28. Oktobar 2025, 20:09:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 29   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kajsijevača ili rakija od kajsije!  (Pročitano 310037 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #330 Poslato: 13. Jul 2019, 12:59:47 »

Sinoć sam u bure od 120l,ubacio 100 kg kajsije. Odvojio sam košticu i izgnježdio plodove. Nemam pasirku, pa sam se snalazio. Dodao sam enzime, potom kvasac i hranu. Zatvorio bure i stavio vrenjaču. U prostoriji je oko 20stepeni. Ono što me brine, još nema mehurića u vrenjači. Da li je normalno da nije lrenula ili sam nešto zeznuo? Hvalaa
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #331 Poslato: 13. Jul 2019, 14:23:08 »

Vjerovatno je već krenula samo ne primjećuješ manifestaciju. Slikaj sadržaj posude, i njenu vanjsku stranu sa vrenjačom da vidimo o čemu se radi.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #332 Poslato: 13. Jul 2019, 14:37:32 »

Da otvorim bure, pa da slikam?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #333 Poslato: 13. Jul 2019, 14:46:52 »

Da, kako bi se vidio stepen zrelosti i usitnjavanja voća. Vjerovatno nije to nego je do dihtovanja posude ili vrenjače pa slikaj prvo posudu izvana. Ako je već krenulo nemoj se zamajavati.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #334 Poslato: 13. Jul 2019, 14:59:49 »

Pa, da... Nisu bile najzrelije, a ni usitnjene.. Sad cu da slikam
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #335 Poslato: 13. Jul 2019, 17:52:57 »

Ovako izgleda sadržaj
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #336 Poslato: 13. Jul 2019, 17:56:32 »

A, ovako bure. Nažalost, kada sam hteo da slikam kljuk, pukao je poklopac na sredini, pa sam morao da stavim najlon. Dobro sam ga vezao. Prvi put mi je, pa je očigledno da je sklepano..
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #337 Poslato: 13. Jul 2019, 19:03:44 »

Radi, samo nema dihtovanja dabi vrenjaca radila.
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #338 Poslato: 13. Jul 2019, 19:48:56 »

Imala je odlično dihtovanje, pre nego što je polomljen poklopac, pa se celu noć i dan ništa nije desilo.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #339 Poslato: 13. Jul 2019, 20:40:14 »

Providno je bure pa pokazuje koliko tečnog dijela ima u njemu. Koja mu je visina?
Sačuvana

Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #340 Poslato: 13. Jul 2019, 20:51:47 »

Izvini, Bistrice, ali bure mi je u selu, a ja sam se vratio u BG. To je bure od 120l, visina je nekih 120cm. Pošto je providno, izgleda kao da je prošarano. Dole gusto, u sredini tečno i pri vrhu gusto. Kada udarim bure sa strane, on pusti mehuriće, ali ne na vrenjači nego unutar bureta. Napunjeno je na nekih 70%, rekao bih..
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #341 Poslato: 13. Jul 2019, 20:54:21 »

Možda se ovde nešto vidi
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #342 Poslato: 13. Jul 2019, 21:14:08 »

Dobro onda da te ne mučim reći ću uopšteno. Ne radi se tako priprema voća za fermentaciju. Mora se dovoljno usitniti i mora to voće biti dovoljno zrelo kako bi otpustilo sokove koji će omogućiti da se sve uradi kvalitetno. Inače za posljedicu imamo ovo što ti imaš sada. Fomiralo se jako malo tečnog ili kašastog dijela voća. U njemu je uglavnom skoncentrisan enzim i kvasac koji si samo uspio preliti preko takvog materijala. Takva sredina je sada prekisela za kvasac jer enzimi koje si koristio prije svega razlažu pektin na galakturonsku, pektinsku kiselinu. Sa prirodnih pH 3,3-3,5 koliko je imala ova nezrela kajsija sada zbog ove kiseline vjerovatno imaš pH oko 2,5. Na takvom pH kvasci rade jako usporeno ili ne rade gotovo nikako.

Ako voće stajanjem otpusti dovoljno soka koji će nivelisati ovaj pH imaš šanse za vrenje, pod uslovom da su to maltretiranje kvasci uspjeli podnijeti bez prevelikog stresa.
U svakom slučaju slijedeći put uradi onako kako treba. Enzim se ne može dodavati ako se neće kvalitetno umiješati.
Sačuvana

chadjo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #343 Poslato: 13. Jul 2019, 21:55:51 »

Da li postoji podatak u kom procentu treba da bude tecni deo u odnosu na gusti deo u kaci, ako je sve uradjeno kako treba? Konkretno kod mene je u kaci od 1000l, 500l tecni deo nakon drugog dana, a 400l je gusci deo koji se digao gore, a ovo mu je drugi dan fermentacije. Temperatura koma je 30ak stepeni, a fermentacija ide dosta tiho. Nije bilo neke burne reakcije za sada. Voce je ispasirano i usitnjeno skroz, a kace su sa vodenim dihtovanjem i vrenjacama. Da li su enzimi trebali vise voca da rastvore u odnosu na ovo sto sam naveo do sada?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #344 Poslato: 13. Jul 2019, 22:08:09 »

Zavisi od zrelosti, granulacije na koju je voće samljeveno, i od konkretnog enzima koji si koristio, ali možeš u konačnici imati maksimalnih 70-75% tečnog dijela. Za sada ti ide izvrsno u tom dijelu, osim temperature. Previsoka je, ali šta je tu je. Tiho je samo manifestacijom jer ti kvasac ne stvara previše pjene, ali vjeruj da je sve ostalo jako burno. Što se vidi i po temperaturi. Jednostavno bi to mogao utvrditi i bez temperature svakodnevnim mjerenjem širometrom ili refraktometrom. Praćenjem vrijednosti šećera od stavljanja voća na fermentaciju do njenog završetka.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 29   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.095 sekundi sa 22 upita.