30. Oktobar 2025, 04:35:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Subvencije, podsticaji, krediti, osiguranje...  (Pročitano 116608 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Poslato: 27. Februar 2009, 20:59:13 »

U puno tema se pominju subvencije za višegodisnje zasade ali nema teme koja se ovim bavi,
stoga otvaram ovu temu u nadi da cemo jedni drugima pomoći da iskoristimo ono sto država daje

Za 2009 god. Doneta je  UREDBA O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJU SELA KROZ POVEĆANJE KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE ZA 2009. GODINU

Uredbu mozete videti na site
http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1163&Itemid=67

UREDBA O KORIŠĆENjU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODIZANjE VIŠEGODIŠNjIH PROIZVODNIH ZASADA SA NASLONOM VINOVE LOZE  ZA 2009. Po recima Darka Jakšića iz ministarstva poljoprivrede   upućena je na vladu i očekuje se njeno usvajanje u narednih desetak dana.

Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #1 Poslato: 07. Mart 2009, 16:17:24 »

Влада доноси
У Р Е Д Б У
О КОРИШЋЕЊУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА ЗА ПОДИЗАЊЕ
ПРОИЗВОДНИХ И МАТИЧНИХ ЗАСАДА ВОЋА, ВИНОВЕ ЛОЗЕ И ХМЕЉА
ЗА 2009. ГОДИНУ

Uredbu mozete videti na site
http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1170&Itemid=67
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #2 Poslato: 08. Mart 2009, 07:34:43 »

Uredba uključuje samo poljuprivradnike profesionalce koji penziono i zdrastveno osiguranje ostvaruju putem poljuprivrede.Prema tome ja ću morati sve što sam planirao za ovu godinu finansirati iz svog buđelara.
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #3 Poslato: 08. Mart 2009, 13:25:58 »

Da bi fizičko lice ostvarilo  pravo korisnika subvencija mora da bude nosilac poljoprivrednog gazdinstva
kao i poljoprivredni osiguranik. Uredbom za 2009 ostavljena je mogucnost da  nosilac poljoprivrednog gazdinstva bude osiguran u 2009 godini. Ono što je bitno da Drzava pomaže poljoprivrednike koji imaju nameru da se proizvodnjom bave radi  prihoda ( i dodatnog ), a ne da bi  pili svoje vino.
Osiguranje poljoprivrednika po mojim saznanjima iznosi cca 45.000 din na godisnjem nivu
Ako neko ovde smatra da se ozbiljno bavi voćarstvom i vinogradarstvom ima računicu da se prijavi kao
poljoptivredni osiguranik. Predpostavljam da drzava podstice i samozapošljavanje, što iz ovog proističe
Smatra da o ovoj temi treba dosta razgovarati i iznoditi sopstvena iskustva. Ivan nam je na raznim temama
dao neke odgovore kako se u Hrvatskoj kreditira i pomaže prilikom podizanja zasada vinove loze.
Uredbe Republike Srbije imaju vise ciljeva ( moje mišljenje ), navešću neke od primere i dati svoje mišljenje o istim

- Srbija je u 2008 godini uvezla 12.000 t grožđa iz Makedonije ( cifru rifuznog vina uvezenog iz Makedonije        nemam ali sigurno je velika)

- Sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju Srbija ima pravo na izvoz (bez carina) 65.000 Hektolitara Vina
  a izvozi manje od pola ( kvota za uvoz 25.000 Huh?)

- Srbija najvise uvozi visoko kvalitetna vina.

Sto se tiče alkoholnih pića ( rakije )na tržištu Srbije ima malo kavalitetnih proizvoda domaćeg porekla
  (o izvozu gotovo nista ne znam )

Iz toga proističe da država pokušava da pomogne podizanje zasada koji ce imati velike prinose kvalitetnog grožđa (smanjenje cene i podizanje konkurentosti nasih vina na svetskom tržištu)
Naravno da Država i od ovog mora da vidi svoj interes ( priliv u budžet ), i smatram da mora da vodi računa
kome idu sretstva

Sačuvana
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #4 Poslato: 09. Mart 2009, 00:57:12 »

kad procitam ili cujem nesto ovako ko sto napisa danijel dodje mi da  Cheesy ali posto izgleda on misli ovo ozbiljno, ja mogu samo da  :'(jer se  ?
?? koga to drzava u poljoprivredi pomaze.... ove uredbe su napravljene samo za velike ...mi mali nemamo tu sta da trazimo Sad
ma ne mogu da pricam ....ma sve sam najedjen ....definitivno ako nemas neku vezu , use u svoje kljuse i man se corava posla
Sačuvana

in vino veritas
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #5 Poslato: 09. Mart 2009, 09:10:59 »

kad procitam ili cujem nesto ovako ko sto napisa danijel dodje mi da  Cheesy ali posto izgleda on misli ovo ozbiljno, ja mogu samo da  :'(jer se  ?
?? koga to drzava u poljoprivredi pomaze.... ove uredbe su napravljene samo za velike ...mi mali nemamo tu sta da trazimo Sad
ma ne mogu da pricam ....ma sve sam najedjen ....definitivno ako nemas neku vezu , use u svoje kljuse i man se corava posla

Necu da branim Drzavu hocu da pomognem "malima" ( stoga ću da se "borim")
Iz razloga da nebi veliki koristili subvencije ja ovo i pisem

Izvod iz uredbe
О КОРИШЋЕЊУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА ЗА ПОДИЗАЊЕ
ПРОИЗВОДНИХ И МАТИЧНИХ ЗАСАДА ВОЋА, ВИНОВЕ ЛОЗЕ  И ХМЕЉА ЗА 2009. ГОДИНУ

...........................................
Члан 2.

Право на коришћење подстицајних средстава за производне засаде имају: 
 1) физичко лице – носилац пољопривредног газдинства;
 2) предузетник; 
 3) привредно друштво;
 4) земљорадничкa задругa;
 5) црква, односно манастир.
...........................

Члан 5.

Корисници  средстава остварују право на подстицајна средства за производне засаде ако подижу производне засаде на:
 1) минималној површини од 0,5 хектара по воћној врсти;
 2) минималној површини од 0,3 хектара за винову лозу (у рејонираним
 виноградарским подручјима за гајење винове лозе) и хмељ.
Корисници средстава, остварују право на подстицајна средства за матичне
засаде које подижу на минималној површини од 0,2 хектара. Укупан износ подстицајних средстава, по кориснику средстава, утврђује се
за подигнуте производне засаде на максималној површини до 10 хектара, од којих максимално 5 хектара могу бити на земљишту у закупу.
Корисник средстава остварује право на укупан износ подстицајних средстава за подигнуте матичне засаде на максималној површини до  2 хектара по кориснику средстава.

Члан 4. 

Лица из члана 2. и 3. ове уредбе (у даљем тексту: корисници средстава)
имају право на подстицајна средства за производне засаде, односно матичне засаде, ако: 

..................
 4) нису остварили подстицајна средства у складу са Уредбом о коришћењу подстицајних средстава за подизање вишегодишњих производних засада воћа за 2008. годину..........................

Члан 7.
............................
 8) фотокопија обавештења о разврставању у мало предузеће које је достављено Народној банци Србије уз финансијски извештај  за лица из члана 2. став 1. тачка 3) ове  уредбе; 
......................

Pretpostavljam da ovde ima zloupotrba ali isto tako smatra da "mali" proizođači nisu dovoljno informisani o samoj uredbi, stoga  malo podnose zahteve a time se baš otvara mogućnost zloupotrebe
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #6 Poslato: 11. Mart 2009, 12:15:48 »

Влада  доноси 

У Р Е Д Б У
О КОРИШЋЕЊУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА ЗА ПОДРШКУ РАЗВОЈУ СЕЛА КРОЗ ИНВЕСТИРАЊЕ У ПРОШИРЕЊЕ И  УНАПРЕЂЕЊЕ  ЕКОНОМСКИХ АКТИВНОСТИ СЕОСКОГ СТАНОВНИШТВА ЗА 2009. ГОДИНУ

Извод из уредбе
................
 Члан 2.
 Право на коришћење подстицајних средстава, под условима утврђеним овом уредбом, имају:
  1) физичко лице - носилац пољопривредног газдинстава; 
  2) предузетник; 
  3) земљорадничка задруга;
  4) црква, односно манастир;
  5) удружење грађана. 
...............................
Члан 3. 
Право на коришћење  подстицајних средстава лице из члана 2. став 1. тачка 1) ове уредбе остварује за инвестиције којима се подстиче проширење и унапређење економских активности сеоског становништава, и то: 

1) за изградњу објеката по угледу на аутентичне сеоске куће, односно салаше, вајате и друге пратеће објекте, уз очување народног градитељства и традиционалне архитектуре, а у циљу бављења сеоским туризмом; 

2) за адаптирање (изградњу и реновирање купатила и увођење система централног грејања и слично), односно привођење намени објеката по угледу на аутентичне сеоске куће, односно салаше, вајате и друге пратеће објекте, уз очување народног градитељства и традиционалне архитектуре, а у циљу бављења сеоским туризмом; 

3) за рестаурацију аутентичних  објеката на селу - воденица, винских подрума, ваљарица (објеката за извлачење влакана, односно сукна) и слично, који ће бити у функцији сеоског туризма; 

4) за набавку опреме за обогаћење садржаја у понуди сеоског туризма. 
...................................

Члан 6.
Подстицајна средства за инвестиције, односно активности из члана 3. ове уредбе додељују се бесповратно, у процентуалном износу од процењене вредности инвестиције, односно активности, и то:

1) 50% - за остала подручја; 
   2) 60% - за маргинална подручја.

Изузетно од става 1. овог члана, лицу из члана 2. став 1. тачка 5) ове уредбе, подстицајна средства за активности из члана 3. ст. 2. и 3. ове уредбе додељују се бесповратно у процентуалном износу од 100% од укупне вредности пројекта.

Износ подстицајних средстава из става 1. овог члана не може бити  већи од: 
  1) 1.500.000  динара - за инвестиције из члана 3. став 1. тачка 1) ове уредбе;
  2) 1.000.000 динара - за инвестиције из члана 3. став 1. тач. 2) и 3) ове уредбе;
  3) 500.000 динара - за инвестиције из члана 3. став 1. тачка 4) и члана 3. став 2. ове уредбе; 
  4) 250.000 динара - за манифестације и активности из члана 3. став 3. ове уредбе.   

http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1173&Itemid=67

Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #7 Poslato: 12. Mart 2009, 08:57:59 »

Da bi fizičko lice ostvarilo  pravo korisnika subvencija mora da bude nosilac poljoprivrednog gazdinstva
kao i poljoprivredni osiguranik. Uredbom za 2009 ostavljena je mogucnost da  nosilac poljoprivrednog gazdinstva bude osiguran u 2009 godini.

Ako neko ima problema sa osiguranjem poljoprivrednog gazdinstva, tj. useva ili plodova, stojim na raspolaganju.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #8 Poslato: 13. Mart 2009, 20:32:25 »

Vlada Repbulike Srbije usvojila je danas, 13.03.2009. godine Uredbu o utvrđivanju programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne prozivodnje kreditiranjem u 2009. godini.

Ovom Uredbom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u 2009. godini biće odobrena dva modela kreditiranja:

1) subvencionisanje kamate kod kratkoročnog kreditiranja poljoprivrednih gazdinstava - fizičkih lica;

2) dugoročno kreditiranje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i to poljoprivrednih gazdinstava - pravnih i fizičkih lica.

Krediti će se odobravati preko svih poslovnih banaka koje potpišu sa Ministarstvom Ugovore .

Kratkoročni krediti

Kratkoročni krediti se odobravaju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim licima iz bančinih sredstava. Krediti se odobravaju u dinarima u iznosu od 50.000 do 700.000 dinara. Rok vraćanja kredita je do 12 meseci bez valutne klauzule. Kamata koju plaća krajnji korisnik je 5% za svo vreme trajanja kredita i plaća je zajedno sa glavnicom kredita o roku dospeća. Ostatak kamate plaća Ministarstvo banci. Krediti se mogu koristiti namenski za kupovinu repromaterijala i drugih obrtnih sredstava uloženih u poljoprivrednu proizvodnju.

Dugoročni krediti

Dugoročni krediti se takođe odobravaju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kako fizičkim tako i pravnim licima.

Ove godine Ministarstvo ima novi model dugoročnog odobravanja tako što poslovna banka učestvuje sa 60% odobrenog kredita a Ministarstvo daje 40% sredstava. Korisnik kredita plaća na bančina sredstva kamatu a na sredstva Ministarstva ne plaća kamtu. Rok vraćanja ovih kredita je 5-8 godinane posle isteka grejs period koji može biti od 1-3 godine u zavisnosti od proizvodnje za koju se traži kredit. Sredstva banke se vraćaju u prve tri odnosno pet godina otplatnog perioda o sredstva Ministarstva u poslednje dve odnosno tri godine.

Dugoročni krediti se odobravaju u evrima a isplaćuju u dinarima po srednjem zvaničnom kursu NBS na dan isplate i isto tako se vraćaju.

Iznos odobrenog kredita može biti od 5.000 do 300.000 evra.

Pruzeto sa site Ministarstva poljoprivrede

http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=796
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #9 Poslato: 13. Mart 2009, 20:45:53 »

Uslovi za kreditiranje nisu losi za kratkorocne kredite,zato sto nemaju valutnu klauzulu.Za dugorocne je malo teze posto su vezani za euro a ko zna sta se moze izdesavati za 3 ili 5 god.Usled ove globalne krize nista nije sigurno.
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #10 Poslato: 14. Mart 2009, 11:01:28 »

VAŽNO

Kako bi poljoprivrednici dobili podsticajna srestva koja su predviđena ovim uredbama i kreditima moraju da registruju ili obnove registraciju svojih gazdinstba, do 31.03.2009. godine, u Upravi za trezor, gde će dobiti potrebnu dokumentaciju.
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #11 Poslato: 17. Mart 2009, 09:10:45 »

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA KREDITIRANJE
POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U 2009. GODINI

http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1176&Itemid=67
Sačuvana
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Don Julijan

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 18. Mart 2009, 16:29:53 »

Da bi se dobila nepovratna sredstva od Ministarstva za sadnju vinove loze, ukratko:

-Registrovano Poljoprivredno gazdinstvo
-Izmirene obaveze za 2008 g. (Poljoprivredno osiguranje)
-Adekvatno pripremljeno zemljište za sadnju vinograda
-Vinograd se mora nalaziti u vinogradarskom rejonu (ovo može da se "zaobiđe", možda)
-Uzorke zemljišta odneti na analizu
-Zasadi moraju da imaju prijem najmanje 90%
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #13 Poslato: 18. Mart 2009, 17:30:58 »

Procitao sam jos na sajtu da se u jednom delu pominje i sledece:

Члан 10.
Корисници средстава са Министарством закључују уговор којим се
утврђује обавеза спровођења мера неге, одржавања и заштите производних засада,
односно матичних засада у периоду од девет година, од дана закључивања
уговора, као и постављања наслона за винову лозу и хмељ у периоду од годину
дана од садње засада.
Корисници средстава који остваре право на подстицајна средства за
матичне засаде, имају право на додатних 20 % од вредности по садници из члана
5. ове уредбе за заштићене сорте, клонове, односно подлоге.
Корисници средства који су остварили право на подстицајна средства у
износу до 2.500.000 динара обезбеђују гаранцију спровођења уговора, давањем
бланко соло менице са меничном изјавом.
Корисници средстава који су остварили право на подстицајна средства у
износу већем од 2.500.000 динара обезбеђују гаранцију спровођења уговора
давањем земљишта на коме су подигнути производни засади, односно матични
засади под хипотеку у периоду важења уговора.
Ако корисник средстава не може да обезбеди гаранцију спровођења
уговора из става 3. овог члана, обезбеђује гаранцију давањем хипотеке, авалиране
менице, односно банкарске гаранције у односу 1:1,1 на износ припадајућих
подстицајних средстава и то на период од пет година, од дана закључивања ugovora.

Sto znaci da u slucaju da iz nekog razloga(npr. ne bude rentabilno gajenje loze ili nemogucnost plasmana grozdja ili vina) ne podignete naslon za lozu ili vinograd ne odrzavate kako bi trebalo duzni ste da vratite sredstva uz kamatu.Kako je neko vec rekao drzava pomaze velikim a mi mali cemo morati sami da se borimo.Za prodaju vina ce sigurno biti postavljeno mnogo uslova za cije ce ispunjavanje biti potrebno mnogo novca.Kako necete moci sami da plasirate grozdje ili vino moracete da se obratite velikim koji ce tu imati mogucnost da diktiraju cene i uslove. Sad
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #14 Poslato: 20. Mart 2009, 10:39:27 »

Sta bih trebao ja da uradim u vezi poljoprivrednog osiguranjada bih naredne godine na prolece mogao da podignem zasad? Gazdinstvo je registrovano na moje ime, a ja sam zaposlen i imam osiguranje preko firme... Moj otac vise ne radi, a nije ni u penziji (ima 56 godina, 20-tak godina radnog staza) i hteo bih na njega da prebacim gazdinstvo i da njega osiguram... Kada bi on morao najkasnije da se osigura da bi mogao na prolece bez problema da konkurise za subvenciju? Da li je bolje da idem preko oca ili mogu i ja da budem poljoprivredni osiguranik bez obzira sto sam u radnom odnosu?

Jel to zaista tako izgleda da drzava na ruku ide samo velikim a da ja kao mali proizvodjac sa oko 5000 boca necu moci da prezivim?
Ima li jos onih koji s razlogom misle kao sale? Moj plan je da 2010. i 2011. god. zasadim po 50-60 ari, za par godina to dodje na rod ja za to vreme ulazem postepeno u proizvodnju vina i za 6-8 godina zaokruzim proizvodnju sa oko 5000 boca. Moja racunica ide da imam po boci cistu zaradu 1-2 evra, to je na godisnjem nivou oko 5-10.000 evra u zavisnoti od kvaliteta, marketinga...

Da li je ovo realna racunica ili malo veci entuzijazam i zabluda... Ulaganje u sve ovo nije bas malo pa ako drzava zaista razmislja samo o velikim igracima onda da ne ulazim ja kao mali bezveze u sve ovo pa da umesto zarade izgubim i ovo sto imam???
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 22 upita.