|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 21. Decembar 2009, 19:39:38 » |
|
Da li neko, mozda zna, koja je ovo vrsta kajsije? I kakvog je kvaliteta rakija od iste? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 21. Decembar 2009, 20:12:23 » |
|
Po izgledu, mada nije sto-posto pouzdano, jer je moguće da je zadnji rod, mnogo, mnogo liči na Kečkemetsku ružu, a o kvalotetu nemam primedbe ni za bilo koju upotrebu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
mk
Stariji član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 23. Decembar 2009, 17:31:50 » |
|
Кечкеметска ружа је жућкаста ово је мађарска најбоља или неке новосадске сорте
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
HUBERT 1924
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 24. Decembar 2009, 00:17:25 » |
|
Zato sam i napisao da nisam siguran, sem ako nije zadnji rod. Kada ostane poneka kajsija na krajevima grana onda dobije intezivnu boju mnogo jaču od karakteristične za tu sortu. Uostalom pogledajte fotografiju kečkemetske ruže. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
mk
Stariji član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 24. Decembar 2009, 17:20:59 » |
|
Е то је кечкеметска ружа,и амброзија личи на њу само што је пљосната
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
HUBERT 1924
|
|
|
dosljak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 24. Jun 2010, 02:22:22 » |
|
Pomaze Bog dobri ljudi.Prosle godine sam pekao dunju,pravi recept ima Peca  ,naravno(samo ja nisam ubacivao antipektidanse i kvasce  )a jos malo pa mi stizu kajsije(madjarska najbolja) i prosto me panika hvata sta cu i kako cu.Procitao sam sta bi trebalo i kako ali mi nije jasno ono-razmnoziti kvasce u obicnom kristal seceru i jos-koja je najbolja temperatura u prostoriji gde stoji kom? Znam da je o tome negde bilo reci ali ako bi ponovo mogli da me podsetite jer ove godine sam resio da se "popnem na drugi stepenik" pa da kupim i te kvasce i enzime i sve sto budem mogao i da dam sve od sebe  ......p.s. Prosto mi je zao sto ne znam nesto bolje od vas pa da vam to objasnim i nacrtam  :'(
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 24. Jun 2010, 07:18:44 » |
|
Evo ja ti mogu u dijelu pomoči kvasce razmnožiš (ali piše i na pakiranju) da ih staviš u mlaku vodu misllim 40 stupnjeva i pustis na toplom mijestu pola sada jer kada se rehidriraju i uz temperturu počmu se razmnožavati. Možeš dodati i hranu za kvasce ali nikako ne prilikom razmnožavanja več u obrocima recimo tri obroka dva dana nakon početka fermentacije a kasnije još dva ravnomijerno podijeljena obroka. Enzime dodaješ prije kvasaca barem ja tako radim neznam dali se može u isto vrijeme ali vijerujem da može. Idealna temperatura ako češ koristiti kvasce za bijelo vino je od 15-20 ( čak 18) C. Prilikom fermetnacije kvasci stvaraju energiju koja grije kljuk tako da če ti temperatura biti veča a i kom če brže provriti. Proces fermetacije možeš regulirati hlađenjem kljuka ali o tome imam i ja pitanje na forumu..........mada mislim da se isplati to raditi zbog zadržavanja aroma koje se ne gube zbog pre burne fermentacije. To možeš napraviti na način da zalediš bocun od plastike od 5l i svaki dan po dva ubaciš u posudu od 300l nije najbolje ali za kučnu upotrebu je ok..čekamo odgovor iskusnijih
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dosljak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 25. Jun 2010, 13:45:30 » |
|
hvala Lovranski.Ja sam pekao rakiju zadnjih 7-8god ali "narodski",sto se kaze.....do prosle godine kad sam slucajno naleteo na ovaj sajt.Tek sada shvatam koliko ja poooojma nemam!!! Zato jos jednom HVALA !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dosljak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 11. Jul 2010, 19:19:17 » |
|
Opet ja....imam dve vrste kajsija koje sazrevaju u razmaku od 10ak dana.U burad sam poceo da stavljam te ranije i one su vec pocele da "rade".Kako kajsije sazrevaju,tako ja punim bure. Otvorim bure,promesam stare,stvori se pena,naspem nove kajsije preko toga i zatvorim. Da li to moze tako da se radi? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 11. Jul 2010, 23:42:27 » |
|
Posudu za vrenje nije preporučljivo puniti u više navrata ako se to obavlja izvan 24 sata. Svako dopunjavanje komine predstavlja problem, ne zato što se tu nešto dodaje nego što se tim dodavanjem vrši „provjetravanje“ kljuka, koje izaziva više štetnih posljedica.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 12. Jul 2010, 10:26:35 » |
|
Došljak, sve što vam bistrica kaže, najverovatnije je potpuno teoretski tačno. Nikad bistrica ne govori iz glave nego je sve to već negde, kod ozbiljnih autora, zapisano. Dakako, praksa menja teoriju, i vi ako nemate drugog rešenja nego da u fazama punite bure sa kominom, uradićete tako protivno teoriji i svejedno ćete imati dobru rakiju. Na koncu, takav način pripreme komine je tradicionalan. Tako se, recimo, tradicionalno ukomljava i šljiva.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 12. Jul 2010, 23:10:17 » |
|
Nije mi jasno kako si ovoliko dugo izdržao bez zlobnih i zajedljivih primjedbi, kao metoda tvoje uobičajene komunikacije u situaciji kad u nedostatku argumenata želiš uspostaviti „ravnotežu“. Itekako ti je dobro poznato iz dosadašnjih diskusija da nikad ne pričam „u prazno“, a znaš i da neću da se razmećem količinama i rezultatima samo da bi dokazao praktičnost. Trebalo bi da ti je jasno da proizvodnja rakije i nije neka nauka, pa samim tim i nema nekih velikih teorija koje bi se sada mogle razglabati isključivo na teoretskom planu. To da li je moja priča iz glave ili je sve to kod ozbiljnih autora zapisano nije ni bitno. Ni ja udžbenike iz osnovne i srednje škole ne bi nazvao neozbiljnim. Za informaciju samo i isključivo tebi, sve zavisi šta u čiju glavu može stati, a ti očito u svojoj glavi ne možeš da prihvatiš realnost da ovakve stvari sa mnom ne prolaze, bez obzira što si pokušao u pet ili šest navrata i svaki put si mudro napustio diskusiju „potučen“ do koljena. A ja ne bih imao ništa protiv, ako ne srdačne onda bar uljudne komunikacije sa ponekim korektnim argumentom ili mišljenjem. Sad i nešto tematsko, kod vina i rakije je praksa iznjedrila teoriju još od situacije kada su polovinom devetnaestog vijeka Pastera zamolili da istraži uzroke kvarenja vina, i nastala je teorija fermentacije. Od tada još pa i danas stoji ona njegova čuvena izreka: „Fermentacija je život bez vazduha“. Iz tog razloga i govorim da je u toku vrenja posudu štetno „provjetravati“, jer se time dobiva slijedeće: kontak slobodnog kiseonika iz vazduha sa kljukom na vrenju u kojem se onda pojačava neželjena aktivnost bakterija i površinskih kvasaca, što proizvodi neželjene aromatske komponente na račun proizvodnje etanola; prisustvo slobodnog kiseonika utiče na povećano oslobađanje energije koja za rezultat ima veću temperaturu vrenja, što za rezultat ima povećanu proizvodnju nepoželjnih a smanjenje proizvodnje onih poželjnih aroma i otvaranje fermentacione posude predstavlja direktni razlog bržem isparavanju i bržem napuštanju CO2, što predstavlja problem zbog većeg gubitka aromatskih materija i proizvedenog alkohola.
Drugačije rečeno, ne samo da proizvedemo manje aroma i etanola nego i to što proizvedemo nepotrebno gubimo u većoj količini, a onda nam na sve to dođu i one nepoželjne stvari i svojom proporcijom utiču na kvalitet.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dosljak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 22. Jul 2010, 13:10:37 » |
|
Napunio sam jedno bure od 200l sa kajsijom i,kao sto kaze Peca,fermentacija je oko 20tak dana(bure je u podrumu na temperaturi od oko 18c).To mi je jasno ali mi nije jasno,tj brinem,kako da ostavim kom posle tih 20 dana jos 10 dana  ,zar nece preci u sirce  ,ili mozda da ga hermeticki zatvorim  .....ili? Od onog prvog bureta,koje sam punio ranim kajsijama pa dodavao kasnije(punio sam ga oko 7-8dana)nisam imao skoro nista.Verovatno su rane zavrsile vrenje a one kasnije nisu a ja pekao i eto mi  .Sreca sto sam poslusao Bistricu pa sam prestao da ga punim.Nije bilo mnogo-60kg kajsija :'( Zato sada pitam da ne propadne i ovih 200kg!!! Onda bih se ubio ko siroce 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 22. Jul 2010, 23:14:12 » |
|
Dužina trajanja fermentacije zavisi od količine šećera u voću, dozrelosti plodova ili njihove eventualne obrade prije fermentacije, temperature vrenja, dostupnosti kiseonika iz vazduha, vrste kvasaca,..., tako da ti neko vrijeme trajanja dođe samo orijentaciono. Ako je posuda za vrenje hermetički zatvorena od početka do kraja vrenja, normalno uz obezbjeđenu mogućnost odvođenja stvorenog CO2, i uz ovakvu temperaturu i pretpostavku da ti kajsije imaju oko 10-12% šećera i da si ih na vrenje stavio bez pasiranja, enzima, hranem kvasaca onda ovih 20 dana od početka do destilacije ne bi trebalo predstavljati problem. Ako ti se u nekom trenutku prije toga učini da je vrenje završeno imaš mogućnost za provjeru koja je objašnjena ovdje http://www.sveovinu.com/index.php/topic,164.msg1592.html#msg1592
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 23. Jul 2010, 20:54:31 » |
|
...i pretpostavku da ti kajsije imaju oko 10% šećera...
Uh, zar nije ovo suvise optimisticka pretpostavka?  Kajsija nije bas poznata po kvantitativnoj izdasnosti u proizvodnji rakije (ali je zato kvalitativno nenadjebiva  ). Od voca koje ima 10% secera dobije se blizu litar rakije na 10 kila voca, a od kajsije to nece da moze.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|