Dakle, koliko sam razumeo, potrebno je da napravim rastvor 1% kaustične sode i to sipam u kazan i da destilujem kao što bih destilovao rakiju.
Kaustična soda, isto kao i kristalna-vinska soda, služi za pranje kazana i one se ne destiluju. Rastvore se u vodi i tom tečnošću se vrši čišćenje. Nema svrhe raditi destilaciju te tečnosti jer nijedna ova soda nije isparljiva.
Mogu se zagrijavati kao što bi se na šporetu zagrijavala obična šerpa ili lonac u kom je vodeni rastvor sode jer bi onda zbog temperature lakše rastvorio tvrdokorne mrlje ili zapečeni dio šerpe. Rastvorio bi ih samo u onom nivou koji je u kontaktu sa tom vodenom smjesom. Što nije u kontaktu ne bi ni bilo očišćeno sodom. Trljanje i ribanje tom smjesom i naročito takvih mjesta je ono što se preporučuje.
...međutim neko navodi da se u hladionik ne sipa voda dok neko navodi da voda treba da se sipa. Treba li ili ne treba?
Ako se uspe voda u tabarku temperatura bakra kondenzatora će biti jednaka temperaturi te vode i imaš isti efekat kao da ispireš kondenzator hladnom vodom iz česme. Dakle relativno mali. Ako ne sipaš vodu u tabarku imaš temperaturu kondenzatora sličnu temperaturama vodene pare pa je efekat nemjerljivo veći. Ujedno će vodena para doći i do dna kondenzatora i lule kazana, i to nekondenzovana i neohlađena pa će imati priliku taj dio da očisti od masnoća i od preostale nalijepljene sode na bakar.
Drugo, kada ovaj rastvor destilujem barem 20 minuta onda prosipam rastvor iz kazana i sipam vodu i ponavljam proces. Da li voda u kazanu treba u tom slučaju da bude destilovana voda ili može da bude obična voda?
Kada je soda dovoljno dugo u kontaktu sa onim što čistiš, kako bi razložila nečistoće, tada se sve to prosipa i obilno ispire običnom vodom, iz razloga da se ukloni strana stvar iz kazana. Strana stvar je sada i soda koja je uradila svoj posao i postaje problem ako se ne ukloni jer je štetna u destilaciji. Sipa se obična voda i sa njom radi destilacija da bi vodena para zašla u svaki kutak destilacionog aparata i detaljno ga saprala od zaostalih nečistoća i sode.
Treće, vidim da neki postavljaju i drugi način sa vinskom sodom. Navodi se da se 10% rastvor te sode naliva u parovod i u instalaciju hladionika i tako stoji 1 sat pa se onda ispira više puta a parovod se čisti kao puščana cev. Da li je potrebno ovo raditi ako sam prethodno destilovao kaustičnu sodu ili mora prvo da se čisti sa kaustičnom a posle i sa vinskom sodom
Izabereš jednu od ove dvije sode i jedino sa njom radiš čišćenje od početka do kraja. Do sada si u pitanjima očistio samo lonac kazana do nivoa vode a nisi ni pipnuo parovodnu cijev i kiler. Oni se isto tako moraju čistiti vodenim rastvorom sode. Pošto je voda u njima u pravilu hladnija jer se ispod njih ne loži vatra kao ispod lonca kazana a stepen onečišćenja nepoznat preporučuje se čišćenje parovodne cijevi kao kod puščane cijevi.
Četvrto. Recimo da sam sada završio sa pečenjem, ispekao svu rakiju. Očistio sam onda kazan u potpunosti sa sodom. Kako ga onda skladištiti do sledeće sezone? Da li lepo sve osušiti mekom krpom pa sklopiti kazan i zapušiti lulu (zbog prašine) ili je potrebno kazan nekako uviti u nešto ili prekriti?
Očistiti, saprati, propariti, posušiti i ostaviti ga tako da ima lagano strujanje vazduha.
Peto. Primera radi, pečem jedan kazan, i završavam sa njim, prosipam kominu i nalivam drugu. Koji je proces čišćenja između pečenja? Da li je dovoljno samo sunđerom i vodom oprati unutrašnjost kazana ili je i pored toga potrebno prati i parovod i instalaciju u hladioniku?
Sve se pere: kompletan lonac, kapak, parovodna cijev i kiler, najčešće vodom i „krpom“ ako je bila kvalitetna fermentacija.
Šesto i poslednje. Planiram da kupim nov kazan sledeće godine. Ovaj koji imam je prevrtač i mali je, treba mi nešto veće i hoću onaj sa mešalicom. Da li je potrebno da taj nov kazan nekako "ovinjim"? Znam da se nova burad ovinji pre prve upotrebe. Da li je to slučaj i pre prve upotrebe kod novog kazana?
Jeste, zbog svega što se koristi u njegovoj izradi. Postupak je potpuni osti kao što je ovdje opisan.
P.S. Generalno si imao nedoumice zbog toga što nisi razdvojio bitne faze u postupku čišćenja kazana.
1. Čišćenje rastvorom sode i ribanjem, a topliji rastvor isključivo u kontaktu sa nečistoćama pomaže, ubrzava, i manje se riba.
2. Ispiranje raspadnutih ili načetih nečistoća, kao i sode.
3. Zaparavanje kao najpouzdaniji postupak uklanjanja preostalih nečistoća i sode na nedostupnim mjestima i sa bakarne površine na kojoj je ostao tanki sloj sode koji se ne može tako lako i pouzdano ukloniti hladnom vodom.