07. Novembar 2024, 04:59:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunja  (Pročitano 33562 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Don Julijan

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 28. Mart 2009, 12:32:20 »

Imam u bašti 7 stabala dunje. Koliko se ja razumem to su sve "muški" plodovi (dunce). Znači plod je prilično velik, oko 3 komada idu u kilogram. Koristim ih za pečenje rakije. Problem je što po nekoliko godina nema uopšte roda a onda jedne godine rodi oko 1 tona.
Konkretno:
2002 g. : 500-600 kg
2003 - 2006 g. : bez roda (0 kg)
2007 g. : oko 1000 kg
2008 g. : 200-300 kg

Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #1 Poslato: 08. April 2009, 06:26:01 »

nisu to muske dunje , iako ih mi tako zovemo , dunjci , to je
 vranjska dunja
Sačuvana

in vino veritas
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #2 Poslato: 08. April 2009, 21:36:58 »

Vranjska dunja (uobičajeno dunjac), služi kao oprašivač i obavezna sorta kod zasada dunja.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #3 Poslato: 08. April 2009, 22:11:32 »

Imam u bašti 7 stabala dunje.  ... a onda jedne godine rodi oko 1 tona.

TONA sa 7 stabala?!?!?!?!? Huh? Scratchhead Huh? Scratchhead Huh?
Sačuvana
bozure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #4 Poslato: 16. April 2009, 09:48:08 »

negde sam procitao da dunja moze da da prinos i do 200  slovima dvesta tona po ha , sto nije  iskljuceno da moze da daju 7 stabala 1 tonu  whistlefly
Sačuvana

in vino veritas
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #5 Poslato: 16. April 2009, 13:00:57 »

Ја имам само једну дуњу, крушколиког облика је плод, али не знам која је сорта (можда врањска?).
Иако има ево већ 10 година стабло јој још увек не прелази промер од 6-7 цм а и крошња јој је врло кржљава. Више личи на 4-5 годишњу воћку него на неку којој се године пишу са 2 знаменке.
Свеједно, претпрошле године имала је 104 плода од којих ниједан није био мањи од 0,5 кг, а просечно око 650 грама (са примерцима и близу 1 кг!).
Израчунајте сами колико је то рода.
Ја могу поверовати да неко бујније стабло дуње може да роди и до 150 кг.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #6 Poslato: 20. April 2009, 17:56:07 »

VRANJSKA - samooplodna

Dozrevanje: 3/10

Oblik: izdužen, kruškolikog oblika, zlatnožute boje

Meso: meko do srednje čvrsto

Težina: 500-600 gr.
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #7 Poslato: 15. Maj 2009, 22:39:27 »

...kupio sam u trgovini nekoliko plodova dunje, normalno da sam ih uslast pojeo ali sam i ostavio šest sjemenki, posijao i dobio svih šest mladica dunje, podijelio mladice ostavivši sebi dvije kojima sam odsjekao vrh jer ne želim da raste visoko  dohfly...postoji li mogućnost da od njih nešto i bude glede roda i za koliko godina... Smiley
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #8 Poslato: 28. Februar 2010, 20:38:32 »

Pozdrav svima na sajtu i sve pohvale za iskrenu pomoc,pogotovo nama amaterskim vocarima i kazandzijama.Imam mali vocnjak od stotinjak stabala,neprocenjive vrednosti za mene :- Roll Eyes,ali imam i problem.Nikako ne mogu da dodjem do informacije kako se dunja orezuje pa bih vas upitao da li mi mozete pomoci,uputiti na neku knjigu,sajt....... Scratchhead
Pekao sam dunju prosle godine po Pecinom receptu i toliko mi se svidela da sam kupio kosnicu i samo jos roj i sav med ce da ide u rakiju,umesto secera Tongue
 ZIVELI
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #9 Poslato: 01. Mart 2010, 14:36:19 »

Rezidba dunje i mušmule za rod, je vrlo karakteristična i različita u odnosu na jabuku, krušku, te zhteva dobro poznavanje te materije. Da bih pojednostavio priču, evo kao to ide: Cvetni pupoljci(pupoljci za rod), se formiranju na letorastima tekuće vegetacije. Kad letorast tekuće vegetacije dostigne dužinu4-10cm. na njegovom vrhu se pojavljuje cvet. Znaci cvet se nepojavljuje direktno iz pupoljka već krene letorast pa se na njegovom vrhu pojavi cvet. Zato ako ste primetili kod dunje pojavu da se prilično olista pre nego se pojave cvetovi. Najbolji rod i najviše cvetova se formira na granama i grančicama starosti od jedne do četiri godine iz kojih izbijaju letorasti i iz njih cvetovi. procenat oplodnje cvetova kod dunje je od 0-30%, sa oprašivačima, pa  svaka nestručna rezidba nosi rizik uklanjanja grana koje nose potencijali rod. Zato je preporuka kao neznate, nemojte da dirate.Odstranjujte bolesne i oštećene grane i grančice ali nemojte bezveze reckati makazama da bi voćke dovodili pod konac, kao vojnike. I pitajte, lako ćemo do odgovaora doći.
I još nešto nemojte da brkate rezidbu za formiranje uzgojnog oblika-krune i rezidbu za rod.
Sačuvana

Hemingvej
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #10 Poslato: 01. Mart 2010, 20:16:19 »

Interesuje me prvenstveno formiranje krosnje dunje posto imam sadnice starosti od jedne do 4 godine.Najstarijim sam formirao kotlastu krunu(tri osnovne grane) ali ne znam da li je to prava kruna za njih,pa zato pitam  Scratchhead .Razmak izmedju dunja je 3mx3m.Imam knjigu "biotehnoloske osnove vocarstva" i odlicna je knjiga,sve informacije o svemu samo ne o formiranju krune dunji Angry .....znaci pitanje je koji jos oblici krune mogu da se primene kod dunje...pomozite jos sam "zelen" Huh?
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #11 Poslato: 02. Mart 2010, 15:41:46 »

Kotlasta kruna kao uzgojni oblik kod dunje traži  malo veće rastojanje u redu i između redova, što u svakom slučaju direktno zavisi od bogastva zemljišta i podloge na kojoj je kalemljena, a u smislu bujnosti, ali je u svakom slučaju kotlasta kruna (vaza) jedan od najprikladnijih oblika za dunju, kada se ide na dirigovani oblik. Bez uticaja čoveka spontano najčešće se formira okruglasti oblik krune i prošireni piramidalni. Pošto si ti već zasadio dunju, pritom znamo da je rastojanje 3x3, ako ti je dunja kalemljena na slabo bujnim podlogama, onda nastavi sa formiranjem istog uzgojnog oblika kao i kod ostalih(kotlasti). Međutim ako su to bujnije podloge, onda je moja preporuka da formiraš palmetu, pravilnu ili nepravilnu, svejedno, i na taj način ih usmeriš da se osnovne (ramene) grane prostiru u pravcu redova.
Sačuvana

Hemingvej
ivko5
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 28. Novembar 2010, 20:14:42 »

Pozdrav svima na ovom vrlo kvlitetnom forumu , a naročito najhvaljenijem ( sa razlogom) članu peci50. Moje pitanje je sledeće:
Planiram da zasadim 35 ari dunje, a pri tome nemam skoro nikakvu mehanizaciju ni preterano iskustvo u rezanju voća.S toga mi treba preporuka, koliki razmak između redova, koliko leskovačke a koliko vranjske dunje (ili neke druge npr.šampion), a sve pod pretpostavkom da imam najveći prinos , bez previše stručnog rada (hoću leba bez motike) - jednostavno nemam slobodnog vremena da sam sve to režem, podupirem, krivim grane i sl. Planiram naravno da uradim međurednu obradu ili prskanje pomoću traktora i ostalo što se može mašinski uraditi, ali me prvenstveno interesuje šta bi ste preporučili nekom  laiku tj. početniku u mom slučaju.Pozdrav Darko.
Sačuvana

1.Ko izgubi dobitak, dobija gubitak!!!
2. Pare nisu problem. Para nema!
FruitBoy
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 31. Januar 2011, 21:51:50 »

Pa prvo da lepo pripremiš zemljište, očistiš ga od brloga i kojekakvih zajebancija. Onda lepo uradiš analizu, na osnovu te analize pođubriš, sve to zaoreš, razmeriš parcelu i sadiš! Cheesy
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 23. April 2011, 10:52:23 »

i jos nesto,formirao bih oblik stabla kotlastu krunu "vaza",kazu da je najbolji za dunju,pa me interesuje koliko vodecih grana da ostavim 3 ili 4?
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 21 upita.