30. Oktobar 2025, 04:24:39 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Subvencije, podsticaji, krediti, osiguranje...  (Pročitano 116597 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #15 Poslato: 20. Mart 2009, 13:21:30 »

Uredba za 2009 obuhvata jesen 2008 prolece 2009
Tako ako mislis da sadis sledece godine  treba sacekati uredbu za 2010 godine
a dali ce biti i kakvi ce uslovi biti veliko je pitanje

Sto se tice poljoprivrednog osiguranja

Za prijavu osiguranja je potrebno
1. Dokaz o upisu nosioca  poljoprivrednog gazdinstva
2. Uverenje iz katastra o vlasnistvu ( vlasnicki list )
3. Kopija licne karte
4. Radna knjizica
5. Vojna knjizica
5. Kupoprodajni ugovor ili Resenje o nasledivanju

Jedna od nelogicnosti prilikom osiguranja je ta sto se  upisuje staž odnosno placa od datuma sticanja vlasnistva na zemlji, stim sto se odbijaju godine kad je osiguranik bijo u radnom odnosu ili u vojsci
Buduci poljoprivredni osiguranik nemoze biti zaposlen ili na redovnom skolovanju
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #16 Poslato: 20. Mart 2009, 16:08:12 »

Znam da je ovo uredba za ovu godinu, ali samo pitam kako ide to sa osiguranjem. U mom slucaju znaci da ja ne mogu biti osiguranik, jer nemam nameru da dam otkaz na trenutno radno mesto, vec bi morao da bude osiguranik moj otac, koji je vlasnik zemlje negde od 1991, a nije u radnom odnosu vise od 10 godina. To znaci da on mora da uplati staz za tih 10 godina? Negde sam video to ovde da je oko 45000 din. po godini, a to znaci pod ovim uslovima ja bih trebao da dam 5000 evra?  Scratchhead Huh?  Shocked

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #17 Poslato: 20. Mart 2009, 16:13:09 »

Ma sve mi to lici na jednu veliku prevaru,da se sto vise ljudi registruje na poljoprivredu pa da onda nametnu neke poreze,takse i ostalo.I za subvencije treba dosta papirologije,isplacuju ih u ratama,pise da prioritet imaju imaju oni iz 2008god.To znaci da ih jos nisu isplatili.
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #18 Poslato: 20. Mart 2009, 17:21:39 »

Znam da je ovo uredba za ovu godinu, ali samo pitam kako ide to sa osiguranjem. U mom slucaju znaci da ja ne mogu biti osiguranik, jer nemam nameru da dam otkaz na trenutno radno mesto, vec bi morao da bude osiguranik moj otac, koji je vlasnik zemlje negde od 1991, a nije u radnom odnosu vise od 10 godina. To znaci da on mora da uplati staz za tih 10 godina? Negde sam video to ovde da je oko 45000 din. po godini, a to znaci pod ovim uslovima ja bih trebao da dam 5000 evra?  Scratchhead Huh?  Shocked

Razgovaro sam sa ministarstvom poljoprivrede gde oni kažu da zavisnosti od službe do službe traži se razlicito pa  neke sluzbe PIO
retro aktivno naplaćuju o dana upisa kao nosioc poljoprivrednog gazdinstva a neki od sticanja vlasnistva tako da IvaneJ nazovi službu kod tebe pa proveri

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #19 Poslato: 20. Mart 2009, 20:11:55 »

Pa valjda bi trebalo zakon svuda isto da se sprovodi,nemoze svaka sluzba da tera po svome.Sta ako je nekom baba ostavila u nasledstvo njivu pre 20god i sad treba da plati milione i zilione????Zar nebi bilo logicno da se placa od dana od kada se prijavis na pio?Sta ako je neko radio 20 god u firmi i ima staz a u isto vreme je bio vlasnik imanja?Sada se prijavi i treba retroaktivno da plati 20 god doprinosa?Automatski je penzioner jer ima 40 god.staza.Totalne nebuloze.
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #20 Poslato: 20. Mart 2009, 20:36:09 »

U Srbiji pored Ustava, zakona, podzakonskih akata, propisa i uredbi postoje i upustva o primeni prethodno nabrojanih, tako da sluzbe same tumace uputstva. Ministarstvo poljoprivrede je trazilo od ministarstva rada i socijalne politike da izda upustvo prepostavljam iz razloga da bi oni koji su zasadili vinograde u jesen 2008 mogli da kokutisu za subvencije a posto je ovo Srbija tako ispade
Treba izvrsiti pritisak na oba ministarstva da se ova ( u najmanju ruku sramna odluka) ponisti,
U narednih par dana to jest sledece nedelje pokusacu  da saznam vise, a posto sam ja optimista mislim da ce to da isprave.
Sačuvana
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #21 Poslato: 21. Mart 2009, 04:23:36 »

ajd neka mi kaze neko kome da se zalim i gde da pitam ....zasadio sam vocnjak  tresanja prosle godine  prosla dokumentacija , izlazila inspekcija predmet je u ministarstvu ali jos nije obradjen , ta informacija je od pre mesec dana dobijena od neke gospodje ili g _djice iz ministarstva i dala mu neke telefone na koje se niko ne javlja ili su u kvaru tako da ja ne znam na cemu sam  a oni sto su imali nekoga naplatili pre nove godine i potrosili pare na kola i druge sitnice ...oni koji nisu imali koga naplatili pre nekoliko nedelja  pa se pitam ja gde sam ja  :'( ma pustite subvencije ...lazu svi ...to vam je  Evil posla .... ne verujem im ni slova vise
Sačuvana

in vino veritas
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #22 Poslato: 21. Mart 2009, 06:44:47 »

Posalji pitanje u emisiju Znanje na poklon,kod zaharija Trnavcevica nedeljom na B92,dolazi neko iz ministarstva.Gledao sam da su ljudi slali pitanja sa slicnim sadrzajem i dobijali su odgovore.Pokusaj ne kosta nista.
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #23 Poslato: 25. Mart 2009, 09:48:46 »

Raspitivo sam se sto se tice poljoptivrednog osiguranja (pokusacu da iznesem moja saznanja i tumacenja, sto ne mora da bude tacno.)
Po zakonu o penziskom i invalitskom osiguranju,

Члан 13.
Осигураници - пољопривредници јесу лица за која се, према закону, сматра да се баве пољопривредом (пољопривредници, чланови домаћинства пољопривредника и чланови мешовитог домаћинства), ако нису: осигураници запослени, осигураници самосталних делатности, корисници пензија и на школовању.

Домаћинством, у смислу става 1. овог члана, сматра се заједница живота, привређивања и трошења прихода остварених радом њених чланова, без обзира на сродство.
Обавезно је осигуран носилац пољопривредног домаћинства, односно најмање један члан домаћинства, док се остали чланови домаћинства могу осигурати под условима прописаним овим законом.

Члан 14.
Својство осигураника стиче се даном почетка а престаје даном престанка запослења, обављања
самосталне или пољопривредне делатности, односно обављања уговорених послова.
Својство осигураника утврђује се на основу пријаве на осигурање, односно одјаве осигурања, у
складу с овим законом. Својство осигураника не може се стећи пре навршених 15 година живота. Изузетно од одредаба става 1. овог члана, својство осигураника пољопривредника може
мировати најдуже пет година у току осигурања из објективних разлога (елементарне непогоде, болест и породиљско одсуство), с тим што то не може бити узастопних пет година.

Po mom tumacenju, znaci da svako ko se bavi poljoprvredom i ima prihoda od toga,po zakonu je obavezni  osiguranik-poljoprivrednik, bez obzira dali je podneo prijavu,iz toga proizilazi da je duzan da plati retroaktivno sve obaveze od pocetka bavljenja poljoprivredom( e tu   nastaje problem jer svako tumaci kako hoce )
Prijavom poljoprivrednog gazdinstva se deklarisemo kao poljoprivrednivci i taj datum moze da se prihvati kao pocetak ostvarivanja prihoda, ali samo vlasnistvo ne.Lica koja nisu osiguranici mogu ostvariti to pravo

Члан 15.
Лица која нису обавезно осигурана у смислу овог закона, могу се укључити у обавезно осигурање
и обезбедити права из овог осигурања под условима, у обиму и на начин предвиђен овим законом. Својство осигураника из става 1. овог члана стиче се даном подношења захтева, а изузетно, на
захтев лица, најраније 30 дана пре подношења захтева. Својство осигураника из става 1. овог члана престаје даном за који се лице у захтеву определи. Подношење захтева за стицање права на старосну односно инвалидску пензију сматра се
захтевом за престанак својства осигураника из става 1. овог члана, уколико су испуњени услови за стицање ових права.
Својство осигураника из става 1. овог члана може се стећи под условом да није наступио неки од случајева по основу којих се остварује право у складу са овим законом, а уколико је наступио неки од тих случајева, својство осигураника може се стећи само за случај који није наступио.

Kod prijave osiguranja treba navesti ( pod uslovo da nije ostvaren prihod od poljoprivrede) da se niste bavili poljoprivredom do sada, da ste zemjlu kupili kao investiciju u buducnost, a ako ste nasledili da je niste koristili
kao poljoprivrednik itd, ukazati na zakon. I nakraju moliti Boga da ce se to prihvatiti.
Treba biti uporan u ostvarivanju svoih prava.
Ako neko ima drugo misljenje ili saznanje neka iznese

Sačuvana
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Don Julijan

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 25. Mart 2009, 11:09:31 »

Ja sam pre par dana uplatio 46.000 din za 2008 god. Pošto imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo od 2006, treba da isplatim za te dve godine (2006 i 2007) još 62.000 din. Ali rekli su mi da to mogu da plaćam na rate u naredne 4 godine.
Naravno sledeće godine može da izađe neki ustav koji kaže: Ako hoćeš subvencije moraš u toku naredne godine da isplatiš sve godine u kojima si imao reg. poljoprivredno gazdinstvo. Pa sad ko zagrize ove godine...
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #25 Poslato: 30. Mart 2009, 13:15:59 »

Citat
Vlada Repbulike Srbije usvojila je danas, 13.03.2009. godine Uredbu o utvrđivanju programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne prozivodnje kreditiranjem u 2009. godini.
U cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje, podsticanja novih investicionih ulaganja u poljoprivredu, Ministarstvo poljoprivrede ove godine napravilo je program kreditne podrške poljoprivredi. Danas su potpisani ugovori sa 21 bankom koje su aktivne na polju kreditne podrške poljoprivredi, a ukupan potencijal kredita iz ovog programa je skoro 10 milijardi dinara.

Kratkoročni krediti – osnovne karakteristike

Namena kredita: kupovina obrtnih sredstava (đubrivo, gorivo, seme i sl.)
Korisnici kredita: registrovana poljoprivredna gazdinstva – fizička lica

Rok otplate: 3, 6, 9 i 12 meseci

Iznos kredita: 50.000 do 700.000 dinara bez valutne klauzule
Kamatna stopa: za poljoprivrednika iznosi 5% na godišnjem nivou, a Ministarstvo plaća razliku bankama
Obezbeđenje kredita: prema poslovnoj politici banke

Krediti se odobravaju po modelu potrošačkih kredita, odnosno banka vrši plaćanje direktno dobavljaču na osnovu profakture koju dostavi poljoprivrednik

Ukupno obezbeđena sredstva za ove namene: 300 miliona dinara

Dugoročni krediti – osnovne karakteristike

Namena kredita: investicije u poljoprivredi (objekti, mehanizacija, podizanje višegodišnjih zasada)
Korisnici kredita: registrovana poljoprivredna gazdinstva – fizička i pravna lica

Rok otplate:

5 godina + maksimalno 1 godina grejs perioda
8 godina + maksimalno 1 godina grejs perioda – za kapitalne investicije (objekti i sl.)
8 godina + maksimalno 3 godine grejs period – za podizanje višegodišnjih zasada

Iznos kredita: od 5.000 do 300.000€

Odobravanje kredita: 60% kredita odobrava banka, 40% kredita odobrava Ministarstvo i to beskamatno

Kamatna stopa: Na bančina sredstva maksimalna efektivna kamatna stopa iznosi 10%+EURIBOR, a za sredstva Ministarstva poljoprivrede 0% kamate.

Uprosečena kamatna stopa iznosiće maksimalno 5% na godišnjem nivou što predstavlja najpovoljniji kredit na bankarskom tržištu.

SPISAK BANAKA
1. AGROBANKA
2. ALPHA BANK
3. AIK BANKA
4. BANCA INTESA
5. VOJVODANSKA BANKA
6. ERSTE BANK
7. EUROBANK EFG
8. KOMERCIJALNA BANKA
9. KBC BANKA
10. KOSOVSKO METOHIJSKA
11. MERIDIAN BANK
12. NLB BANKA
13. OTP BANKA
14. OPPORTUNITY BANK
15. PRIVREDNA BANKA BEOGRAD
16. PROCREDIT BANK
17. SOCIETE GENERALE BANKA
18. UNIVERZAL BANKA
19. HYPO ALPE-ADRIA-BANK
20. CREDY BANKA
21. CACANSKA BANKA

VAŽNO

Kako bi poljoprivrednici dobili podsticajna srestva koja su predviđena ovim uredbama i kreditima moraju da registruju ili obnove registraciju svojih gazdinstba, do 31.03.2009. godine, u Upravi za trezor, gde će dobiti potrebnu dokumentaciju.
Rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava produžen do 15. aprila

Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 67

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #26 Poslato: 30. Mart 2009, 18:14:09 »

CITAT don julijan: Ja sam pre par dana uplatio 46.000 din za 2008 god. Pošto imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo od 2006, treba da isplatim za te dve godine (2006 i 2007) još 62.000 din. Ali rekli su mi da to mogu da plaćam na rate u naredne 4 godine.
Pitanje: da li je to iznos doprinosa samo za jednu osobu (i to nosioca polj. gazdinstva)?
Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #27 Poslato: 03. April 2009, 22:02:39 »

drzava laze
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #28 Poslato: 14. April 2009, 13:53:40 »

07.04.2009.
Spisak banaka koje su počele sa primanjem zahteva za kratkoročne kredite        

1. ”Kredit banka Kragujevac”
2. “NLB Kontinental banka”

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede
Sačuvana
drv
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #29 Poslato: 15. April 2009, 11:43:32 »

dobar dan svima!
javljam se iz subotice a izvorno sam iz ridjice (jedno malo selo kod sombora) koja je poznata u nasoj okolini po dobrom vinu. bar tako kazu. al problem je u tome sto su sve to mali proizvodjaci koji proizvode za sebe ali uvek bude i malo viska Smiley i mi posedujemo vinograd, tj. moji roditelji se sa tim bave. htela bih da pricam s nekim ko se vise razume u ta cuda kao sto su registracija itd. jer me interesuje kako bi mogla da pomognem kako mojima tako i ostalim ljudima u selu jer smatram da vredi. svi koji su probali nase vino rekli su da je posebno. jer se nalazimo na izuzetnoj geografskoj poziciji. ako neko bude zainteresovan neka pogleda, videce da ne lazem. sad kad sam citala vas forum skontala sam da je prosao voz za ovu godinu ali tu je sledeca Smiley pa ako neko bude toliko ljubazana da bi bar nesto napise. nase selo ima potencijala i za seoski turizam, htela bi nekako da pomognem ali ne znam kako.
trazila sam svuda na netu al sve sto sam nasla jeste ovaj vas sajt i forum, sajt ministarstva mi je neko konfuzan i ne mogu da se snadjem u celoj toj birokratiji. mozete me kontakritati i na mail.
hvala na space-u u forumu.
pozdrav!
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.123 sekundi sa 22 upita.