30. Oktobar 2025, 10:14:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383071 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #300 Poslato: 19. Decembar 2015, 08:32:32 »

Jedan luk na 8 povijes po zici a ispod njega jedan na 2 oka kad skines luk od 8 do osnove imas onaj od 2 iz koga su izbila dva lastara opet visi rezes na 8 a nizi na 2 za sledecu godinu i tako u krug
Sačuvana
mgrkovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #301 Poslato: 06. Februar 2016, 16:55:03 »

Pozdrav svima. Blizi se sv. Trivun, pa imam jedno početničko pitanje naime posedujem jedan manji (100čokota), garažni vinograd koji mi je u formiranju. Sada treba da ga orežem posle druge godine. Odabrao sam uzgojni oblik jednogubi gijov,Jasno mi je, ako sam dobro shvatio da ga treba orezati na visinu prve zice, medjutim imam nesto čokota čiji lastari nisu dostigli tu visini, šta da radim, dali da pustim jednostavno da rastu ili da opet orezen na dva tri okca kao posle prve godine.Sve mi je inace u spaliru.Jedna trećina je Merlo a dve trećine je Frankovka
Hvala unapred.

Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #302 Poslato: 07. Februar 2016, 07:47:07 »

Ja bih rezao na 2 da ojaca jos jednu godinu
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #303 Poslato: 17. Februar 2016, 18:39:07 »

Oreži na dva okca i tokom godine neguj 1 - 2 lastara, ne više i imaćeš sve lastare na žici. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #304 Poslato: 20. Februar 2016, 13:29:12 »

Posle 4 ( sad je već 5) godina moja vinjaga je spremna da se formira odozgo, na visini 2,2 i na površini od oko 18 metara kvadratnih ( ispod parkiram auto ). Sa obe dužne strane ( po 6 m) imam po 5 loze ( Hamburg , Afuz-Ali i Kardinal) pa sam ih danas orezao . Poskidao sam sve bočne izdanke ( osim po jednog , za poprečnu žicu na visini od 1,4m) do vrha a na vrhu sam ostavio po 2 grane sa po 8-10 pupoljaka koje sam prebacio preko ivice vršnog platoa i privezao za cevi-nosače.. Namera mi je da sva sila rasta sada ide u te 2 grane i u tih 20-ak pupolja , da bi se dalje razvijele grane na platou.
Da li sam uradio pravilno ?
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #305 Poslato: 21. Februar 2016, 13:30:53 »

Ja bih rezao na 2 da ojaca jos jednu godinu
Pozdrav svima. Blizi se sv. Trivun, pa imam jedno početničko pitanje naime posedujem jedan manji (100čokota), garažni vinograd koji mi je u formiranju. Sada treba da ga orežem posle druge godine. Odabrao sam uzgojni oblik jednogubi gijov,Jasno mi je, ako sam dobro shvatio da ga treba orezati na visinu prve zice, medjutim imam nesto čokota čiji lastari nisu dostigli tu visini, šta da radim, dali da pustim jednostavno da rastu ili da opet orezen na dva tri okca kao posle prve godine.Sve mi je inace u spaliru.Jedna trećina je Merlo a dve trećine je Frankovka
Hvala unapred.

Orezuje se treće godine jedna loza na visinu druge žice i tokom godine neguješ 3-5 lastara. Slabiji čokoti se orezuju opet na dva okca i tokom godine neguješ  dva lastara pa onda sledeće godine uradiš to što si ove godine uradio sa dobro razvijenim čokotima.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #306 Poslato: 02. Mart 2016, 08:40:22 »

Koliko opterecenje okcima bi bilo optimalno za merlo u 5 godini koji je inace u odlicnoj kondiciji.Prosle godine sam rezao jednogubi gio 2 oka kondir 10 oka luk.Ove godine sam dodao jos jedan red zice izmedju prve i druge kako bi lukove mogao povijati poput karlovacke rezidbe,pa sam razmisljao da ove godine sa rizlingom predjem na taj nacin rezidbe ali nisam siguran kako ce se merlo pokazati u tom slucaju
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #307 Poslato: 02. Mart 2016, 23:44:58 »

Jednogubi gio i karlovačka rezidba je u stvario jedno te isto.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #308 Poslato: 03. Mart 2016, 06:44:48 »

U karlovackoj se ostavljaju samo dva luka
Sačuvana
shulesd
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 45.0

« Odgovor #309 Poslato: 12. Mart 2016, 14:54:31 »

Dilema oko rezidbe Prokupca u trećoj godini na špaliru
1. Lastar se savija i veže uz prvu žicu koja se nalazi na visini od oko 50 cm od zemlje. Gde imam dva dobra lastara savijam jedan levo jedan desno Na položenom delu ostavljaju se s gornje strane 3-4 okca na rastojanju 20-25 cm jedno od drugog. Okca koja su okrenuta ka zemlji uklanjaju se sem poslednjeg, koji će dati lastar za produženje kordunice u narednoj godini.
Ili
2. Dva lastara orežem na visinu žice gde ostavljam po dva okca. Iz gornjeg lastar poležem po žici a iz donjeg Huh?
 Tako formiram levi i desni luk ili je to poluluk
Ili nešto treće
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 45.0

« Odgovor #310 Poslato: 25. Mart 2016, 17:41:14 »

Evo plač vinove loze...Video uradak posvećen ovom forumu na kojem sam toliko toga naučio...Hvala dečkima od srca...  Thumb  https://youtu.be/nvyTzNCSGM8
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #311 Poslato: 07. April 2016, 22:34:44 »

Pozdrav,
imam jedan problem,pa bi molio da mi neko pomogne da to resim.
Naime,posadio sam kaleme caberne sovinjona u jesen kako bi popunio prazna mesta u vinogradu. Kalemove sam lepo zastitio zimi peskom da ne izmrznu. U prolece (pre 20-ak dana) orezao sam kalemove na 2 okca i tada video da kalemovi nisu izmrzli, medjutim jos uvek lastari iz okaca nisu krenuli,iako su lastari drugih sorti u vinogradu vec nekoliko centimetara. Da li je to normalno ili je moguce da su svi kalemovi nekako propali?

Hvala.
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #312 Poslato: 08. April 2016, 08:55:27 »

Kaberne kreće najkasnije, sačekaj.
Pozdrav.
Sačuvana
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #313 Poslato: 08. April 2016, 11:26:22 »

ja imam isti problem sa sadnicama vranca osim ukoliko mi nije isporucena druga sorta. jel krenuo nekome vranac da pupi?
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #314 Poslato: 11. April 2016, 11:23:45 »

Moj vranac već izbacio listiće, doduše  to su prošlogodišnji i dvogodišnji kalemi, sa druge strane stariji čokoti druge sorte belo nije vranac kasne, tek krenuli sa izbacivanjem pupa!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.112 sekundi sa 22 upita.