ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #285 Poslato: 04. Jun 2019, 07:31:47 » |
|
Usli smo u jun mesec, kajsija je po negde vec pocela da rumeni. To ce biti moja prva rakija spremljena na pravi nacin. Procitao sam sve postove na ovoj temi 2X, sve je jasno. Pa ipak molim iskusne u pripremi kajsije i pecenju rakije od nje za malo pojasnjenje: 1. Koristicu kazan prevrtac od 100l. Da li ce 350kg kajsije biti dovoljno za jedan prepek? Mislim da bi moralo bar 50l sirove rakije u kazan. 2. Pre desetak dana sam pio kajsiju destilerije "Stari hrast" iz Zirovnice. Veoma dopadljiva, mirisna, ukus voca u ustima, klizne niz grlo a da ne zagrebe. Voleo bih da dobijem takav destilat. Ali: bezbojna je! Mislio sam da kajsija ide u hrastovinu? A i vise volim "obojene" rakije  Pitanje: da kupim drveni sud ili staklo?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #286 Poslato: 04. Jun 2019, 08:09:53 » |
|
Prvo i osnovno, kakva je zapravo kajsija ove godine? Pitam jer ono što se dešavalo sa vremenom sigurno je uticalo na kajsije, na njene kiseline, šećer, aromatski profil.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #287 Poslato: 04. Jun 2019, 08:36:20 » |
|
Mislim da je jos rano za takvu analizu. Kakva god da je, meni je ovo virgin godina i svakako cu pokusati da ispostujem sve zadate parametre i da dobijem solidan destilat. Bar cu da naredne godine znam gde sam pogresio i sta treba da ispravim. Razumem da zbog vremenskih uslova ce kajsija nakupiti manje secera. Tako cu da imam i manje sirove rakije za prepek. Nije problem da ugovorim i kupim vecu kolicinu, moj problem je: koliko ce otkoscavanje da odnese? Racunao sam da ce 300 kg ociscene kajsije da bude dovoljno za taj jedan prepek.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #288 Poslato: 04. Jun 2019, 09:58:02 » |
|
U proseku gubiš oko 20% kod pasiranja, a onda ti i dalja računica ne ide u prilog sa tih 350kg da bi odradio kako treba.
I nekako sa 500kg,s tim da bi tona po mom mišljenju bila neki minimum ako možeš obezbjediti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #289 Poslato: 04. Jun 2019, 10:36:31 » |
|
Citava tona za jedan prepek u kazanu od 100 litra? Gde li sam ja zalutao mojom racunicom Mogu da obezbedim i tonu, ali ako je minimum 500kg pokusacu sa toliko. I pored jasno opisanog postupka ipak je ovo za mene jednacina sa puno nepoznatih. Zato neka cifre budu sto manje, manje ce razocarenje biti ako (kad) zabrljam nesto 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #290 Poslato: 04. Jun 2019, 10:51:57 » |
|
Za pun kazan meke rakije, za tvoj od 100l, bice dosta 600-650kg(cele) pri slasti kajsije oko8% . Nisi puno pogresio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #291 Poslato: 04. Jun 2019, 11:23:11 » |
|
Hvala. Racunao sam izmedju 8-10%, i da kazan ne mora da bude do vrha vec da bih prepek uradio sa 60-70l meke rakije. Znaci 500kg ce zadovoljiti kolicinu rakije za ogled. Kazan inace nije moj, iznajmljujem ga. Star je nekih 40-45 godina a napravljen u kazandzijskoj zadruzi Skoplje. I pored godina verovatno najbolji u kraju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #292 Poslato: 04. Jun 2019, 11:49:31 » |
|
Ali, sa planovima oko bureta u tom slučaju pričekaj. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #293 Poslato: 04. Jun 2019, 12:32:15 » |
|
U redu. Mislio sam novo bure od 40l nekoliko meseci a zatim u staklo. Ali moze i odmah u staklo, ova kajsija o kojoj sam pisao Stari hrast je bas takva-bezbojna.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #294 Poslato: 04. Jun 2019, 21:10:04 » |
|
I ja planiram tako nešto oko 1t, ove godine je rodila kajsija baš dobro tako da samo malo da posluzi sunce narednih dana i biće dobro. Obzirom da se kajsija za rakiju bere u baš zlelom( prezlelom) stanju mislim da je 8% šećera prilično pesimistično, pre će biti 11, 12 % naravno zavisi od sorte i podnevlja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #295 Poslato: 04. Jun 2019, 21:44:27 » |
|
Kakva je godina bit će vjerovatno negdje na sredini. Oko 10%. Jedino ako se naredni dani drastično poprave pa je ipak izvuku. Nego šta je sa onim najvažnijim kod kajsijevače? Koja je sorta?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #296 Poslato: 04. Jun 2019, 22:07:33 » |
|
Voleo bih da znam i ja koja je  Mogao bih sutra da slikam drvo i plodove ako ima nekog raspolozenog za procenu. I ako moze u ovoj fazi jos zelenog ploda da se "procita" sorta kajsije?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #297 Poslato: 05. Jun 2019, 16:58:39 » |
|
Ako sve ide po planu ja bih jednu kacu Zaklopačke ruže i jednu kacu Mađarske najbolje tako da mogu da uporedim pošto krajem leta planiram da kalemim i na jesen sadim. Nisam pekao do sad čustu kajsiju pa ćemo da vidimo imam ukopanu garažu kompletno je u zemlji i pingvin klimu obzirom da je reč o kacama ne prevelikim 500 kg verujem da temperatura neće biti previsoka a enzim, kvasac PH korekcija i sl. se podrazumevaju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #298 Poslato: 26. Jun 2019, 18:31:21 » |
|
Drustvo, jel proveravao neko kajsiju mozda? Ja danas merio jednu jako zrelu i dobio rezultat 12! Da li je to moguce ili sam zabrljao nesto? Refraktometar je onaj koji koristim za grozdje, tu nisam imao problem sa rezultatima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #299 Poslato: 26. Jun 2019, 19:10:19 » |
|
Drustvo, jel proveravao neko kajsiju mozda? Ja danas merio jednu jako zrelu i dobio rezultat 12! Da li je to moguce ili sam zabrljao nesto? Refraktometar je onaj koji koristim za grozdje, tu nisam imao problem sa rezultatima.
Pa moguće je da ni ovdje nemaš sa kajsijom problem sa rezultatom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|