29. Oktobar 2025, 08:13:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 29   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kajsijevača ili rakija od kajsije!  (Pročitano 310119 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
chadjo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #345 Poslato: 13. Jul 2019, 22:17:51 »

Zato sam i pitao ono pitanje malopre oko procene vremena do pecenja. Muci me to sto necu biti kuci do srede zbog prirode posla, ali utesio si me kad si rekao onih 7 dana Wink... Voce koje sam stavio je bilo oko 95% zrelo, upala je i koja zelenija vocka u pasirku mada smo se trudili da ih odvojimo koliko smo mogli. Enzim je lallzyme hc. Stizem taman u pravo vreme. Mericu sutra siromerom i u sredu pa cu svakako javiti sta se desava. Hvala na odgovoru.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #346 Poslato: 13. Jul 2019, 22:26:10 »

Taman kad se vratiš. Grin Na ovoj temperaturi pretpostavljena količina šećera ide i brže od 7 dana. Par dana čekanja ionako služi za mjerenje u kom nema promjene.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #347 Poslato: 14. Jul 2019, 00:12:18 »

Znači, ako ne krene vrenje u dogledno vreme, mogu da bacim sve ovo? Veću sam štetu napravio dodavanjem enzima, nego da sam bez toga radio? Kapiram sve šta si rekao, da se ti ne bi ponavljao, samo konstatujem....
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #348 Poslato: 14. Jul 2019, 09:55:02 »

Krenulo je.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #349 Poslato: 14. Jul 2019, 10:10:02 »

Eto vidiš. Nije do enzima ili kvasca. Uvijek je do čovjeka i načina na koji ih upotrebljava.  Smiley
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #350 Poslato: 14. Jul 2019, 10:57:56 »

Thumb
Koliko bi to sad trebalo da traje? Dve, tri nedelje ili zavisi od vremena? Kada da otvorim da proverim da li je prevrelo? Hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #351 Poslato: 14. Jul 2019, 12:30:14 »

Da trajat će u ovakvim okolnostima tako nekako do potpunog završetka vrenja. Ne zbog same fermentacije, jer bi ona na ovakvim temperaturama inače išla znatno brže, nego zbog toga što imaš nedovoljno zreo i nedovoljno usitnjen voćni materijal na kome se ne dešava alkoholna fermentacija. Nužno je potrebno vrijeme za njegovu dezintegraciju, raspadanje, kako bi mogao sav fermentirati. Zato nemoj mjeriti samo širu, jer će ti ona pokazati da je gotovo, nego uz pomoć refraktometra prvenstveno mjeri sadržaj šećera u onom gustom dijelu. Mjeri one cijele komade voća ako hoćeš provođenje vrenja do kraja.

Na žalost kako god okreneš imaš postupak kojim se ne dobiva puni kvalitet rakije pa uradi onda ono što inače nije nikako preporučljivo. Izmješaj taj kljuk kako bi pospješio raspadanje, usitnjavanje voća, ne bi li izbjegao sve loše uticaje prespore fermentacije, bez dovoljno CO2 kao zaštite. Tako gubiš na kvalitetu ali bi onako mogao lako fasovati i poneku manu rakije.

U konkretnoj situaciji, gdje štetu već imaš, daljnjim tokom stvari dobivaš više koristi nego štete. Jest da će rakija biti slaba ali će vjerovatno biti izbjegnute njene ostale izrazite mane.  
Sačuvana

Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #352 Poslato: 14. Jul 2019, 14:37:28 »

Ako sam te dobro razumeo, trebalo bi da otvorim bure i da izmešam kljuk?
Da li da to uradim sad? To mi jedino nije jasno.
Hvala puno.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #353 Poslato: 14. Jul 2019, 16:12:58 »

Deset godina na forumu pišem kako to ne treba raditi.
Sada tebi u konkretnoj situaciji kažem da to uradiš, kako bi spriječio kvarenje kljuka na jako niskoj dinamici vrenja i ovakvoj temperaturi.
Shvati da ti to neću i ne želim reći u jednoj rečenici, bez obrazloženja i osvrta na priču o kvalitetnoj preradi i fermentaciji.
Ako nisi shvatio iz prethodnih par rečenica onda ne diraj ništa, ionako je ovo priča u kojoj od kvalitetne rakije nema ništa. Šta god joj sad uradio ili ne uradio.
Sačuvana

chadjo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #354 Poslato: 14. Jul 2019, 22:08:25 »

Moze li mala pomoc oko merenja siromerom? Kace na dnu imaju ispust odakle sam uzeo tecni deo, profiltrirao kroz gazu i izmerio sam vrednost 10 i to samo nakon 4 dana vrenja. Temperatura koma je bila prilikom merenja 23 stepena... Po nekim tabelama ovo govori da je vrenje gotovo ili pri kraju. Na ukusu i dalje osetim slatkocu, ali mi je ova vrednost jako niska. Radim li nesto pogresno ili ne daj boze kajsije imaju tako malo secera u sebi da i u kontrolisanim uslovima zavrse sve za 3-4 dana? Da li treba uzeti uzorak iz vise zone, a ne sa dna?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #355 Poslato: 14. Jul 2019, 22:35:51 »

Pa dobio si odgovor već, sad samo prati da li ima promjene.   Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Đapan
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #356 Poslato: 14. Jul 2019, 22:52:06 »

Pozdrav svima...duže vrijeme pratim forum i čitam a nikako da se registriran pa da pitam majstore ali eto me Grin...Inače sam iz Hrvatske, kupim nekidan indikator vrenja i pokazuje mi 6, Stara mi govori da bacim to smeće i da gledam na oko.Poslije ga uopće nisam ni vadio iz kutijice,
Eee sada moje je pitanje ... Ovdje sam na forumu čitao da širomer mora pokazivati 0 (nulu) a na uputama na pakiranju piše da se kajsija ne peče ako je ispod 14 tj da mora biti između 14 i 16.
Upomoć Huh? Huh? Scratchhead. Inače odrastao sam uz kazan ali nisam gledao babu kako peče nego sam kao dijete hvatao ko grlice i vrabce sa kutijom.
No život se okrenuo za 720 stupnjeva u kratkom vremenu , žena naslijedila voćnjak sa cca 120 stabala šljive i nešto kajsije itd itd iiiii sada panika ....Osnove znam ali ne želim znati samo osnove nego želim baš sve raditi kako treba...
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #357 Poslato: 14. Jul 2019, 23:00:21 »

Evo za tebe i chadja.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=164.0
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #358 Poslato: 15. Jul 2019, 00:02:35 »

Citat
izmerio sam vrednost 10 i to samo nakon 4 dana vrenja. Temperatura koma je bila prilikom merenja 23 stepena... Po nekim tabelama ovo govori da je vrenje gotovo ili pri kraju.
Da pri kraju si. Neka uobičajena ili prosječna vrijednost za kajsiju je 8-12°Oe mada može ići i niže. Sve je to orijentaciono i jako zavisi od godine i  konkretnih uslova pa ću po stoti put ponoviti. Nije bitno koliko je, bitno je da je u tri mjerenja kroz tri dana bez promjene.
Ne zaboravi da si imao temperaturu kljuka od 30 stepeni. Na njoj kod vina i sa duplo više šećera nego što ga vjerovatno imaš sa ovom kasijom može fermentirati i za 5 dana. Uz kvasce i hranu. Tako da nije ništa neobično.  
Sačuvana

ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #359 Poslato: 15. Jul 2019, 19:30:05 »

Evo ga i moj slucaj:

Ukomio sam 500kg kajsije pre 9 dana. Oprane, rashladjene, ispasirane, enzim, hrana, kvasac, vrenjača, u zatvorenom. Temperatura kljuka je danas bila 22 stepena.
Premerio sam dva uzorka (filtrirana, izmućkana) iz dva bureta i očitao istu vrednost 3,5-4°Oe. Probao sam ih osetio samo kiselost.
Planirao sam da pečem sutra ali odložiću za vikend.

Sačuvana
Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 29   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.097 sekundi sa 22 upita.