Pozdrav svima
Da bi bio siguran da si i kondenzator maksimalno očistio i pripremio, i pored prolaza destilata iz kazana, možeš da kroistis 10% rastvor vinske sode i sa njime napunih kondenzator do vrha, normalno da ćeš izlaz na kondenzatoru predhodno zatvoriti, na isti nacin ćeš potom isprati kondenzator obicnom hladnom vodom i to par puta puneći i prazneći kondenzator.
Zbunjuje me pojam "vinska soda". Interesuje me navedeni procenat (10%) dali se odnosi na Na2CO3 ili na Na2CO3*10H2O ili na nesto trece.
Bez obzira koja se soda upotrebljava, kristalna ili kaustična, u ovoj situaciji nijedna nije u stanju da isparava, pa time ni da kondenzuje. Kazan se čisti na način da se razblaženom sodom moraju nakvasiti svi unutrašnji dijelove aparata za destilaciju, ali ni soda ne može sve uraditi trenutno, zbog debljine naslage pa se predlaže ribanje.
Interesovalo me je: zasto KUVATI ako NaOH isparava tek preko hiljadu trista stepeni!!!???Nema logike!!!Sta se nalazi u toj pari?
Svakako da soda ne moze da isparava, medjutim moje nislenje je da se stvaraju se sitne kapljice (maglice) koje zajedno za vodenom parom dospevaju na ne bas velike visine ali verovatno uspevaju da dospeju do konzenzatora i tako obave posao.