|
bistrica
|
 |
« Odgovor #240 Poslato: 14. Jul 2017, 21:57:51 » |
|
Najbolje je kada potpuno zrela, pa i prezrela, kajsija ubrana sa grane ide odmah na preradu i u posudu za fermentaciju. Zamrzavanje je nešto lošija varijanta jer se ni u toj situaciji ne isključuje u potpunosti rad enzima koji utiču na promjenu hemijskog sastava u odnosu na svježe voće, ali je u svakom slučaju mnogo bolja varijanta nego svakodnevno dopunjavanje posude za vrenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
lolo
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
OS:  unknown Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 27.0.2254)
|
 |
« Odgovor #241 Poslato: 15. Jul 2017, 06:17:56 » |
|
hvala na odgovoru. Ovo mi je bila jedina mogućnost. počelo je padati sa drveta još pre nedelju dana ,i još je ima .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #242 Poslato: 05. Avgust 2017, 14:19:50 » |
|
Pozdrav prijatelji,evo da se javim i podelim novo iskustvo sa Vama.Dakle novi trem novi kazan i po prvi put pecem kajsiju.Kajsija je bila veoma zrela gotovo prezrela kad sam je stavio u kljuk,sem kajsije i vode nista nisam stavljao u kace.U prvoj kaci je bila kajsija bez kospica u drugoj pola pola i u dva bureta sa kospicama.Kospice sam vadio rucno i zbog ne dostataka vremena morao sam da na kraju ubacim i one koje nisam stigao da obradim.Elem plasticna folija crevo vrnjaca i povremeno provera koliki je secer.Nisam uspevao da izvucem kluk preko creva da bi proverio secer tako da sam morao da otvorim foliju i loncetom sa dna da uzmem uzorak.Juce sam izmerio secer 6-7 i odlucim da uposlim novi kazan 120l .Nalozim vatru skinem sa povrsine suvi deo isipam jedno 20-30 litara vode zatim kluk upalim mesalicu i krenem.Vatru sam drzao najmanje sto sam mogao cak je u jednom momentu bio samo zar ali sta god da sam uradio vreme je bilo oko 1h 45 min ili manje do isteka rakije gde sam racunao 5 gradi na luli kao prekid.Neverovatan miris kajsije se protezao celim prostorom.Kao sistem hladjenja donjeg dela tabarke pokazalo se kao veoma efikasno 3-4 boce od dva litara smrznute vode.Sve u svemu od tri kazana dobio sam oko 53 litra meke rakije.Nastavljam veceras.Inace kljuk je stajao oko 18 dana napolju u debeloj ladovini po svim mogucim temperaturama dnevnim od 23,24 32 pa do 40 stepeni i nocnim od 12-13 pa do 21-22 stepena.Jos uvek nisam pekao prepek a to planiram za koji dan kad ispecem svu kajsiju bice dva kazana prepeka.Za sad sam zadovoljan i mirisom a na ukus deluje obecavajuce.Kazan i motor deluju veoma dobro nista nije zaribalo ili slicno potrosnja drva veoma veoma mala mozda dva naramka drva po kazanu .U tabarci gornji deo sam drzao na oko 55-60 stepeni i trosio sam oko 150 litara za hladjenje po kazanu.Eto to bi bilo za sada pa javljam kad bude finalni proizvod.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
lolo
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
OS:  unknown Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 28.0.2254)
|
 |
« Odgovor #243 Poslato: 06. Avgust 2017, 20:44:50 » |
|
nisam neki stručnjak, čak sam novajlija ovde, ali pitam se gde si, i zašto sipao vodu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #244 Poslato: 06. Avgust 2017, 22:04:08 » |
|
Šteta što nema lajk na forumu. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #245 Poslato: 06. Avgust 2017, 22:08:05 » |
|
lolo što bi profesor Nikićević reko ne plašite se vode,voda se sipa u kljuk zatim u kazan sa klkukom pa čak i u prepek.Voda je blagotvorna i usporava procese i ne smeta već pomaže.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #246 Poslato: 07. Avgust 2017, 00:26:29 » |
|
...A destilacija je proces kojim se koncentiše etanol a umanjuje voda, pored ostalog. Dakle trebalo bi dodavati vodu kako bi je destilacijom mogli dodatno umanjivati. Da djeluje mi jako logično, i prije svega opravdano, ... ali tek u sistemu presipanja iz šupljeg u prazno. Na kraju krajeva to čovjek nije ni rekao, samo treba znati slušati ili čitati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #247 Poslato: 07. Avgust 2017, 03:37:47 » |
|
Na kraju krajeva to čovjek nije ni rekao, samo treba znati slušati ili čitati.
Moze da bude al aj zajedno da poslusamo oko sedmog minuta https://www.youtube.com/watch?v=qG4_aBtb67U
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #248 Poslato: 07. Avgust 2017, 06:34:00 » |
|
Nemoj molim te, jer sad mi ovo dođe ko deja vu fenomen. Prije par mjeseci sam vodio istu priču... http://www.sveovinu.com/index.php?topic=99.msg32317#msg32317
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #249 Poslato: 07. Avgust 2017, 06:40:18 » |
|
Ma ne mislim ja da je Nikićević bog i da ga dogmatski slušam.Link sam postavio zato što si napisao da on nije rekao da se voda stavlja,a kao što vidiš rekao je.E sad dali je to tačno ili ne to je posebna priča gde moje znanje bojim se da nije dovoljno.Iskreno jako mi je logično da stavim vodu u kljuk pa i u kazan sa kljukom već u prepek nikad nisam stavljao ali eto on to savetuje.
Postavio bi jedno pitanje ,u gore navedenom linku u video klipu prof.Nikicevic pored vode kaze da je dozvoljeno kod kajsije i kruske staviti manju kolicinu kljuka sa mekom rakijom u prepek.To jos nisam pokusavao pa me zanima vase misljenje jel to neko radio i kakvi su rezultati. Hvala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #250 Poslato: 07. Avgust 2017, 20:32:46 » |
|
Šta jedan slon, mom strpljenju ne može parirati ni krdo slonova! Hajde molim te pročitaj onih nekoliko poruka u nizu na linku koji sam ti postavio, Tamo je sve već rečeno da ne pričamo ponovo isto. Nakon toga ćemo i o ovom drugom pitanju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #251 Poslato: 07. Avgust 2017, 21:23:40 » |
|
U među vremenu sam pročitao ,u mojoj glavi postoje neke nedoumice ali ne prema tebi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #252 Poslato: 07. Avgust 2017, 22:13:53 » |
|
Veni, vidi, vici mada noviteti su dobrodosli. Da li postoji jedan razlog koji opravdava dodavanje vode bilo kad u procesu a da ti je logican i zasto? Mislim da bi onda mogli da resimo nedoumice.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #253 Poslato: 07. Avgust 2017, 22:19:37 » |
|
Vladimire ja spadam u ljude koji se ne kurč.. da sve znaju već ono što neznam ja pitam čitam slušam i gledam.Kad prof.Nikićević u više klipova na you tub-u kaže da se netreba plašiti vode i da je voda blagotvorna ja po difoltu verujem jeb.. možda nije tako al... e sad u kljuk neznam nikog a da nije turio vodu ,poštujem sve al nemogu sve da znam i potpuno sam otvoren za sve savete živ bio
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #254 Poslato: 07. Avgust 2017, 22:55:30 » |
|
Poštovanje i za tebe Gojo. Vidi se da si iskren i zbunjen. Na tebi je kojem ćeš se carstvu privoleti. Imao sam slične nedoumice i odlučio se za ovaj forum, da ne navodim poimence...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|