Interesuje me rezidba za sledece sorte:
zupljanka, afus ali, muskat hamburg, kardinal, smederevka, plovdina, frankovka
levo i desno po 4 rodna cvora
prva noseca zica je na 60cm, rastojanje izmedju cokota je 1m, izmedju redova 2m.
Hvala unapred
Župljanku, kardinal i muskat hamburg ne bih rezao na više od 6 okaca po luku.
plovdina i smederevka zahtevaju kratku rezidbu na kraće kondire a frankovka i afus-ali zahtevaju dugu rezidbu na više od 6 okaca(8-10 pa i više) po rodnom luku
e sad, to je načelno jer ne znam kakav ti je uzgojni oblik ali mogu da pretpostavim
pošto si ti otvorio temu koja glasi"mozerova kordunica" a uz to si ponudio i po 4 rodna čvora na svakoj strani
u tom slučaju mogu samo da ti zaželim sreću jer takav uzgojni oblik sa toliko rodnih čvorova sa svake strane traži najmanje 2 metra razmaka u redu!
moj savet je skrati obe kordunice na po jedan rodni čvor i u njima primeni mešovitu rezidbu kondir-luk(sa osvrtom na gore navedene dužine lukova za pojedine sorte)
tako ćeš dobiti približno gijov dvogubi uzgojni oblik i 16-20-24-30 okaca po čokotu.
što se tiče plovdine i smederevke možeš da probaš kratku rezidbu kondir na kondir u svakom rodnom čvoru što ne bi trebalo da prebaci nekih 16-18 okaca po čokotu a to nije tako veliki broj pogotovu za plovdinu(znači ostaviš ovako kako ti je sad što se tiče broja rodnih čvorova i dužine kordunice)
mozerova i ostali visoko rodni uzgojni oblici se polako napuštaju a osnovni razlog je što je već odavno uočeno da sa povećanjem prinosa po čokotu dolazi do smanjenja % šećera i antocijana u bobici pogotovu u našim zemljišnim i (sve nestabilnijim) klimatskim uslovima(ovo je malo grubo rečeno jer sa povećanjem prinosa donekle dolazi i do povećanja šećera i dr. ali posle određene granice, povećanje opterećenja čokota neminovno dovodi do smanjenja % šećera i bojenih materija u bobici).