03. Oktobar 2024, 13:58:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od suvih i drugih šljiva  (Pročitano 41377 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #15 Poslato: 12. Avgust 2009, 23:06:46 »

У правилу би ракије од крушке, или неког другог воћа који има тако нежан буке као виљамовка, морале бити слабије, шљивовица може нешто јача, а, по мени, грожђани дестилати могу најјачи да буду.

Mhmmm, da. Ja inace pecem lozovacu, sljivovicu i medovacu, tj. vrste koje "trpe" jacinu.

He-he, interesantno kako se i priroda postarala da sve "dodje na svoje" - pa su i same vocke koje "traze" blazu rakiju sa nizim procentom secera, tako da od njih i destilati ispadaju blazi.

Prosle godine sam pekao piskovacu (piskavac = dzenerika, ringlov) na isti nacin kao ovaj opisan u prvom postu ove teme i jacina je u prepeku ispala 18 gradi (45%). Verujem da bi slicno bilo i sa kruskom, kajsijom, dunjom ili jabukom.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #16 Poslato: 17. Avgust 2009, 10:32:51 »

Од грожђица, у препеку, ја добијем од 1 кг отприлике 7 дл ракије од 42% (после разређивања), и нешто мало првенца и патоке, а у једнократној дестилицаји око 5 дл ракије и доста патоке.
Дакле ви можете од планираних 7 кг грожђица лако добити 3 литре ракије, и то у једнократној дестилацији, а у препеко и скоро 5 литара.
Услов за то је да ферментацију и дестилацију коректно и до краја проведете.
Засејте квашчеву културу и мешајте кљук свакодневно. На крају ферментације грожђице се неће више ни подизати на површину па мешање више није потребно.
После завршетка довирања (то је онај последњи део ферментације кад комина још мало ради, али споро) одмах дестилишите први пут (ако је препек, ако није онда је то и први и последњи), а онда оставите сирову ракију да одстоји неко време пре друге дестилације.
Сирова ракија ће вам бити између 30% и 35%.
У препеку је можете тако јаку дестилисати па ћете добити дестилат од око 70%. Он је веома доброг квалитета али са релативно мало сортног букеа а осим тога, кад ову ракију разредите на конзумну јачину, она се редовно замути. Истина, ако је оставите да стоји неколико месеци, поново се избистрити и направи се фини бели талог на дну.
Друга опција у препеку је да сирову ракију разредите на, рецимо, 12%. Тад ћете добити у препеку ракију од око 50%. Њу можете и оставити тако јаку иако ја мислим да ракије не треба правити преко 45%, па стога препоручујем да и ову мало разредите за употребу. У овом случају се неће замутити.
Ова ракија имаће нешто више сортног букеа него чисти препек.
Izvinjavam se sto vam nisam odmah odgovorio.Hvala vam na korisnim informacijama(isprintao sam ih i cekaju primjenu)Mislim da cu za jedno 4 nedlje okusati srecu sa grozdjicama.Sad su mi posude zauzete jabukama,mada sam vec kupio nesto grozdjica 3KG.Jos jednom puno hvala Thumb
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 23 upita.