Dešava se da dune oluja i polomi sva tri lastara na mladom čokotu i šta ćeš onda? Šilo i bušiti da izazoveš da loza krene na tom mestu. A možda i ne krene. Meni se dešavalo da i druge godine kad ostavim dva lastara oluja polomi oba iako su bili vezani na potporu.
Umjesto da se pitaš šta ćeš onda,trebalo je u startu da obezbijediš dobru potporu pa ne bi ni došlo do ovog pitanja.Pogledaj fotografiju koju sam ja postavila,druga slika,lastar je vezan za armiranu žicu 4-rku,u toku rasta je vezan za nju i proturan kroz postavljene žice.U drugoj godini pratiš vezivanje gumom kako on raste i ne prepuštaš ga "bogovima".Obezbedi biljci kao što je loza dobru sigurnost,i nećeš brinuti o vjetrovima i olujama mnogo je lakše.Isto kao što je član verbatim na njegovoj fotografiji pokazao jednu lošu praksu na tu temu,to nisam ni komentarisala zbog izlaženja iz okvira ove teme.Ali,evo sad kad spominjem da kažem samo dve reči-drvena pritka!
Prosto mi je neverovatno da si sve obezbedio a da ti je vjetar smaknuo lastare!Posebno što sam hektare sa dobrom konstrukcijom imala prilike da vidim pod udarima vjetra od preko 50km/h,ni mrdnuo se nije-taj jedan lastar.
Pa hajde da se malo okrenemo ka tome kako ćemo taj jedan lastar koji ostavljamo osigurati dobrom konstrukciom a ne da ostavimo nekoliko lastara pa čekamo godinu dana i odlučujemo koji ćemo od njih smaknuti.
Paradoksalno,da si ostavio taj jedan upravo bi ga time što je dobio samo ON sve što mu treba iz zemlje a ne podelio sa još "trojicom",dodatno ojačao,i spremio za dalji život kako dolikuje.

Plastično rečeno,zamisli da imaš nekoliko cevčica i odredjenu količinu šljunka taman za jednu cevčicu,ali ti napuniš u tih nekoliko šljunak koji ti je potreban za tu jednu da ti bude jaka i čvrsta.

E,o tome se radi ovde!
Rod u drugoj godini po meni je čist lukcuz to jest rizikovati da se čokot osuši sledeće godine zbog preopterećenja. Čitao sam da savremene vinarije opterećuju lozu sa rodom od 1-2 kg po čokotu, a ti kažeš da je sada trend da loza rodi već druge godine. Ponovo pitam: Šta bude sa tom lozom u trećoj godini? Nisam baš u toku.
Ovdje si već bio kontradiktoran.
Ne,nije luksuz rod u drugoj godini.Luksuz je rod u trećoj godini.Posebno za onoga ko ima vinograd preko pola ha.E tu se dodje do one računice gde obrneš lepo kapital i tvoj rad ima i finansijski smisao.
Posadiš recimo pola hektara vinograda,u redu imaš oko 250 čokota,23 reda,odradiš ovako kako sam ja već opisala.Imaš jedan lastar,dobiješ rod u drugoj godini tako što ćeš pravilnom zimskom rezidbom,zelenom rezidbom i redukcijom grozdova (što je izvodljivo i na nekoliko hektara) dovesti do toga da imaš samo jedan kilogram po čokotu jer se kilogram po čokotu kontroliše ovim operacijama uzimajući u obzir i sortu koju imaš pre svega!A preko 1kg u toj drugoj godini se i ne ide zbog opterećenja mladog čokota.
I sad ti stavi na papir cifre koje sam spomenula i prostom matematikom ćeš doći do zaključka zašto sam na početku tvoju konstataciju definisala kao kontradiktornost.

A i da si obratio pažnju na moje postove,video da ja zagovaram baš tih par kg po čokotu,pa samo nekoliko postova unazad sam to napisala.Videćeš i fotografiju kao odgovor na pitanje kako to izgleda te treće godine,u ovo doba godine.
I žao mi je što nisi u toku jer imaš vinograd preko 20 godina.Postoje autori koji su došli i posle onih kojih se držiš trenutno.Autori kojih se ti držiš su bili carevi svoje struke,ali svog vremena!Recimo,prof Zvonimir Božinović iz Makedonije je dao sjajne radove u svetu vinogradarstva koji se odnose na vreme današnje.Nemam ja ništa protiv toga o čemu ti pričaš,sve je to školski al za staru školu.
Ono što je aktuelno sada je rezultat dugogodišnjeg istraživanja,ogleda,rada u svetu nauke i tehnologije a ne prosto nečiji hir.Jer nauka nema tendeciju da bude konstanta nego da ide napred.I nalazi svoju primenu na hektarima i hektarima vinograda danas.
Kao i u vinarstvu uostalom.A sad da li će neko ko pravi vino po zastareloj proceduri reći da mu je neka mana vina zapravo odlika domaće,tradicionalne proizvodnje i kao lisica u basni za ono drugo vino staviti epitet "kiselog groždja" ili će videti kako da promeni svoj ugao gledanja problema je njegov lični izbor kao i sve ostalo,jel.
Htjela sam u kratkim crtama da ti odgovorim ali prosto mi se nije dalo.