30. Oktobar 2025, 10:20:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383089 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #195 Poslato: 27. Oktobar 2012, 17:20:31 »

nema potrebe bitno da su prva 2-3 oka pod zemljom,ovo sto je iznad toga iako promrzne svejedno ces odstraniti na prolece
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #196 Poslato: 28. Oktobar 2012, 00:19:49 »

Imam jednogodisnju lozu (prokupac, frankovku i vranac), cokote sam zagrnuo pre dva dana i nadjubrio stajnjakom i NPK.

Posto bih u prolece sve orezao na 2 okca zbog jacanja korenovog sistema imam dilemu da li sam napravio gresku, citao sam da je bolje prve godine orezati u jesen.

Da li da odgrnem cokote, orezem i ponovo zatrpam ili da cekam to u prolece?

Misilio sam da prokupac rezem na rojatsku kordunicu a vranca i frankovku na gija( jednodugi) ali zeleo bih ipak da cujem malo iskusnije jer se vremenske prlike menjaju iz godine u godinu kao i najbolji nacin za rezidbu.

Zivim u okolini Novog Sada.
posle sadnje se ne odlučuje kakav ćeš uzgojni oblik da praviš.
o tome odlučuješ pre sadnje kada planiraš broj čokota po 1 ha, razmak između redova, u redu, sortiment i sl.
sada je to dosta komplikovano da ne kažem i ne izvodljivo.
što se tiče onoga što si već uradio, ne diraj ništa do proleća, lazarcobi ti je dao dobar savet.
Sačuvana
MAJSTOR_VINA
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 35

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #197 Poslato: 28. Oktobar 2012, 09:22:49 »

@lozar

Hvala na savetu, imam veliki plac pa sam posadio dva reda loze po 100 cokota, po jedan sa svake strane razmak izmedju cokota je jedan metar. Jos uvek sam u fazi ucenja tj hocu da vidim kako sve to funcionise oko rezidbe i zastite za pocetak..

Ove godine sam kupio grozdje i prvi put pravio vino crno od istih sorti kojih sam posadio prosle godine.
Razmisljao sam sve orezem na prolece na 2-3 okca i trece godine da formiram visinu cokota, imam stubove visine 1.8 metra i 4 zice na visini 30-50-50-50, posto sam neupucen usao u sadnju i celu pricu ova prva zica je preniska ali ce mi sluziti da na nju postavim polidrip creva za navodnjavanje.

Zemlja je dobra prava crnica i ove godine samo par cokota se nije primilo.

Ostavicu ovako pa na prolece cu orezati.

Da li je dovoljan razmak izmedju cokota Prokupca za kordunicu? i da li je ok da Vranca i Franovku rezem da gija, sada bih uzeo jednogubi sistem zbog jednostavnosti ili pak da uzmem dvogubi da li je dovoljno mesta izmedju?
Sačuvana

Mi sve sto mozemo to i uradimo, sto ne mozemo to obecamo...
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #198 Poslato: 28. Oktobar 2012, 10:40:07 »

dobra ti je ideja da iskoristiš tu donju žicu koja je suvišna. Thumb
mislim da je razmak više nego dovoljan za prokupac samo budi oprezan prilikom rezidbe. nemoj da ostavljaš mnogo okaca po lastaru. neka ide kraća rezidba sa dva-tri okca (kratki kondiri) za rod i jedan-dva okca na kondiru za zamenu.
što se tiče vranca, preporučena je rezidba na kraće rodne elemente (duži kondir ili kraći luk). mislim da je kod njega, s obzirom da mu je tamna boja vina najizrazitija karakteristika, najbolja rezidba na jednogubi gijo.
što se tiče frankovke, ona daje visoke prinose i može da ide i sa većim opterećenjima po čokotu. doduše, u poslednje vreme svi vinari bacaju akcenat na kvalitet a manje na prinos, što opet favorizuje uzgojne oblike koji manje opterećuju čokot a prinos se postiže povećanjem broja čokota po jedinici površine. drugim rečima, ni kod nje nije nikakva greška primeniti gijovu rezidbu.
Sačuvana
MAJSTOR_VINA
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 35

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #199 Poslato: 28. Oktobar 2012, 10:59:08 »

Hvala lozar Thumb
Sačuvana

Mi sve sto mozemo to i uradimo, sto ne mozemo to obecamo...
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #200 Poslato: 29. Oktobar 2012, 05:53:54 »

Samo bi dopunio Lozara, iako se potpuno slazem sa njegovom preporukom. Rezidbom na luk se postize bolji raspored grozdova u prostoru (cikloidni) sto rezultira boljom obojenosti grozdova i znacajno olaksava zastitu od gljivicnih oboljenja. A ako se reze na dva luka onda bi rastojanje medju cokotima trebalo da bude takvo da se lukovi ne preklapaju.
Sačuvana
Majorsky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #201 Poslato: 29. Oktobar 2012, 19:28:39 »

Postovani ljubitelji vina i vinove loze.Treba mi vasa pomoc i saveti.Ove godine sam ja pruzeo na sebe rad oko vinograda u Slankamenackim vinogradima,vinograd je star oko 25 godina i ima oko 400 cokota od toga oko 200 Hamburg,100 muskat Italia a ostalih 100 vranac,slankamenka,julski...Napravio sam lepo i pitko roze vino za prvi put odlicno i moram da priznam da mi je u tome puno pomoglo citanje ovog foruma.Pa bi vas zamolio za savete,da bi iduce godine imao jos lepsi i rodniji vinograd i jos lepse vino Smiley..Sad sam bacio vestaka (5:16:24)a na prolecu verovatno (15:15:15:) i Ureu pa se nadam jos boljem prinosu.Ali najvecu brigu imam oko rezidbe koju planiram da vrsim krajem februara.Kod mene je uzgojni oblik dvokraka rajatska kordunica na svim sortama ,rezidbu vrsim  na 3 okca tako je i do sada tata radio a pre njega deda,i cini mi se da ima puno rodnih glava zato sto imam pravu sumu loze koja nema roda,zbog manjka vremena zbog posla u vinograd idem samo vikendom pa nestizem da vrsim zelenu rezidbu tj.samo pre prskanja stavim lastare izmedju zice a visak osisam makazama za zivu ogradu.Ja bi da promenim nacin rezidbe i primenim neki bolji ali neznam koji bi bio najbolji i dali moze to sada da se promeni?Razmak je 0.8.Posto je star vinograd dali mogu ja da primenim gijov ili karlovacki uzgojni oblik ili koji je najbolji za ove sorte sto ja imam i vinogradu?Unapred veliko Hvala Smiley
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #202 Poslato: 29. Oktobar 2012, 21:22:18 »

Roajatska kordunica je preporucljiva za sorte grozdja koje daju dobar prinos na kratkoj rezidbi (kondir na kondir).Pored toga roajatska kordunica trazi optimalno rastojanje cokot od cokota 120cm. Posto je kod tebe rastojanje 80cm, a sorte koje imas uglavnom zahtevaju krace lukove minimum, to ti savetujem da predjes na modifikaciju uzgojnog oblika tako sto ces na svakom cokotu ostaviti po tri kvalitetna rodna cvora a koji su formirani na prvoj zici. Rezidbu za rod prve godine uradi ovako, svaki rodni cvor naizmenicno jedn luk jedan kondir, tako da ces imati prvi cokot sa sledecim rasporedom... kondir luk kondir, sledeci luk kondir luk, i tako do kraja. Iduce godine cokoti koji su nosili vece opterecenje zbog dva luka i jednog kondira nosice dva kondira i jedan luk, i na taj ancin imaces u dve godine pravilno opterecenje na svim cokotima, dobar kvalitet grozdja, daleko manje posla zbog zavedenog reda u rezidbi. Mislim da sam malo pojasnio kako bi to po mom trebalo uraditi.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Majorsky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #203 Poslato: 29. Oktobar 2012, 23:08:06 »

Hvala Peco na odgovoru Smiley.A koliko okaca treba da ima luk a koliko kondir?Lukove da pustim samo da idu gore ili da ih savijam uz donju zicu?I jos nesto znam da nije vezano za ovu temu ali me interesuje vase misljenje.Sledeci vikend planiram da posadim jos dva reda vinograda oko 100 sadnica sardonea da u buducnosti pravim belo vino od (sardonea i muskat italie) i 100 sadnica merloa za crno vino od oko(50%hamburg,25%merlo a ostalih 25%vranac,slankamenka).Dali je to dobra kombinacija sorti za ta vina?I kakav uzgojni oblik da primenim za taj nov vinograd?
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #204 Poslato: 30. Oktobar 2012, 11:18:29 »

Sve lastare za lukove rezes priblizno jednake duzine, duzina treba da bude takva da lastar mozes savuti u polukrug koji pocinje na donjoj zici, savija se u krug i zavrsava na donjoj zici. A kasnije, kad krene vegetacija, vrsi se balansiranje rodnosti plevljenjem viska lastara. Lastar se uvek lucno savija pa se zato i zove luk. Samo u slucaju kada se zeli formirati kordunica, lastar se polegne ravno po zici i veze za zicu.
Za jedan luk se po pravilu ostavlja jedan kondir koji rezes na dva rodna okca, iz svakog od ovih okaca ce izrasti po jedan lastar, gornji lastar ce posluziti za formiranje luka a donji lastar za novi kondir. To je ujedno i princip rezidbe.
Spomenuo si da je rodnost bila nesto losija zbog veceg broja rodnih cvorova na kordunici, odnosno prevelikog broja rodnih pupoljaka.
Dobro je znati da ovo nije moguce ispraviti vec iduce godine, naime, svako povecanje opterecenja preko optimalnog ima za posledicu smanjenje rodnih pupoljaka po lastaru sto za posledicu ima smanjenje roda. Potrebno je dve godine pod predpostavkom da je cokot u dobroj kondiciji da se ovo ispravi.
Dakle, ako orezes po Pecinom uputstvu realno je ocekivati da u 2014 godini i nadalje imas dobru rodnost.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #205 Poslato: 30. Oktobar 2012, 17:47:52 »

Evo moj Prijatelj Vladan ti je to lepo objasnio. Ja cu da ti dam jos neke odgovore. Lukovi se rezu od 6 do 12 okaca, redje ide i do 14 ali to nije kod naseg uzgojnog oblika preporucljivo, ispod set okaca su kondiri. Tebi preporucujem da kod muskat hamburga ides kondir na 2 okca a luk od 8 do 12okca a u zavisnosti od forme loze.
Julski muskat kondir 2 luk 8 okca. slankamenka samo kondir 3 do 4 okca,Vranac mozes da rezes mesovito ili kratko, mesovito kondir 2 a luk 6 do 8 okca, kratko kondir na 4 do 5 okca.
Odgovor na drugo pitanje...
Sardone se reze mesovito kondir 2 luk 8-10okca, uzgojni oblik jednogubi giov.
Merlo kondir na 2 a luk na 10/12, uzgojni isti kao i kod sardonea
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #206 Poslato: 30. Oktobar 2012, 19:47:40 »

Hvala Peco na odgovoru Smiley.A koliko okaca treba da ima luk a koliko kondir?Lukove da pustim samo da idu gore ili da ih savijam uz donju zicu?I jos nesto znam da nije vezano za ovu temu ali me interesuje vase misljenje.Sledeci vikend planiram da posadim jos dva reda vinograda oko 100 sadnica sardonea da u buducnosti pravim belo vino od (sardonea i muskat italie) i 100 sadnica merloa za crno vino od oko(50%hamburg,25%merlo a ostalih 25%vranac,slankamenka).Dali je to dobra kombinacija sorti za ta vina?I kakav uzgojni oblik da primenim za taj nov vinograd?
muskat italija ti je stona sorta sa krupnim grozdovima i uglavnom se ne koristi za spravljanje vina.
ako ti se zatekla ili hoćeš da imaš u vinogradu nešto i za jelo i za vino onda nije problem.
to isto važi i za m.hamburg. u dobrim godinama 50% ove sorte ume itekako da preuzme miris vina. neko to voli jer ga podseća na miris svežeg stonog grožđa ili na tzv. seljačka vina ("ovo vino baš miriše na grožđe"). mene recimo, podseća na detinjstvo jer je najslađa sorta koju sam jeo bio upravo m.hamburg.
međutim, mislim da ti je u kombinaciji mnogo 50%(do 30% sasvim dovoljno).
doduše, svako pravi vino po svom ukusu pa ovaj savet shvati uslovno.
Sačuvana
Majorsky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #207 Poslato: 31. Oktobar 2012, 16:53:49 »

Hvala vam puno na savetima,puno ste mi pomogli Smiley.Sad jedva cekam prolece i rad u vinogradu i vocnjaku,to je za mene opustanje od posla i firme tj.uzivanje u prirodi Grin
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #208 Poslato: 18. Novembar 2012, 09:03:01 »

http://www.youtube.com/watch?v=ezrWvecVD-I
Sačuvana
Majorsky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #209 Poslato: 03. Januar 2013, 10:27:18 »

Ljudi prvo da vam pozelim puno srece i zdravlja u novoj godini Smiley.A sad bi vas zamolio za vase savete.Uradicu  kao sto ste me savetovali a to je da uradim modifikaciju uzgojnog oblika,posto mi za to treba puno vremena, a sada sam na godisnjem odmoru pa me interesuje vase iskustvo i misljenje o tome da sada odradim rezidbu,ili je ipak bolje da sacekam kraj februra?.Hvala vam unapred Smiley
Sačuvana
Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.678 sekundi sa 22 upita.