30. Oktobar 2025, 10:15:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383075 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mark
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #180 Poslato: 15. Mart 2012, 14:36:48 »

Evo mog saveta Mark-u a u vezi daljeg formiranja- rezidbe loze: Pošto na povijenoj lozi imaš 6-7 lastara pravilo formiranja rodnog drveta je sledeće; Izaberi 4 lastara sa podjednakim razmakom i sve ih oreži na dva vidljiva okca. U toku ove godine(godina formiranja), iz svakog kondira ćeš dobiti po 2-3 lastara koje ćeš negovati u toku ove godine, a koji će poneti i rod. Iduće godine u proleće na prvom rodnom čvoru izbacuješ gornji lastar a donji režeš na 2 okca, na sledećem opet izbaciješ gornji a donji režeš na 8 okca, i tako redom. 2014 godine u proleće imaćeš sledeću situaciju: na kondirima u toku 2013 godine si dobio po dva lastara, a na lukovima po 8 lastara. Evo šta je bitno za dalju intezivnu rodnu rezidbu: Na rodnim čvorovima gde si imao eezidbu na kondir sada prvi najbliži lastar režeš na 8 okca, a tamo gde si imao rezidbu na osam okca i imaš osam lastara prvi do žice režeš na dva okca a sve iznad rezanjem odbaciješ. Cilj ovakve rezidbe je da se svake godine vrši zamena na rodnom čvoru tako da onaj rodni čvor koji je prošle godine nosio 8 lastara ove godine nosi dva, a onaj koji je nosio dva nosi 8lastara.

Hvala na dobrodoslici i na brzim i dobro objasnjenim odgovorima.

Iskren da budem, imam puno komsija koji se "razumeju" u rezidbu i svi pricaju drugacije. Odlucio sam da ih ne slusam previse, vec sam uzeo literaturu u ruke i naravno obratio se Vama koji ste sigurno strucniji od svih mojih komsija zajedno.

Citajuci knjige i listajuci karekteristike sorti koje sam posadio dosao sam bas do ova dva nacina koji ste mi Vi predlozili.
Ali sam i dalje u nedoumici:
Prvi nacin, koji je predlozio Gos.Peca50 je cini mi se tzv. Kazenavljeva kordunica i jako mi se dopao njen izgled, ali zbog mog neiskustva nisam mogao da predpostavim sta ce biti za par godina posto su na sortama koje ja imam okca prilicno udaljena jedno od drugog pa se plasim da to ne izadje za kratko vreme mnogo visoko, a sta cu posle.
Drugi nacin mesovite rezidbe koju je predlozio Gos.Lozar mi je takodje vrlo interesantan i u nedostatku znanja sta ce se kasnije desiti sa Kazenavljevom kordunicom gotovo sigurno bi se odlucio za ovaj nacin i ako mi se predhodni vise svidja.

Unapred se izvinjavam ako sam bio puno opsiran i udavio Vas pitanjima, i ujedno Vas molim da mi pomognete oko izbora rezidbe.

pozdrav,
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.27

« Odgovor #181 Poslato: 19. Mart 2012, 01:18:30 »

režem otprilike kao i hamburg, 2 luka na nekih 5-6 okaca maksimum.

I deda je uvek rezao hamburg na ovaj nacin, a ja sam tu bio samo fizicki radnik koji nije zaduzan da misli nego da radi. Naravno, u zavisnosti od stanja cokota, vrsila se procena sta i kako.
E sad, ne znam kako bi se taj uzgojni oblik zvao, negde je jedan krak, negde dva kraka... Inace sto se tice naziva  i izgleda za jednokraki i dvokraki Gijov oblik, malo je nejasno... Npr na snimku sa imanja Radmilovac vide se jasno dva kraka i kako se reze, a u knjigama kada je jednokraki Gijov oblik u pitanju vide se dva lastara (prakticno iz glave cokota) gde se jedan skracuje na luk, a drugi reze na dva okca, proslogodisnji luk se uklanja u potpunosti, znaci nema kraka  Scratchhead Kod mene u vinogradu je izgled kao sa snimka u Radmilovcu.

I sta se desava ako ne izbiju npr dva dobra lastara, nego samo jedan, pa onda nema za luk i kondir?
Inace, ove godine u mom vinogradu Hamburg je u ocajnom stanju, lastari (uglavnom) nisu izmrzli, ali ima dosta slabih, tankih i kratkih (da li je posledica suse ili sta vec?), tako da sam bio primoran da rezem van svih pravila i ostrije, a i neke kordunice su se bas izduzile, nista na vidiku za zamenu i eto problema.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #182 Poslato: 19. Mart 2012, 07:44:26 »

u knjigama je to šematski prikaz. naravno da moraš da imaš rodne čvorove.
prošlogodišnji luk obično pri osnovi nema dobro razvijen lastar koji bi mogao da se iskoristi prilikom rezidbe ali ako ga ima može da se ostavi, najčešće kondir.
obično iz glave čokota izađu jalovaci jer se radi o dosta oštroj rezidbi ako je upitanju jednokraki Gijo pa oni mogu sledeće godine da služe za zamenu. to i jeste preporuka za tvoj Hamburg jer ti je očigledno vreme za podmlađivanje rodnog drveta. najbolje je rezati sve te izdužene kordunice u glavu i odnegovati par dobrih jalovaka od kojih jedan orežeš na luk a drugi na kondir ili 2+2 i sl.
s druge strane možeš da ostaviš i jedan kondir za zamenu pride prilikom rezidbe ako se plašiš da ćeš ostati bez elemenata za rezidbu sledeće godine.
Sačuvana
Raks
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #183 Poslato: 23. Mart 2012, 08:51:45 »

Zamolio bih iskusnije vinogradare da mi odgovore da li je kod špalirskog uzgajanja vinove loze u severnim krajevima poželjno pri dnu čokota ostavljati kondir orezan na jedno okce u cilju jesenjeg zagrtanja. Iz njega će izbiti lastar koji će svakako trošiti snagu čokota, ali da li to u našem kraju (sever Vojvodine) predstavlja nužno zlo?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #184 Poslato: 23. Mart 2012, 20:03:28 »

Za Raks a
Ne nije neophodno ostavljati, i nije ni pozeljno ostavljati kondir pri dnu cokota, jer kao sto si rekao povuce dosta hrane i prilicno zna da omete normalni rad cokota. Taj kratki kondir se praktikuje, da se ostavlja, kod formiranja uzgojnog oblika na spaliru u prve pet godine, a ima za cilj da zameni trajno rodno stablo u slucaju da dosje do njegovog ostecenja, pa sluzi za zamenu.

Za Profi
Jedna od efikasnih metoda za ujednaceno radjanje muskatnih sorata svake godine je i rezidba sto tanjih i dobro sazrelih lastara na rod. Znamo da muskatne sorte vinove loze imaju periodicnost u radjanju(jedne godine prerode, a druge slabo), ova metoda rezidbe je to ujednacila. Netreba izbegavati kod hamburga da se na rod ostavi i lastar dobro sazreo iako nije degblji od dve sipke sibice.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.28

« Odgovor #185 Poslato: 23. Mart 2012, 22:37:47 »

Peco, ove godine sam bio primoran da za rod ostavljam tako tanke lastare, jer cesto boljih nije ni bilo! Prokupac, Afus, Kardinal,Italia su kud i kamo u boljem stanju. Nego, sledece godine uradicu ono sto predlaze lozar, odstranicu cele krakove pa ako potera iz glave ili nize...
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.28

« Odgovor #186 Poslato: 04. Maj 2012, 00:55:31 »

obično iz glave čokota izađu jalovaci jer se radi o dosta oštroj rezidbi ako je upitanju jednokraki Gijo pa oni mogu sledeće godine da služe za zamenu.

Obicno izadju, ali prosle godine nisu izbili, dal zbog suse, ili su krenuli i nedovoljno se razvili, pa ove nisam imao nista za rezanje, nego sam morao da ostavljam lastare izbile iz proslogodisnjih lastara i to najcesce na kraju kraka. Pa onda problemi oko vezivanja, morao sam nesto slicno da radim kao karlovacka rezidba, luk preko druge zice, povijen na dole pa vezan za prvu. Zadovoljan sam kako su se aktivirala okca. Prvi put sam toliko povijao lastare (teorija kaze da se tako bolje aktiviraju donja okca).
Medjutim, i dedina praksa se slaze sa lozarom da je Hamburg najbolji kad se oreze na 2 lastara od po 5-6 okaca, tj taman toliko da se od kraka dohvati druga zica. Tu nema povijanja, vrlo cesto lastar stoji vertikalno, nisam primetio da mu to stvara problem. Ne znam samo zasto i dalje po knjigama stoji da se za Hamburg preporucuje duga rezidba jer navodno prvih 5-6 okaca nisu rodni, sto nema veze sa praksom. Cak i kod drugara gde rezem njegov Hamburg na okucnici (mesovito, i na 2 okca i na 6), radja bez problema na kratkim kondirima (reznicima).

I nevezano za ovo gore, mozda nije lose da se postave slike nekih bitnih uzgojnih oblika pored Gijovog, kao sto je Rojatska Kordunica pa Karlovacka, Silvio i dr. Mozda neko nadje nesto interesantno i primenljivo. Ja sam se prijatno iznenadio kad sam video Merlo na Rojatskoj kordunici koja ima opet neke svoje prednosti itd.
Sačuvana
mr.pinot
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #187 Poslato: 12. Maj 2012, 18:42:50 »

Postovani forumasi,
Javljam se nakon godinu dana od sadnje i evo ovako stoje stvari, loza Merlot se primila skoro 100%, one koje nisu sam upravo zamenio novim sadnicama, a sada imam jednu dilemu jer ne znam kako dalje, tj. a koji nacin da je dalje rezem i formiram, a da izvucem iz nje maksimum, ako je moguce Smiley
Danas sam vezivao uz kolac dva jaca lastara koja su izrasla iz ona dva sto sam ostavio na dva oka pre oko mesec i po dana, odnosno od cetiri moguca sam skinuo sa jedne i sa druge strane po jedan slabiji, i onda ove jace vezao uz kolac, jer jos uvek nemam zicu i stubove,
Na koji nacina da ga dalje formiram, koji uzgoj i kada, molim vas za savet jer od ovolike strucne literature sto imam ja se samo pogubim i onda nisam siguran sta je najbolje za tu sortu (merlot). Ako nesto znaci, vinograd obradjujem rucno, razmak je izmedju redova 1.6,m  a izmedju sadnica 0.6m i zatravljen je, uskoro cu postaviti i neke slicice od ove godine.
Verujem i da mi sledi neko prskanje uskoro te bih vas molio za savet sa cim, prosle godine je to bio Cabrio top, a ove sam prskao samo pre neki dan sa Antarcol i Voley
Unapred hvala

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #188 Poslato: 13. Maj 2012, 16:16:32 »

Mr.pinot,
Ovo do sada si dobro uradio. Kada lastari svojom visinom predju visinu kolca uz koji su privezani, onda ih zalomi na malo vecu visinu od visine kolca (10cm). Kada pocnu da se javljaju zaperci ti ih odstranjuj ocenjem a vrsni zaperak pusti neka malo naraste pa ga zalomi na tri okca. Kada se zastite tice i to si dobro uradio. sada ti prestoji jedno prskanje sa bakarnim preparatima, i to je sve za sada.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #189 Poslato: 21. Maj 2012, 11:48:31 »

Danas sam , po prvi put , u mom ( malom ) vinogradu izvršio pinisiranje loze , tj. orezao sam sa skoro svakog lastara ( rodnog ) po 2-3 vršna listića . U literaturi sam pročitao ( Žunić ) da je to dobra mera ako se uradi pre cvetanja za bolje oprašivanje  a ako posle cvetanja za bolju ishranu grozdova. Inače , kod mene još nije počelo cvetanje loze ( Merlo) dok je kod mog šuraka u jeku cvetanje sorte Otelo ( bela i crvena)
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #190 Poslato: 22. Maj 2012, 00:28:15 »

Black, zapamti pa ćeš nam reći da li ima razlike.
U međuvremenu fotografiši i ako nekim slučajem imaš kad, izbaci fotke na sajt Crnog i Belog otela. Da imamo za kartoteku.
Iz sopstvenog iskustva vam velim da je najbolja mera protiv zaboravnosti fotografisanje. Ako želite nešto da uporedite, fotografišite odmah a razmišljajte kasnije da li vam treba ili ne.
Pozdrav
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #191 Poslato: 22. Maj 2012, 08:41:00 »

Ja sam isto pinsirao, koliko sam razumeo jaoko je bitno da bude nekoliko dana pre cvetanja. Uradio sam shardone ovih dana cu i rajnski, ostavljao sam pet do sest listova iznad poslednjeg grozda.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #192 Poslato: 22. Maj 2012, 09:51:14 »

Black, zapamti pa ćeš nam reći da li ima razlike.
U međuvremenu fotografiši i ako nekim slučajem imaš kad, izbaci fotke na sajt Crnog i Belog otela. Da imamo za kartoteku.
Iz sopstvenog iskustva vam velim da je najbolja mera protiv zaboravnosti fotografisanje. Ako želite nešto da uporedite, fotografišite odmah a razmišljajte kasnije da li vam treba ili ne.
Pozdrav
Pošto je to vinjaga od 3 čokota posađena davno i nalazi se u Velikoj Plani , preduzeću korake da je šurakovi klinci slikaju i pošalju mi slike a ja ću ih rado objaviti .
Još da dodam da sam posle pinsiranja oprskao lozu Mikalom Flash
Sačuvana
zoća
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #193 Poslato: 09. Jun 2012, 23:19:10 »

Evo kako kod mene trenutno izgleda crno otelo

A bome i rod obećava da će ga biti u solidnim količinama
Sačuvana
MAJSTOR_VINA
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 35

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #194 Poslato: 27. Oktobar 2012, 15:19:12 »

Imam jednogodisnju lozu (prokupac, frankovku i vranac), cokote sam zagrnuo pre dva dana i nadjubrio stajnjakom i NPK.

Posto bih u prolece sve orezao na 2 okca zbog jacanja korenovog sistema imam dilemu da li sam napravio gresku, citao sam da je bolje prve godine orezati u jesen.

Da li da odgrnem cokote, orezem i ponovo zatrpam ili da cekam to u prolece?

Misilio sam da prokupac rezem na rojatsku kordunicu a vranca i frankovku na gija( jednodugi) ali zeleo bih ipak da cujem malo iskusnije jer se vremenske prlike menjaju iz godine u godinu kao i najbolji nacin za rezidbu.

Zivim u okolini Novog Sada.
Sačuvana

Mi sve sto mozemo to i uradimo, sto ne mozemo to obecamo...
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.351 sekundi sa 22 upita.