žure
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 53
|
|
« Poslato: 28. Mart 2009, 23:11:35 » |
|
Da li je neko koristio ova klješta i da li su praktična za vezivanje loze.Ima ih u ponudi firma Migros iz Kragujevca a cena im je 3850,00 din. bez poreza za skuplji model i 2750,00 dinara za jeftiniji model.Meni se čini da je ovo baš korisna alatka,jer izgleda da štedi dosta vremena u odnosu na klasično vezivanje pomoću rafije ili žice.Ako ih je neko koristio nije loše da iznese svoje zapažanje da li su stvarno praktične kako izgledaju.
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas - u vinu je istina
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 29. Mart 2009, 01:28:35 » |
|
Praktična i jednostavna za rukovanje, sa ovim gornjim sam radio(koja imaju kasetu za traku). Ko god ih kupi neće se pokajati. Neznam samo trenutne cene traka za vezivanje, pa o ekonomskoj isplativosti nemogu govoriti. Kada sam ih kupio koštale su oko 80 eura, pa je ova cena više nego povoljna. Vrlo malo vam treba da se priviknete na njih i da vrlo brzo vezujete lozu, nema više onih muka dali je lepo vezano, ili dali je dovoljno prostora za lozu (mislim na toleranciju veza i eliminisanja velike pritegnutosti) koja će narasti u toku vegetacije. Ostaje samo jedna stvar na koju treba obratiti pažnju, a to je kvalitet trake za vezivanje: da nebude ni prejake a ni preslabe čvrstoće i trajnosti.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
žure
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 29. Mart 2009, 03:04:22 » |
|
Gornji model nosi naziv "vezačica max tapner"i pvc traka za ovaj model košta 300,00 dinara bez pdv-a.Municija za vezačicu pakovanje od 1000 kom. košta 250,00 dinara takodje bez poreza.Meni sada ovde nesto nije jasno u vezi municije da li ova vezačica hefta pvc traku i na taj način spaja pošetak i kraj trake.Jer možeš Peco to malo pojasniti mislim na sam princip rada vezačice.I još nešto da li je vezačica namenjena za odredjeni sistem rezidbe ili se može koristiti za sve načine rezanja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 29. Mart 2009, 03:19:37 » |
|
Da, ova mašinica za vezivanje traku spaja, hefta i odseca je posle spajanja. Predviđena je za vezivanje loze na zrelo a i na zeleno, normalno operacija vezivanja teče odjednom, tako da je dovoljno da vezilicom obuhvatiš žicu i lozu, pritisneš i gotovo: obuhvaćena loza, zaheftana traka i odsečena.
Operacija pripreme za rad je takođe jednostavna: Ubaciš traku u magacin(kotur), napuniš sa municijom za spajanje i uvedeš traku u za to odgovarajući kanal i izvučeš je da viri na vrhu vezilice, tada je sve spremno!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
žure
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 01. April 2009, 23:41:50 » |
|
Juče mi je stigla vezačica max tapner koju sam naručio iz Migrosa.Evo još nekih sličica. Ovaj komplet košta 5192,00 dinara sa PDV-om,čisto informacije radi ako nekog interesuje cena.Još bi hteo reći da je ovaj model japanske proizvodnje bar tako piše na pakovanju,a i prodavac iz Migrosa je to isto naglasio, a onaj jeftiniji tajvanske. 1.Ovde sam u početku pokušao da provučem traku ali nije išlo,kasnije sam provalio da se traka samo izvuče da viri na vrhu vezačice.Uostalom to je i Peca napisao u svom postu,ali nema ko da pročita. 2.Ovaj jezičak hvata traku,sledeći postupak je vezivanje,heftanje loze za žicu i odsecanje trake.Sve je automatski.Sve u svemu korisna alatka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
duje
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 02. April 2009, 20:59:56 » |
|
Jeli veliki problem posle uklanjanje tih traka?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 02. April 2009, 21:07:04 » |
|
Mislim da skalpel to resava u trenutku.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
žure
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 02. April 2009, 21:28:01 » |
|
Duje nisam baš najbolje razumeo ovo pitanje oko ukljanjanja traka.Da li si mislio na biorazgradivost ili nešto drugo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 02. April 2009, 23:32:11 » |
|
Ja koristim plasticne kvakice, oblika grckog slova OMEGA, milina! Istovremeno zahvatis lastar i zicu, uvrnes krajeve i vezano! Posle se lako skida, ne treba skalpel Mogu se koristiti iz godine u godinu, s tim sto svake godine otprilike 1/5 pukne i treba ih zameniti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
žure
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 02. April 2009, 23:54:35 » |
|
Slažem se s tobom da su i kvakice praktične.Ali komšija koji je vezivao njima lozu kaže da brzo propadaju i da svake godine kupuje nove.Propadaju najviše od izloženosti suncu i zimi od mraza,bar on tako kaže ja ih nisam koristio.Ipak mislim da treba da se izvede matematika šta je isplativije.Inače u Zaječaru se kvakice mogu naći po ceni od 0,80 din. lošijeg kvaliteta i 1,00 din. navodno boljeg kvaliteta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 03. April 2009, 16:20:42 » |
|
Ja imam neke bele, od pre 5-6 godina, one su uglavnom popucale, ostalo ih je jedno 20% celih. Imam i neke plave, sireg precnika, dobre i za visegodisnje grane i posle 3 godine "zivo" ih je oko 60%. Prosle godine sam kupio neke zelene (boje verovatno nikekve veze nemaju, ja ih samo koristim da razlikujem koje su mi od koje godine) i njih je propalo svega oko 5% u toku prve godine.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bozure
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 08. April 2009, 06:20:15 » |
|
propadanje tih plasticnih zakacki je zbog materjala da ili je polipropilen ili polietilen prvi je mekci i zilaviji a drugi je tvrdji i lakse puca ....ja sam probao sve od sase od kukuruza preko makaza sa trakom ali najbolje se pokazale jedne plasticne zakacke u obliku slova s latainice
|
|
|
Sačuvana
|
in vino veritas
|
|
|
žure
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 08. April 2009, 17:33:07 » |
|
Daj samo ime proizvođača,da preporučim komšiji,da se ne muči sa ovim nekvalitetnim kvakicama,pošto nema mogućnosti za japansku vezačicu sa trakom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pocetnik
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 45
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 08. Maj 2009, 03:09:04 » |
|
Ja koristim plasticne kvakice, oblika grckog slova OMEGA, milina! Istovremeno zahvatis lastar i zicu, uvrnes krajeve i vezano! Posle se lako skida, ne treba skalpel Mogu se koristiti iz godine u godinu, s tim sto svake godine otprilike 1/5 pukne i treba ih zameniti. Ja ih koristim već treću godinu, ostavljam ih na žici preko zime i ne skidam ih sa žice nakon rezidbe, do sad mi još nisu pucale. Nakon rezidbe ih ostavljam na žici i kako mladi lastari počnu da prerastaju žicu, tako ih njima obuhvatim: (klik za uvecanje slike) Prodaju se u svim plastikarskim prodavnicama, prošle godine je cena pakovanja u Zrenjaninu bila 80din, ne sećam se samo da li pakovanja idu od 200 ili od 400 kvačica, ali mogu da proverim. Ovo na slici je ostatak od poslednjeg pakovanja, kvačice koje još nisam iskoristio: Po mom iskustvu, vrlo su praktične, brzo se postavljaju, neuporedivo brže nego vezivanje kanapom, jedino se nešto sporije skidaju nego što bi trajalo presecanje kanapa, ali i to ide dosta brzo: samo se te kukice raspletu, lastar se odvoji, a kvačice ostave na žici, ili skinu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|