Izgleda da spuštamo loptu na zemlju, što je pohvalno, i nema razloga da bude drugačije.
ovo je samo za bistricu. ja nemam, komenatr Vaš iživljavanje po forumu, ali stvarno nemam.
Sve što pišem na forumu nije nikakvo iživljavanje nego naprosto iznošenje mišljenja i stavova. Ponekad je to i malo žešće, ali samo u situacijama kada me se „počasti“ sa nečim što je krajnje neprimjereno i neutemeljeno. Tako nešto si i ti uradio u ovim citatima:
čitam i neverujem...ljudi..ŠTA PRIČATE, DA LI JE IKO OD VAS IKADA RADIO "KAJISJU". (alambik, Bistrice???)
šta lažete čoveka??
a Vi, teoretičari....kako Vas nije sramota
pravite one agave i kivije, dinje i mušmule, manite se kajsije
Na takve stvari reagujem istom mjerom.
Evo ga još jedan danas, jest me je krenulo. Daj da ne pričamo gluposti kojih si i sam svjestan...
Nemoj nas brukati, mislim na nas rakijaše.
Sad me ne čudi što si za tu kajsiju u Novom Sadu dobio ispod 16 poena i brončanu medalju, bar si takvu ocjenu sam objavio na forumu.
Kada se ovo dvoje uporedi, onda se vidi da ta mjera nije čak ni ista nego puno blaža, i nikako se ne može nazvati iživljavanjem.
2. Nije to "bronca" nego srebro a na
www.sajam.net možete videti i ostale medelje ...
Znam da je srebro, znao sam i dok sam čitao ovaj tvoj post napisan prije objavljivanja zvaničnih rezultata na sajtu sajma, zato mi je i zapalo za oko da si na forumu napisao bronza. I to nema veze ni sa čim, osim sa istom mjerom, a u stvari kažem da si i sa njom mogao postići rezultat kao i sa ostalim rakijama zbog kojih si i dobio pehar za asortiman i kvalitet, i na tom kao i na pojedinačnim rezultatima vam obojici iskreno čestitam.
i ako ja kažem da je fermentacija na 20oC komine - 8 do 9 dana, ja to govorim iz iskustva, nemoguće, šta joj radite da traje 15.
U drugačijim okolnostima, kao što su na primjer ove sada a ne one u kojima uzvraćam na uvredu, pišem o važnosti temperature i načinima kako se to može postići sa kajsijom. Sve se može uraditi sa par jednostavnih poteza u kojima se mora biti krajnje disciplinovan. Normalno da ne želim pričati o finesama, preciznim metodama i načinima na koji to ja radim.
Na forumu naprosto napišem kako su kod kajsije, zbog visokih temperatura, aktivnosti mikroorganizama i enzima, jako bitni momenti:
odabir doba dana u kojem se vrši berba;
način transporta od voćnjaka do prostorije za preradu;
temperatura te prihvatne prostorije;
način i brzina obavljanja tretmana kajsije prije same fermentacije,
temperatura same prostorije, kao i veličina posude za fermentaciju gdje temperatura odstupa i za više od 10 stepeni u odnosu na prostoriju;
uticaj eventualnog miješanja komine i prisustva kiseonika iz vazduha na brzinu vrenja...
Nakon ovakvih postova često dobijem epitet teoretičara. Ne znam da li bih ga dobio da sam još dodao kako sve gore navedeno striktno poštujem u praksi. Kako sam to počeo raditi kada sam primijetio da mi je u prostoriji u kojoj je bila relativno dobra temperatura u roku od par sati počela izlaziti komina, ne pjena, iz kace koja je bila napunjena sa manje od 80% zapremine i da sam tada izmjerio temperaturu i očitao blizu 40 stepeni. Nije ni čudo kada sam kajsije brao u možda najtoplijem danu te godine, sakupljao ih u plastične vreće koje su stajale na suncu dok nisam završio cjelokupan posao i krenuo kući. Kad sam to nakon malo dužeg odmora istovario iz prikolice i krenuo da ih „pasiram“, u vrećama ne samo da je bilo šire nego se ona „lijepo“ i „pjenila“. Vrenje je trajalo samo nekoliko dana, a ja poslije destilacije nisam bio zadovoljan ni kvalitetom ni količinom dobivene rakije. Nakon par godina lutanja sam krenuo da radim drugačije...