13. Januar 2025, 21:06:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rečnik vina, vinarstva...  (Pročitano 47809 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dejanpejcic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #30 Poslato: 22. Septembar 2012, 00:09:59 »

turski: šerefe
srpski: živeli! Smiley Tongue

Takođe, "upozoren" sam na to da na mađarskom treba paziti kako se izgovara, jer jedno slovo može da promeni reč u neku psovku Smiley Nisam stručan da kažem kako/šta Smiley

Još jedna opaska, iz iskustva: mnogi stranci, po ugledu na druge slovenske jezike, i meni nazdravljaju sa "na zdravje" ili "na zdrovje" ili već neka varijacija toga. A meni je to često jako smešno, jer mi taj izraz obično koristimo onda kada neko kine Smiley
Sačuvana

Koktel Bar - najbolji domaći sajt o koktelima
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #31 Poslato: 22. Septembar 2012, 06:26:28 »

Valda se ovde mogu malo usprotiviti nekim novotarijama. Crno (crveno) vino, oduvek je kod nas bilo crno a ne crveno. Kada je pr. Jovic objasnio da vino nikada ne moze biti crno, pritom, siguran sam, nije mislio da treba menjati naziv vinu, od onda je crno vino malo po malo postalo crveno i u nazivu. Imamo crni luk koji nije crn, imamo plavuse koje nisu plave, imamo crnu repu koja je unutra bela, sargorepu koja je vise crvena nego zuta i da ne nabrajam dalje. Stotinama godina je u nasem jeziku bilo crno vino a ne crveno i ne postoji ni jedan razlog da se to menja, samo je dobro znati da crno vino nikada ne moze biti crno.
Vracen mi je jedan karton crvenog (crnog) bermeta sa obrazlozenjem da je mislio na roze bermet. Bez ikakvog pravdanja sam mu poslao drugi karton (roze bermeta) znajuci da je covek u pravu. Kao kad bi porucio barbiku sa plavom kosom i oni mi posalju bas  sa plavom kosom a ja sam mislio na zutu kosu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 22. Septembar 2012, 06:45:57 »

Citat
Valda se ovde mogu malo usprotiviti nekim novotarijama.
Sve zavisi kako će to plavuše protumačiti. Cheesy
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #33 Poslato: 02. Jun 2017, 06:14:00 »

Vidim da postoji rečnika vina a ne i rečnik rakije.Primetio sam da mnogi zbog brzanja a možda i iz neznanja brkaju džibru i kljuk .ša je destilat a šta rakija i td.Predlažem da na ovom mestu ili u nekoj drugoj temi dajemo reči sa objašnjenjem i onda ih administrator uz proveru ubacuje u rečnik(posebna nepromenjiva tema) pod azbučnim redom .Neko će reći da to sve ima na guglu da ima ali što ići van kuće i tražiti kad ovde možemo da imamo vremenom savršen rečnik i po broju reči i po tačnosti opisa.pa će onda drugi dolaziti ovde i učiti.
Šta je šaranski kazan?telo kazana? i td
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.026 sekundi sa 21 upita.