12. Decembar 2024, 10:57:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunja  (Pročitano 33625 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 23. April 2011, 15:14:39 »

i jos nesto,formirao bih oblik stabla kotlastu krunu "vaza",kazu da je najbolji za dunju,pa me interesuje koliko vodecih grana da ostavim 3 ili 4?
Broj primarnih , vodecih grana prilagodi prema razvoju biljaka. Negde ces biti u mogucnosti i petu da ostavis, a negde ce to biti jedva tri.Rezidbom u formiranju, skidanjem ili ostavljanjem potecijalnih pupoljaka dobices ono sto si zeleo. To znaci gde imas vec krenule cetiri primarne grane i pravilno rasporedjene tu ti laka posao. onde gde imas dve dobre dve slabije, onda rezidbom u formiranju one dve bolje vise skratis da bi potencirao ras one dve slabije. A onde gde nemas broj potrebnih grana, recimo imas amo dve, orezi ih krace da bi prve dve koje krenu iy stabla, pupoljka negovao u toku godine da polako pristignu one starije i vremenom se ujednace.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 23. April 2011, 19:51:37 »

hvala peco  Thumb
Sačuvana
eko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 17. Februar 2012, 18:45:22 »

To moras da nakalemis jer ti nista ne znaci ako si samo posadio semenke.
Sačuvana

Vocne sadnice i lozni kalemovi
srdicm
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #18 Poslato: 19. Avgust 2012, 14:37:06 »

Dobar dan svima. Zeleo bi da mi neko pomogne oko rezidbe dunja (odnosno da mi objasni na slikama kako da orezem dunju). Posedujem tri stabla dunje koje su zapustene. Zeleo bih na njima malo da uvezbam orezivanje jer planiram da zasadim jos odredjen broj dunja na placu. Stabla su bila zapustena, oko dunja je bilo siblje, mladice bagrema i dunja. Rascistio sam oko stabala i sad je cisto (na slici se vidi jedno od stabala). Posto su stabla bila zapustena sva krosnja je otisla u visinu i na stablu trenutno ima oko 20-30 plodova. Zanima me sledece kada se dunja orezuje ( godisnje doba) i koje grane da ostavim? Jos me zanima da li je plod dovoljne velicine jer mi se cini da je malo sitan (sada je druga polovina avgusta)? Za kraj ne znam kojoj vrsti pripadaju dunje odnosno koje su sorte.

.jpg]

Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #19 Poslato: 24. Avgust 2012, 22:44:18 »

ja imam 60 ari pod dunjom na  rednom rastojanju je 2,5 metara a medjuredno 4m starosti su od 3 do 5 godina jer sam u tri faze sadio. sve sam ih stavio  da piramidalno rastu. sad ih  orezujem za plodonosenje u donjem delu a  centralnu i dalje  formiram  u piramidu. orezivanje vrsim u prolece pre pocetka pojave prvih pupljaka. nisam bas strucan pa se vodim po savetima koje sam od drugih dobio. orezujem ih tako sto letoraste proredjujem gde ih ima puno na kraju grane i ostavljam po jedan ili dva u zavisnosti od jacine i debljine same  grane. te sto ostavim skratim na nekh 40cm duzine. sve unutrasnje posecem da mi se grane ne bi prplitale i da moze da se provetrava.kad biram gde cu da odcecem secem tako da ispod samog reza bude pupoljak okrenut ka spoljnoj strani, na taj nacin sirim drvo. nadam se da  ovako ne gresim. ove godine je dunja slabo ponela zbog jakih mrazeva u rano prolece (-30 je bilo 10 dana neprekidno) ali izbog toga mi se pojavilo izuzetno puno letorasta kojih sad ima i po desetak na svakoj  grani duzine i do jednog metra e tu  vec ne znam sta cu. verovatno cu platiti nekome od strucnih(profa sa fakulteta u ns) da svrati pred rezidbu i kaze mi sta da  secem a sta da ostavljam
Sačuvana

IMA TU NECEGA
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 12. Novembar 2012, 21:51:31 »

srdicm najbolje ukucaj na netu kotlasta kruna-vaza ili poboljsana piramida,tamo ti je sve objasnjeno!
Sačuvana
MIRCA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 13. Septembar 2018, 21:34:55 »

Pozdrav forumasi,jel zna neko da mi kaze koliki je razmak kod sadnje dunje?Planiram na 1 hektar zemlje da sadim dunju?.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 22 upita.