13. Decembar 2024, 07:45:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od drenjina  (Pročitano 78254 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
igi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #15 Poslato: 24. Decembar 2013, 09:07:06 »

Pozdrav

Iz Drvara sam u BiH gdje se peče rakija od drenjina Drvarska drenja.Evo kako se to na tradicionalan način radi.
Drenjine se prikupljaju,samo ono što otpadne samo,ili se lagano protrese svaka 2-3 dana.Sve to u kacu uz stalno mješanje i kad se napuni,pokrije se i nakon nekih 40-45 dana destilacija.Prvi kotao se destiliše do nule i sav destilat se vraća u drugi kotao plus kom do vrha.Destilat iz drugog kotla se hvata do 44-43 i to je gotoa rakija.Ostatak se hvata dok,kako to ovdje kažu gori. Uzima se svako malo ispod lule u čašicu i baci se na vatru,dok god to što se baci daje plamen to se hvata i to ide u drugi kotao plus kom do vrha.Opet se hvata do 44-43,a ostatak dok gori i tako do kraja.Sva dobijena rakija se pomješa i to je to.
Probao sam malo drukčije da ispečem rakiju,uz odvajanje prvenca i raniji rez,ali o tome,koga interesuje na temi kazana na kazan.
Pozz.
Sačuvana
igi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 20. Mart 2014, 22:44:44 »

Pozdrav,
Evo malo novih informacija za ovu moju rakiju od drenjina.Poslje odredjenog vremena primarne stabilizacije,odlucio sam se da spustim rakiju sa 47 na 44 sve po tablicama iz Joviceve knjige uz stalno mjesanje i niz sud tj,bez direktnog pada destilovane vode na rakiju.Nisam cekao duzi period stabilizacije zbog toga sto mi se jedna gospodja ponudila da uradi analizu u fabrici gdje radi kao tehnolog za fermentaciju.Evo poruke koju mi je poslala.Svi smo se slozili da je rakija odlicna i organolepticki i hemijski,iako su  neke koleginice imale zamjerku da se malo osjeti na pljesan,ali ne sve.
JACINA    41.1
UKUPNE KISELINE 324
METANOL 0,67
ESTRI 1417,61
Danas kad sam je sreo i pitao za neke okvirne parametre da znam uporediti vrijednosti,rekla mi je da sve ok,da rakije koje ljudi peku na obicnom kazanu imaju kiseline i do 3000 i da se samo drzim ovog kvaliteta tj.postupka kako radim,da je vrijednost za metanol od 0,67 sasvim ok....
Za sada od mene toliko i puno pozdrava svima

I da,alkoholmetar kojim sam mjerio pri dodavanju vode je TLOS sa termometrom,a rakija i destilovana voda su imale istu temperaturu od nekih 17 stepeni,menzura super cista.....

Spajanje poruka.
Sačuvana
Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 21. Mart 2014, 08:29:42 »

Igi, i koliko se dobije litara rakije od 100 kg drenjina?
Sačuvana

Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
igi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 21. Mart 2014, 20:16:03 »

na ovaj nacin,bez vadjenja kospica,negdje oko 3 litre
Sačuvana
Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #19 Poslato: 21. Mart 2014, 21:40:48 »

Hvala Igi, jako korisna informacija. Pitam iz razloga posto u dvoristu imam dva drena, ali tesko da mogu nakupiti 100 kg ploda. Pozdrav!
Sačuvana

igi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 22. Mart 2014, 09:27:20 »

Probaj druze pola-pola sa sljivom.Tako dosta ljudi radi i u mom kraju,i mnogi ljubitelji dobre kapljice vole bas ovu ,,drenju,, medju njima i moj otac.Ima izrazit miris na dren,a pitkost koju joj daje sljiva.Drenjine potpuno zrele nek ti budu obavezno.Probaj,neces se pokajati.Pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 22. Mart 2014, 10:37:19 »

Citat
...iako su  neke koleginice imale zamjerku da se malo osjeti na pljesan,
Ne bi tu trebalo biti nikakve zamjerke, i nečega što vuče na plijesan. Radi se o baršunastom (ugodno hrapavom) osjećaju na okusu. Karakterističnom i cijenjenom kod rakije od drenjka.  Thumb
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 24. Mart 2014, 08:26:47 »

Probaj druze pola-pola sa sljivom.Tako dosta ljudi radi i u mom kraju,i mnogi ljubitelji dobre kapljice vole bas ovu ,,drenju,, medju njima i moj otac.Ima izrazit miris na dren,a pitkost koju joj daje sljiva.Drenjine potpuno zrele nek ti budu obavezno.Probaj,neces se pokajati.Pozdrav

Zanimljiv predlog, vredi probati. Posto sam se veoma zagrejao da kupim kazancic od 30l možda i nakupim za kazan, dva. A ova kombinacija je još bolja! Hvala Igi!

Pozdrav!
Sačuvana

dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #23 Poslato: 15. Jul 2014, 23:47:07 »

drenjine su crvene a trnjine plave a?
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
igi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 31.0

« Odgovor #24 Poslato: 12. Avgust 2014, 13:18:52 »

drenjine su crvene a trnjine plave a?
Ti druze vjerovatno mislis na gloginje,glog (crataegus oxyachanta)jer je veoma slican trnjini,samo je crven.Drenjine ili ti dren,drenjak( cornus mas L ) je nesto skroz drugo.Pozz
Sačuvana
DrenjakRS
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #25 Poslato: 11. Septembar 2019, 13:43:17 »

Bistrica,poštovanje.Sa drenjkom sto ste davno objavili jel vazi sada,ova tehnologija?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 11. Septembar 2019, 21:03:12 »

A zašto ne bi važila ako postoji želja i nešto nužne opreme.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
DrenjakRS
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #27 Poslato: 12. Septembar 2019, 09:03:06 »

Hvala puno.Pogrešna formulacija rečenice,a nov sam na forumu.Pozdrav
Sačuvana
Koristnik
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 12. Decembar 2022, 22:17:58 »

Evo danas razredjeno na oko 42 posto drenjavaca.
To je nesto novo na miris i okus.
Mirise nekakao posebno onako ko gore opisano (pa mozda i malo na pljesan, jer nemam drugi nacin da to definiram) a okus malo reze, sladkasto a poslje mekan i ostaje u ustima jos dugo nakon probanja (nije ko plod drena, kad se proba nakon branja nego nesto sasvim drugo).
Rakija od 80kg drenja bez odvajanja kospica, oprano.
Dodani encimi HC gnjeceni rukama i dodan po propisu Q23 i nesto malo Evitis hrane pre zatvaranja kace. Pusteno zatvoreno  u kaci na 4 tjedna na oko 17 stupnja u prostoru, poslednjih dana i malo nize.
Meka rakija od 26 posoto  na temperaturi 17 stepeni i poslje prepecena na 67 posto isto 17 stepeni temperature na izlazu srednjeg toka (odvajan prvenac od 0.7 posto ukupne meke rakije i posle patoka skupljana izpod malo vise nego 45 posto na izlazu iz lule). Dobiveno 4.3 litra srca, pa razblazena destiliranom vodom postupacno nakon 8 tjedana odlezavanje na 42 danas.
I prije je mirisala i bila ok al sad je stvarno nesto posebno. Nekog ko jos nije probo moze, da iznenadi prvi put kad proba rakiju, jer ne lici na plod zrelog drena, al to je drenjavaca  Grin.
 Smiley pijena jutros a jos uvek ima u ustima i mislima sjecanje na taj novi predivan smek.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.088 sekundi sa 22 upita.