nesa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #135 Poslato: 13. Jul 2010, 12:58:58 » |
|
sto se tice merloa i cabernea ono sto sam posadio odlicno se primilo za sada,videcemo narednih godina kakav ce biti rod
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #136 Poslato: 13. Jul 2010, 13:07:45 » |
|
Neso, jel si se raspitao kakav kvalitet mozes da ocekujes na crnici od ovih sorti? Video sam da si jos u martu ovde postavio pitanja, ne sumnjam ja da li ce to da se primi ili ne, ne sumnjam ni u rod, samo me zanima koji maksimum moze da da na toj zemlji i da li bi neka crna sorta dala bolji kvalitet na takvoj podlozi, posebno mi je tu sumnjicavo za caberne? A zna li neko kako bi nas prokupac uspevao na takvoj podlozi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #137 Poslato: 13. Jul 2010, 16:05:32 » |
|
nisam se raspitivao o kvalitetu grozdja koji bi dobio,posadio sa pedesetak cokota cisto eksperimentalno pa kako bude. sto se tice prokupca imam i njega sasvim je solidan,prosle godine sira je bila oko 20.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rocky.m
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #138 Poslato: 17. Jul 2010, 16:40:36 » |
|
neso izvina mozes li mi reci gdje si kupio sadnice, da se i ja obratim na tu adresu, ako moze broj tel ili adresa
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #139 Poslato: 17. Jul 2010, 21:40:48 » |
|
sadnice su iz velike drenove,covek koji drzi rasadnik zove se Dragan br telefona je 0638279068,0628168565. Ljudi su jako fer i korektni tako da i sledece godine planiram da uzmem od njih
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rocky.m
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #140 Poslato: 20. Jul 2010, 16:09:32 » |
|
Hvala neso, kontaktiraću Dragana, nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti oko načina preuzimanja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Duasun
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #141 Poslato: 23. Oktobar 2010, 20:16:29 » |
|
Pozdrav svima! Čudi me da do sad nisam naleteo na ovaj forum, i malo mi je bezvezno da o tehnologiji pravljenja vina pitam marka, branka i stanka, koji mi svi od reda daju drugačiji odgovor. Pa se ti sad snađi...  Elem, živim u Homolju,na 350 metara nadmorske visine, gde je zima jaka, a leto slabašno (izuzimamo zadnje dve godine). Kako živim na selu, i zemlja mi nije problem, zanosim se mišlju da zasadim malecno parče vinograda, kako bih pravio vino za sebe, i moje potrebe. U mom se kraju niko ne bavi proizvodnjom vina, a iz nekih priča, navodno je to zbog nadmorske visine i dugih zima. Kako da znam za koju sortu da se odlučim kako bih iz nje izvukao maksimalan kvalitet vina.  Još jedan pozdrav, i očekujte još mnogo pitanja. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shaykash
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #142 Poslato: 24. Oktobar 2010, 07:36:40 » |
|
Моја препорука је да од локалних винара или расадника из Неготинске крајине набавиш расад црног, розеа и белог. Засади три парцеле јер га сигурно нећеш само за себе правити. Зашто из Крајине. Зато што је поднебље слично и нећеш имати проблема са адаптацијом лозе. Па кад комшије виде и они ће кренути. Клима није провлем. Нађи парцелу која је окренута јужној страни. Крени са набавком расада, припремом терена и засади што пре.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Duasun
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #143 Poslato: 24. Oktobar 2010, 09:05:00 » |
|
Da li trebam da obratim pažnju na neku posebnu sortu?  P.S. Nema ovde lokalnih vinara. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shaykash
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #144 Poslato: 24. Oktobar 2010, 10:37:41 » |
|
Дај ми ближу локацију. Поред ког града се налази твоје место. Можеш и приватну поруку да ми пошаљеш Ја ћу онда видети да ти пронађем нешто. Види у локалниом новинама огласе за вино, расад опрему. Питај у пољопривредним апотекама ко од винара купује купује па да те продавац споји - остави му телефон. Види на интернету све у локалу. Погледај у телефонском именику. Посети неку плантажу или село које гаји вино. Буди активан да би засадио што пре. Сорте локалне или види овде на форуму теме о сортама па изабери црно, розе и бело. Обиђи своје имање и одабери локације. Скини књиге "wine-books-collection" http://www.sveovinu.com/index.php/topic,731.15.html Odgovor #19 i #22 или набави домаће Dr Slobodan Jović "Priručnik za spravljanje vina" Partenon, Beograd 2003. "Priručnik za spravljanje rakije" Partenon, Beograd 2003. Dr Vojislav Radovanović "Tehnologija vina" Građevinska knjiga, Beograd 1978.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Noca
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #145 Poslato: 01. Decembar 2010, 19:46:50 » |
|
Поштовани, Може ли ми неко рећи где могу набавити калемове: - Мускат Хамбург - рехуљави гроздови, - Лисичима - црна, рехуљави гроздови, - Краљица винограда, - Адакалка (код нас-Голобок) - Адалка, - Црвени Дренак, - Ћилибар
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #146 Poslato: 02. Decembar 2010, 12:12:47 » |
|
sadnice su iz velike drenove,covek koji drzi rasadnik zove se Dragan br telefona je 0638279068,0628168565.
Jedna ispravka Dragan je iz Rujisnika, a ne iz Drenove. Inace ja sam od njega nabavio frankovku i ima sve pohvale!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
muskat
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #147 Poslato: 05. Januar 2011, 20:12:05 » |
|
Ljudi, molim za pomoc Zna li neko gde mogu kupiti sadnice sorti Rusenski muskat, Dijamant i Bugarska velika??? Da li su registrovane u Srbiji??
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dzemalkuric
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #148 Poslato: 22. Jul 2011, 12:57:48 » |
|
Veliki pozdrav.
Novi sam član foruma i planiram zasaditi mali vinograd (oko 1000 čokota bijelog). Nalazim se u Bihaću gdje je prosijeg godišnjih padavina 1.245 milimetara, a prosječna mjesečna temperatura iznosi 10,8° C, srednja januarska 0,4° C, prosječna julska 21° C (s tim da su najniže zimske temperature oko -15° C, a ljeti temperatura nerijedko ide i do +40° C). U toku kalendarske godine oko 80 dana ima temperaturu nižu od nule. Mrazevi se javljaju od oktobra do aprila. Nadmorska visina je oko 200m.
Unaprijed hvala!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
skabeta
Stariji član

Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #149 Poslato: 22. Jul 2011, 22:09:45 » |
|
Dobro razmisli, pogledaj ako ima ista u okolinai. Ja bi sadio kao "sigurne" Rizling italijanski i Merlo za crne. Posadi samo jednu sortu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|