Kajsija, 2022. godina. Pokušaj broj 2.
- Učen prošlogodišnjim iskustvom veoma sam se hrabro pripremao za ovu godinu. Kajsija je obilno rodila, ponuda je bilo i više nego dovoljno i sve je zaista bilo odlično. Do jednog momenta... Problem koji nisam uspeo da rešim jeste pojmljenje prodavaca kajsije u smislu zrelosti plodova, te njihovog kreveljenja kada se dođe do ozbiljne priče i zahteva da 100% zrela ili blago prezrela kajsija dođe u dvorište ili će tovar ići kući. Kada sam već polako počeo da gubim volju i uporedom sa tim da razvijam nekakav kratak fitilj tokom razgovaranja sa prodavcima, pokušao sam da do dobre robe dođem javnim oglašavanjem na FB grupama gde je prodavaca na pretek. Tamo sam dao ponudu od 60 dinara za kilogram koja je već dobro odskakala od onih prosečnih, i tako sam se nadao da ću upecati prodavca koji će mi ponuditi pravu robu koju sam bio spreman da platim i dosta više od onog što nudim. To odskakanje od proseka u ponuđenoj ceni je bilo moj kec u rukavu za traženje pravog čoveka, i to se na kraju nije desilo. Znači, ostajem sakat za sposobnost nalaženja odličnog i poštenog prodavca kajsije, pa ako mi ko može pomoći da do sledeće godine to rešim, bio bih mu večito zahvalan. Cena neće biti problem, kvalitet je nešto što želim više od svega. Toliko o tome, da ne gnjavim više.
- Nije sve ni toliko crno, koliko ja to doživljavam, nije baš da živim od ovog. Ali ako se već lomim, svakako radim, i užasno sam samokritičan, što onda da ne radim sa kvalitetom umesto sa poluproizvodom kvaliteta, ako tako nešto uopšte postoji. Dobio sam mnogo bolje kajsije od većine ljudi koje znam u okolini a nagledao sam se svega. Međutim, jedno 20 do 30% predstavljaju bleđe kajsije. Nisu tvrde, nisu zelene, nisu užasne, ali su blede i nisu toliko ukusne. Kada je raspolutiš i blaže stisneš krene sok iz mesa oko koštice, stvarno ga ima, i te kajsije jesu mekane. Ali je razlika u kvalitetu jasna kad se pogleda roba koja je 100% zrela. Zbog toga ću da popasem manu na rakiji i to mi kida živce. I ja ću tu manu da osetim. Možda neću umeti da je definišem ali će mi i bez toga pržiti mozak.
- Kajsija je uneta u moju improvizovanu "komoru" koju predstavlja prostorija od oko 20m2 (4x5), visine od 2.1 do 2.4 metra (ima jednostranu kosinu krova). Zidove sam uredno na unutrašnoj strani oblepio stiroporom 10cm debljine, plafon takođe sa 10cm, a metalna ulazna vrata sa 13cm stiropora (ispuna profila sa 3cm i onda na njih 10cm). Tu je smeštena klima 12BTU koja prostoriju na onim nenormalnim temperaturama od pre 20 dana bez problema održava na 16-17 stepeni. Kajsiju sam u toj komori hladio jedan i po dan i spala je bez problema na malo manje od 16 stepeni. Plodove sam nasumično birao pa im merio temperaturu.
- Usledilo je pasiranje i tokom tog zahvata nisam primetio niti jednu jedinu košticu da nije otkoštena, u smislu da lopatica samo udari kajsiju i raspoluti pa tako izbaci napolje. A gledao sam slike, a bogami i uživo pratio takve situacije i to su kajsije koje su zelene, ili tek blago zrele. Horor film koji sam uspeo da izbegnem. Time sam donekle bio zadovoljan. U datoj situaciji, naravno.
Enologija;
- Pre pasiranja smo po kajsijama prskali enzim Lallyzme HC u količini od 2gr na 100 kg voća i ove godine mi je od kajsije napravio vodu. Znači, 100% sam siguran da nikad bolje enzim nisam pripremio i primenio. Bravo ja
- Kvasac Uvaferm CM sam u količini od 20gr na 100 kg voća rehidrirao i potom ga ubacio u samleveno voće kako bi se razmnožio dok enzim radi svoje. Tu nikakve probleme nisam imao. Sve ok.
- Fermaid E hrana za kvasce, 20gr na 100kg
- Fosforna kiselina za spuštanje PH, hvala enzimu na vodi od kajsije, uživao sam mešajući
Fermentacija;
- 1 dan sve u redu, temperature od 16 do 18 stepeni po buradima. Njih 5.
- 2 dan sve u redu
- E vidiš, treći dan dolazi do izražaja moja kratka ali zgusnuta pamet, i ja naravno popasem burno vrenje sa temperaturama od 21 do 23 stepena. Ne, neću ja da ubacim ledene balone, neeeee ja sam pametan znaš, vidiš kako klima radi posao, sad ću ja svima njima da pokažem kako sam ja pametan. Tupadžija... Spuštanje zakrilca klime i ubacivanje balona je problem sa temperaturom rešilo do mraka, nekih 14 sati da bi se sve vratilo na raspon od 16 i kusur do 18.5 stepeni.
- Fermentacija još aktivno traje, temperature su stabilne i sve su oko 18 (17.4 do 18.3)
Kad to prođe, opet ću vam napisati jedno kilometarsko izlaganje o dobijenom proizvodu. U sitna crevca, naravno
Ovaj put sam tu zrelost i temperaturu fermentacije hteo da stavim u prvi plan.