07. Februar 2025, 01:40:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Trešnja  (Pročitano 71618 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Poslato: 21. Mart 2009, 19:14:41 »

ajd i ja da zapocnem neku temu po prvi put...ako negde pogresim nemoj da se  Cheesy....

Izgled i građa - list, cvijet i plod trešnje

Trešnja može dostići visinu od 30 do 32 metra, a prečnik stabla može biti 50 ili više cm. Kora je svijetlo do tamnosmeđa sa karakterističnim horizontalnim linijama, koje vremenom sve više debljaju i na tim mjestima se javljaju pukotine. Ispočetka, dok je drvo još mlado, linije se skoro i ne primjećuju, da bi s vremenom i kora zadebljala, a linije prelaze iu pukotine. Kora može i da se ljušti u horizontalne trake. Listovi su eliptičnog, odnosno više jajastog oblika, na obodu su testerasti, dugi oko 10, a široki oko 5 cm. Imaju karakteristične cvenkasto-smeđe žlijezde na peteljci, u blizini liske. Cvijet je bijele boje i nalazi se na dugoj peteljci. Pupovi su elipsoidni i zašiljeni, tamnosmeđe su boje i prekriveni sa više ljuspi. Cvjetovi se javljaju u velikom broju i gusto su raspoređeni i grupisani. Karakteristika cijele potfamilije, pa i trešnje, je građa cvijeta, koji ima jedan oplodni listić. U plodniku ima dva sjemena zametka, od kojih se često samo jedan razvija u sjeme[1]. Plod je tipična monokarpna koštunica, loptast je i ima tamnocrvenu, ružičastu ili žutu boju. Prečnik mu je oko 1 cm, a u kulturnih sorti može biti krupniji. Plod trešnje je izuzetno mesnat i slatkog je ukusa
Sačuvana

in vino veritas
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #1 Poslato: 21. Mart 2009, 19:18:45 »

eto uspeo sam Smiley a sad malo o mom mladom zasadu .... zasad je na koltu medjuredno 5 m a u redu 2,5 metra ima gi razne sorte ukupno 8  na 0,8 ha nemam neko iskustvo u intezivnoj proizvodnji tresnje pa svaka diskusija je dobro dosla zato napred  whistlefly
Sačuvana

in vino veritas
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #2 Poslato: 21. Mart 2009, 19:31:48 »

Ja imam 12 tresanja, stari posadio sedamdeset i neke whistlefly (a mozda je i deda Scratchhead)
Pojma nemam koje su sorte, znam samo da su pola rane a pola kasne Grin
Sve su i danas zive ali... Debele grane koje su osnova krosnje (nemam pojma koji je strucni naziv za njih) su suplje iznutra i pucaju po duzini. Da li je to normalno za tresnje? Vidim da te grane i dalje normalno listaju i daju plodove, nadam se da ce nece osusiti jer u tom slucaju propada 1/4 stabla...
Sačuvana
Veselin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #3 Poslato: 21. Mart 2009, 19:41:56 »

Ja sam ove godine posadio dvije trsnje,Hedelfinger i Reginu.Znam da su one ''samobesplodne''.Moze li mi ko reci jesu li one kompatibilne ili im treba oprasivac i koja vrsta.Hvala.
Sačuvana
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #4 Poslato: 22. Mart 2009, 07:12:41 »

ostarele tresnje  :'( , mogu jos da radjaju ali Huh?....mozda probas saextremnom rezidbom da izbacis te suplje grane pa da potera mladare te na taj nacin da joj produzis vek ja sam probao sa jednom djurdjevkom i na kraju sam je izvadio....
a sto se tice kompatibilnosti regine i hedelfingera ne znam ali znam da ako posadis jednu samooplpdnu bice univerzalni oprasivac, na pr . compakt stelu ili kompakt lambert....
Sačuvana

in vino veritas
Veselin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #5 Poslato: 22. Mart 2009, 13:03:25 »

Kako ove godine nisam mogao naci nijednu samooplodnu to cu do godine za svaki slucaj posaditi jednu STELU ili LAPINS ako uspijem da nadjem.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #6 Poslato: 24. Mart 2009, 01:20:01 »

uh  kad pomislim na tesnje vec mi sada polazi voda . kada smo bili deca za mladog svetog nikolu  su nam dolazili gosti iz levca i donosili tresnje one prve  neznam kako se zovu ali ih se i danas secam. toliko o nostalgiji   a sto se tice voca pa ljudi sadite tresnju jedna vrlo rentabilna vocka, naravno jedno ili par stabala mogu da zadovolje potrebe jednog domacinstva ali retko ko se odluci na intezivnu proizvodnju tresnje verovatno iz neke navike ili sta ja znam cega bar ja ne poznajem nikog ko to radi . a ako se pogledaju cene veleprodajnih pijaca u becu ili minhenu videcete da je to jedno od skupljih a koje moze da se proizvede kod nas u svim rep. bivse nam juge. naravno sa par gajbica ne moze se uraditi puno  Grin Grin hajd nek neko pocne pa da se udruzimo Scratchhead

ja dobio pre dve nedelje dve sadnice na poklon..... dovoljno za pocetak
Sačuvana
wajbul
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #7 Poslato: 24. Mart 2009, 15:36:10 »

uh  kad pomislim na tesnje vec mi sada polazi voda . kada smo bili deca za mladog svetog nikolu  su nam dolazili gosti iz levca i donosili tresnje one prve  neznam kako se zovu ali ih se i danas secam. toliko o nostalgiji   a sto se tice voca pa ljudi sadite tresnju jedna vrlo rentabilna vocka, naravno jedno ili par stabala mogu da zadovolje potrebe jednog domacinstva ali retko ko se odluci na intezivnu proizvodnju tresnje verovatno iz neke navike ili sta ja znam cega bar ja ne poznajem nikog ko to radi . a ako se pogledaju cene veleprodajnih pijaca u becu ili minhenu videcete da je to jedno od skupljih a koje moze da se proizvede kod nas u svim rep. bivse nam juge. naravno sa par gajbica ne moze se uraditi puno  Grin Grin hajd nek neko pocne pa da se udruzimo Scratchhead

ja dobio pre dve nedelje dve sadnice na poklon..... dovoljno za pocetak
UHrvatskoj su počeli da uzgajaju trešnju na slabo bujnoj podlozi,Gizela,puno sadnica po hektaru
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 24. Mart 2009, 22:17:08 »

Hmm... Ni ja nisam cuo da ih neko planski gaji, ja sam od onih koji na tu vocku gledaju kao "ne djubris, ne rezes, ne prskas, a radja k'o ludo", a kako je plod duplo sitniji od piskavca... nekako mi je interesantniji piskavac Evil

Naravno, tresnju "svaka kuca treba da ima" ako nista a ono zbog dece Thumb Ne kaze se dzabe "ne silazi k'o dete s tresnje".

E sad, pre jedno 25 godina sedeli mi pod tremom, jeli tresnje i pljuvali svud redom, a od tog pljuvanja jedno stablo mi je danas vece od kuce. Problem je sto ono radja bar 50 kila godisbje, ali od cega ne mozemo iskoristiti ni za sta vise od 5-6 kila jer po pravilu tresnja radja na vrhu i na vrhovima grana, a to je sve tesko dostupno. U medjuvremenu se pored tog stabla, prirodnom selekcijom whistlefly razvilo jos jedno, pa jos jedno... Sad imam mini tresnjevak Smiley

Mozda bi se nekom planskom rezidbom dalo urtediti da se dobije uzgojni oblik, ali kazem, jos to nisam video. A citao sam da prave od tresnje rakiju i kazu da je dobra (a sto pa ne bi bila).

Inace gotivim samo divlje tresnje, kao ove sto imam (crn skoro plod, pa se ja zezam kad mi neko dodje i kazem "Ovo je crna tresnja, ona kad je crvena ona je zelena" Tongue), ove kalemljene i krupne su mi "vestak", bezukusne, nikakve... Ove divlje su mi... prste da polizes Thumb
Sačuvana
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #9 Poslato: 25. Mart 2009, 22:50:51 »

prosla su ta vremena da se deca pentraju po tresnjama ... to moze  ali samo iz hobija ...tresnja nakalemljena na vrapcaru , divlju tresnju , raste tako visoka i prorodi nakon 5 ili 6godina ali postoje i vegetativne podloge koje su dosta krzljavije i ako se  lepo formiraju u prvim godinama  mogu 80 % da se beru sa zemlje . prorode vrlo rano... meni su sada u drugoj godini i vec ima cvetnih ppupoljaka . inace kalemljene su na koltu, a sto se tice gizele ...ona trazi naslon  i polivanje jer ima jako krzljav koren ali je i ona zato krzljava pa moze da ide u vrlo gustom sklopu , cak i do 2000 sadnica po ha
Sačuvana

in vino veritas
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #10 Poslato: 27. Mart 2009, 16:12:52 »

Kad smo kod tresanja, ja imam neke junske,veoma krupne sa malom kosticom i izvrsnim ukusom, sadio ih moj deda i sada su pri samom kraju tako da sam ove godine nakalemio neke samo da bih sacuvao sortu, ali pored njih, a imam ih 4, nikle su neke divlje koje su veoma sitne i crne i zre u maju, ali se sad od tih divljih izdvojila jedna koja ima krupan crn plod i izvrstan ukus. Mislim da bi se dobila dobra i krupna divlja tresnja trebe mnoooogo srece ali zato kad se dobije onda su extra.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #11 Poslato: 20. April 2009, 17:53:47 »

PRIMAVERA

Dozrevanje: 2/5
Oblik: srcolik, lijepa purpurna, crvene boje
Meso: polučvrsto, sočno, slatko-kiselo i ugodne arome
Težina: 3,6 gr.

BIGARREAU BURLAT

Dozrevanje: 3/5
Oblik: Naglašeno srcolikog oblika, crvenkasto-narancaste boje
Meso: srednje čvrsto, slatko, sočno
Težina: 6,5 gr.

LIONSKA RANA

Dozrevanje: 3/5
Oblik: okruglast, velika
Meso: tamnocrveno, čvrsto, slatko-kisela okusa, aromatično
Oprašivaci: Hedelfingen

VAN

Dozrevanje: 1/6
Oblik: okruglast, srcolik, lagano plosnat, tamnocrvena
Meso: crveno-narancasto, srednje čvrsto, slatko i mirisno
Težina: 6,6 gr.
Oprašivaci: Bing, Lambert

GERMESDORFSKA

Dozrevanje: 1/6
Oblik: okruglasto-srcolik, tamnocrven
Meso: tamnocrveno, čvrsto, sočno, odlicne kvalitete
Težina: 6-7 gr.

SUNBURST - samooplodna

Dozrevanje: 2/6
Oblik: okrugla, tamnocrvena
Meso: tamnocrveno, hrskavo, tvrdo
Težina: 8,4 gr.

NEW STAR - samooplodna

Oblik: okrugla, tamnocrvena
Meso: tamnocrveno, hrskavo, tvrdo, izvrsnog okusa
Težina: 8,5 gr.

STELLA - samooplodna

Oblik: srcolik, tamnocrvena
Meso: tamnocrveno, čvrsto, hrskavo, djelomicno se kala
Težina: 8,1 gr.

LAPINS - samooplodna

Dozrevanje: 3/6
Meso: crveno, visoko sočno, dobra okusa
Težina: 8,5 gr.

LAMBERT

Meso: crveno, vrlo čvrsto, slatko-kiselkasto, ugodne arome
Težina: 8,1 gr.
Oprašivaci: Hedelfingen, Germesdorfska

DENISENOVA BELA - samooplodna

Oblik: okruglast, svjetložuta
Meso: žuto, čvrsto, ugodna aroma, sok je bez boje
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #12 Poslato: 17. Maj 2009, 22:31:23 »

...moj susjed ima neku trešnju crvenih plodova...upravo dozrijeva...iz korijena trešnje u mojoj bašti prošle godine je izbila trešnjica...u jesen sam je odvojio od "majke trešnje" presijecanjem korijena i na moje čuđenje eno je živa... Thumb...na jesen ću je prebaciti iz sadašnjeg hlada na svjetlost dana... Smiley ali neznam smije li biti u blizini oraha... Scratchhead
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 21. Maj 2009, 16:12:48 »

Sta ti znaci "u blizini"?

Moja tresnja je nekih 7-8m od oraha i radja k'o luda. To ne smatram pod "u blizini".

Generalno nista ne treba saditi u senci oraha, ali ako je tresnja dovoljno daleko da moze formirati krosnju bez "borbe" sa orahom, onda nema problema.
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #14 Poslato: 21. Maj 2009, 23:43:30 »

...znaš ono "prvi susjed orah"...no već si mi kratko i jasno odgovorio... Thumb
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.024 sekundi sa 21 upita.