30. Oktobar 2025, 16:50:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383160 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #255 Poslato: 04. Maj 2014, 16:43:58 »

Odradio sam prvi korak zelene rezidbe, poskidao sam sve jalovke koji su krenuli iz glave, kao i neke lastare koji su sotavljeni za svaki slucaj.

Sada su lastari izrasli nekih 10-15 cm. Da li treba uklanjati neke lastare ili zacetke grozdova sad?
Sačuvana

nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 18. Maj 2014, 20:34:36 »

Evo i slika, mozda neko sad pomogne?

Sačuvana

dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #257 Poslato: 18. Maj 2014, 22:05:21 »

nenad88, sliku su ok ali se na osnovu njih ne može dati odgovor na tvoje pitanje. u pravilu se grozdovi skidaju nakon formiranja kada vidiš kako se cvijet zametnuo i koliki je teret po trsu. sada treba voditi računa da iz jednog nodija ne idu dvije loze i da se upleće (privezuje) kako bi rasla okomito. najbitnija je stvar da ne dozvolimo tako gustu lisnu masu koja će omogućiti zaparivanje ispod lista i na taj način stvoriti preduvjete za razvoj gljivičnih oboljenja  Thumb
Sačuvana
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #258 Poslato: 18. Maj 2014, 22:15:51 »

Da u pravu si  da nisi video da se ide sa dva stabla do prve zice, ali su to uglavnom vinogradi stari najvise 15 godina. Hocu da kazem da se u uslovima ogranicenog roda, a sto boljeg kvaliteta, tako i formirao uzgojni  oblik. Ali opet ja ostajem zagovornik , dva stabla do prve zice. Problem sa losim sadnim materijalom (bez obzira na certifikat), mogucnost mehanickih ostecenja pri obradi, obnavljanje iscrpljenog stabla posle izvesnog broja godina na rodu, sve to se mnogo lakse prebrodi ako imamo dva stabla, no na vama je da se odlucite. Ja sam izneo neko moje iskustveno misljenje, i naveo razloge u korist dva stabla. sigunro da isto toliko ima i primera za protiv, ali u uslovima intezivne proizvodnje, rod svakog cokota je itekako bitan u ukupnom rezultatu.

čitam ponovo ovo što si napisao i u pravu si. nedavno sam bio kod voditeljice savjetodavne službe i pohvalio joj se kako planiram kupiti sustav za navodnjavanje. prvo mi je rekla da je bila kod mene i u voćnjaku i u vinogradu i da zna kakvo mi je zemljište te da niti ne sanjam bacati pare na tu investiciju. a ja kao pametan velim ali kako oni 15 km od mene imaju te sustave, a ona će vaša zemlja je dijametralno suprotnog kemijskog sastava. samo sam rekao hvala gospođo Vera. tako i ovo što si napisao ima logiku jer podneblje, uzgojni oblik, sorta, način obrade tla, sve to uvjetuje uzgojne oblike  Thumb
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #259 Poslato: 31. Maj 2014, 22:52:26 »

Da li treba skidati lastare na kojima nema roda?
Sačuvana

bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #260 Poslato: 01. Jun 2014, 23:13:48 »

Da, ali samo ako ti je loza previše bujna. Naime nerodni lastari ojačavaju korenov sistem vinove loze, prave zalihu hrane za iduću godinu, ali istovremeno mogu imati i negativan uticaj. U slučaju da je loza previše bujna, tj. ima preveliku lisnu masu usled loše rezidbe, previše gusto raspoređene lastare koji onemogućavaju provetravanje itd. , tada se nerodni lastari skidaju. Naime višak lisne mase povećava potrošnju hranjive materije, povećava gubitak vlage, što je naročito opasno kada je suša, i dovodi do lošijeg kvaliteta grožđa. Proceni sam i skidaj lastare tamo gde ih ima previše, a tamo gde ih ima taman koliko treba, ne diraj.Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
seva
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #261 Poslato: 18. Jun 2014, 11:27:51 »

Prekjuče sam zalamao lastare, malo sam zakasnio pa ima svega.
Na nekim lastarima imam više grozdova. Da li ostavim samo 2 najbolja ili da ostavim sve. Da napomenem, pošto je vinograd u trećoj godini ostavio sam 4 lastara na luku i dva na kondiru.
Šta raditi u ovom sličaju kada na zaperku na lastaru imam grozd

Šta mislite da li je ovo dobro

<a href="http://www.imagebam.com/image/b3deb6333843812" target="_blank">imagebam.com[/url]

Primetio sam da ima nejednako razvijenog ploda na istom čokotu, šta tu raditi?

I još da pitam, pre mesec dana sam prskao vokal i stroby, vidim da sam trebao i borom u medjuvremenu, šta sada savetujete
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 30.0

« Odgovor #262 Poslato: 18. Jun 2014, 22:20:22 »

ostavi dva najbolja grozda, zaperke skidaj pogotovu jaguride sa njih a što se tiče nejednake veličine to je posledica kišovitog vremena u cvetu pa su grozdovi rehuljavi i neujednačene veličine bobica. primetno je smanjen i broj bobica odnosno broj oprašenih cvetova, barem je tako kod mene na terenu.
što se tiče prskanja, možeš da ponoviš sa Vokalom i da dodaš recimo Talendo+nešto protiv truleži, npr. Switch ili nešto sl. Od prihrane idu folijarna đubriva sa dodatkom Mg i Ca. Za Bor je kasno osim ako nemaš simptome nedostatka ovog mikroelementa.
Sačuvana
jakovljevic79
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 30.0

« Odgovor #263 Poslato: 19. Jun 2014, 08:31:01 »

Od prihrane idu folijarna đubriva sa dodatkom Mg i Ca.
Lozare,da li ideš zajedno  Mg i Ca sa pesticidima ili odvojeno?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 30.0

« Odgovor #264 Poslato: 19. Jun 2014, 23:18:25 »

mešaju se sa pesticidima.
Sačuvana
seva
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #265 Poslato: 20. Jun 2014, 09:42:15 »

sad citam da je trebalo zaperke ostaviti na dva lista,. Ja sam sa lastara skidao sve zaperke, ali sam lastar ostavljao da bude duži. Jel to greska
Šta raditi sa lastarima bez roda
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #266 Poslato: 24. Avgust 2014, 15:49:42 »

Pitanje za školovanije vinogradare od mene. Kako izgleda GDC špalirski uzgojni oblik ?
Sačuvana

lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 31.0

« Odgovor #267 Poslato: 24. Avgust 2014, 18:42:19 »

ja to nikad nisam video uživo ali radi se o tzv. visokim uzgojnim oblicima gde se kordunica formira na visini od 1,5-2m a onda se orezuje na kondire ili kratke lukove pa lastari slobodno rastu bez vezivanja i padaju naniže (otuda i naziv-dvostruka ženevska zavesa). modifikacija kod ovog oblika u odnosu na npr. casarsu je što se sade dva čokota u jedno sadno mesto ili iz glave izvedu dva lastara koja se razvode u obliku slova "V". cilj ovakvog uzgojnog oblika je da se biljke što bolje izlože suncu. međutim, zashteva specifičan naslon.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #268 Poslato: 24. Avgust 2014, 20:17:33 »

Hvala na odgovoru, jasan mi je opis. Nešto slično kao amrela ( ili ambrela )- kišobranski sistem. I imaš pravo nasloni su specifični i komplikovani. Naime neki dan sam nekom objašnjavao uzgojni oblik u mom vinogradu, da je ono u obliku slova ipsilon, pa me on tada pitao jer to GDC, uzgojni oblik , a ja ostao bez teksta jer ne znam taj uzgojni oblik tj. prvi put sam čuo za to. Hvala na odgovoru joč jednom. Pozz.
Sačuvana

nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #269 Poslato: 17. Februar 2015, 09:09:41 »

Da li neko moze da mi pomogne oko sledeceg problema? Samo da napomenem da je pitanje vise uopsteno i ne odnosi se na konkretnu sortu a u cilju razjasnajvanja dileme koju imam.

Prilikom paniranja broja okaca koje cemo ostaviti priliko rezidbe pored stanaj cokota i trugih faktora na koje treba obratiti paznju tu su i "koeficijent rodnosti" prosecna masa grozda i planirani prinos po cokotu.

Tako ako zelimo da imamo 2kg po cokotu prosecna masa grozda je 200g i koeficijent rodnosti 1.2, dobijemo da je potrebno ostaviti 8 okaca.

I sad dolazimo do mog pitanja. U zavisnosti od sorte, nije sve jedno koja ce okca biti ostavljena? dakle nije isto ostaviti 4 kondira sa dva okca ili jedan kondir i jedan luk? Neke sorte imaju rodnjija donja okca?

Mislim da vam je sada jasno gde mi je zapelo pa ako moze pomoc?
Ono sto sam uspeo da pronadjem za vecinu sorti prisutnih kod nas (Biotehnika vinove loze) je prosecna masa grozda i koeficijent rodnosti.

Evo jedan primer pa kazite ako negde gresim:

Muskant Hamburg:

1. Koeficijent rodnosti 1.2-1.6
2. Masa grozda 200-400g
3. Zeljeni prinos 2kg po cokotu

Potreban broj okaca = 2000/(1.4*300) = 5 okaca

Ovo se ne uklapa sa preporukama da se M.Hamburg reze mesovitom rezidbom kondir + luk gde ce luk biti (8-10 okaca).
Mozda zato sto se ova preporuka ne odnosi na 2kg ili zato sto su rodnjia visa okca pa je neophodna mesovita rezidba?
Sačuvana

Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.356 sekundi sa 22 upita.