17. Februar 2025, 01:34:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 23   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šećeruše i ostali destilati  (Pročitano 180844 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #150 Poslato: 19. Oktobar 2016, 09:59:23 »

Citiram Bistricu:
„panta rei“, Heraklit, prije nekih 2.500 godina.   Smiley
Sačuvana
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #151 Poslato: 19. Oktobar 2016, 14:16:44 »

Evo ja ću odgovoriti:

Temperatura ti je problem, to što je u prostoriji 22 to ne znači da je i komina toliko, već može biti mnogo manje. A da bi ti zagrevanjem prostorije podigao temperaturu komine u kaci- vidi, neće se to desiti ovog meseca. Ako si već toliko toga uložio, onda kupi i digitalni termometar, košta oko 8 eura, meri temperaturu kod ukomljavanja i podesi je da bude 18-19 Celzijusa- pa ako treba naravno i baloni sa vrelom vodom.

Drugo, nema potrebe za toliko vode a ni šećera, da se dodaju u kominu, samo jabuke dobro samelješ a dodavanjem enzima svakako postanu još kašastije. Kod mlevenja paziti da veličina sita bude takva da NE melje i koštice, jer gorčina prelazi onda u kom.

P.S. ne znam gde ti se panta rei uklapa u sve ovo, al' ajt'.
Sačuvana

060 311 05 44
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #152 Poslato: 19. Oktobar 2016, 16:34:28 »

Vladimire, hvala na odgovoru. Na moju srecu, ali bas sam srecan, krenula je tiha fermentacija. Izostala je burna. Ono burna mislim kad peni po vrhu, kao letos kad sam komio sljivu. Sad momentalno se napravili klobuci, izdigli se skoro do ruba kace. Naravno , danas sam promesao kominu , susti samo tako.Veceras mesam kominu jos jednom.
P.S. Ono panta rei? Sve se krece... Ili, kod nas, idemo dalje...Sad mi ne vredi kukati i plakati. za sledecu godinu, ako Bog da, idemo drugacije, ove ovako , i to je to.Pozdrav i svako dobro.Svako ko radi nesto prvi put, ima pravo na greske, ali ne i profesionalci. A, na geskama se uci , zar ne?
Sačuvana
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #153 Poslato: 19. Oktobar 2016, 18:37:59 »

O.K. Samo polagano. Zapisuj pomalo, lakše je onda dogodine, kad pogledaš beleške. Pozdrav.
Sačuvana

060 311 05 44
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #154 Poslato: 19. Oktobar 2016, 20:59:28 »

A, na geskama se uci , zar ne?
U pravu si, ali je puno pametnije i bezbolnije učiti na tuđim greškama nego na svojim.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #155 Poslato: 19. Oktobar 2016, 21:12:10 »

O.K. Samo polagano. Zapisuj pomalo, lakše je onda dogodine, kad pogledaš beleške. Pozdrav.
Tako je, samo polagano. Toliko sam zapisao , prepisao, a i dosta naucio. U folderu imam Rakija, a u pod folderima, za svaki tip rakije po naosob nacin na koji se priprema. Pozdrav.
A, na geskama se uci , zar ne?
U pravu si, ali je puno pametnije i bezbolnije učiti na tuđim greškama nego na svojim.
Potpuno se slazem. Ali , uvek mi nekako zapadne da ucim na svojim greskama. A , i da ti pravo kazem, nisam ucio zadnjih tridesetak godina . Osim malo nesto sa starne, ali ne bih sad o tome. Pod ucenjem mislim na "grejanjem stolice". A, to upravo sad radim. Osecam se kao brucos, sve mi je strano i samo se osvrcem oko sebe. Ne znam dal sam poso' ili doso'  Grin Pozdrav i svako dobro.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #156 Poslato: 19. Oktobar 2016, 21:27:34 »

Citat
Ne znam dal sam poso' ili doso'
Voda, šećer i miješanje komine u fermentaciji kažu da još nisi ni postavio stolicu pored foruma a kamo li je zagrijavao, ali ništa zato ima vremena. Ja učim čitav život i ne namjeravam stati.  Smiley 
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Mark 2
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #157 Poslato: 15. Jun 2017, 20:43:14 »

Kakva su vasa iskustva?Ja ringlovacu pravim kao i svako drugo voce i izdvajam kostice pre pecenja,dodam maksimalno 3 kg secera na 100 kila,bacam trule,zelene...Kad prepecem izdvajam metil kroz flasu vode idem do 14 gradi i onda razblazim destilovanom vodom.Ostavim na 20 gradi,vremenom to opadne na 19.Bude dosta dobra rakija.Uskoro ce sazresti jedna vrsta a pocetkom augusta druga vrsta.
Sačuvana
Zota
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #158 Poslato: 18. Jun 2017, 15:47:29 »

Mark 2, sem što odvajate koštice, trulo i nezrelo voće, skoro u svemu grešite. Predlažem da prelistate teme na forumu, ovo vam je gotovo jedino mesto gde možete steći znanje besplatno. Za umeće već morate sami da se potrudite u praksi. Pozdrav!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #159 Poslato: 18. Jun 2017, 20:34:41 »

Prije svega hvala za kompliment.  Thumb
Ovo što slijedi ne bih pisao za konkretnu situaciju, jer mi ovdje ne zvuči tako, da se toliko puta nisam susreo sa zlonamjernim vulgarizovanjem pojmova znanja-teorije i prakse-umijeća u pravljenju rakije.  

Nemam namjeru niti želim svojim pisanjem ovdje dizati rejting foruma jer on je takav kakav jeste i bez mojih ličnih utisaka o njemu, nego ću samo komentar o ovom u citatu jer to smatram jako bitnim za svakog onog ko se upušta u "avanturu" pravljenja rakije i u svemu tome razmišlja o boljem i drugačijem. Traži svoju „filozofiju kvaliteta“.
Citat
Za umeće već morate sami da se potrudite u praksi.
Da, ali u društvenim sferama, ovdje je u pitanju klasična tehnologija sa svojim tehnološkim procesima pa je pojam umijeća, vještine, sadržan u pojmu tehnike kao načina.

Tehnika (umijeće, vještina) skup je svih oruđa i znanja proizvodnje koja su se istorijski razvijala i koja čovjeku omogućuju djelovanje na prirodu u svrhu prilagođavanja prirodnih resursa svojim potrebama.
Hoću da kažem da se forum ne bavi samo suhim znanjem kao takvim nego se bavi i umijećem, što neminovno proističe iz pisanja na njemu i iz dole navedenih definicija.

Tehnologija: nauka o primjeni tehnike u nekoj djelatnosti
Tehnika: vještina i umijeće djelovanja, način izrade ili izvođenja tehnološkog procesa
Tehnološki proces: uslovljeni skup normiranih postupaka kojima se proizvode umjetni produkti.
Dakle, praksa, vještina, umijeće je nešto što je sastavni i neizostavni dio tehnologije, tehnike izvođenja, i tehnoloških procesa koji su strogo normirani upravo kao rezultat zaključaka nastalih analizom različitih praktičnih uticaja.

Normalno da svako gradeći svoja praktična iskustva treba da se maksimalno potrudi ali se nikako, pored znanja, ne bi smjeli zanemariti vještine, umijeća i normirani praktični procesi.
Ozbiljno i argumentovana napisana torema, postulat ili normirani praktični postupak u pravljenju rakije i vina je samo pretočena praksa koju još niko nije uspio osporiti, inače bi norma drugačije izgledala. Jedino bi ih mogli dijelom zanemariti kada već dostignete određeni nivo znanja i umijeća kojim bi eventualno porodili namjeru da stvarate novu normu.  whistlefly

Sačuvana

Zota
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #160 Poslato: 20. Jun 2017, 11:58:11 »

Bistrice, sad ima i besplatnog materijala za pisane (seminarske itd.) radove na polju društvenih nauka.  Cheesy
Šalim se malo, ali sam hteo da kažem da ne vredi čitanje, razmena iskustava i dijalog, ako se u praksi skoro ništa od toga ne primeni. Dobronamerno sam posavetovao čoveka da proba, da ne ostane sve na nivou primljene informacije.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #161 Poslato: 20. Jun 2017, 18:02:37 »

Citat
Bistrice, sad ima i besplatnog materijala za pisane (seminarske itd.) radove na polju društvenih nauka. Cheesy

Thumb Zato nam i jest ovako. Takvi koji crpe znanje i umijeće isključivo iz tekstova na nivou seminarskih radova usmjeravaju nam i nauku i društvo, u cjelini.

Razumijemo se i ne sumnjam nimalo, nego sam se vidljivo obračao isključivo onima do kojih razumijevanje izgleda i ne dopire.
Sačuvana

Posavac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 56.0

« Odgovor #162 Poslato: 02. Oktobar 2017, 21:53:44 »

U kominu nakon mljevenja kruske dodajem kvasce i enzim, zatim drugi dan hranu za kvasce i treci dan hermeticki zatvaram posude sa crijevom koje je uronjeno u vodu... Da li je ovo dobar postupak? Takodje na kvascima koje sam kupovao pise da treba da se doda 2% secera u kominu nakon 24 casa od stavljanja kvasaca. Sta vi mislite o dodavanju secera i vode u kominu?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #163 Poslato: 02. Oktobar 2017, 22:24:26 »

Tako se prave šećeruše i brlje, a o njima može da misli ko šta hoće ali su one oduvijek bile i ostat će to što jesu.

Hajde molim te slikaj to što kažeš da piše na kesici za kvasce.  Angry
Sačuvana

Posavac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #164 Poslato: 02. Oktobar 2017, 23:31:37 »

Pogresno sam napisao bistrice... ne pise na kesici za kvasce nego na papiru koji sam dobio kao uputstvo uz to. Poslacu dok nadjem nije nikakav problem.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 23   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.068 sekundi sa 21 upita.