30. Oktobar 2025, 16:50:39 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383161 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 60

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #315 Poslato: 12. April 2016, 13:41:38 »

evo izgleda da i kod mene vranac krece da pupi. beli pupoljci

Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #316 Poslato: 12. April 2016, 19:16:54 »

Ove godine vegetacija je krenula ranije oko 3 nedelje. Moj mali vinograd na lokaciji Sivac, Telečka visoravan, slikano danas 12. aprila 2016. godime:

Petra, druga godina

Muskat Italija treća godina

Mišel Palijer treća godina

Blek Medžik treća godina

Demir Kapija zasađena 1998. godine

Crveni Traminac zasađen 1999. godine

Italijanski Rizling zasađen 1999. godine

Italijanski Rizling treća godina

a to sve izgleda ovako u vinogradu, u prvom planu levo Demir Kapija

Vinova loza u zavisnosti od lakacije gde je posađena različito započinje vegetaciju. Takođe vegetaciju ranije započinju oni čokoti koji su mlađi: druga, treća pa i četvrta godina od starijih čokota koji su već rađali. Ranije vegetaviju započinju rane sorte kao što je Demir kapija i slično.
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #317 Poslato: 29. April 2016, 23:03:30 »

Thumb Muškat Italija - koji uzgojni oblik loze?
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #318 Poslato: 29. April 2016, 23:33:03 »

Thumb Muškat Italija - koji uzgojni oblik loze?
Muskat Italija na slici  je treća godina i rezano je na jedan lastar dužine do druge žice odole. Ja druge godine ostavim dva lastara i onda sledeće godine jedan uklonim i  kad loza krene odole uklonim sve izdanke i na vrhu ostavim  5 lastara, a sledeće četvrte godine će biti rezano na jednogubi gio (jedan luk i jedan kondir).
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #319 Poslato: 30. April 2016, 17:57:46 »

Ja imam desetak loza Italije (druga godina), ali ću ići na Kazanavljevu kordunicu.  Smiley
Sačuvana

pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #320 Poslato: 02. Maj 2016, 18:39:28 »

Huh?, za oko pri zemlji prvi puta čujem u životu a vinograd radim 20 godina, jel može neka slika orezanih čokota mada mislim da kužim o čemu se radi  Scratchhead

Izbio JALOVAK

koji na proljeće sljedeće godine postaje REZNIK nakon što će biti orezan na jedno okce iz kojeg će izbiti nova zelena loza - LJETORAST.

RODNI ČVOR s dva KONDIRA:

Za sada toliko...  Wink
Sačuvana

M123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #321 Poslato: 25. Jun 2016, 15:52:26 »

pozdrav, potreban mi je savet vezano za rezidbu u prvoj godini, svuda pise da se treba orezati u jesen prve godine na jedno ili dva okca, da li moze prva rezidba da se obavi u prolece druge godine, nije mi bas najjasnije zasto rezati u jesen i da li ako orezem treba zagrnuti da nebi izmrzlo tokom zime
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #322 Poslato: 25. Jun 2016, 17:16:12 »

reze se u jesen bas zbog zagrtanja mada mozes u da zagrnes bez rezidbe pa kad na prolece odgrnes onda i orezes
Sačuvana
M123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #323 Poslato: 26. Jun 2016, 08:45:30 »

ok hvala na odgovoru, kada bi odprilike bilo najbolje vreme za tu rezidbu. Ovo mi je prvi mladi vinograd, do sada sam samo obradjivao stare preko 50 godina tako da nikada nisam rezao u jesen. Ima li neko iskustva sa silvo kordunicom kod nas? Odlucio sam se da pokusam formiranje tog uzgojnog oblika mada nisam video da ima negde kod nas...
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #324 Poslato: 26. Jun 2016, 09:37:34 »

ok hvala na odgovoru, kada bi odprilike bilo najbolje vreme za tu rezidbu. Ovo mi je prvi mladi vinograd, do sada sam samo obradjivao stare preko 50 godina tako da nikada nisam rezao u jesen. Ima li neko iskustva sa silvo kordunicom kod nas? Odlucio sam se da pokusam formiranje tog uzgojnog oblika mada nisam video da ima negde kod nas...
Vinograd može da se reže i tokom zime, a najbolje je kraj februara početak marta sve zavisi od godine. Ja uvek režem u ovom periodu i tako možeš da vidiš da li je mlad čikot živ pa ako nije možeš ga blagovremeno i zameni za razliku od jesenje rezidbe.
Sačuvana
M123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #325 Poslato: 26. Jun 2016, 10:19:06 »

i ja sam tako nesto mislio da rezem februara kao i stare vinograde koje vec radim, medjutim ne znam da li ovaj mladi mora da se zagrne u jesen jel ako ga zagrcem u jesen bolje mi je da ga predhodno  orezem, a ako ne mora da se zagrce rezao bi februara
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #326 Poslato: 26. Jun 2016, 10:59:56 »

i ja sam tako nesto mislio da rezem februara kao i stare vinograde koje vec radim, medjutim ne znam da li ovaj mladi mora da se zagrne u jesen jel ako ga zagrcem u jesen bolje mi je da ga predhodno  orezem, a ako ne mora da se zagrce rezao bi februara
Mlad jednogodišnji zasad vinove loze se zagrće u jesen kad opadne lišće. Nije problem da se zagrnu svi lastari koji su izašli prve godine, a da višak štrči iznad humke. Pošto se na proleće druge godine reže na dva okca bitno je da su ta dva okva zaštićena zemljom za slučaj izmrzavanje.
Onda odrneš  kad prođu mrazevi i orežeš na dva okca i to je to. I ko što rekoh vidiš da li je presek zelen, što je znak da je loza živa, a braonkast presek da se loza osušila. I onda imaš vremena da nabaviš druge kalemove za zamenu.

Sačuvana
M123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #327 Poslato: 26. Jun 2016, 12:32:10 »

ok, sve sam razumeo. Sta mislite o uzgojnom obliku redovi su mi na 2,10 a izmedju kalemova 1,3. Ja sam ciljao na silvo kordunicu ali ako ima neki bolji predlog bio bih zahvalan, ja nemam toliko iskustva sa spalirima kod mene su svi vinogradi bez spalira
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #328 Poslato: 26. Jun 2016, 13:25:09 »

ok, sve sam razumeo. Sta mislite o uzgojnom obliku redovi su mi na 2,10 a izmedju kalemova 1,3. Ja sam ciljao na silvo kordunicu ali ako ima neki bolji predlog bio bih zahvalan, ja nemam toliko iskustva sa spalirima kod mene su svi vinogradi bez spalira
Iskereno, ne znam koji je to uzgojni oblik. Ja imam jednogubi Gio, a to je na luk i na kondir. Mogao si razmak u redu da bude 1 metar, a ako si već posadio onda je tako kako je.
Sačuvana
M123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #329 Poslato: 27. Jun 2016, 20:49:50 »

planiram da pustim dva kraka na svakom po 3 rodna cvora na kojima bi primenjivao mesovitu rezidbu, e sad me zanima visina na kojoj bi pustio ta dva kraka u literaturi svuda pise 1,10 ili 1,20 ali mi to delije visoko bar kod nas svi formiraju stablo na 0,7 ili 0,8 sta mislite o visini???
Sačuvana
Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.15 sekundi sa 22 upita.