi za nedopustivo popravljanje, ublažavanja okusa i maskiranje aromatskih nedostataka rakije nastalih pogreškama u tehnološkom procesu. Služi još i za stvaranje lažnog utiska o njenoj zrelosti. Stvara privid kako je ona duže vrijeme dozrijevala u buretu, nego što to stvarno jeste. I jedno i drugo su itekako zabranjene intervencije i zabranjeno korištenje aditiva, dodataka.

Ima i ono što se ovdje savjetuje a nije zabranjeno, ali se ne radi jer šteti kvalitetu rakije.
Preporuke za čuvanje i konzerviranje fermentisanog materijala natrij benzoatom. Dodavanje vode, u prvu i drugu destilaciju. Dodavanje prevrelog kljuka u drugu destilaciju. Položaj parovodne cijevi. Proporciju kod zapremine tabarke. Temperaturu destilata na luli. Preporuke za izvođenje destilacije na način da se voćni destilati koji odležavaju u staklu hvataju na 60% vol , a viljamovka čak i niže, na 55-58%. Preporuku da se rakija stavlja u bure na dozrijevanje sa jačinom od 55-60 stepeni. Filtrira na -10, i slične gluposti sa kojima se priča ne završava jer sigurno sam još poneku i zaboravio spomenuti. Da ne pričamo o svemu onom što kaže bježeći od konkretnijeg odgovora. Ponekad i prešučujući ga kao kod intervencija za uklanjanje mana destilata. Prepisujući doslovno tuđi tekst jednostavno i neodgovorno izbaci dio koji ukazuje na znatan gubitak kvaliteta takvim tretmanom. Da li je sve to slučajno, namjerno, ili je nešto treće u pitanju, neka svako sudi za sebe. Kako god bilo lakrdija je lako vidljiva. Kao što je već rečeno čašica pored čašice i sve je jasno. Bar za sve one koji su iole u stanju razlikovati dobro od lošeg.

P.S. Ima kod Andrića jedna univerzalna, svevremenska, posve dobra i primjerena: “Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita, već onaj koji misli da je sve što pročita istina.”
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
hrotgar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #36 Poslato: 03. Septembar 2019, 09:03:03 »

I kod prve i kod druge destilacije ne dodaje se ništa u materijal za destilaciju,pa ni voda.
Kod prve kljuk,kod druge samo meka rakija.
Хвала, тако сам и намеравао. Познаник ме убеђује како увек треба убацити пар литара воде у меку ракију, иако ми је то потпуно бесмислено звучало, а ни у литератури се нигде не наводи.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 03. Septembar 2019, 09:06:58 »

Nažalost ima i takvih literatura,pa i naučnih radova na našim prostorima gde se to navodi a kosi se sa zdravom logikom. Smiley

Sačuvana

Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #38 Poslato: 13. Septembar 2019, 09:28:55 »

prof.Nikićević tvrdi da treba dodati 10% vode u kljuk prilikom pečenja rakije kao i da treba dodati 10% vode kod prepeka i navodno da se netraba plašiti vode jer voda usporava tokove i time se postiže bolji kvalitet rakije.Ja probao i jedno i drugo i moj zaključak je da je potpuno pogrešno dodavati vodu u bilo kojoj varijanti.Glavno pitanje kako je moguće da profesor tako nešto tvrdi ,na osnovu čeka .Pitam se dali je i koliko kazana ispekao.
Ako u nešto sumljate ili imate dilemu nepogrešiv odgovor dobićete  ako probate obe varijante i budete iskreni pred sobom.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 14. Septembar 2019, 00:10:50 »

Ma sve stručnjak do stručnjaka kada se treba busati po sajmovima i vašarima i naplatiti jako upitna papagajska znanja. Znanja forsirana tek od uskog kruga ljudi koji je spoznaje o rakijama hvatao po njemačkim i švicarskim brdima. U uslovima ne baš kvalitetnim za maksimalni razvoj šećera i aromatskih jedinjenja kod voća od kojeg se najčešće prave rakije kod nas. Kajsija im ima prosječnih 7% šećera, grožđe 14%, a dunja gotovo pa da ga i nema. Meke rakije im se hvataju na 17-20 tepeni a prvenac u dugoj destilaciji im ide sa 65-70 stepeni. Lakrdija, pogotovo još što je sve to pisano po iskustvima i masovno lošim navikama iz prve polovine prošlog vijeka. Nisu neznanje i loše navike oduvijek prisutne samo na balkanu. Osrednje kvalitetni priručnici i ništa više. Mnogo toga se nadešavalo od tada i mnoge prave stvari vezane za alkoholnu destilaciju, su postale javne i očigledne tek nakon toga. Resavska škola i prepisivanje tuđih spoznaja bez razumijevanja suštine i uzroka dešavanja ne vodi nikamo. Odnosno vodi samo u diletantizam. Naročito još što postaje očigledno da niko od njih nikada na pravi način nije proboravio kraj kazana dok traje destilacija kvalitetnog fermentisanog materijala. Inače bi drugačije pričao i davao drugačije preporuke. Na žalost istinit ali i katastrofalan zaključak po njih same.

Ovo 10% vode je još i podnošljivo. Do prije par godina je to bilo 15-20% pa i mnogo više od toga. Tek nedavno je spustio preporuku na 10-15%. Nije samo ni resavska škola nego se takvim preporukama otvara mogućnost manipulacije i postavlja na pijedastal isključivo briga o ličnom interesu. Ona u sebi sadrži i onu čuvenu politiku nezamjeranja i konformizma. Koračanja linijom manjeg otpora kako bi neko uopšte mogao biti opšteprihvačen. Nema tu rušenja zabluda niti udara na „tradiciju“. Maksimalno joj se povlađuje iz više razloga. Takvi poltroni uvijek najviše profitiraju. Imaju pregršt mrvica i otpadaka od nečije večere na raspolaganju. Na žalost mnogi od njih se prodaju upravo za mrvice i svaki debil ih može kupiti. Za bilo koju potrebu i cilj dobije ocjenu ili zaključak koji mu odgovara.

Evo jedan klasičan primjer kako to Nikica and company radi možda i bez znanja svih autora ovog rada. Bar sam takav utisak stekao u kontaktu. Njegovi prsti i njegovo dodavanje vode u prepek je u igri ovaj put kako bi rakija sa rektifikacione kolone ove firme došla do izražaja ili bar parirala rakiji od jabuka na klasičnom kazanu. Hajd što je u igri nego je to dodavanje vode i namjerno prešućeno u svemu ovome. Sa rakijom od 61 stepen kao temeljem, destilovanim na ovaj način, su sve daljnje analize ovog rada krajnje nepotrebne, suvišne i smiješne, pogotovo još ako se destilat kao takav hvata namjerno. Nešto poput situacije kada bi vas neko namjerno ružno ošišao makazama za ovce a onda upoređivao frizuru crne i plave kose na kraju radnog dana. Nije ovdje u pitanju tehnika destilacije nego nešto potpuno neprimjereno, i to namjerno neprimjereno.

U pitanju je nedopustivo i šarlatansko lažiranje podataka na osnovu kojih se inače pišu stručni radovi o rakijama na balkanu.

https://www.researchgate.net/profile/Vele_Tesevic/publication/333898160_Aroma_compounds_in_barrel_aged_apple_distillates_from_two_different_distillation_techniques/links/5d10d060299bf1547c79ab3e/Aroma-compounds-in-barrel-aged-apple-distillates-from-two-different-distillation-techniques.pdf

U ovom radu: „Aroma compounds in barrel aged apple distillates from two different distillation techniques“, su navedeni slijedeći podatci:
Za proizvodnju alkoholnih pića korištene su dvije sorte jabuka: 6000 kg Idared i 4500 kg Pink Lady. PH vrijednost pasirane kaše bila je 3.4, rastvorljiva suha materija 13° Brix-a, a pH  Pink Lady je bila 3,5, a rastvorljiva suha materija 14° Brix-a.
Fermentirani kljuk od jabuka (5000 L) destiliran je u tradicionalnom kazanu tipa alambik od 220 L ('A') Kazan je zagrijavan izravnim plamenom i opremljen miješalicom. Na njemu je izvedena dvostruka destilacija. Kljuk je podijeljen na odgovarajuće količine (200 L). Ukupno je obavljeno 25 prvih destilacija i prikupljeno 870 L sirovog destilata-meke rakije sa 17% v/v etanola. Sirovi destilat je podijeljen u šest jednakih obroka od po 145 L za drugu destilaciju, koja je provedena sa odvajanjem frakcija. Odvojene su tri frakcije: prvenac, srce i patoka.
Od prve tri redestilacije jedan dio srednje frakcije upotrijebljen je kao kontrola "svježi destilat". Sve ostale frakcije srca su pomiješane za starenje. Ukupna zapremina od 289 L sa  61% v/v etanola.
Prva frakcija bila je odvojena od druge pomoću senzorske analize sa približno 1,2% zapremine sirovog destilata, i odbačena (prvenac). Destilacija je obavljana do koncentracije alkohola od 40 ± 1% v/v (srce rakije), a preostala frakcija je hvatana kao patoka. Tokom destilacije je održavana protok sa konstantnom brzinom od 194 mL/min.

Dakle, navedeni su podatci koji naprosto nemaju nikakvog utemeljenja po svim zakonitostima koji važe u fermentaciji i destilaciji. Radi se o skroz iskrivljenim i lažiranim podatcima koji prije svega bacaju sjenu na stvarnu namjeru pa onda i na vjerodostojnost i stručnost potpisnika ovog rada.

Prvo, jabuka kojoj je refraktometrom izmjereno 13-14 Brix-a naprosto ne može frementacijom dati kljuk koji u sebi sadrži mnogo manje od okvirnih 5,6% etanola. Uvjeren sam da je to svima apsolutno jasno. Ako se sada 5.000 litara takvog fermentisanog materijala stavlja na prvu destilaciju onda je isto tako nemoguće iz njega dobiti 870 litara meke rakije sa po 17% etanola. Nemoguće je to dobiti i da jako dugo vremena hvatamo destilat sa 0% alkohola. Nedostaje gotovo pa polovica etanola. Kako su to uopšte uspjeli izgubiti živo me zanima? Hajd 10% pa i 20% kod nekog krajnjeg diletanta u fermentaciji i destilaciji, zajedno, ali cca. 50% je gubitak koji je i teoretski nemoguć. Još nije zabilježen na ovoj planeti, pa čak ni na našim prostorima. Bez obzira na svu balkansku bahatost.
U drugom koraku sada takvu meku rakiju u količini od 145 litara jačine 17 stepeni stavljaju na drugu destilaciju i dobivaju 48 litara destilata jačine 61 stepen. Dobiva se više etanola nego što je stavljeno u kazan za destilaciju  pa se slobodno može postaviti pitanje je li to možda ne važi više ono da se materija ne može stvoriti iz ničega? Izmišljen je modus za dobivanje materije iz „have“, neka vrsta perpetuum mobile ili šta već?
Ko ovdje koga vuče za nos a ko nasjeda naivno i lakovjerno? Potrebno je samo uzeti digitron pa se i lično uvjeriti.

Treće, uzmimo za pretpostavku da je u pitanju previd, štamparska pogreška, i da se radi o mekoj rakiji jačine 27 stepeni. Ne ide čak ni to jer sa klasičnim kazanom na kojem je to rađeno, i uz navedenu brzinu destilacije, je nemoguće dobiti situaciju u kojoj je u prihvatnoj posudi 61 stepen a na luli u istom trenutku 40 stepeni, kako se u radu već navodi. Nemoguće ne samo po teoretskom modelu i empirijskoj formuli destilacije po kojoj je apsolutno jasno koliki sadržaj etanola u kazanu daje njegovog sadržaja u isparenjima, pa time i na luli tokom destilacije. Jasno je to čak svakom ko je bar jednom radio destilaciju na sličnom kazanu, i pratio njen razvoj na luli i u prihvatnoj posudi. Pogotovo na kazanu sa takvim refluksom, i pri brzini destilacije koja se navodi u radu. Postane lako uočljiva, očigledna i potpuno jasna utemeljenost takvog modela, koji se onda lako provjerava izvođenjem konkretne destilacije na istom takvom kazanu. U toj situaciji se u prihvatnoj posudi dobiva 61% etanola, kada je na luli 23-24% v/v etanola. Nemoguće je to dobiti u destilaciji čak i kada je u kazan stavljena alkoholno vodena smjesa i sa 17% etanola. Kod nje bi u prihvatnoj posudi bilo cca. 61, kada je u istom trenutku na luli oko 50 stepeni. 

Dakle šta je to urađeno? Uhvatili su meku rakiju na orijentacionih 27 stepeni. Na 145 litara takve rakije dosuli u kazan 55 litara vode, i uradili drugu destilaciju. Neko je bio toliko prepametan i vičan matematici da je onda izračunavajući jačinu takve meke rakije tražio procenat učešća u 145 litara, umjesto u ukupnoj količini od 200, pa izračunao njenu jačinu od cca. 17 stepeni, umjesto 19,5. Tek na tih 19,5 je onda moguća situacija da u prihvatnoj posudi bude cca. 61, kada je na luli cca. 40.

Šta mislite zašto je to urađeno na taj način, i zašto je prešućena istina? Šta mislite ima li među potpisnicima ovog rada takvih diletanata, koji na kazanu na kojem je rađena destilacija ne bi osjetili izrazito jake patočne tonove, u rakiji u koju ulazi destilat sa lule od 23 stepena? Toliko bi bilo na luli kada je u prihvatnoj posudi 61, iz kazana u koji je usuta meka rakija od 27 stepeni. Šta mislite ko to još  normalan i ozbiljan na ovoj planeti razblažuje meku rakiju vodom, da bi je sa poželjnih 27 spustio na izrazito destilacijski nepoželjnih, manje od 20, a onda srce rakije hvatao još ispod 65 stepeni u prihvatnoj posudi? Tačnije 61. Čemu sve to vodi u konačnici, čemu služe, i kome uopšte trebaju takvi radovi?

Evo i jedna paralela zbog slikovitosti. Zamislite samo na šta bi ličilo da ja naspem 55 litara vode i 145 litara vina u bure od 200 litara kako bi razlučio uticaj fermentacije i bureta. Sa krajnjim ciljem da u konačnici dam doprinos ispitivanju kvaliteta vina, a vodu pri tom ne bih ni spomenuo. Bila bi to nezamisliva lakrdija kojoj bi se smijali svi koji bi naslutili dodavanje vode. Normalno da nije isto ali nije ni daleko od toga zbog svega onog što se aromatski pokvari rakiji takvom drugom destilacijom. Nikada se ni jedna ozbiljna analiza ni konstrukcija nije radila na lošim i fušerajski rađenim temeljima, ili temeljnim postulatima, pa ne ide to ni kod vina i rakije. Jasno je u koje vode se ulazi ovakvim diletantizmom i dodavanjem vode u kazan za drugu destilaciju? Šteta što je propušteno uporediti dozrijevanje dva destilata približno iste jačine. Opštepoznate su karakteristike ekstrakcije pa potom i kako u buretu dozrijeva destilat jači i slabiji od 65 stepeni. Ne može tako nešto zbog jačine etanola i njegovog poznatog efekta biti predmet analize nego tek uticaj kvalitetno izvedenih destilacija na različitim kazanima, pa potom i promjena tokom njihovog dozrijevanja. Sve to sa maksimalno kvalitetnom rakijom dobivenom dvostrukom destilacijom čime bi se neminovno nametnuo jasan i nedvosmislen zaključak.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 14. Septembar 2019, 06:44:08 »

Citat
Zamislite samo na šta bi ličilo da ja naspem 55 litara vode i 145 litara vina u bure od 200 litara
Licilo bi na neka vina koje je moguce kupiti u maloprodaji po ceni od 160din za litar. Istina, morao bi da dodas jos neke sitnice o kojima necu da pisem, ne zelim da ikome padne na pamet tako nesto Sad
Inace, vinari imaju slicno misljenje o Jovicu.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
zicanin
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #41 Poslato: 14. Septembar 2019, 07:12:28 »

Последњих година многи саветују да се мека тј. блага ракија не дестилише одмах, већ треба да одлежи годину или две, па тек онда дестилисати. Бистрице, да ли овај поступак утиче на квалитет будуће ракије?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 14. Septembar 2019, 12:04:51 »

Utiče i to negativno, osim ako je u pitanju liječenje nekih većih i izrazitih mana uočenih kod prvog destilata, meke rakije. Ali to onda nije prava kvalitetna rakija nego tek destilat znatno nižeg kvaliteta. Naročito još utiče ako bi se takav destilat čuvao u buretu. Zbog interakcije isparljivih aromatskih jedinjenja iz destilata i neisparljivih iz bureta. Ne bi mogli u dovoljnoj mjeri drugom destilacijom preći u rakiju. Pored onog već poznatog negativnog uticaja fenolnih jedinjanja, tanina, prisutnih u većoj mjeri u kazanu za destilaciju.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 14. Septembar 2019, 15:12:15 »

Citat
Šta mislite ima li među potpisnicima ovog rada takvih diletanata, koji na kazanu na kojem je rađena destilacija ne bi osjetili izrazito jake patočne tonove, u rakiji u koju ulazi destilat sa lule od 23 stepena?

Postoji jedan mali primorski gradić čija je pijaca na putu između starog grada i u blizini kanala iz kojeg dopire miris pomješane slatke i morske vode.Ujutru ribari donose ulov,na sve strane su tezge sa voćem i povrćem,a male improvizovane mljekarice su negde u pozadini.Oko podne, skupljaju se ostaci sa tezgi dok ljetnja žega neumoljivo ne da svim tim plodovima da budu više tu.
I kad čovjek poželi da iz grada dodje do starog grada,prvo mu je u mislima da će tih nekoliko metara morati da se suoči sa impresijom mirisa napuštene pijace koji izbijaju iz kaldrme,napuštenih tezgi i mljekarica.

Tu je negdje i impresija destilata sa lule od 23vol%.
I ne zaboravlja se. dohfly Kao ova pijaca. Grin

Primjetila sam kroz nekoliko destilerija u srbiji da meku rakiju čuvaju u hrastovim buradima do prepeka.
Navodno da "ovine" burad prije punjenja jakog destilata.

Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 14. Septembar 2019, 20:53:39 »

Citat
Primjetila sam kroz nekoliko destilerija u srbiji da meku rakiju čuvaju u hrastovim buradima do prepeka.
Navodno da "ovine" burad prije punjenja jakog destilata.
Preporuka istočne ruske škole i njihovog eminentnog predstavnika Maltabara, da se bure napravljeno od ne baš kvalitetnog balvana hrasta, ne baš kvalitetno sušenog i sl. prethodno ovini destilatom jačine 20-25 stepeni, u trajanju od 6 mjeseci, kako bi se na taj način najbolje izvukli prekomjerni i nedozreli tanini, pa tako onda i umanjio uticaj astrigencije i gorčine u rakiji koja će biti nakon toga čuvana u takvom buretu.
Potpuno je druga stvar što se takve preporuke počesto ne shvate na pravi način nego se od njih na kraju napravi i lakrdija.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.067 sekundi sa 22 upita.