bistrica
|
 |
« Odgovor #165 Poslato: 03. Oktobar 2017, 00:55:39 » |
|
Nije problem ali shvati činjenicu da se sa šećerom, kada je rakija u pitanju, samo gubi na kvaliteti, i to drastično. Sve ostalo je najobičnije prodavanja magle i bacanje prašine u oči. Namjerno ili "slučajno", svejedno je.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Posavac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #166 Poslato: 03. Oktobar 2017, 21:30:16 » |
|
Eto vidis, a u mom kraju se kaze da se secer dodaje eto "da pospijesi vrenje" i da "2% ne znaci nista". Meni kolicina rakije ne igra veliku ulogu, vazno mi je trenutno da naucim da pravim vrhunsku rakiju, a onda cu kolicinu da povecavam, tako da sam ocigledno napravio drasticnu gresku dodavanjem tog secera iako je kruska za kom bila fenomenalna, najbolja iz mog vocnjaka, odvojena svaka peteljka i svaka necistoca...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #167 Poslato: 03. Oktobar 2017, 23:14:23 » |
|
Na isti način i lopovi u mom kraju za krađu kažu da je "pozajmica", a ofajle im uspješno pariraju prijetnjom da će da im ga skrate za samo 2% ako se sa njima budu igrali "pozajmica".
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dosljak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #168 Poslato: 23. Oktobar 2017, 23:34:36 » |
|
Поздрав људи! Па јел могуће да нико не пече дуњу? Ја скупио 250-300кг моје,оставио 10ак дана да пожуте и скупе шећере,непрскане дуње!Ишчетвртао,очистио семену ложу и камене ћелије около,самлео,убацио по 20л воде у 3 бурета од 120л(морао,било јако густо и суво)...ставио ензиме и квасце и само 4 кг шећера на 3 бурета...затворио их а црева у воду....температура 19 степени ...9.октобра укомљено и сад чекам викенд да видим каква ће бити!!! Има ли ко неку процену колико ће је бити? Поздрав свима
И да,кад сам самлео дуњу,широметар показао 11% шећера....ја бих био срећан са 7л по бурету...
|
|
|
Sačuvana
|
ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #169 Poslato: 24. Oktobar 2017, 01:41:29 » |
|
Izvini došljak ali mora na ovoj temi zbog ona 4 kg. Jest da te dugo nije bilo i da si mi drag forumaš ali ne mogu zbog toga rušiti principe.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
janke
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #170 Poslato: 27. Oktobar 2017, 14:10:26 » |
|
Ima li neko volje da mi pomogne sa odgovorom? Prvi put pečem rakiju od jabuke. Samleo sam je 10. oktobra dodao kvasca i 3% šećera. Juče mi stigao indikator vrenja alkohola i po njemu u komini ima samo 1°OE. Samo da napomenem da sam proceđeni sok umesto u menzuru od 500ml sipao u flašicu od 500ml. Da li je zakašnjeno sa pečenjem ili nisam dobro izmerio?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tasos
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #171 Poslato: 27. Oktobar 2017, 17:54:53 » |
|
Sipaj u flasicu tecni deo komine, zatvori, izmuckaj malo i ostavi da prenoci na sobnoj temperaturi. Sutradan po otvaranju flasice, ako kipi, tj peni , onda nije prevrelo. A ako nema razlike od trenutka sipanja pa do otvaranja flasice, odmah pecenje. Vidimo se na secerusama i ostalim destilatima. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #172 Poslato: 27. Oktobar 2017, 18:37:24 » |
|
Ma sve je ok, 05tamo ili amo, samo nije onaj deo sa 3% secera daj ljudi samo probajte bez toga pa napravite sud.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #173 Poslato: 27. Oktobar 2017, 21:25:35 » |
|
Fermentacija jabuke je završena kada se Oechsle moštomjerom izmjeri, teoretski 4-12 Oe°, ako su u pitanju sve sorte jabuka pa i one specifične, autohtone, jako rane i sl. Kada su pitanju one koje se dana većinom gaje i od kojih se danas najčešće pravi rakija to je nekih 6-10 Oe°. Sve ispod toga je znak da je rađeno dodavanje šećera i (ili) vode. Moštomjer samo u toj situaciji može pokazati manje vrijednosti pa i nulu. Ona se inače nikada ne očitava isto kao što nema teorije da se očita ni vrijednost ispod 4-6 Oe°.
Dodavanje šećera stvara alkohol koji je rjeđi od fermentisanog prirodnog soka pa moštomjer više potone, i pokaže takvo očitanje. Ista stvar je i sa vodom. Prirodni fermentisani sok je uvijek veće gustine od vode.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
janke
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #174 Poslato: 28. Oktobar 2017, 00:47:02 » |
|
Ok na greškama se uči. Nakon čitanja ovog foruma više ne šećer. I samo pitanje da li je nakon ovih 17 dana završeno vrenje i da li je peći?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #175 Poslato: 28. Oktobar 2017, 00:51:34 » |
|
Da.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sremac67
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #176 Poslato: 28. Oktobar 2017, 18:27:03 » |
|
Imam pitanje u vezi završetka fermentacije Dunje. Dunja, oko 150kg je (dodano je oko 50% vode) samleveno i stavljeno na fermentaciju, 15.10. prilikom mlevenja je stavljen enzim LALLZYME FRUIT, zatim kvasac QA 23 hrana za kvasce, posle 24h je stavljen šećer (oko 3%) i sve dobro promešano. Plastično bure je zatvoreno i nije otvarano.. Juče sam širometrom (Ekslovim) izmerio oko 2 Oe!?! Na forumu sam pročitao da kod završetka fermetacije Dunje treba izmeriti između 4-12Oe. Dunja je spakovana u još jedno bure 18.10. (isto postupak kao i za prvo bure) i kod njega takođe širemer pokazuje 2Oe, nešto sigurno nije u redu jer mislim da nije moguće da se fermetacija završi za 8 dana, jeste da je tih dana temperatura bila nešto preko 20st. ali... Da li sa pečenjem sačekati još jednu nedelju ili da to sutra radim?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #177 Poslato: 28. Oktobar 2017, 18:57:02 » |
|
Kao što sam gore već napisao kombinacija vode i šećera jednostavno ruši sve ono što se može konstatovati kada je na fermentaciji prisutno samo voće bez dodataka. Naročito kada je u igri veća količina vode i šećera kao što je kod tebe slučaj. Ništa čudno ne bi bilo mjeriti i vrijednosti ispod nule. Lako je moguće da fermentacija završi za prosječnih desetak dana kada se radi sa dodavanjem kvasaca i hranom, osim ako je dodavanje šećera znatno podiglo njegove vrijednosti iznad prirodnih. Tada traje duže jer kvascu treba vrijeme da bi preradio veće količine šećera. Prosječnih 10-ak dana trajanja fermentacije u stvari znači da je to od cca. 8-12. Kako koja posuda bez obzira na ono da se tebi čini da se radi o istim uslovima. Tako da ti jedino preostaje ona standardna provjera. Mjerenje tri puta u tri uzastopna dana pa ako nema promjene gotovo je. Mada se ovdje može pretpostaviti da je stvarno i gotovo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sremac67
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #178 Poslato: 28. Oktobar 2017, 19:16:55 » |
|
Hvala Bistrice, Sutra pačem ono što je stavljeno 15.10 pa ču da vidim šta će izaći a sledeći vikend radim drugo bure. Sledeće godine ću probati bez vode i šećera (mada Dunja... :-) ) samo Enzim i kvasci
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #179 Poslato: 28. Oktobar 2017, 19:32:40 » |
|
Za fermentaciju ne trebaš imati dileme, sve mora proteći kako treba. Ako se bojiš zagorjevanja onda je rješenje dodatak meke rakije umjesto vode. Namješta se tako da u ukupnoj smjesi stavljenoj u kazan bude nekih cca. 7% etanola.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|