26. Januar 2025, 00:20:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Da li kupovati kvalitetnu rakiju, ili je peci u sopstvenoj reziji?  (Pročitano 43137 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 09. Mart 2019, 13:01:43 »

Hvala  Thumb
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 09. Mart 2019, 13:58:36 »

Dižeš toliku prašinu oko nečega kao što je kazan od desetak litara.
Na kraju krajeva,i da probaš uraditi nešto na njemu,pa vidiš da bi išao dalje i sa većim,možeš ovaj koristiti za destilaciju macerata za likere i travarice.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 09. Mart 2019, 14:13:02 »

Dižem prašinu?
Bio sam skroman, da skromnije ne mogu  Grin
Nije desetak, nego 35l, ali to ne menja da je sranje.

Vidi, bilo koja tema da se pokrene, postoje donje i gornje granice.
Tako je i ovde. Kada zaluta neko, kao ja, sa ovakvim glupim pitanjima i amaterizmom, naravno da ću izazvati reakcije.
Nemam ni najmanji problem sa tim.
Dajem lovu i bolje da pričam o tome. Ne bih baš da bacim 300€, pa me zanimalo da li je to baš tako.
Ispalo je da nije toliko strašno.
Za bolje kazane nemam ni para ni motiva, jer živim u Beogradu, radim i ovo bi bio hobi, a i prilika da se družim sa roditeljima, prijateljima, rođacima.
Oni nisu neki eksperti, pa bi rekli, nije ti loše ovo...A, ja bih rekao, loše je, nego može i gore..

Ja sam, inače, audiofil. Imam izuzetnu Hi-fi opremu. Kada sam počeo time da se zanimam, davnih godina, posećivao sam forume tog tipa.
Isti princip, samo različita tematika. Bio sam mlad i zelen, i nisam ni bio svestan u koju se priču upuštam.
Tek kad sam počeo da spoznajem širinu teme, shvatio sam razloge kupovine ovog ili onog uređaja.
Međutim, ono što ti mogu reći, a što je apsolutna istina...
Tamo se ljudi proseravaju. Kupuju kablove za zvučnike od 10ak hiljada evra, da ne pričam o opremi...
Onda me posade na stolicu i kažu, jel primećuješ razliku...A, ja se pravim glup, pa kažem, joj vidi stvarno...Da ne bih uvredio ovcu, koja je upravo dala 10 hiljada za ordinarnu glupost.
Zašto ovo pričam? Nemam pojma, ali kapiram da sve ima svoju cenu i razloge zašto je to tako.
Ja sa kazančetom od 35l sam petlić, a ljudi koji daju par hiljada evra u kazane su profesionalci.
Da li sam toga svestan? O, daaaa  Laugh
I, baš me briga...
Da, ne pomisliš da ovo govorim u nekom negativnom kontekstu..naprotiv, sam sam sebi smešan  Thumb
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #93 Poslato: 09. Mart 2019, 15:45:33 »

Citat
Dajem lovu i bolje da pričam o tome. Ne bih baš da bacim 300€, pa me zanimalo da li je to baš tako.

Da,ali zavisi kako.Ako tražiš činjenice onda ih traži na pravi način.

Citat
Za bolje kazane nemam ni para ni motiva, jer živim u Beogradu, radim i ovo bi bio hobi, a i prilika da se družim sa roditeljima, prijateljima, rođacima.
Oni nisu neki eksperti, pa bi rekli, nije ti loše ovo...A, ja bih rekao, loše je, nego može i gore..

Recimo,ovo uopšte nije način to je odlaženje u off.Zato kažem,dižeš prašinu.

Citat
Zašto ovo pričam? Nemam pojma,
Eto,o tome se radi.
Citat
Da, ne pomisliš da ovo govorim u nekom negativnom kontekstu..naprotiv, sam sam sebi smešan.
Nemam ja nikakve misli sem da ulaziš u neku priču vezanu tematski za forum,ali to radiš tako da si više u off-u nego na temi.

To je sve.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 09. Mart 2019, 16:51:36 »

Citat
Ispalo je da nije toliko strašno.
Da skratimo ovo sve kako suvišno ne bi smo trošili riječi. Nadam se do kraja razumljivim riječnikom.
Nije tako strašno ni kupiti kantu od zvučnika na buvljaku i zakačiti je na radio na kojem ćeš svakako moći slušati dnevno politička dešavanja na vijestima, ali se na zanosi da na tome možeš osjetiti onaj traženi dio emocije iz muzike kao na dobro konfiguriranom Hi-Fi sistemu.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #95 Poslato: 09. Mart 2019, 17:16:03 »

Upravo sam zato to i dao kao primer, i potpuno kapiram razliku.
Hvala  Thumb

Sačuvana
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #96 Poslato: 19. Novembar 2019, 23:09:11 »

Ne znam da li je pravo mesto ali potakao me ovaj način razmišljanja da se dobra rakija može kupiti za 4-5€, naime pošto je sezona pečenja pri kraju trenutno rakije ima svuda na prodaju i zaista na crno ima rakije za sve novce pa i navedene.U razgovoru sa ljudima oko mene izleti po neko pitanje za koliko novca bih prodao rakiju od dunje, moja računica kaže da me u proizvodnji dunja koštala 1000din po litri rinfuz na jačini od 68%, oni koji plasiraju rakinu znaju koliko tu još treba rada i novaca da finaliziraju proizvod.Naime pošto je upit uglavnom za litar moj odgovor glasi da je cena po litru 2000din jačine 45%, obavezno sledi šok i neverica, pa onda krene nabrajanje ko sve prodaje dunju po 800-1000din(7-8,5€), sada se nameće pitanje da li ja neznam da izračunam trošak pa mi je cena rakije prevelika, konzument uživa da pije lažnu rakiju, proizvodjač sa manjom cenom ima neku prednost za koju ja ne znam.Da li se susrećete sa ovakvim situacijama ili se uklapate u te neke aktuelne cene?
Sačuvana
AbNormal
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #97 Poslato: 05. Januar 2020, 22:17:30 »

Mislim da je proizvodjacka cena rakije dosta ujednacenija (slicnija), nego prodajna cena iste. Ako podjemo od neke cene sirovine, recimo sljive po 20-25 din/kg, nije tesko izracunati cenu finalnog proizvoda tj destilata na odredjenoj alkoholnoj jacini, bilo da je sasvim svez destilat ili da je odlezao xy vremena/godina. Uracunali smo i gorivo, kvasce, itd, i dobili osnovnu/pocetnu proizvodjacku cenu tog destilata.
Zatim na ovu osnovnu cenu destilata dodajemo nas rad, znanje, brand name, ambalazu, marketing, i jos dosta toga i tu nastaju velike raznolikosti u ceni proizvoda.

Cenu od 5 evra po litri za kolicine 50l+, za odlican svez destilat od sljive odradjen po propisima, koju sam inicijalno naveo je itekako moguca, licno provereno vise puta.   

Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 06. Januar 2020, 14:59:29 »

Citat
Cenu od 5 evra po litri za kolicine 50l+

Kod nas je akciza bila 5evra po litru na a.a.Bila, sad je veća, a do kraja 2020.imaju plan da bude 10.

Mislim onako spominjem, samo da treba računati na sve kad registruješ proizvodnju akcizne robe kao što je alkohol.
Sačuvana

Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #99 Poslato: 06. Januar 2020, 15:42:00 »

Jedna prosečna komplet destilerija za proizvodnju 50.000 boca godišnje košta između 200.000 i 250.000 evra.To su ogromna sredstva i bez nekog kredita,fonda,nepovratnih sredstava i tome slično prosečan čovek može samo da mašta.Ali se vredi potruditi i naći mogućnost da se ta sredstva obezbede.
Koja su minimalna sredstva koja bi trebalo obezbediti?
Objekat je skup, kolko znam trebaju ti tri prostorije ,prijemno odelenje ,odelenje prerade i zatim lagerovanje (to inspekcija traži).Aj da uzmemo da su to prostorije ukupne površine 50-60 m2 pa pomnoži to sa 400-500 evra po kvadratu dolaziš do neke cifre od 25.000 evra za objekat.Zatim kazan,pasirka,kace,prohrom burad ,drvena burad,ostali material sumljam da u nekom prosečnom kvalitetu možeš da prođeš sa manje od 10.000 do 15.000 evra.Tada ti trebaju sredtva za voće .Tako da dolazimo na oko 50.000 evra za jednu mini mini destileriju sa kapacitetom od oko 10.000 boca.Još nešto čim počneš sa prodajom moraš da računaš na oko 300 evra mesečnog troška bez radnika i tehnologa to su knjigovođa koji ni jedan sa akciznom robom neće da radi za manje od 150 evra i jedna plata to jest doprinosi pa je to bar 3600 evra godišnje rodao jednu bocu ili onoliko.
Tehnolog je poželjan ali ukoliko imaš znanje moj predlog je da ga uključuješ povremeno i honorarno plaćaš .To otprilike se kreće 5 evra po satu.
Ajmo da pređemo na računicu
AKO IMAŠ TRŽIŠTE TI SI POBEDIO
Uložiš 250.000 u destileriju uložiš 10.000 evra u voće ,ostali troškovi oko drva,radne snage ,struje i td recimo da idu na 5.000 evra to je ukupno 265.000 evra i dobio si 50.000 boca rakija bez boca mislim samo količina.Ona leži i ćuti.Sledeće godine uložiš 10.000 + 5.000  evra i ponoviš ciklus .Dakle druge godine si uložio ukupno 280.000 evra ulupno ajde da uračunamo ne predviđene troškove i neku količinu boca za početak gde je boca oko 60 dinara i da kažemo da je tvoj ulog 300.000 evra i imaš spremno za tržište 50.000 boca a drugih 50.000 je na odležavanju.
Kako god da računaš 50.000 boca vredi bar po 6-7 evra po boci 0,7 pa i više,to ako imaš tržište plasiraš i dobiješ 300.000 do 350.000 evra .Dakle posle godinu dana si isplatio sve novce.
Naravno samo pod uslovom da imaš plasman u inostranstvu tras roba tras pare ali ti to nemaš.Cela računica funkcioniše i na manje količine.
Samo ti sam sebi možeš pomoći da svatiš gde i kome možeš prodati rakiju.Kafane u Srbiji,kafići,restorani svaka čast pojedincima ali pretežno su vlasnici takvih objekata iz krimogenih zona gde je teško naplatiti robu a manje više niko nije zainteresovan za kvalitet već za cenu gde ti sa vrhunskim kvalitetom nemožeš da se biješ.
Što se akcize tiče ona je u Srbiji oko 130 dinara po litri.Prodajna cena rakije je kranje diskutabilna jedno je kolko tebe košta da je napraviš a drugo je kolko ćeš je prodati.Kolko dugo će stajati i gde će stajati kolko si prostora i sudova zarobio,koliko si novaca zarobio a to sve ima svoju cenu na kraju kolko kvalitet opravdava cenu
Pozdrav
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 06. Januar 2020, 16:08:27 »

Citat
To otprilike se kreće 5 evra po satu.

Pa dobro, i jedan bambi da ne skapa. Šališ li se ti?  Smiley
Sačuvana

Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #101 Poslato: 06. Januar 2020, 16:14:55 »

Ne šalim se tolko plaćam tehnologa koji ima svoj posao a kod mene dolazi po pozivu.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 06. Januar 2020, 17:07:34 »

5 eur je nikakva cena za znanje. Ali nisam hteo o tome. Mislim da ti racun nije bas dobar, angazovana sredstva su puno skuplja nego sto si prikazao.
I jos jedan detalj, nisam bas siguran kako je za destileriju, ali za vinariju moras imati minimum 5 prostorija.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #103 Poslato: 06. Januar 2020, 17:16:56 »

Pet eura je cena koju ja plaćam po satu a verovatno neko plaća i skuplje .Prosto čovek je našao matematiku da mu se to isplati a i meni se isplati.Cena se obično na kraju svede po sistemu ponude i tražnje.Angažovana sredsta i njihova cena ako misliš na kazan,prohrom i slično to zaista može da varira gde kupuješ koji kvalitet i ostalo, ta variranja neki puta mogu biti i velika.
Za destileriju je potrebno kolko sam obavešten
minimum: nastrešnica ili prostorija za prijem voća ,prostorija prerade,prostorija za destilaciju i prostorija za odležavanje i čuvanje
Dakle tri prostorije i nastrešnica ,mislim da je tako.Ovo nastrešnica može i trem ali baš tako je pisalo u nekom pravilniku koji sam čitao ako me pamćenje dobro služi.Nigde nije navedeno kolka je potrebna kvadratura niti opremljenost po sistemu pločice ,beton i drugo posle te zezaju kad dođu da prime objekat te uradi ovo te ono i slično.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
AbNormal
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #104 Poslato: 12. Januar 2020, 15:11:52 »

Prosle godine sam uglavnom kupovao rakiju od dvojice, i kod njih ponekad ucestvovao u pecenju, pasiranju, ukomljavanju itd, tacnije za rakiju koju sam kupovao prepecenu odmah ispod lule. Jednom od njih sva oprema i vikendica ne vredi vise od 10.000 evra, ovom drugom nesto vise. Vikendica oko 6-7000 hiljada, kazan 1500, zatim stakleni sudovi, burad za kljuk i par emajliranih lonaca 1000.
Zatim voce neprskano, skupljano u vocnjaku i obliznjim napustenim/zapustenim vocnacima, uz dozvolu vlasnika za protivuslugu kosenja i krecenja stabala i par flasa rakije, uglavnom stenley i rodna. Drva za kazan oblice od stabala, poneki iscepani panj.
Nemaju tehnologa, ambalazu, ponesto prodaju u rinfuzi poznanicima, prijateljima...

Samo zelim da malo svetlosti bacim i na drugu stranu price o ceni kostanja rakije, i pitanju isplativosti pecenja rakije. Ako sada ovo zelimo da pretvorimo u biznis, u nesto od cega zelimo da zivimo, da se time profesionalno bavimo, onda to poprima zasigurno sasvim drugu formu.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.029 sekundi sa 21 upita.