30. Oktobar 2025, 13:53:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383119 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #285 Poslato: 22. Februar 2015, 08:47:07 »

lastari su mi prilicno lepo formirani i imaju prilicnu duzinu tako da mi duga rezidba nece prestavljati problem u smislu kvaliteta lukova mene samo buni to da li ce rezidba koja ja preporucena za merlo i italijanski rizling od 10-12 oka na luku biti preterano opterecenje za 4 godinu
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #286 Poslato: 22. Februar 2015, 09:17:12 »

lastari su mi prilicno lepo formirani i imaju prilicnu duzinu tako da mi duga rezidba nece prestavljati problem u smislu kvaliteta lukova mene samo buni to da li ce rezidba koja ja preporucena za merlo i italijanski rizling od 10-12 oka na luku biti preterano opterecenje za 4 godinu
10 do 12 okaca je prilično dug lastar.Kako se borite protiv polarizacije ? Da li povijate lastare na dole? Na mom Merlou , koji se nalazi na vinjagi , na trećem spratu( visina je oko 2 , 5 metara ) najbolji rezultati su kada se reže kratkom rezidbom ,  1-2 okca po lastaru.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #287 Poslato: 22. Februar 2015, 09:44:51 »

protiv polarizacije se ne borim jer jos ne znam kako ce cokoti izgledati naravno da ce se luk povijati po prvoj zici koja je na 80 cm od zemlje a sto se tice duzine luka to je preporucena rezidba za obe sorte bar se tvrdi da tako daju dobre rezultate
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #288 Poslato: 22. Februar 2015, 10:05:49 »

Ja sam ostavio prilikom nedavne rezidbe 2 - 4 okca , iz razloga oporavka čokota posle loše prošle godine. Gde god je bilo moguće , lastar sam vezao za gornju pa  spuštao na donju žicu , pa su lastari povijeni naniže , ne pod npr. 90 stepeni u odnosu na stablo.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #289 Poslato: 22. Februar 2015, 10:12:36 »

znam da je godina kod vecine bila teska ali ti imas formiran vinograd i sad mozes da radis sta hoces a ja em formiram uzgojni oblik em nisam imao previse roda prosle godine a ove godine zelim prvu berbu koja ce dati kvalutetan rod bez opterecenja cokota
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #290 Poslato: 22. Februar 2015, 10:16:31 »

za italijanski rizling slobodno ostavi što duži lastar. što se tiče merloa, npr. 8 okaca.
@black, kako si povijao kondir od 2-4 okca? da li to znači da nisi svuda išao na kraću rezidbu?
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #291 Poslato: 22. Februar 2015, 10:22:56 »

za italijanski rizling slobodno ostavi što duži lastar. što se tiče merloa, npr. 8 okaca.
@black, kako si povijao kondir od 2-4 okca? da li to znači da nisi svuda išao na kraću rezidbu?
Otprilike na 60 % čokota sam išao na kraću rezidbu a gde god je bilo mogućnosti  ostavljao sam duže lastare izbile iz stabla , odbacujući stare grane. E , te lastare sam povijao naniže pa ću baš da vidim koji će čokoti biti bolji. 
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #292 Poslato: 22. Februar 2015, 10:34:53 »

i jos jedno pitanje necu vise  Cheesy na par mesta sam primetio da na idealnoj visini za formiranje kondira i luka tj na otprilike 80cm imam lep lastar i iz njegove osnove zaperak koji mi je promakao prilikom zelene rezidbe letos...smem li taj zaperak upotrebiti kao kondir?
Sačuvana
Viktoraleks
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 35

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #293 Poslato: 28. Jun 2015, 13:15:45 »

Ja sam juce poceo zelenu rezidbu pa imam jedno pitanje do znalce,vinograd mi ima mnogo zaperaka zato sto
kod nas je bila dvaput do sada tuca pre cvatnje pa je bilo prekrsenih lastara, i sada je loza previse gusta.
Uz prilozene slike moze da se vidi izgled pre i posle zalamanje,pa bi pitao da nije preostro,sorta je hamburg muskat
zaperke u donjoj zoni uklanajam skroz,a pri vrhu na dva lista ili ostavljam.
Hvala puno i ako sam promasio temu neka moderatori premeste.

Trenutno stanje

Ovako izgleda ocisteno

Sačuvana
Nebo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #294 Poslato: 02. Septembar 2015, 23:59:14 »

Da li bi uzgojni oblik pehar (ne znam tačno kako se kaže kod nas, na engleskom je Goblet) imao smisla na jako plodnoj zemlji u Sremu? Kojoj sorti crnog vinskog grožđa bi najviše odgovarao taj oblik?
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #295 Poslato: 03. Septembar 2015, 19:43:18 »

Prokupcu koliko ja znam
Sačuvana
pota0311
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #296 Poslato: 26. Oktobar 2015, 07:32:33 »

Odlucio sam da mali vinograd, slabo odrzavan, oko 200 cokota i 15 godina star, izvadim i zasadim novi.

Nekoliko razloga postoji sto sam se odlucio na taj korak:
-   Oko 40 % praznih mesta zbog izumiranja cokota
-   Vecinom sorte koje nisu po mom ukusu
-   Zemlja bi trebalo dobro da se obradi i pripremi jer ju je sada skoro nemoguce frezirati
-   Stoji upravno u odnosu na drugi vinograd , slicnih karakterisitka, koji nisam vadio nego sam ipak obnovio prosle godine

E sad, mozda najveci razlog sto ga vadim a ipak ne obnavljam je bas pravac redova , jer prakticno udara na obnovljeni vinograd, nema prostora za manevar traktorceta.
Tako da bih novi posadio u liniji sa tim obnovljenim.

Ono sto me interesuje je da li neko ima iskustava sa menjanjem uzgojnog pravca cokota.
Ima tu ipak jedno 10ak cokota lisicine,  koje bih voleo ako je ikako moguce da zadrzim.
Prakticno su na pozicijama gde bi opet bio cokot kada se promeni pravac redova, pa se mislim da li je moguce rezidbom posle nekoliko godina uspesno promeniti i sam pravac uzgoja za 90 stepeni?

Da li ima smisla tako nesto pokusavati?

Hvala,
Predrag
Sačuvana
Nebo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #297 Poslato: 04. Decembar 2015, 23:03:53 »

Zdravo Peđa, nabrojao si dosta razloga za čupanje starih čokota. Vidim da si odlučan, pa neću pokušavati da te odgovorim, ali ipak ću spomenuti par stvari koje mi padoše na pamet.

Nedavno sam nekim Amerikancima spomenuo da imam u dvorištu lozu 50ak godina staru i oni su bili u fazonu "wow, 50 godina stara loza u dvorištu! Koji si ti srećnik!". Petnaest godina nije malo u životu čoveka, a ni loze. Greota da sve to vreme nagomilano u čokotima izbrišeš. Ako je moguće odaberi par lepših komada, pa nek ostanu onako simbolično.

Druga stvar - ako ti se ne sviđaju sorte koje imaš, možeš na postojeće loze nakalemiti sorte koje želiš. Moram opet da spomenem Amerikance - gledao sam kako su pola vinograda isekli na nekih 70cm visine, zatim zašli sa pupovima druge sorte i na svaki čokot nakalemili po dva pupa nove sorte. Dobili su novu sortu na starim čokotima i na taj način poštedeli sebe ponovne sadnje, Možda i ti možeš nešto slično da uradiš...?

Kad krenu nakalemljeni pupovi teraj ih da rastu kako hoćeš i na taj način promeniš uzgojni pravac. Pozdrav i nek je sa srećom!

Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 7.6.40234)

« Odgovor #298 Poslato: 06. Decembar 2015, 16:13:52 »

Aaaaa, pa taj pbabicev post je star sto godina pa nisam ni pomislio da se tvoj komentar odnosi na njega. Mislio sam da ima neke veze sa klipom koji sam postavio Wink

Diodo da li je ovo reklama za konkurenciju?
Diodo da li je ovo reklama za konkurenciju?

Duuux…Sada vidim…Ma ni na kraj mi pameti…Ne brini… Wink Cheesy
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
Nebo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #299 Poslato: 18. Decembar 2015, 20:16:49 »

Imam početničko pitanje - proučavao sam malo razne uzgojne oblike i načine orezivanja i uspeo sam (valjda) da shvatim osnovne ideje i pravila. Jasno mi je (donekle) kako bi trebalo orezati formiranu lozu ali mi nije jasno šta ćemo sledeće godine. Na primer - prošlogodišnji luk uklonimo skroz, a jedan lastar skraćujemo na 8 okaca i sa njim idemo u novu sezonu. Ali šta dogodine? Taj lastar koji smo sada ostavili ćemo ukloniti i šta će nam ostati? Da li se oslanjamo na neke nove lastare koje će eventualno izbiti iz glave tokom vegetacije ili ovogodišnjom rezidbom moramo planirati šta ćemo naredne godine rezati, a šta ostaviti?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.544 sekundi sa 22 upita.