29. Oktobar 2025, 19:18:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383017 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #360 Poslato: 20. Februar 2018, 00:52:15 »

blue_moon

Ja sam staromodan i lično sam radio po toj tehnici kad sam sadio vinograd pre 20 godina. I dan danas tako radim kad popunjavam prazno mesto u vinogradu  i čokot bude OK. Iz ličnog iskustva ne ostavljam jedan lastar prve godine nego 2-3. Dešava se da dune oluja i polomi sva tri lastara na mladom čokotu i šta ćeš onda? Šilo i bušiti da izazoveš da loza krene na tom mestu. A možda i ne krene. Meni se dešavalo da i druge godine kad ostavim dva lastara oluja polomi oba iako su bili vezani na potporu. Rod u drugoj godini po meni je čist lukcuz to jest rizikovati da se čokot osuši sledeće godine zbog preopterećenja. Čitao sam da savremene vinarije opterećuju lozu  sa rodom od 1-2 kg po čokotu, a ti kažeš da je sada trend da loza rodi već druge godine. Ponovo pitam: Šta bude sa tom lozom u trećoj godini? Nisam baš u toku.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #361 Poslato: 20. Februar 2018, 12:32:21 »

Citat
Dešava se da dune oluja i polomi sva tri lastara na mladom čokotu i šta ćeš onda? Šilo i bušiti da izazoveš da loza krene na tom mestu. A možda i ne krene. Meni se dešavalo da i druge godine kad ostavim dva lastara oluja polomi oba iako su bili vezani na potporu.
Umjesto da se pitaš šta ćeš onda,trebalo je u startu da obezbijediš dobru potporu pa ne bi ni došlo do ovog pitanja.Pogledaj fotografiju koju sam ja postavila,druga slika,lastar je vezan za armiranu žicu 4-rku,u toku rasta je vezan za nju i proturan kroz postavljene žice.U drugoj godini pratiš vezivanje gumom kako on raste i ne prepuštaš ga "bogovima".Obezbedi biljci kao što je loza dobru sigurnost,i nećeš brinuti o vjetrovima i olujama mnogo je lakše.Isto kao što je član verbatim na njegovoj fotografiji pokazao jednu lošu praksu na tu temu,to nisam ni komentarisala zbog izlaženja iz okvira ove teme.Ali,evo sad kad spominjem da kažem samo dve reči-drvena pritka!

Prosto mi je neverovatno da si sve obezbedio a da ti je vjetar smaknuo lastare!Posebno što sam hektare sa dobrom konstrukcijom imala prilike da vidim pod udarima vjetra od preko 50km/h,ni mrdnuo se nije-taj jedan lastar.  Smiley

Pa hajde da se malo okrenemo ka tome kako ćemo taj jedan lastar koji ostavljamo osigurati dobrom konstrukciom a ne da ostavimo nekoliko lastara pa čekamo godinu dana i odlučujemo koji ćemo od njih smaknuti.

Paradoksalno,da si ostavio taj jedan upravo bi ga time što je dobio samo ON sve što mu treba iz zemlje a ne podelio sa još "trojicom",dodatno ojačao,i spremio za dalji život kako dolikuje. Smiley Plastično rečeno,zamisli da imaš nekoliko cevčica i odredjenu količinu šljunka taman za jednu cevčicu,ali ti napuniš u tih nekoliko šljunak koji ti je potreban za tu jednu da ti bude jaka i čvrsta. Smiley

E,o tome se radi ovde!

Citat
Rod u drugoj godini po meni je čist lukcuz to jest rizikovati da se čokot osuši sledeće godine zbog preopterećenja. Čitao sam da savremene vinarije opterećuju lozu  sa rodom od 1-2 kg po čokotu, a ti kažeš da je sada trend da loza rodi već druge godine. Ponovo pitam: Šta bude sa tom lozom u trećoj godini? Nisam baš u toku.
Ovdje si već bio kontradiktoran.
Ne,nije luksuz rod u drugoj godini.Luksuz je rod u trećoj godini.Posebno za onoga ko ima vinograd preko pola ha.E tu se dodje do one računice gde obrneš lepo kapital i tvoj rad ima i finansijski smisao.
Posadiš recimo pola hektara vinograda,u redu imaš oko 250 čokota,23 reda,odradiš ovako kako sam ja već opisala.Imaš jedan lastar,dobiješ rod u drugoj godini tako što ćeš pravilnom zimskom rezidbom,zelenom rezidbom i redukcijom grozdova (što je izvodljivo i na nekoliko hektara) dovesti do toga da imaš samo jedan kilogram po čokotu jer se kilogram po čokotu kontroliše ovim operacijama uzimajući u obzir i sortu koju imaš pre svega!A preko 1kg u toj drugoj godini se i ne ide zbog opterećenja mladog čokota.

I sad ti stavi na papir cifre koje sam spomenula i prostom matematikom ćeš doći do zaključka zašto sam na početku tvoju konstataciju definisala kao kontradiktornost. Smiley

A i da si obratio pažnju na moje postove,video da ja zagovaram baš tih par kg po čokotu,pa samo nekoliko postova unazad sam to napisala.Videćeš i fotografiju kao odgovor na pitanje kako to izgleda te treće godine,u ovo doba godine.

I žao mi je što nisi u toku jer imaš vinograd preko 20 godina.Postoje autori koji su došli i posle onih kojih se držiš trenutno.Autori kojih se ti držiš su bili carevi svoje struke,ali svog vremena!Recimo,prof Zvonimir Božinović iz Makedonije je dao sjajne radove u svetu vinogradarstva koji se odnose na vreme današnje.Nemam ja ništa protiv toga o čemu ti pričaš,sve je to školski al za staru školu.
Ono što je aktuelno sada je rezultat dugogodišnjeg istraživanja,ogleda,rada u svetu nauke i tehnologije a ne prosto nečiji hir.Jer nauka nema tendeciju da bude konstanta nego da ide napred.I nalazi svoju primenu na hektarima i hektarima vinograda danas.

Kao i u vinarstvu uostalom.A sad da li će neko ko pravi vino po zastareloj proceduri reći da mu je neka mana vina zapravo odlika domaće,tradicionalne proizvodnje i kao lisica u basni za ono drugo vino staviti epitet "kiselog groždja" ili će videti kako da promeni svoj ugao gledanja problema je njegov lični izbor kao i sve ostalo,jel.

Htjela sam u kratkim crtama da ti odgovorim ali prosto mi se nije dalo.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #362 Poslato: 20. Februar 2018, 14:24:42 »

blue_moon
Hteo sam poslati slike, ali nešto ne finkcioniše.

Probaj ovde http://www.imagetitan.com/ Samo kopiraj kod za forume.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #363 Poslato: 20. Februar 2018, 14:47:50 »

Moj vinograd koji čeka početak rezidbe.

U rodu Italijanski rizling SK 54
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #364 Poslato: 20. Februar 2018, 15:10:18 »

Thumb
Kod nas je rezidba pri kraju.

Kolika površina?
Sačuvana

Čehov
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #365 Poslato: 20. Februar 2018, 15:13:03 »

Svaka čast. Moj vinograd je mali 320 čokoti i ja mogu sačekati da prođe ovaj najavljeni hladni talas pa ću onda pristupiti orezivanju.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #366 Poslato: 20. Februar 2018, 15:36:15 »

Svakako,za taj broj čokota  par sunčanih dana i jedna radna akcija uz vino od prošle godine biće to završena operacija.  Grin Smiley
Sačuvana

Čehov
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #367 Poslato: 21. Februar 2018, 09:09:15 »

Ispratio sam vasu diskusioju, i samo bih zeleo da se nadovezem sa svojim iskustvom. 2015 u jesen sam posadio vinograd. 2000 cokoti (I.Rizling i Merlot). Upoznat sam sa oba nacina formiranja, dakle ovo sto prica Grujin i ubrzani nacin o kome proca blue_moon.

Kako nisam imao finansijski imperativ roda u drugoj godini, skidao sam rod i negovao dva lastara, kao sto je Grujin opisao. Ovde su slike celog procesa http://podrum-kosanovic.rs/galerija/vinograd-druga-godina/nggallery/page/1.
Sačuvana

grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #368 Poslato: 21. Februar 2018, 10:08:23 »

Ovo sa rodom u drugoj godini je za one koji imaju velike površine pa su nestrpljivi i ne mogu da čekaju 3 i više godina berbu, a žele da vrate delom uložena sredstva.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #369 Poslato: 21. Februar 2018, 13:08:37 »

@nenad88,sjajna porodična priča! Thumb Pogled koji se pruža sa vinograda je posebna inspiracija!

Što se tiče izbora Merlot-a kao sorte,definitivno nisi pogrešio!Merlot je moj ljubimac,s tim da Cabernet i jedan i drugi u tvom slučaju bi bio još jedan dobar potez zbog kupaža budućih vina.  Smiley .Što se tiče Rose-a tu bih šansu dala i Grenache-u(na sjeveru Dalmacije on se svakako uspješno pokazao) prvenstveno kao još jednog člana ove kupaže.Sad bih se raspisala o vinu,što pitanjima,što utiscima ali da ne izlazim iz okvira teme. Smiley

Samo da napomenem da ovaj drugi način -prinos u drugoj godini ima posebno smisla već kod vinograda od pola ha,i ono što nisam napisala a to je da ne ide na uštrb kvaliteta budućeg vina.

Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #370 Poslato: 21. Februar 2018, 23:47:40 »

Ovo sa rodom u drugoj godini je za one koji imaju velike površine pa su nestrpljivi i ne mogu da čekaju 3 i više godina berbu, a žele da vrate delom uložena sredstva.
Hvala za odgovor. Višak žice ne može da šteti, ali svakako košta naročito kad je veća površina zasada. Znači to je nepotreban finansijski izdatak.
Da, ako ćemo cjepidlačiti ili tjerati mak na konac u situaciji gdje se posmatraju jednostrano samo ulazni troškovi, a ne i ukupan finansijski efekat pojedinog pristupa. Ili rodom nazivati nešto u stilu ostavljenog jednog ili dva grozda po čokotu. To je mjera koja se može koristiti za obuzdavanje rasta pojedinih lastara i loze u cjelosti, kao i njihovo blagovremeno dozrijevanje prije zime, koja ne samo da nije štetna u određenim naprednim situacijama i okolnostima nego je poželjna i korisna. Ali je to ionako sporedna stvar u priči koja se prethodno odvijala.

Niko od njenog početka nije ni insistirao na nekom mogućem rješenju isključivo gledajući kroz prizmu finansija. One su samo usput spomenute i ne trebaju se sada forsirati u priči koja nesumnjivo ima svoj kvalitet. Bar u pogledu onoga da navodi na razmišljanje, onih koji to hoće da rade. U tome je bit i namjera svih koji hoće ponuditi svoje znanje i iskustvo pa se dotaći ponekog uvriježenog mišljenja ili stečene navike. Ogoljavajući je u razlozima, dajući kvalitetnije rješenje kao alternativu kojom se ništa ne gubi nego se čak i dobiva.

Nije sječenje lastara i ostavljanje kondira sa dva okca početkom druge godine podizanja vinograda jedina moguća i nezamjenjiva opcija, a u mnogim situacijama nije čak ni najbolja. Postoje i one mnogo bolje od nje u pogledu kvalitetnijeg razvoja vinove loze i vinograda u cjelini kroz duži vremenski period, uzimajući normalno u obzir i kvalitet budućeg vina pa ako hoćeš istovremeno i finansije. Neizgubljena godina kao vremenski period u svemu tome je poseban dobitak, mnogo važniji i vrjedniji od finansijskog.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #371 Poslato: 22. Februar 2018, 08:26:05 »

Citat
Što se tiče izbora Merlot-a kao sorte,definitivno nisi pogrešio!
Kad smo se vec dotakl isortimenta a nalazimo se na temi rezidbe...

Odlucio sam da Merlot formiram kao jednokraku kordunicu na prvoj zicu (90cm od zemlje) i onda ostavljam kondire sa dva okca. Druga opcija je ostavljati luk, pa zelenom berbom redukovati rod.

Mana koju vidim kod prve varijante je slucaj vremenske nepogode ili losih uslova u vreme cvetanja, te ce onda taj rod koj ismo ogranicili nacinom rezidbe bito jos vise umanjen.

Koje je vase misljenje?
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #372 Poslato: 22. Februar 2018, 09:40:55 »

Nema potrebe za jednokrakim gio uzgojnim oblikom u tvom slučaju.

Dvokraki gio je moj odgovor na tvoje pitanje.Samo mu obezbedi dobar sistem navodnjavanja.
On nosi sa sobom lakšu primenu agrotehničkih mera, i bolji izbor opterećenja čokota.
Sačuvana

Čehov
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #373 Poslato: 22. Februar 2018, 09:45:10 »

Trenutno nemam mogucnost navodnjavanja vinograda. Da, nisam napomenuo, zbog raspolozive mehanizacije raspored je sledeci: 2.8m u redu, 0.8m izmedju cokoti.

Da li mozes da mi kazes koja je mana jednokrake kordunice na kojoj bi bilo 5 kondira sa po dva okca a u cilju dobijanja ogranicene kolicne grozdja? Ja vidim manu koju sam vec napisao, a to je redukovanje vec smanjenog roda usled lose oplodnje ili vremenske nepogode.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #374 Poslato: 22. Februar 2018, 09:51:01 »

OK ako ideš na jednokraki gio,da se vratim onda na početno pitanje.

Kondir ostavljaj na dva okca,a luk na 5-6 okaca.Za Merlot će ti biti sasvim ok.Imaćeš optimalni rod u tom slučaju.
Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.091 sekundi sa 21 upita.