26. Januar 2025, 01:08:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Čišćenje aparata za destilaciju  (Pročitano 151972 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #15 Poslato: 30. April 2011, 23:38:51 »

Ovaj prvi deo koji se odnosi na iskuvavanje kazana sa sodom, hod pare kroz lulu i dolazak u kondenzator obezbedjuje maksimalni ucinak cisćenja i pripremu kazana za destilaciju. Da bi bio siguran da si i kondenzator maksimalno očistio i pripremio,  i pored prolaza destilata  iz kazana, možeš da kroistis 10% rastvor vinske sode i sa njime napunih kondenzator do vrha, normalno da ćeš izlaz na kondenzatoru predhodno zatvoriti, na isti nacin ćeš potom isprati kondenzator obicnom hladnom vodom i to par puta puneći i prazneći kondenzator. Zbog čega se neperporučuje iskuvavanje bez vode u tabarki. Prvo: zato sto će se bakar kondenzatora pregrejati što će imati za posledicu kod prvog kazana narednog da će rakija mirisati na bakar, drugo:Eventualna patočna ulja zaostala od predhodne destilacije će se zalepiti usled velike temperature za vršne delove unutrašnjosti kondenzatora kao i mehaničke nečistoće pa će kod polaska rakije u sledeća dva tri kazana u prvencu biti sitnih belicastih čestica, i treće: većina kazandžija pri izradi kondenzatora na pojedinim delovima sastave fiksira hladnim lemovima, kalajem, i postoji opasnost da dođe do popustanja tih spojeva i probijanja vode iz spoljneg omotača tabarke u sam kondenzator. Video sam dosta kondenzatora koji su dbili neravnine i ugnuća bas zbog propustanja vrele pare i pregrejavanja samog kondenzatora, jer se debljina bakra kondenzatora znatno razlikuje u odnosu na kazan. A za lulu je najbolje pročistiti je sa vezanom krpom na knapau (kao kad se čisti cev od puske).
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.17

« Odgovor #16 Poslato: 01. Maj 2011, 20:34:04 »

Samo ču pokušati biti malo precizniji, i naglasiti ono na šta nisi stavio akcenat u postupku koji si, uz malu razliku, u suštini dobro prikazao. Činjenice za ono što ću reći su slijedeće:
Kaustična soda, tačka ključanja       - 1.388°C
Kristalna (vinska) soda ključa na     - 1.600°C
Temperatura taljenja bakra             - 1.084.6°C
Temperatura taljenja kalaja           -     231,9°C
Temperatura vodene pare cca.        -    100°C
Temperatura pare sa 18% etanola   -      98,5°C
Bez obzira koja se soda upotrebljava, kristalna ili kaustična, u ovoj situaciji nijedna nije u stanju da isparava, pa time ni da kondenzuje. Kazan se čisti na način da se razblaženom sodom moraju nakvasiti svi unutrašnji dijelove aparata za destilaciju, ali ni soda ne može sve uraditi trenutno, zbog debljine naslage pa se predlaže ribanje. Ako su dijelovi nedostupni za ribanje, onda je prijedlog da se rastvor u tom dijelu zadrži par sati. Time je završen dio koji se odnosi na aktivnost sode, masno voštane naslage su nepovratno razgrađene i samo ih još treba ukloniti sa svih unutrašnjih površina kazana. Sve se obilno ispere vodom, kako Jović kaže u onoj diodinoj prvoj poruci:“ Voda za ispiranje mora na kraju da bude potpuno bezbojna i bez ikakvog mirisa“. Takvim tretmanom sada postoji mogućnost da nam se javi drugi problem, jedna količina sode je ostala na onim najmanje ravnim i nepristupačnim mjestima, a i mali mikrosloj na onim koja su čak i dobro isprana vodom. Sada se isključivo zbog toga radi destilacija i to sa čistom vodom. U tabarku se ne sipa voda jer se mora dozvoliti da vodena para pri kondenzaciji skine sodu sa bakra i tako od nje očisti svaki djelić kazana, u protivnom će je kondenzovane alkoholne pare u destilaciji sigurno odvesti do rakije. Ili će na njih u prvoj destilaciji naletjeti proteini-bjelančevine iz čega će soda napraviti dodatnu količinu amonijaka i nakon reakcije sa bakrom eto nam opet one „čuvene“ plave boje destilata. Normalno da je zbog toga poželjno da na početku, neko vrijeme, izlazi para na lulu. Desetak minuta je sasvim dovoljno. Ovim se ujedno i testira ispravnost cjelokupnog sistema za destilaciju, bolje da vrisne pod vodenom parom nego pod rakijom. Ako nije u stanju izdržati 100 stepeni celzijusa vodene pare i to u trajanju od samo 15 minuta, onda njime ne treba ni peči rakiju, jer će ionako morati da izdrži kisele i alkoholne para koje imaju samo nešto malo niže temperature. Ako nešto i popusti, a prije će biti da je popustilo mehaničkim udarima još i ranije, mislim na spoj lule i kondenzatora, rješenje je brzo i jednostavno. Lemljenjem sa kalajem se efikasno rješavaju svi loši spojevi, kao i nastale rupice uslijed istrošenosti materijala, mehaničkih i drugih oštećenja.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #17 Poslato: 02. Maj 2011, 12:08:54 »

Znaci da nema potrebe sa iskuvavnjem 1 % rastvorom NaOH,jer mu je tacka kljucanja tolika,samo direktno nanosenje ,i potapanje bakarnih delova!?
I jos nesto,zasto i u tabarku ne sipamo NaOH,nego kazete vinsku sodu?
Pozdrav
Sačuvana

HUBERT 1924
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.17

« Odgovor #18 Poslato: 02. Maj 2011, 12:52:28 »

Iskreno rečeno u ovoj situaciji ja nikako ne upotrebljavam kaustičnu sodu, nego isključivo ovu kristalnu. Razlog za to je jednim dijelom što sam je jako puno i često upotrebljavao u situacijama koje nemaju veze sa proizvodnjom rakije i kazanima, pa mi se ogadila njena agresivnost. Čak mi je frcnula u oko i to u jačoj  koncentraciji, ispirao sam ga sat vremena i srećom završio samo sa slabijom upalom od nekoliko dana. Jednim dijelom je u pitanju i ta agresivnost koja na bakar ne bi trebala djelovati negativno, ali je poznato da je u stanju da polira njegovu površinu. Ovo čak može da bude i pozitivno, ali se ja ipak ne bih odlučio na tu varijantu. Vjerovatno je zbog toga peca i izbjegava u kondenzatoru zbog manje debljine bakra.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.17

« Odgovor #19 Poslato: 02. Maj 2011, 20:11:16 »

Zbog sigurnosti i zbog debljine bakra. U kazan sipam kausticnu sodu i vodu, stavim kapak i kuvam, tako da nema neposredne opasnosti.Stariji kazani, a pogotovu dno i kapak su kovanjem tanjeni na zeljenu debljinu i konus, pa se na tim neravninama zna skupiti dosta prljavstine, koja je neki put i za oko nevidljiva, eto zato u kazan stavljam kausticnu sodu. U kondenzator tabarke stavljam vinsku sodu upravo zbog sigurnosti pri radu i zbog debljine bakara, a koji je znatno tanji u odnosu na sam kazan, i izradjen je od ravno valjanog bakarnog lima tako da se lako ispira i sa vinskom, kristalnom sodom.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.17

« Odgovor #20 Poslato: 02. Maj 2011, 20:30:49 »

I apsolutno si u pravu, kuvanje posude u kojoj se sipa kljuk je efikasnije i od ribanja, a pogotovo još na onim zeznutim mjestima oko izlaza za đibru i spoja stranica sa dnom kazana.
Sačuvana

mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 03. Maj 2011, 09:22:28 »

Znaci da nema potrebe sa iskuvavnjem 1 % rastvorom NaOH,jer mu je tacka kljucanja tolika,samo direktno nanosenje ,i potapanje bakarnih delova!?
I jos nesto,zasto i u tabarku ne sipamo NaOH,nego kazete vinsku sodu?
Pozdrav
Mozda me niste razumeli.ali zasto ISKUVAVTI,ako ne isparava?
Sačuvana

HUBERT 1924
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.17

« Odgovor #22 Poslato: 03. Maj 2011, 10:02:16 »

Imaš samo četiri poruke, trebalo bi da možeš i sam. U protivnom, mislim da ne bi bilo dovoljno ni dodatno pojašnjenje, ako nije prilagođeno tvojoj konkretnoj situaciji. Ako ču davati odgovor sa aspekta konkretne situacije, onda moram biti do kraja iskren jer ne znam drugačije. Ako ču biti iskren, a nisam siguran da želiš prihvatiti takvu istinu, treba mi tvoja potvrda da se bar nećeš naljutiti. Pa molim te daj mi je, ako te odgovor na ovo pitanje uistinu zanima.
Sačuvana

mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #23 Poslato: 04. Maj 2011, 01:52:39 »

Ovo sad prelazi vec u tesku filozofiju,koja me apsolutno ne zanima.Interesovalo me je: zasto KUVATI ako NaOH isparava tek preko hiljadu trista stepeni!!!???Nema logike!!!Sta se nalazi u toj pari?Sta cisti kapak i parovodnu cev???Ako neko zna ,neka odgovori,ako ne, neka nepise nista.Hvala
Sačuvana

HUBERT 1924
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.17

« Odgovor #24 Poslato: 04. Maj 2011, 10:12:22 »

Ne filozofiram ja nego vidim šta ti radiš, i mislim da ti nije korektna namjera. Da si odmah u startu napisao ovo zadnje, ne bi bilo nikakvih problema.
Citat
...zasto KUVATI ako NaOH isparava tek preko hiljadu trista stepeni!!!???Nema logike!!!...
Nisi tako radio nego potpuno drugačije. Prvo pokušavaš navuči na tanak led konstatujući kao svoje činjenice usput izrečene da bi kao pitao za nešto drugo.
Citat
Peco....Kazi mi jednu stvar,razblazena soda u kazanu isparava ...cisti kapak...parovodnu cev....
A onda mrtav hladan i bez riječi prihvataš novu spoznaju  koja je u suprotnosti sa starom i isto je usput konstatuješ da bi opet kao pitao za nešto drugo
Citat
Znaci da nema potrebe sa iskuvavnjem 1 % rastvorom NaOH,jer mu je tacka kljucanja tolika....
I pored toga što možeš sam izvuči zaključak koji si iznerviran i izvukao u zadnjoj poruci, ti i dalje insistiraš da baš dobiješ odgovor na pitanje, i to u vidu priznanja.  
Citat
Mozda me niste razumeli.ali zasto ISKUVAVTI,ako ne isparava?
Očigledno je da ti nije namjera saznati kako da čistiš svoj kazan nego nešto potpuno drugo.
Zato i čekam od tvog prvog postavljenog pitanja na ovoj temi, da vidim šta ovdje namještaš. Da nije možda u pitanju „marketinška“ podvala kojom bi odgovorio na negativnu „reklamu“ kazana sa deflegmatorom:
Citat
Moje iskustvo je pokazalo da su ovi polu profi, ustvari vise marketing, nego visi kvalitet dobijenog finalnog proizvoda, i kako rece Bistrica, kvalitet dobijenog finalnog proizvoda je ispod kvaliteta proizvoda dobijenog na obicnom kazanu prepekom.
Nema te godinu dana, a nakon ove pecine poruke odjednom si više nego aktivan i to baš na ovoj temi, jer  pretpostavljam da bi milan trebao znati kada isparava soda, pa to mu je zanimanje i sramota bi bilo da on to ne zna. Za nas ostale nije uopšte važno, jer to je ionako nebitan podatak koji nema veze sa rakijom, a ja ga igrom slučaja znam jer sam dosta radio sa sodom.
Ako se ovim tražila slabija karika da bi se nakon nje teatralno pljuvalo po lancu i po nekoj drugoj karici, onda stvarno neće moći! Smišljeni marketing, na ovoj temi, vam je dobar ali ovaj put ne prolazi.  

Nego da se vratim na stvarni problem. Ni jedan stav i mišljenje ne bi trebalo doživljavati lično, nego baš naprotiv kao nešto iz čega treba i mora uslijediti preispitivanje. Ovim potezima si me ponukao da napišem jednu ozbiljniju analizu refluksa, raznih varijanti kazana i ovakvog „deflegmatora“. Nakon toga vjerujem da neće biti dilema oko ovog pecinog citata, pa ni potrebe za ovakvim metodama koje su nakon njega uslijedile. Tamo ćeš imati priliku da direktno demantuješ sve što ti lično ne paše.
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #25 Poslato: 09. Maj 2011, 21:45:42 »

Neke postove sam obrisao jer im nije mesto na forumu...

Citat
3. Strogo je zabranjeno vređanje, počev od psovki, do direktnog omalovažavanja bilo koga od članova foruma. Pod vređanjem se podrazumeva i ismevanje drugih korisnika zbog njihovog neznanja, neobaveštenosti i slično. Takođe je zabranjeno koristiti uvredljiv sadržaj kao deo potpisa ili avatara.

mk, nadam se da se nece ponavljati slicni komentari...

Evo jedan zanimljiv link za sve one koji ne mogu da odole prepucavanjima na internetu:

http://www.istokpavlovic.com/blog/psihologija-internet-prepucavanja/
Sačuvana
milorad231
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 06. Jun 2011, 11:47:39 »

pitanje za Pecu 50 i ostale.Kad cistim kondenzator sa 10% vinskom sodom,  da li se to radi sa vrelom vodom i koliko se vremena drzi u kondenzatoru. Resio sam da kazan i parovodnu cev cistim sa 1% NaOH a kondenzator sa vinskom 10%.Za kazan i cev mi je jasno da se kuva oko sat vremena a za vinsku se u tvom tekstu ne navodi precizno vreme i hladna ili vrela voda sa vinskom sodom.
Da li bih napravio gresku ako bih vreli rastvor vode i NaOH iz kazana  sipao u kondenzator i drzao tako jedno 15 minuta a posle normalno ispirao hladnom vodom i na kraju destilisao jedan kazan vode.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #27 Poslato: 09. Jun 2011, 21:56:04 »

Očito da peca nije vidio pitanje.
Topla soda u trajanju od jedan sat. Kada je hladna onda par sati, možeš je ostaviti u kondenzatoru i preko noći, ništa mu neće biti.
Sačuvana

milorad231
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #28 Poslato: 17. Jun 2011, 10:03:27 »

Hvala Bistrice, da li si mislio na masnu sodu ili na vinsku?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 17. Jun 2011, 16:56:52 »

Na vinsku, jer si za nju i pitao.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.027 sekundi sa 21 upita.