25. Januar 2025, 00:05:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dodavanje vode kod pravljenja rakije  (Pročitano 29152 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 93.0

« Odgovor #30 Poslato: 10. Oktobar 2021, 18:10:57 »

Čitam ove tekstove iz 2017 godine i svatam koliko sam sada drugačiji. Naravno da ne dodajem vodu ni u jednoj fazi izuzev kod razblaživanja destilata. Naravno da koristim kvasce i hranu za kvasce. Svatam i neke stvari koje nisam svatao malo sporije i pažljivije čitam kako je bistrica savetovao. Rakije su mi sve bolje i bolje al ne toliko dobre da prestanem da unapređujem i znanje i opremu. Sve nagrade i medalje koje osvajam su ništa na spram znanja koje se stekne i usvoji, diplome su nekad posledica usvojenog znanja a nekada lažni umirujući putokaz da se radi nešto dobro. Samo da se zahvalim svima na strpljenju u mom često ne potrebnom buntovništvu.Živeli

E svaka čast na zaključku ove diskusije!
A takođe i na osvojenim nagradama i medaljama svakako. Smiley

P.S.
Ali moglo bi još i objašnjenje novog stava koji je suprotan starom i to je onda zaokružena priča.
Zašto si ranije mislio da je dodavanje vode potrebno,
a zašto sada znaš da za tim nema potrebe i da šteti rakiji,
to mislim...

Ni meni dodavanje vode nikako nema smisla,
ali imam dosta prijatelja koji je dodaju, a najviše zbog toga da im "ne zagori"....
A to što su time rakiju "razvodnjali", to ništa.... dohfly

Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 93.0

« Odgovor #31 Poslato: 11. Oktobar 2021, 08:42:58 »

Vodu sam dodavao iz dva razloga.Prvo Nikićević je o tome govorio da to nešteti da usporava cikluse i da je to dobro i drugi razlog ne korišćenje enzima i kvasaca a posledica toga je bila nešto gušći kljuk. Pa dodavanjem vode bi ga razredio i onda sam sebe ubediš da je tako bolje da će biti pa sad sve što ti padne na pamet a da ti ide na na ruku i tvoju stranu.

Drugo u međuvremenu prvo sam svati da za normalan rad ako koristiš kvasce i enzime nema potrebe za vodom. Blagi šok da sve nekako postane tečnije pekmezastije i td. E sad kolko šteti rakiji bolje da ti odgovorim kolko prija rakiji da nema vode u kljuku. Rakija mi je od kada sam prestao da dodajem vodu gušća i nekako ima punoću u ustima. Dal je baš zbog toga nisam sto posto siguran ali od tada je takva, verujem da nije slučajno. Nije ni ona bila loša rakija ali ova mi se baš sviđa kako je sada. I dobro ima taj snažni uticaj bistrice (bog da ga poživi) koji je bio presudni okidač da probam. Vodu treba dodavati samo onda kada proceniš da će biti veća šteta nego korist. Recimo nemaš mešalicu ne koristiš enzime a kvasac stavljaš samo u hleb.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.019 sekundi sa 22 upita.