31. Oktobar 2025, 08:08:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Nega vinograda u prvoj godini  (Pročitano 110112 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
stipa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #30 Poslato: 03. Maj 2010, 20:47:46 »

matej...pročitao sam negdje, kako  to obićno biva prekasno, opasku da treba zaboravit na sumpor u mladom vinogradu.
Sada na svom primjeru mogu samo reći izbjegavaj sumpor.
Sačuvana
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #31 Poslato: 04. Maj 2010, 20:23:24 »

hvala drugari, naoštravam se polako... Thumb
Sačuvana
mimko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #32 Poslato: 16. Maj 2010, 09:44:31 »

Pozdrav,
ove godine sam posadio 500 trsova vinskog grožđa, graševina, rajnski rizling, merlot  i cabernet. Vinograd je blago okrenut prema sjeveru, ali je poprilično osunčan i dovoljno provjetren (tako mi reče jedan naš "stručnjak"). S obzirom na svakodnevne kiše kod nas u okolini Gradačca (BiH), kako obaviti prskanje, i da li obaviti prskanje, kada je vjerovatno da poslije toga padati kiša? Hvala
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #33 Poslato: 16. Maj 2010, 12:25:33 »

Nega vinograda u prvoj godini, a u smilslu zaštite je vrlo jednostavna, pored odbarne od korova, osnovna zaštita se odnosi na sprečavanje pojave plamenjače, pepelnice i grinja(mislim na one koje napadaju zelenu masu), pa je preporuka da se ta zaštita obavlja sa nešto blažim preparatima koji se koriste za suzbijanje pojave plamenjače i pepelnice kao i grinja ako ih ima. Kao što znate preparati za suzbijanje plamenjače su najčešće na bazi bakra, a za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora, pa se za mlad vinograd i trebaju smao oni i koristiti, nema potrebe za nekim jčim, novijim sredstvima, jer je mlada loza dosta osetljiva na sve pa i na strong preparate. Sva dalja obaveštenja možeš dobiti u tvojoj okolini, a u poljoprivrednim apotekama koje vrše prodaju tih sredstava. Ako je preporuka da se naprimer jedno sredstvo koristi u koncentraciji, doziranju, 50grama na 100litara vode ti za mladi vinograd doziraj 35grama.
Još jedna važna preporuka za novo podignute vinograde, a neodnosi se na zaštitu: Obratite posebnu pažnju da vam se nerazvije lažni-površinski koren neposredno ispod površine zemlje, jer ova kišna godina pogoduje pojavi tog lažnog korenovog sistema. Pažljivo prstima oko svakog kalema odgrnite zemlju na dubini 4-5cm i proverite dali ga ima, ako ga ima odstranite ga makazama za rezanje vinograda, a zemlju opet poravnajte, vratite na mesto.
Druga stvar se odnosi na izbijene lastare iz kalema. Pošto je predpostavka da ste uz sve novo posađene čokote  postavili kolac, novo izbijene lastare labavom vezom (sistem osmice), kada pređu visinu od 20 cm, pažljivo privežite uz kolac. Mala osnova, opterećenje težinom zelene mase, novo izbili lastari su vrlo nežni i otežali pa su skloni lakom očenjavanju, zato ih treba na taj način obezbediti da ojačaju i prežive. Iz jednog kalema maksimalno ostavljajte po dva lastara, ako ih ima, a sve ostale pažljivo uklonite, očenjavanjem, pazeći pritom da preostala dva imaju razmak i da su najbolja po kondiciji rasta.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
mimko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #34 Poslato: 16. Maj 2010, 15:20:27 »

Hvala Peca, vrlo slikovito. Da li će smetati ako poslije prskanja padne kiša, hoće li neutralisati to moje prskanje?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #35 Poslato: 17. Maj 2010, 00:41:07 »

Kiša će delimično sprati sredstva koja si upotrebio za prskanje, ali ti preporučujem da nasto litara rastvora za prskanje ubaciš jedan litar mleka, da bolje zalepi na zelenu masu, ili 0,5 litra piva, to će produžiti efekat zaštite i zadržavanja sredstva na čokotima, tako da nemoraš da mnogo puta ponavljaš prskanje.
Sačuvana

Hemingvej
mimko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #36 Poslato: 17. Maj 2010, 05:44:09 »

Bit će urađeno kako si rekao. Hvala lijepa.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #37 Poslato: 18. Maj 2010, 00:03:05 »

malo ću da se nadovežem na pecin post izlažući se opasnosti da me stigne njegov crnac iz smedereva Grin
mislim da kod ove metode litar mleka ili flaša piva idu na prskalicu od 400 litara jer bi po pecinom receptu trebalo 4 piva za prskalicu i još pivo za traktoristu pa ispade da vinograd pije više od svog gazde! whistlefly
Sačuvana
mimko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #38 Poslato: 20. Maj 2010, 06:19:54 »

Pozdrav svim znalcima,
jučer sam mislio prskati loze protiv plamenjače, s obzirom na njihovu veličinu (slike u prilogu) ima li potrebe to raditi,
hvala svim na odgovoru
ugodan dan
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #39 Poslato: 20. Maj 2010, 09:24:58 »

Mislim da bi trebalo po pecinom receptu smanjene koncentracije sredstava /70%u odnosu na preporucenu/kada  sam ja podizao vinograd mislim da ga nisam prskao ovako malih lastara ali obzirom da bi za ovako mladu biljku plamenjaca bila pogubna zasto prepustiti slucaju konkretno mislim da je slist blizu zemlji da ce rastom temperatura doci do velikog isparavanja i............
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #40 Poslato: 20. Maj 2010, 19:18:35 »

Potrebno je da sačekaš da se vreme malo sredi, u smislu stabilnosti, pa sa blagim rastvorom oprskati. ovakvo vreme sada pogoduje razvoju pepelnice, a obzirom da je loza još mala i nije zagušena zelenišnom masom, nema opasnosti za tebe.
PS: Jedna važna NAPOMENA: kada postavljate fotografije bilo bi poželjno (da ponovim: bilo bi poželjno, ne obavezno) da preko foto šopa ili sličnog programa smanjite rezoluciju na 1200x800. Ovo pišem zbog toga što mnogi koji imaju slabiji internet nemogu tako brzo da otvore fotografije, pa najčešće odustanu od toga, i ostanu prikraćeni da vide i vizuelni prikaz. Hvala i nezamerite!
Sačuvana

Hemingvej
alsa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #41 Poslato: 31. Maj 2010, 22:55:42 »

Sta raditi u mladom vinogradu kada se pojavi plamenjaca?Kako spasiti list?kontaktnim ili sistemikom
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #42 Poslato: 05. Jun 2010, 19:15:22 »

moj ti je savet da kada se pojave simptomi plamenjače uradiš zaštitu sistemicima jer oni upravo i služe za primenu u takvim slučajevima(Mikal flash,Ridomil gold,Equation pro i dr.)
Sačuvana
mimko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #43 Poslato: 13. Jun 2010, 17:08:16 »

S obzirom na nesnosne vrućine ovih dana, te na navalu ambrozije i ostalih korova na moj vinograd, isti sam okopavao-plijevio motukultivatorom. Koliko mi je to pametno, te da li u tome griješim?

Hvala svima na odgovoru, pozdrav. Thumb
Sačuvana
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #44 Poslato: 16. Jun 2010, 01:02:27 »

nema tu greške Mimko, s obzirom da ti je vinograd mlad ono što mu najviše i treba pored zaštite od plamenjače i pepelnice, jeste trebljenje korova i borba protiv njega....na koji način će se to obaviti potpuno je sve jedno, bitno je da ga nema. s tim što moraš obratiti pažnju da ne povrediš mladu lozu dok čistiš oko nje...
...ja sam to u ovom stadijuma vinograda radio ručno, ali sve je pitanje ukusa i raspoložive mehanizacije, bitno je da je korov ne guši razvoj mladog vinograda...
samo napred! Thumb
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.035 sekundi sa 22 upita.