|
bistrica
|
 |
« Odgovor #315 Poslato: 02. Jul 2019, 22:39:43 » |
|
Posložio sam priču još samo da presložim i pojedinačne kvasce, pa ćemo ipak ostaviti za sutra navečer. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #316 Poslato: 02. Jul 2019, 23:39:39 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #317 Poslato: 03. Jul 2019, 20:34:17 » |
|
Prodaje čovek kajsiju ružu. Dogovorimo se i tek posle saznam da je to Zaklopačka ruža (tačnije nisam znao da postoji druga ruža) :  . Kažu da je i ona dobra, videćemo. Prvi put pravim kajsijevaču. Inače, sve mi čini da je prvi korak, nabavka kvalitetnog voća i najteži u procesu pravljenja rakije. Barem u mom slučaju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #318 Poslato: 03. Jul 2019, 20:39:10 » |
|
Kvalitet i nije nešto ove godine ali je zato cena kao na akciji...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #319 Poslato: 04. Jul 2019, 16:39:14 » |
|
Kicca, mislis konkretno na Zaklopacku ružu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #320 Poslato: 05. Jul 2019, 16:31:39 » |
|
Mislio sam konkretno na sve sorte Zaklopačku ružu ću i ja da probam pa ćemo da vidimo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #321 Poslato: 05. Jul 2019, 19:05:28 » |
|
Tvrdi mi da je kao med  . Videcemo i razmeniti iskustva.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Remooz
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #322 Poslato: 11. Jul 2019, 17:37:11 » |
|
Izvinjavam se ako je negde već napisano, ali me zanima koja je idealna jačina rakije od Kajsije? U knjigama sam pročitao 45-50% Hvala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #323 Poslato: 11. Jul 2019, 19:14:14 » |
|
Za pitku jačinu, previše. Ne postoji idealno generalno, to se odredjuje u zavisnosti od samog destilata probanjem kao i kod destilacije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #324 Poslato: 11. Jul 2019, 19:38:40 » |
|
... ali postoji idealni okvir i on je od 40-45. Ostalo su manje ili veće nijanse koje zavise od samog kvaliteta rakije. Što je kvalitetnija rakija više joj godi niži alkohol.  Normalno govorim o rakijama koje nisu jako dugo odležavale u buretu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #325 Poslato: 11. Jul 2019, 19:46:22 » |
|
Dok ste tu da pitam iskusne: sta savetujete za kajsiju: drvo ili staklo?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #326 Poslato: 11. Jul 2019, 19:53:43 » |
|
Normalno govorim o rakijama koje nisu jako dugo odležavale u buretu. Izvini, video sad.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #327 Poslato: 11. Jul 2019, 19:57:38 » |
|
Ako ćeš je piti po ljetnim vručinama onda svakako pronađi neko drvo zbog hladovine. U bure idu najkvalitetnije rakije od vina i od šljive. Kada hoćeš da uživaš u drugačijim profilima arome, u svježijim rakijama, onda ih normalno čuvaš u staklu kako bi maksimalno očuvao tu vrstu arome. Može i ona u buretu ali je to onda blijeda slika rakije u odnosu na pravi kvalitetan konjak ili šljivovicu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chadjo
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #328 Poslato: 12. Jul 2019, 09:51:20 » |
|
Pozdrav svima, kajsija ukomljena juce, koristio sam kvasac safspirit FD3, to je jedino sto sam mogao naci na brzinu. U prostoriji gde je ukomljena imam konstantnu temperaturu od 17 stepeni, da li neko mozda ima iskustva o vremenu koje je potrebno da se zavrsi fermentacija u ovakvim uslovima, cisto zbog planiranja vremena za pecenje ... Zanimljivo je isto da sam koristio pumpu G60 enoitalia za prepumpavanje pasirane kajsije u kace, moram reci da sam odusevljen radom i brzinom .... https://imgur.com/YFphl1Thttps://imgur.com/KWsOogshttps://imgur.com/v48KZr9https://imgur.com/HH0tyQH
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #329 Poslato: 12. Jul 2019, 12:07:07 » |
|
Prije svega zavisi od temperature unutar posude za vrenje. Kolicine i vrste unesene hrane, dinamike kvasca, velicine posude, unesenog kisika kojeg pasiranjem i prepumpavanjem ima prilicno, startne temperature kajsije i sl. Na drugoj strani zavisi od kolicine secera u vocu. Za pretpostaviti je nekih 7 dana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|