28. Oktobar 2025, 16:16:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Usvojen predlog zakona o vinu  (Pročitano 19888 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Poslato: 17. Mart 2009, 09:55:41 »

BEOGRAD, 16. marta 2009. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o vinu, koji je usaglašen sa najnovijom zakonskom regulativom Evrposke unije (EU) i regulativom Međunarodne kancelarije za lozu i vino (O.I.V.).

Usaglašavanjem sa međunarodnom regulativom ostvaruju se uslovi za nesmetan izvoz domaćeg vina na evropsko i svetsko tržište, ističe se u saopštenju i dodaje da je predlog zakona usvojen nakon dve godine javne rasprave i usaglašavanja sa zahtevima proizvođača grožđa i vina.

Novim zakonom se uspostavlja Vinogradarski i Vinarski registar, što će omogućiti popisivanje svih parcela pod vinogradima, kao i vinarija sa njihovim kapacitetima i ostvariti osnovni uslovi usklađivanja sa EU standardima, ali i stvoriti dobra baza za vođenje odgovarajuće agrarne politike i mogućnosti korišćenja stranih fondova.

U cilju usaglašavanja standarda po pitanju kontrole, novim zakonom se uvodi vinarijska evidencija i obeležavanje sudova u proizvodnji i prometu, ali se i deklarisanje i obeležavanje vina konačno usaglašava sa EU regulativom i obavezama koje je Srbija prihvatila Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i drugim ugovorima.

Zakonom se uspostavlja osnov za ispitivanje kvaliteta grožđa, šire, vina i drugih proizvoda i senzorno ocenjivanje po međunarodno priznatim metodama, kao i osnov za novu rejonizaciju gajenja vinove loze koja će odgovarati trenutnoj situaciji nedostatka vinograda i ekonomskim težnjama domaćih vinarija.

U cilju zaštite srpskih proizvođača kvalitetnih vina, kao potrošača po pitanju eventualnog njihovog dovođenja u zabludu, na osnovu tog zakona će sva vina sa geografskim poreklom nositi evidencione markice kao odraz kontrole i garancije države da je to vino boljeg kvaliteta i da potiče sa određenog geografskog područja.

Sa druge strane, uvođenjem registara i propisivanjem uslova proizvodnje vina za svako područje, proizvođačima vina sa geografsim poreklom će biti olakšana administrativna procedura zaštite i proizvodnje takvog vina, pa se očekuje povećanje broja vina sa geografskim poreklom, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Novim zakonom se odvaja proizvodnja vina od proivodnje rakije, zabranjuje mešanje domaćeg sa uvoznim vinom, a takođe se i precizno propisuju uslovi prometa i nadzora po metodama koje su u skladu sa EU normama, što će sve unaprediti domaću proizvodnju, odnosno proizvodnju vina od domaćeg grožđa.

Zakonom se propisuju 27 pravilnika, dok će prelazni period biti dve godine u toku koga će Ministarstvo poljoprivrede svojim merama pomoći proizvođačima da se usklade sa normama tog zakona.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 Poslato: 17. Mart 2009, 10:40:03 »

Gde ce se vrsiti upis u vinogradarski i vinarski registar?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #2 Poslato: 17. Mart 2009, 15:29:36 »

Pojma nemam, pogledacu da li ima nesto objavljeno na sajtu ministarstva pa ako nadjem postavicu...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #3 Poslato: 20. Mart 2009, 16:45:33 »

U ministarstvu su mi rekli da po novom zakonu proizvodnjom i prodajom vina moze da se bavi samo pravno lice(preduzetnik ili D.O.O)Ostali ce moci da proizvode samo za svoje potrebe i to 300l po punoletnom clanu domacinstva. Shocked.Moracu da odem do agencije za privredne registre da se raspitam sta je sve potrebno,napisacu kada budem saznao.
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 20. Mart 2009, 17:22:29 »

ma sta je kome drzava poklonila pa da se nadamo da ce dati pare oni tek tako za nove zasade a da neznaju da ce mnogostruko da im se vrati kroz poreze i namete, samo se registrujte i sve ste resili, kao kada se izgoris kod banaka oko nihovih kamata smeskaju se dok ne potpises cim potpises vidis da si se presao a kada pocnes da vracas vidis sta si skroz naj..o
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #5 Poslato: 20. Mart 2009, 20:05:45 »

I ja mislim da su u svemu tome videli neku svoju racunicu i da nebi dali oni pare tek tako, da mi sadimo vinograde a da oni nemaju neke vajde od toga.Cuo sam i da su neki eks ministri posadili vinograde na velikim povrsinama pa mozda i to ima neke veze...Zato cu ja polako da sadim,koliko budem mogao pa kako kazu kom obojci,kom nike patike
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #6 Poslato: 21. Mart 2009, 07:42:02 »

Sale, nije valjda moguće ovo 300litara po punoletnom članu,moraću onda babu podvrgnuti specijalnim tretmanima da poživi što duže da bi koji litar još ostao u okviru kuće.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 67

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #7 Poslato: 21. Mart 2009, 07:47:57 »

U mom kraju iskusniji  Wink  seljaci se pripremaju na nastupajuca vremena  dohfly i vec kopaju zemunice na zabacenim i zimi tesko dostupnim i neprohodnim mestima gde ce kao i za vreme I i II svetskog rata peci rakiju.  whistlefly Thumb
Sačuvana
voca
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 19. Maj 2009, 13:35:51 »

Pozdravljam sve vinogradare i zellim vam puno srece u poslu i u prodaji vina. Ja se pripremam za sadnju vinograda, pa bi me zanimalo gde bih mogao naci informacije o uslovima za dobijanje subvencije drzave.Inace samo jos da dodam , ovaj forum je ono pravo, sjajna stvar za pocetnike poput mene.
Ja sam iz Novog Sada.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #9 Poslato: 19. Maj 2009, 18:24:51 »

Pozdrav voco

Pogledaj ovu temu, mozda ces naci nesto korisno...

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,315.0.html
Sačuvana
voca
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 20. Maj 2009, 14:14:01 »

Dioda, zahvaljujem na pomoci, izcitacu taj pdf na miru pa cu videti sta raditi dalje, ali cini mi se mrka kapa, jer moram biti osiguranik , a ja to nisam...
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #11 Poslato: 30. Maj 2009, 15:32:59 »

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Skupština Srbije usvojila je , 29.05.2009. godine, 15 zakona iz oblasti poljoprivrede kojima se oblast poljoprivrede uređuje kao celina, a sve u interesu poljoprivrednih proizvođača.

Закон о безбедности хране
Закон о пољопривреди и руралном развоју
Законом о сточарству
Закон о јавним складиштима
Закон о здрављу биља.
Законом о средствима за заштиту биља
Законом о средствима за исхрану биља и оплемењивачима земљишта
Закон о ракији
Закон о вину
Закон о добробити животиња
Законом о етанолу
Законом о изменама и допунама закона о репродуктивном материјалу шумског
дрвећа
Законом о генетски модификованим организмима
Доношењем закона о заштити оплемењивача биљних сорти
Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #12 Poslato: 30. Maj 2009, 15:34:39 »

Izgleda da jos nisu postavili pdf-ove na sajt ministarstva.
Pokusao sam da nadjem zakone koji me zanimaju i da ih skinem ali dzaba whistlefly
Sačuvana
danijelmih75
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #13 Poslato: 02. Jun 2009, 10:25:17 »

Zakon o vinu i ostali zakoni ce biti postavljeni na sajtu min. poljoprivrede  po objavljivanju zakona u sluzbenom listu
Zakone koje je usvojila vlada nalaze se u predlozima zakona

http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=12&id=35&Itemid=72
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.112 sekundi sa 21 upita.