13. Decembar 2024, 07:44:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 27 28 [29]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kajsijevača ili rakija od kajsije!  (Pročitano 295556 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
n82o
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #420 Poslato: 25. Jul 2022, 13:05:43 »

Ok.
Hvala.
Sačuvana
n82o
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #421 Poslato: 28. Jul 2022, 09:57:39 »

Jedno pitanje za forumaše.
Dok sam kupio kajsije i mešao i stavljao u kacu,
poklopac od vrenjače se podigne i voda u njoj brbuće.
Kad sam prestao sa kupljenjem, nastavio sam
da mešam naredna tri dana, i prestao,
medjutim, nakon pet dana od prestanka mesanja
poklopac od vrenjače se uopšte ne podiže?
Sačuvana
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #422 Poslato: 02. Avgust 2022, 16:05:47 »

@n82o
Druže, vrenjača radi kada se zbog rada kvasaca u kljuku podiže CO2 i izlazi iz kace. Vrenjača je jednosmerni ventil - radi samo u jednu stranu - u stranu izlaska iz kace, a novi vazduh ne može preko vrenjače da uđe u kacu. Fermentacija ima "3 čina" - razmnožavanje kvasaca, burna faza (kada vrenjača luduje) i doviranje (kada se opet sve smiruje).
Ovde si nam rekao nekoliko nerazumljivih stvari - prvo "dok sam kupio kajsije i mešao i stavljao u kacu" - voće se naliva u kacu u istom danu, ne razumem, koliko si dana nalivao kacu?
Mešanje 3 dana...zašto si tačno mešao? Neki, uobičajeni, princip je da se, po nalivanju voća i dodatku kvasaca i hrane (ako ne dodaješ enzim, ako imaš i enzim - onda prvo on) kljuk meša prvi dan, jer je u periodu razmnožavanja kvascima potreban kiseonik. Posle toga - zatvoriš kacu, što je moguće bolje, staviš vrenjaču i ne otvaraš kacu, a kamoli mešaš! U burnom vrenju, vrenjača će početi da luduje i to će trajati nekoliko dana. Po smirivanju fermentacije i doviranju, tvoja vrenjača i dalje radi, ali se ona otvori jednom u par sati da ispusti CO2, ti to ne vidiš ali fermentacija i dalje traje! Kraj određuješ širometrom prema tabeli, koju sigurno imaš ovde...a njime možeš konstatovati i prekid fermentacije, merenjem u dva uzastopna dana. Ovde kod tebe se fermentacija verovatno završila (ako sam razumeo-  8 dana je prošlo od nalivanja) ili je prešla u doviranje a kaca ti ne dihtuje baš najbolje.
Ja sam na svojim burićima napravio dihtovanje tako što sam na obod bureta stavio silikon a otvor prekrivam gumenim dečijim čamcem, koji je za bure pričvršćen španerima na mestu gde je silikon. Dodir je guma-na-gumu a i "zaptivka" je gumeni španer i zaista perfektno dihtuju burad. Izvod je crevo od 1/4 cola, umesto vrenjače. Ono što mi pomaže pri određivanju faze fermentacije je "naduvanost" čamca, koji u burnoj fazi izgleda kao gajde a posle se lagano izduvava, kako izlazi manje CO2. Kada čamac padne na nivo bureta - onda krećem da merim preostali šećer, pre toga ne diram ništa...
Skuvaj ti to - ne oklevaj...
Sačuvana
vinoVlajko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Firefox 102.0

« Odgovor #423 Poslato: 02. Avgust 2022, 22:18:40 »

može i ovako:

kaca 500lit, laganica vrenje u senci oraha ...
Sačuvana
6boki6
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #424 Poslato: 17. Februar 2023, 10:22:14 »

Pozdrav svima,

Mislim posaditi par sadnica kajsije pa me zanima koje vrste kajsije su najbolje za rakiju ?

LP
Sačuvana
Stranice: 1 ... 27 28 [29]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 22 upita.