25. Januar 2025, 00:37:24 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 23   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šećeruše i ostali destilati  (Pročitano 179630 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
janke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #180 Poslato: 28. Oktobar 2017, 22:32:36 »

Ispekao 8 kazana i dobio nekih  200 litara meke rakije jačine 35%. Da li  je to ok, prekidao sam na 10%. Kaada prekidati sutra kada budem prepicao?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #181 Poslato: 29. Oktobar 2017, 10:27:23 »

Ispekao 8 kazana i dobio nekih  200 litara meke rakije jačine 35%. Da li  je to ok, prekidao sam na 10%. Kaada prekidati sutra kada budem prepicao?
Mjesto na kojem ćemo prekidati hvatanje rakije se inače određuje organoleptički probavanjem i njušenjem. Često nije problem ni postaviti dosta uži okvir za određivanje tog raspona, kako u prihvatnoj posudi tako i na luli, ali za to treba jako puno podataka ako nismo na licu mjesta, pored kazana, i ako o kvalitetu i fermentaciji te rakije ne znamo gotovo pa ništa. Pogotovo je to problematično kada smo mnogo toga promijenili hvatajući meku rakiju na neprimjereno visokih 35. Šećer je priča koja ruši mnogo toga pa je nema potrebe naglašavati u kontekstu. 
Konkretnije rečeno.  Premalo ostalih podataka da bi se moglo reći bilo šta konkretnije osim ono generalno. Nemoj da ti u prihvatnoj posudi bude manje od 65% alkohola, a ni više od 72%.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #182 Poslato: 29. Oktobar 2017, 18:07:48 »

Па није ваљда,бистрице, да ће ми дуња бити шећеруша због 4кг шећера,укупно,на 270-280кг воћа? Контам да ти не стављаш ништа...
Углавном,испекао сам је пре два дана и имам 18л јачине 69%  што кад разблажим на 41-42 добићу око,нисам цепидлака  Undecided,28-29л ! Милина  Cheesy Laugh whistlefly
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #183 Poslato: 29. Oktobar 2017, 19:13:57 »

Ma jok, skoz kontra. Velike su mogućnosti pa se može birati.  Wink
Ko ne bira taj stavi i tamo gdje ne treba. Zato sam te i prebacio na ovu temu.  whistlefly
Ovdje je svejedno da li stavio malo ili puno, tamo gdje se to inače ne radi. Ili jesi ili nisi, nema između.  Cheesy
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #184 Poslato: 29. Oktobar 2017, 20:00:10 »

Kvaka je u tome da se primeni sve sto se i preporucuje za proces pravljenja rakije samo bez secera. Osnovno sto mene interesuje na pocetku da iscedim sok od voca kog radim i da ustanovim procenat vocnog secera kad se to uradi onda shvatis da mozda secer i ne treba.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #185 Poslato: 29. Oktobar 2017, 20:11:25 »

Ma nije samo možda nego sigurno da šećer ne treba. Čemu bi trebao? Fermentaciji sigurno ne. Da se dobije više rakije? Da, ali po cijenu slabijeg kvaliteta. To je isto sigurna posljedica. Ali to onda nije više potreba nego nešto drugo, i to jedna od dvije postojeće mogućnosti. Zabluda ili prokletstvo.
Sačuvana

Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #186 Poslato: 29. Oktobar 2017, 20:53:08 »

Ili jesi ili nisi, nema između.  Cheesy
Devojka je ili trudna ili nije.. Nema "malo" Ili jeste ili nije. Grin  Thumb
Sačuvana
Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #187 Poslato: 07. Novembar 2017, 08:47:05 »

Poštovani, pročitao sam na forumu stotine stranica i vaših komentara i što više čitam sve mi je manje jasno šta i kako uraditi. Početkom septembra Stavio sam oko 500L komine od mlevenih jabuka uz dodatak oko 3 kg šećera na 100 litara. Juče sam ispekao jedan kazan međutim nisam zadovoljan dobijenim rezultatom. Na 10. litru jačine oko 8 gradi primetio sam da je rakija dobila neki čudan ukus pomalo liči na zagorelo sa velikom dozom ljutine pa sam prekinuo destilaciju. Istavljanjem kazana primetio da nije Zagorela komina, s tim da je dobijena količina rakije svakako mala. Treba li ostaviti kominu jos na dozrevanje, neki čak preporučuju da je pečem na proleće ili peći pa šta izvučem iz iste?
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #188 Poslato: 07. Novembar 2017, 09:26:39 »

Jedino ti može pomoći da premeriš šećer.Izvadi kljuk sa dna bureta,kace procediga premeriga i ako je u granicama od 6-15 procenata spremno je za pečenje.Ako ti rakija nije zagorela taj miris o kojem govoriš izvetriće (znam iz iskustva jednom sam pekao rakiju ali bilo je dosta trulih jabuka).
Ako je sve kako treba, trebalo bi da dobiješ oko 10 tak litara na 100 kg kljuka.Bilo je dosta hladnih dana i noći ,ispod 15 stepeni spoljne temperature kvasci ne rade.Gde ti stoji kljuk ,napolju ili unutra?Do sada je trebalo da prevri.Ako je prevrelo peci rakiju po svim propisima pa kolko dobiješ dobiješ važno je da rakija bude pitka i dobra a ne da imaš više rakije koja ne valja.
Sigurno je da ja nebih pekao rakiju na proleće.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #189 Poslato: 07. Novembar 2017, 18:50:22 »

Gojo, Hvala na savetima! Inače, komina stoji  napolju u dva bureta po 200 litara i posle dve nedelje stavljeno malo bure od 100 litara. Primetio sam da je u malom buretu komina u fazi tihog vrenja, pojavljuju se mehurići povremeno i komina ima gaziran ukus, dok kod vecih duradi komina ima ukus na vino i mirise na aceton i sl.,ali količina meke rakije koju sam u probnom  kazanu dobio je smesna(oko desetak litara rakije od 13 gradi)  Prvi litar destilata je bio jacine samo 50%  i nakon deset litara je vec pala na 20% , pretpostavljam da vrenje jos nije  zavrseno !?   U prethodna tri meseca sam ispekao oko trideset kazana kruške i dobijao i preko 25 litara jacine 30%, pa sam blago sokiran jabukom.. . Danas popodne sam burad pokrio najlonima i velikom količinom sena da odćuti desetak dana, valjda se komina u međuvremenu neće pokvariti Scratchhead  Probacu ponovo ako me sneg ne preduhitri.Ove godine sam prvi put probao da proizvedem rakiju od sakupljanja do pečenja,  imam neki Babov siromer , ali zbog gustine koma nisam u mogućnosti da izmerim šećer pa se uzdam u odokativnu metodu, tako da su svaki savet i sugestija dobrodosli.
Sačuvana
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #190 Poslato: 08. Novembar 2017, 00:25:52 »

Domacine, vidi kako bi trebalo da se uradi... Iskljuci sirometar sad, nece ti biti pouzdan iz mase razloga. Uzmi jednu flasicu od vode 0,5L, i napuni je kominom jedno dve trecine, dodaj malo kvasca unutra, sa dva prsta, zatvori je dobro i ostavi je na toplom, sobnoj temperaturi  24h. Po isteku 24h, promuckaj je dobro, i otvori je( ali ovo radi napolju!) Ako je stanje nepromenjeno, odmah peci rakiju. Ako penusa poput sampanjca, nije gotovo. Mada , ako stoji od septembra, nema sansi da nije prevrelo do sad. U septembru je bio jedan period i preko 35 stepeni?! Mora biti da je to prevrelo. I sto bi cekao do proleca? Odmah to peci, pa u prepek i sta ti Bog da.
Sačuvana
promaja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #191 Poslato: 15. Novembar 2017, 11:55:59 »

Zna li neko provjeren i pouzdan nacin za spravljanje ovog pica ?
Sačuvana
promaja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #192 Poslato: 15. Novembar 2017, 13:21:17 »

Posto je pitanje premjesteno u ovu temu napominjem da se odnosi na spravljanje ABSINTA, pa ako neko nesto zna neka se javi ?!
Sačuvana
janke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
unknown

« Odgovor #193 Poslato: 29. Novembar 2017, 15:32:59 »

Ispekoh ja na kraju 12 kazana rakije od jabuke i dobih 103 litara jačine 69 stepeni. Ja zadovoljan  Smiley
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #194 Poslato: 09. Januar 2018, 20:58:27 »

Od oktobra mi je u kaci 130-140 kg krusaka sorte Kaludjerka ( tako se kod mene zovu). Namerno su bile duze u kaci jer nisu mlevene vec seckane. Sutra , akoBogda idu kroz lulu. Planiram "kazan na kazan" nacin i nadam se da ce biti 10-ak l. rakije.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 23   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.027 sekundi sa 22 upita.