29. Oktobar 2025, 13:54:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Subvencije, podsticaji, krediti, osiguranje...  (Pročitano 116559 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #75 Poslato: 22. Novembar 2010, 10:24:44 »

I mene zanima, redovno pratim, ne bi trebalo da se nista menja osim cena po kalemu, mada dok ne izadje uredba, a najverovatnije ce to opet biti na prolece necemo biti nacisto! Scratchhead
Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #76 Poslato: 23. Novembar 2010, 18:17:18 »

U proleće kada cveta cveće!!
Sačuvana
markofon
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #77 Poslato: 04. Januar 2011, 23:17:25 »

Pozdrav svima i srecni praznici. Procitao sam veci deo foruma i koristim priliku da vam cestitam na kvalitetnom sadrzaju.
Planiram da podignem vinograd od 1ha na prolece, pa me zanima sledece:

1.Da li je uredba Ministarstva poljoprivrede iz aprila 2010 vazeca i dalje aktuelna ?
2.Da li se ocekuje nova uredba Ministarstva poljoprivrede, i kada, da li ce biti bolja za vinogradare od prethodne?
3.Da li je potrebno da cekam novu uredbu ili mogu na o snovu stare da apliciram za subvenciju?
4.Da li Ministarstvo poljoprivrede i dalje isplacuje sredstva u vidu subvencije(podrazumevam ispunjenost svih uslova)?
5.Da li je potrebno da sam finansiram sadnice(u prvoj godini), i stubove i zicu(u drugoj godini), pa tek onda dobijam sredstva ili mi drzava unapred daje sredstva.
6.Da li registracija poljoprivrednog gazdinstava podrazumeva bilo kakve troskove(godisnje isl.) ili je registracija potpuno besplatna i nema nikakvih godisnjih taksi.
7. Racunica ? Npr.: 1ha = 5000 sadnica = 7000lit vina =  5250 flalasa(0.75l) = 4 eur po flasi = 2 eur zarade(2eur na troskove) = 2eur x 5250 flasa =10.500eur . Dakle dosli smo do zarade od 10.500eur na godisnjem nivou po 1 ha, i ovde nisam racunao investiciju u mehanizaciju i uredjaje za pravljenje vina. Molim vas da samo zamenite cifre i tako mi napravite kalkulaciju.

Odgovorom na ova pitanja cete mi puno pomoci u pogledu mojih daljih aktivnosti. Mislim da je dobro i za forum da odgovori na ova pitanja budu na jednom mestu.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #78 Poslato: 05. Januar 2011, 09:04:49 »

Malo si pogresio u matematici:
7000l vina je 9333boce po 0.75 a ne 5250.Nije bas lako prodati vino po 4e.A jos puno troskova nisi naveo.Ne zaradjuje se 10000e bas tako lako.
Sačuvana
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #79 Poslato: 05. Januar 2011, 11:44:25 »

Markofon pokusacu da ti odgovorim sta znam.
1. Ne 2. Da, na prolece, ne znam 3. Moras cekati novu 4. Da 5. U principu da, ali mozes nekoga da navatas da te saceka 6. Troskovi dokumentacije, godisnjih taksi nema (za sad) 7. Aj da racunam da imas vinograd koji ti je rodio, solidnu tehnologiju, nekoga od mondavijevih da ti radi marketing, ja bi to racunao bocu preko 50 dolara onda je zarada mnogo veca. Ali samo ako si ispunio sve prethodne uslove.
Sačuvana
markofon
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #80 Poslato: 05. Januar 2011, 14:51:00 »

Sale,
zahvalan sam na ispravci, tako je 9333 boce od 0.75l, npr. da smanjimo po 1eur zarade(cena flase 3 eur) i onda dobijamo 9.333,00 eur zarade. 

Naravno da mi je jasno da treba vino prodati. Takodje da ova kalkulacija ne uzima u obzir mehanizaciju i uredjaje za pravljenje vina, dakle nije racunata amortizacije istih. Ideja je da zaradjen novac investiram u mehanizaciju i uredjaje, tj. da povratim ulozenu investiciju u iste. Potrebna mi je racunica za prostu reprodukciju, dakle bez zarade, da vidim moze li vinograd od 1ha sam sebe da odplacuje, naravno sa radom moje porodice?

Sale, ako mozes daj mi procenu potrebnih troskova aproksimativno za sve uredjaje za pravljenje vina u ukupnosti, ali da bude nesto realno bez brendiranih stvari isl.

Sačuvana
markofon
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #81 Poslato: 05. Januar 2011, 14:57:24 »

Skabeta,
kada mogu da registrujem poljoprivredno gazdinstvo, da li tokom citave godine ili u tacno utvrdjenom periodu, kada ?

Ako neko na forumu ima iskustva sa subvencijama Ministarstva poljoprivrede za podizanje vinograda neka nam napise svoje iskustvo. Primeri iz prakse su najbolji vid usvajanja znanja.
Sačuvana
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #82 Poslato: 05. Januar 2011, 20:53:17 »

Mozes prvi radni dan da odes u svoj Trezor, do 31. marta.
Za troskove vinarije zavisi koliko sorti 2 ili 1, crne ili bele, kontrolisano, ne kontrolisano, na tako malo sve je skuplje.
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #83 Poslato: 05. Januar 2011, 21:27:53 »

@markofon

Na prolece sadim 1ha, ocekujem subvencije, znam da kod Rausceda cekaju kad ti legne uplata iz ministarstva, placas pre toga nekih 10-20% nisam siguran, ja sam vec narucio sadnice. Nadam se da si pripremio zemljiste, rigolovanje, djubrenje prema potrebi?

Racunica tvoja mi se jedino ne poklapa oko litraze, mislim da je 7000l previse sa jednog hektara, bar za moj ukus. Oko 4000l, 5300 boca je ok! Skabeta ti je odgovorio na sva pitanja, mada za ovo pod brojem 4 koliko ja znam nije bas 100% sigurno, al ce najverovatnije biti!
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #84 Poslato: 06. Januar 2011, 00:58:29 »

Gde ste drugari neki mladi neki stari. Srećna nova, Božić i sve od reda.
čitam pa razmišljam?
Malo me brinete. ja bi Marko tebe zamolio da malo preciziraš priču, sav si uopšten. 5000 KOJIH KALEMOVA?
sadnja vinskih sorti se radi (po novim principima) čak do 8800 kalemova na he. ja imam iskustva sa Souvingnonom Blanc 6600.
koji randman želiš da postigneš? 1, 1.5, 2...3 kg po čokotu...sve može da se uradi.
i konačno gde ti je vinograd? (lokacija, pozicija...)
Ja nikada ne bih kretao sa 1he, to je taman da pukneš..veruj Milanu
1 ha si ni tamo ni amo.
sad da ne citiram respektabilne prethodnike STARE VUKOVE ali Bato moj ako ti putiš taj tvoj hektar da ti da 7000lit ti si napravio gov... koje nećeš prodati ni za 200 din.
Ali, pazi sad. ako zasadiš npr. Šardone, Suvinjon ili šta je već NAJ za tvoj teroar ti možeš da dobiješ 0,8-1,2 EUR po KG za GROŽĐE i jebe ti se za vino. A vinar zna šta i kako dalje.
malo me nervira to da smo svi sve.
zašto kuvar ne mora da ima farmu bikova da bi bio expert za biftek, pa ne mora niti ko od njega to traži.
e tako i ti, specijalizuj se za jedno ili drugo.
2. recept za dobro vino počinje - uzmeš 200.000 EUR (toliko košta oprema) može naravno sve da te košta i 20.000 EUR ali zaboravi, nećeš moći da se registruješ i nemožeš da slutiš gde ćeš sve imati problem.
3. subvencije kao takve se najverovatnije neće davati prelazimo na dugoročna beskamatna kreditiranja.

da ne bude zabune, ja te podržavam, cenim i poštujem svaki trud i zalaganje za vino. ali ipak nije tako lako. najpre nemoj da krećeš od 1he i od te i takve matematike.

Srećno
Milan
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #85 Poslato: 06. Januar 2011, 10:38:40 »

@Milan73

Srecan i tebi Bozic i Nova godina!

Ima istine u tvojoj prici ali se sa nekim stvarima ne bih slozio. Trend jeste u svetu cak 8000 cokota po hektaru, ali sa tim trendom se mnogi i ne slazu. I ono sto je najbitnije drzava daje subvencije sa maksimum 5500 kalemova po ha!

Ne znam ko u Srbiji placa 0.8-1.2 evra po kg, pa makar smanjio rod i na 1kg po cokotu?Huh??

Odakle ti to da za vrhunsko vino treba 200.000 evra. Da li si probao "Pino Botunjac"? Probaj, obidji vinariju pa videces da je za dobro vino potrebno veliko umece!!!

Pozdrav!
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #86 Poslato: 07. Januar 2011, 10:34:28 »

MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI.

Slažem se ja i sa tobom. ali mi je to posao pa nekako mislim bolje da kažem kako jeste nego da uvijam. Napisao sam da je 200.000 ulaga održiva investicija a može i 20.000. da li misliš da je Kosta uložio manje? nemoj da se šališ.
Napraviti vino nije igra a dobro vino,... to je nauka i umetnost.
0,8-1,2 je normalna cena za ugovorene količine i dogovorene niske randmane, to je bila cena i 2008 i 2009, 2010 niko nije kupovao jer je generalno bilo loše grožđe. Na žalost ne umem da stavim sliku na ovo čudo pa ne mogu da ti pokažem. Vino je skupa igra i to je to
5000-5500 čokota po he se i meni najviše sviđa ali opet koju sortu? i ako je iole dobar teren samo blaga restrikcija roda je meni OK, smatram da je ono proseravanje sa ostavljenjem 2 grozda od po 200g na čokotu glupost. nije ali jeste...da neširim temu.
i opet da ti 5500 čokota donese 10000 kg grožđa ja bih ga pre prodao nego krenuo u vino. a ti kako hoćeš.

Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 07. Januar 2011, 18:01:24 »

VAISTINU SE RODI!

Hm... ne kazem da tvoje misljenje nije ok, naravno ima dosta investicija oko vina... Mada mislim da Botunjac nije bas toliko ulozio, a mozda i gresim? Moja racunica ide u pravcu da krenem, to mi je najbitnije, subvencija ce biti jos koju godinu, bar se nadam ali vrlo brzo ce biti ukinute, tako svi najavljuju, i to treba iskoristiti, ako ti drzava na neki nacin pokloni vinograd ne mozes biti na gubitku, a koliko ce biti zarade, da li preko grozdja ili vina, to je veliko pitanje. Ja vec imam u planu da na prolece 2012 zasadim jos 50 ari, pa nadalje videcemo?

Ziv bio.

Pozdrav!

Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 4.0b8

« Odgovor #88 Poslato: 07. Januar 2011, 19:50:36 »

Gde ste drugari neki mladi neki stari. Srećna nova, Božić i sve od reda.
čitam pa razmišljam?
Malo me brinete. ja bi Marko tebe zamolio da malo preciziraš priču, sav si uopšten. 5000 KOJIH KALEMOVA?
sadnja vinskih sorti se radi (po novim principima) čak do 8800 kalemova na he. ja imam iskustva sa Souvingnonom Blanc 6600.
koji randman želiš da postigneš? 1, 1.5, 2...3 kg po čokotu...sve može da se uradi.
i konačno gde ti je vinograd? (lokacija, pozicija...)
Ja nikada ne bih kretao sa 1he, to je taman da pukneš..veruj Milanu
1 ha si ni tamo ni amo.
sad da ne citiram respektabilne prethodnike STARE VUKOVE ali Bato moj ako ti putiš taj tvoj hektar da ti da 7000lit ti si napravio gov... koje nećeš prodati ni za 200 din.
Ali, pazi sad. ako zasadiš npr. Šardone, Suvinjon ili šta je već NAJ za tvoj teroar ti možeš da dobiješ 0,8-1,2 EUR po KG za GROŽĐE i jebe ti se za vino. A vinar zna šta i kako dalje.
malo me nervira to da smo svi sve.
zašto kuvar ne mora da ima farmu bikova da bi bio expert za biftek, pa ne mora niti ko od njega to traži.
e tako i ti, specijalizuj se za jedno ili drugo.
2. recept za dobro vino počinje - uzmeš 200.000 EUR (toliko košta oprema) može naravno sve da te košta i 20.000 EUR ali zaboravi, nećeš moći da se registruješ i nemožeš da slutiš gde ćeš sve imati problem.
3. subvencije kao takve se najverovatnije neće davati prelazimo na dugoročna beskamatna kreditiranja....
ako imaš iskustva sa sovinjonom na 6600 čokoti(ako sam dobro razumeo), podeli ih sa nama.
gde se nalazi zasad, koji uzgojni oblik itd.
što se tiče recepta za dobro vino sa početnih 200.00 EURA, mislim da nije loš ali sa tim parama i cenom od prosečnih 1 EVRO (koju si naveo za grožđe) i ja bih bio Rotšild u srpskim uslovima, čak i da ne pravim vino.
da nisi malo preterao?
Sačuvana
markofon
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #89 Poslato: 07. Januar 2011, 21:31:34 »

Zahvalan sam svima na aktivnom ucestvovanju u dijalogu po pitanjima koje sam postavio.

Na moje vec postavljeno pitanje:
4.Da li Ministarstvo poljoprivrede i dalje isplacuje sredstva u vidu subvencije(podrazumevam ispunjenost svih uslova)?

dobio sam sledece odgovore:
Skabe: DA
Ivan J:nije bas 100% sigurno, al ce najverovatnije biti.
Milan: subvencije kao takve se najverovatnije neće davati prelazimo na dugoročna beskamatna kreditiranja.

Dakle, prilicno sareni odgovori. Molim vas da jos neko da misljenje po ovom pitanju, mislim da je od velikog znacaja.

Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.066 sekundi sa 22 upita.